Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
10-12-2020 15:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Handicaprådet |
Sted: |
Skype |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/162
Resumé
Handicaprådet ønsker en orientering om budget 2021, herunder konsekvenser for Handicapområdet.
Tilføjelse til resumé
Handicaprådet ønsker punktet genoptaget med henblik på genfremsendelse af ønsker til budget 2021.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Nyt forslag
Socialdirektøren foreslår,
at punktet genoptages til drøftelse.
Beslutning Handicaprådet den 14-05-2020
Handicaprådet tog Helle Damgaards orientering til efterretning.
Handicaprådets organisationsrepræsentanter har følgende ønsker:
- At ferieledsagelse udvides fra 3 til 5 dage.
- At køreture udvides fra 104 ture til frit uden øvre grænser eller alternativt udvides efter behov og op til 208 ture.
- At der i forbindelse med de ekstra bevillinger der er afsat ifbm. Corona, bliver yderligere fokus på tilgængeligheden.
Beslutning Handicaprådet den 10-12-2020
Handicaprådet besluttede at genfremsende rådets ønsker til budget 2021.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Randi Vølcker
Jakob Ville
Elvis Comic
Heine Fischer Møller
Sagsfremstilling
Handicaprådet ønsker en orientering om budget 2021, herunder konsekvenser for Handicapområdet.
Sagsnr.: 20/30174
Resumé
Formålet med Servicelovens §18 er at fremme samarbejdet bredt med det lokale frivillige sociale arbejde og skabe gode lokale rammer herfor. Kolding Kommune uddeler hvert år penge til frivilligt socialt arbejde efter Servicelovens §18.
Social- og Sundhedsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 26. august 2020, at forvaltningen skulle tilrettelægge en strategisk diskussion om §18 midlernes fremtidige fordeling på udvalgets område, og at forvaltningen efterfølgende skulle udarbejde en procesplan for 2022-fordelingen af §18 midlerne.
Tilføjelse til resumé
Handicaprådet ønsker en orientering i sagen.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter ønsker til Kolding Kommunes fremtidige ramme og kriterier for støtte til det frivillige sociale arbejde.
Nyt forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-11-2020
Social- og Sundhedsudvalget drøftede Kolding Kommunes fremtidige ramme og kriterier for støtte til det frivillige sociale arbejde og besluttede at genoptage behandlingen af sagen på næste udvalgsmøde i december måned.
Trille Nikolajsen
Beslutning Handicaprådet den 10-12-2020
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning og ønsker på samme vis at blive orienteret næste år.
Oplægget vedlægges referatet.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Randi Vølcker
Jakob Ville
Elvis Comic
Heine Fischer Møller
Sagsfremstilling
Det følger af §18 i Serviceloven, at en kommunalbestyrelse;
- Skal samarbejde med frivillige sociale organisationer og foreninger
- Fastlægger rammerne for samarbejdet
- Årligt skal afsætte et beløb til støtte af frivilligt socialt arbejde
Formålet med Servicelovens §18 er at fremme samarbejdet med den lokale frivillige sektor og skabe gode rammer for de frivillige indsatser, og dermed sikre et bedre samspil mellem de frivillige og de offentlige sociale tilbud. Det styrkede samarbejde har endvidere til hensigt at hjælpe borgerne, og dermed det lokale forebyggende arbejde.
I Kolding Kommune giver arbejdet med §18 mulighed for at understøtte levereglen i Selvværd og Sammenhæng om at sætte fælleskabet i spil.
Det er hensigten, at de meget frie rammer for, hvordan samarbejdet og støtten efter Serviceloven §18 kan tilrettelægges, skal skabe de bedst mulige forudsætninger for, at kommuner og frivillige aktører finder den arbejdsform, som passer med de lokale forhold og ønsker. Det er således kommunerne selv der prioriterer, hvilke områder og aktiviteter der skal have støtte og dermed selv beslutter, hvilke formål og rammer der gør sig gældende for ansøgere til kommunens §18-midler. Det er hensigten, at der skal være et bredt samarbejde med forskellige typer af frivillige sociale organisationer og foreninger.
Kommunalbestyrelsen skal årligt afsætte et beløb til støtte af frivilligt socialt arbejde. I Kolding Kommune er der i 2022 afsat 7,2 mio. kr. til foreninger inden for Social- og Sundhedsudvalgets område, hvilket er foreninger som har udsatte borgere som primær målgruppe.
Da udvalget fordelte §18-midlerne for 2021 på udvalgsmødet den 26. august 2020, besluttede udvalget, at forvaltningen skulle forberede en strategisk drøftelse af den fremtidige fordeling af §18-midlerne.
Formålet med den strategiske drøftelse er, at udvalget gennemfører en diskussion om de fremtidige rammer for fordelingen af §18-midler inden for udvalgets område.
Forvaltningen præsenterer et oplæg, der indeholder:
- De lovgivningsmæssige rammer i Servicelovens §18
- Hvad gør de andre kommuner. Hvilke muligheder er der for at justere måden at uddele §18-midler på:
- Formulering af vurderingskriterier
- Beslutningsproces for tildeling af midler
- Forskellige puljer
- Ansøgningsform
- Tidsfrist
- Fordelingsnøgle med og uden samarbejdsaftale
- Uddybning af de nuværende rammer for Kolding Kommunes §18-mider. Her tages der udgangspunkt i rammerne for de politisk besluttede vurderingskriterier.
Efter oplægget gennemføres den strategiske drøftelse.
Når udvalget har fastlagt rammer og kriterier for den fremtidige fordeling af §18-midler, vil forvaltningen udarbejde en procesplan, der behandles i udvalget på et kommende møde.
Bilag
Sagsnr.: 20/27709
Resumé
Ungecenter Kolding og Socialområdet ønsker at tage næste skridt til et endnu tættere samarbejde, så endnu flere unge kan opnå et selvstændigt voksenliv.
Derfor vil Ungecentret og Socialområdet starte et nyt projekt sammen med FGU Kolding & Vejen og Børnehjælpsdagen. Det skal hjælpe de unge, der får støtte fra begge forvaltninger, og som har brug for hjælp til at gennemføre en uddannelse eller finde et job.
Det skal gøres ved at tilbyde de unge et forløb, der skal øge deres handlingstillid og handleevne. Dette forløb udvikles sammen med Børnehjælpsdagen.
Der søges midler til projektet fra Socialstyrelsen.
Tilføjelse til resumé
Handicaprådet ønsker en orientering i sagen.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget, Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget samt Social- og Sundhedsudvalget.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren samt Socialdirektøren foreslår,
at udvalgene godkender projektet og det igangsættes, såfremt ansøgningen godkendes.
Nyt forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 18-11-2020
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget godkendte projektet og at det igangsættes, såfremt ansøgningen godkendes.
Trille Nikolajsen
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-11-2020
Udvalget godkendte projektet og at det igangsættes, såfremt ansøgningen godkendes.
Trille Nikolajsen
Beslutning Handicaprådet den 10-12-2020
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning og støtter op om projektet. Projektet omfatter alle unge inkl. unge med funktionsnedsættelser og hører således under Handicaprådets område.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Randi Vølcker
Jakob Ville
Elvis Comic
Heine Fischer Møller
Sagsfremstilling
Ungecenter Kolding og Socialområdet ønsker at tage næste skridt til et tættere samarbejde, så endnu flere unge kan opnå et selvstændigt voksenliv.
Derfor vil Ungecentret og Socialområdet starte et nyt projekt sammen med FGU Kolding & Vejen og Børnehjælpsdagen. Der søges midler fra Socialstyrelsen til projektet.
Projektet ligger i forlængelse af Ungepolitikken og understøtter de politiske mål for Ungeområdet. Ligeledes er der en klar kobling til Socialområdets arbejde med Selvværd og Sammenhæng.
Projektets indhold
Projektets formål er at hjælpe flere unge til at kunne gennemføre en uddannelse eller komme i beskæftigelse.
Det skal gøres ved at tilbyde unge et forløb, der skal øge deres handlingstillid og handleevne. De unges mentale robusthed skal udvikles - primært ved styrkelse af deres personlige og sociale kompetencer. Derved øges deres livsduelighed væsentligt. Ved først at styrke de unges egen tro på egne evner, styrkes deres forudsætninger for at kunne klare sig selv i egen bolig, gennemføre en uddannelse og/eller få et arbejde.
Forløbet udbydes og udvikles af Børnehjælpsdagen, der har oplevet stor succes med et lignende forløb til tidligere anbragte unge. Et forløb der også er indgået samarbejde om i Kolding Kommune. Ud fra dette forløb vil Børnehjælpsdagen og Kolding Kommune sammen udvikle et nyt forløb, der er tilpasset de unge, der skal deltage i – og få gavn af det.
Forløbet vil indeholde træning i grupper, og når de unge opnår øget handleevne, skal det kanaliseres over i et fokus på de unges uddannelse og beskæftigelse.
Målet er at en større andel af de unge på kanten kommer i arbejde eller går i gang med en uddannelse. De unges egen motivation er en afgørende, medvirkende kraft til at nå deres mål.
Målgruppen er de unge, der går på tværs af Socialforvaltningen og Ungecentret, dvs. de unge, der modtager hjælp efter Serviceloven og enten LAB (Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats) eller KUI (Den kommunale ungeindsats). Eksempelvis er der omkring 248 uddannelsesparate og 277 aktivitetsparate unge, der modtager uddannelseshjælp i Kolding. Det er blandt andre disse unge, og nogle af de unge på FGU, der er i målgruppen.
De unge vil derfor både have kontakt til Ungecentret og Socialforvaltningen, og en del af de unge kan være i målgruppen til FGU. Derfor er ’FGU Kolding og Vejen’ også en del af projektet.
Parterne har søgt næsten 6,8 mio. kr. til projektet frem til 2023 fra Socialstyrelsen. Der forventes svar på ansøgningen i december 2020.
Der vil ikke være en egenfinasiering til projektet for Kolding Kommune. Ansøgningen er med som bilag til sagen.
Ungecenter Kolding og Socialområdet samarbejder i dag om Den kommunale ungeindsats, der skal skabe rammerne om støtten til de unge, der har brug for kommunale ydelser fra det 14. til det 25. år.
Bilag
Sagsnr.: 20/22657
Resumé
Økonomiudvalget besluttede d. 25. august 2020, at der skal udarbejdes en bred redegørelse over udviklingen på fleksjobområdet, som skal forelægges Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomiudvalget inden februar 2021.
Arbejdsmarkedsudvalget drøftede udviklingen på fleksjobområdet d. 1. oktober 2020. Samtidig pålagde udvalget forvaltningen at udarbejde indsatser, der skal få flere personer fra ledighedsydelse ansat i fleksjob, herunder indsatser målrettet personer på ledighedsydelse i Koldings udfordrede boligområder.
Redegørelsen viser, at antallet af personer på ledighedsydelse i Kolding Kommune er faldende, og antallet af personer, der er ansat i fleksjob, er stigende. Kolding ligger i den bedste fjerdedel på landsplan ift. tilgangen af fleksjob.
Der foreslås supplerende indsatser for at øge antallet af fleksjob i Kolding.
Tilføjelse til resumé
Handicaprådet ønsker en orientering i sagen.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomiudvalget.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at Arbejdsmarkedsudvalget drøfter udviklingen på fleksjobområdet og godkender den foreslåede indsats, der skal få flere i fleksjob.
at Arbejdsmarkedsudvalget drøfter status på personer i fleksjob og personer på ledighedsydelse i Munkebo og Skovparken/Skovvejen og godkender den foreslåede indsats i områderne.
Nyt forslag
Socialforvaltningen foreslår,
at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 12-11-2020
Godkendt.
Beslutning Handicaprådet den 10-12-2020
Handicaprådet støtter en øget indsats i forhold til at skabe flere flexjob og opfordrer til en opgradering af indsatsen i både Skovparken og Munkebo.
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning. Det aftaltes, at projekterne på Beskæftigelsesområdet vil blive gennemgået på næste møde.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Randi Vølcker
Jakob Ville
Elvis Comic
Heine Fischer Møller
Sagsfremstilling
D. 25. august 2020 besluttede Økonomiudvalget, at der skal udarbejdes en bred redegørelse over udviklingen på fleksjobområdet, som skal forelægges Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomiudvalget inden februar 2021.
På mødet d. 1. oktober 2020 drøftede Arbejdsmarkedsudvalget udviklingen på fleksjobområdet. Samtidig pålagde udvalget forvaltningen at udarbejde indsatser, der skal få flere personer fra ledighedsydelse ansat i fleksjob, herunder indsatser målrettet personer på ledighedsydelse i Koldings udfordrede boligområder. Dette ligger i tråd med Jobcenter Koldings ’Politik for det rummelige arbejdsmarked’, som understøtter et arbejdsliv, der skaber rum for, at alle mennesker kan opnå tilknytning til arbejdsmarkedet.
Status på personer i fleksjob i Kolding Kommune
Kolding Kommune ligger i den bedste fjerdedel på landsplan over tilgangen af fleksjob. Aktuelt er antallet af borgere i Kolding Kommune, der ansættes i fleksjob, samlet set stigende. Det gælder både fleksjobansatte i private virksomheder og i Kolding Kommune. Jobcenter Koldings registrering pr. september 2020 viser, at det samlede antal fleksjobbere i Kolding Kommune er 1.659. Heraf er 393 personer ansat i Kolding Kommune (januar 2020).
Tendensen i Kolding Kommune er:
- at antallet af personer på ledighedsydelse er faldende, og at antallet af personer ansat i fleksjob er stigende,
- at antallet af personer på ledighedsydelse er lavere end før coronakrisen, og at antallet af personer i fleksjob ligger på et højere niveau end før coronakrisen.
For at fortsætte den gode udvikling og etablere flere fleksjob i Kolding Kommune kvalificeres de igangværende indsatser løbende.
Kommunikationskampagne for at skabe flere fleksjob
En kommunikationskampagne målrettet virksomheder vil kunne bidrage til at skabe flere fleksjob i Kolding Kommune. Kampagnen skal bidrage til, at virksomheder kan få rekrutteret efterspurgt arbejdskraft via fleksjobordningen samtidig med, at virksomhederne får synliggjort en social ansvarlig profil. Kampagnen skal understøttes af et samarbejde med pressen, så virksomhederne også herigennem bliver eksponeret for Jobcenter Koldings styrkede indsats for at skabe flere fleksjob.
Det vurderes, at der generelt er et stort potentiale for etablering af fleksjob i Kolding - bedst hos de private virksomheder. Mange forskellige brancher ansætter fleksjobbere. Det betyder, at indsatsen skal differentieres. Kampagnen vil derfor skulle kommunikere og informere til virksomheder bredt set i Kolding.
Status på fleksjobbere og ledighedsydelsesmodtagere i de udfordrede boligområder
I alt 21 beboere i Munkebo og Skovparken/Skovvejen er aktuelt på ledighedsydelse. Der tegner sig et billede af en gruppe, der har været ledige i længere tid med baggrund i den enkelte persons fysiske og psykiske formåen. Det vurderes derfor, at hovedparten af personerne på ledighedsydelse i Munkebo og Skovparken/Skovvejen har behov for en håndholdt indsats, hvor der skal arbejdes med motivation og troen på at finde et fleksjob.
Tabel: beboere i fleksjob og beboere på ledighedsydelse i Munkebo og Skovparken/Skovvejen
Tal pr. september 2020 | Beboere i fleksjob | Beboere på ledighedsydelse |
Munkebo | 20 | 10 |
Skovparken/Skovvejen | 46 | 11 |
Forslag om ny indsats der skal få flere beboere i de udfordrede boligområder i fleksjob
Det er aftalt med boligorganisationerne i Munkebo og Skovparken/Skovvejen, at der skal arbejdes på at lave et match mellem ledige i områderne og de virksomheder, der har opgaver for boligforeningerne.
Begge boligområder er på regeringens ghettoliste. Et øget antal beboere i job er et mål for at påvirke det ghettokriterium, som omhandler beboernes tilknytning til arbejdsmarkedet.
Bilag
Sagsnr.: 20/21924
Resumé
Beskæftigelsesministeren har udmeldt de beskæftigelsespolitiske mål for 2021, som sætter den overordnede ramme og retning for kommunernes beskæftigelsesindsats. Der er fem mål for det kommende år, hvoraf tre videreføres fra 2020.
De beskæftigelsespolitiske mål for 2021 er:
- Alle ledige skal have en værdig behandling
- Flere ledige skal opkvalificeres
- Flere flygtninge og familiesammenførte skal være selvforsørgende
- Flere personer med handicap skal i beskæftigelse
- Virksomhederne skal sikres den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft.
Arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune vedtog en række politikker for arbejdsmarkedsområdet i juni 2019. Sammen med målene fra ministeren sætter de rammen for området i det kommende år, hvilket gennemgås i sagen og er yderligere uddybet i det vedhæftede bilag.
Tilføjelse til resumé
Handicaprådet ønsker en orientering i sagen.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget og Byrådet.
Forslag
Børne-, Uddannelses – og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at planen for beskæftigelsen drøftes og godkendes.
Nyt forslag
Socialforvaltningen foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 12-11-2020
Punktet indstilles til godkendelse.
Beslutning Handicaprådet den 10-12-2020
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Rådet opfordrer til at Jobcenteret øger indsatsen på beskæftigelse til personer med handicap.
Rådet kan konstatere at der er overensstemmelse mellem ministerens pkt. 4 omkring flere personer med handicap i beskæftigelse og kommunens pkt. 4.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Randi Vølcker
Jakob Ville
Elvis Comic
Heine Fischer Møller
Sagsfremstilling
Beskæftigelsesministeren har udmeldt de beskæftigelsespolitiske mål for 2021, som sætter den overordnede ramme og retning for kommunens beskæftigelsesindsats. Der er fem mål for det kommende år:
- Alle ledige skal have en værdig behandling
- Flere ledige skal opkvalificeres
- Flere flygtninge og familiesammenførte skal være selvforsørgende
- Flere personer med handicap skal i beskæftigelse
- Virksomhederne skal sikres den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft.
Arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune vedtog i juni 2019 en række politikker for, hvordan man vil arbejde med beskæftigelse i kommunen. De har nedenstående fokus:
- Arbejdsliv til alle
- Politik for integration og international arbejdskraft – arbejdsliv der integrerer
- Ungepolitikken – hjælper unge med livsmestring og arbejdsliv
- Politik for det rummelige arbejdsmarked – et arbejdsliv til alle mennesker
- Politik for kvalificeret arbejdskraft og virksomhedsservice – arbejdsliv der skaber vækst for den enkelte, virksomheder og fællesskabet.
Der arbejdes samlet med ministerens mål og de vedtagne politikker, som sætter rammen for det videre arbejde og indsatser i det kommende år. Dette er uddybet i det vedhæftede bilag (beskæftigelsesplan 2021 Kolding Kommune). Efter vedtagelsen af denne plan for arbejdet med beskæftigelse i Arbejdsmarkedsudvalget og Byrådet, sendes de ind til det Regionale Arbejdsmarkedsråd.
Bilag
Sagsnr.: 20/26443
Resumé
Kommunerne bærer ansvaret for koordineringen af det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet. I forbindelse med dette arbejde udarbejdes en rammeaftale, der skal godkendes af kommunalbestyrelserne og Regionsrådet. Rammeaftalen er kommunernes og regionens redskab til på tværs at styre den faglige udvikling, kapacitet og økonomi på det specialiserede social- og specialundervisningsområde.
Det overordnede fokus i Syddanmarks rammeaftale 2021-2022 er at styrke samarbejdet på tværs af kommuner og region for at sikre en koordineret indsats over for borgeren. Sigtet er at sikre den rette kapacitet, at øge kvaliteten i indsatserne, og at indsatserne hænger sammen og understøtter hinanden.
Rammeaftalen består af en udviklingsdel og en styringsdel. Rammeaftalen er en toårig aftale.
Den lovgivningsmæssige ramme er beskrevet i ”Bekendtgørelsen om rammeaftaler mv. på det sociale område og på det almene ældreboligområde”.
Tilføjelse til resumé
Handicaprådet ønsker en orientering i sagen.
Sagen behandles i
Fællesmødet mellem Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget, Økonomiudvalget, Byrådet.
Forslag
Socialdirektøren og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at Rammeaftalen for 2021-2022 indstilles til godkendelse.
Nyt forslag
Socialforvaltningen foreslår,
at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Fællesmøde mellem Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 21-10-2020
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget indstiller Rammeaftalen for 2021-2022 til Byrådets godkendelse.
Henrik Nielsen
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 11-11-2020
Godkendt.
Beslutning Økonomiudvalget den 17-11-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 24-11-2020
Godkendt.
Beslutning Handicaprådet den 10-12-2020
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Randi Vølcker
Jakob Ville
Elvis Comic
Heine Fischer Møller
Sagsfremstilling
Der er i Rammeaftalen 2021-2022 lagt vægt på at indhente politiske bidrag til de indsatsområder, som skal være omdrejningspunktet for kommunernes udvikling på det specialiserede socialområde i 2021 og 2022.
På baggrund af disse politiske bidrag fra kommuner og region har Socialdirektørforum udpeget følgende tre temaer, der skal være de syddanske indsatsområder i perioden:
- Tværsektoriel kobling til andre sektorområder
På det specialiserede socialområde opleves et behov for en koordineret og sammenhængende indsats mellem flere sektorer. Borgernes behov er ofte komplekse, og der er i flere tilfælde brug for, at indsatser på det specialiserede socialområde kobles til eksempelvis sundheds-, uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Socialdirektørforum forpligter sig til at udvikle det gode samarbejde med de øvrige sektorområder, så borgernes oplevelse af overgange bliver mindst mulig.
- Styring og kapacitet
Der skal fortsat være et fokus på styring af udgifterne samt kapaciteten på det specialiserede socialområde. I Rammeaftalen 2021-22 sættes særligt fokus på vidensdeling i forhold til best practice og opnåelse af synergieffekter samt udvikling af bedre datamodeller med henblik på en øget styring, at holde udgifterne nede samt sikring af den rette kapacitet.
- Kvalitet i indsatserne
Socialdirektørforum vil løbende følge og evaluere igangsatte initiativer, som kan være med til at højne kvaliteten i indsatserne på det specialiserede socialområde.
Socialdirektørforum har besluttet at etablere et fagligt netværk for ledere af botilbud og centre i Syddanmark, hvor formålet blandt andet er at bidrage til udvikling og øget kvalitet i indsatserne, og sikre at Socialdirektørforum får praksisperspektiver på dagsordenen.
Et af de områder, som Socialdirektørforum derudover har et særligt fokus på, er effekt og progression. Socialdirektørforum vil arbejde med at afsøge muligheder for at arbejde mere systematisk med effekt og progression på tværs af de syddanske kommuner og regionen.
Sammen med de tre indsatsområder fortsætter de aktiviteter og projekter, som allerede er aftalt og iværksat. Det drejer sig blandt andet om projekterne ”Sammen om psykiatri” og Fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien.
Øvrige fokusområder i Rammeaftale 2021 – 2022
- Regulering af kapacitet: Der er fokus på at sikre sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel på det specialiserede område. Der opleves aktuelt et særligt behov for at følge udviklingen og efterspørgslen efter tilbud til borgere med spiseforstyrrelser, borgere med autisme samt kriminelle udviklingshæmmede.
- Koordination på tværs af landet: Kommuner og regioner har på tværs af landet fokus på koordinering af de lands- og landsdelsdækkende tilbud samt de sikrede afdelinger.
- Indgåelse af aftaler: Kommunerne og regionen skal i de fremadrettede købskontrakter sikre at det, ved køb og salg uden for Syddanmark, fremgår, at der tages udgangspunkt i takstprincipperne i Styringsaftalen.
- Mulighed for overtagelse af regionale tilbud: Kommunerne kan én gang i hver valgperiode overtage regionale tilbud, der er beliggende i kommunen.
- Centrale udmeldinger fra Socialstyrelsen: Socialstyrelsen har kompetence til at lave centrale udmeldinger i forhold til målgrupper og særlige indsatser, hvor det vurderes, at der er behov for en øget national koordination på tværs af kommuner og regioner.
Ift. Rammeaftalen 2021-2022 er der udmeldt 3 centrale punkter:
- Udsatte gravide med et skadeligt rusmiddelbrug
- Borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling
- Borgere med svære spiseforstyrrelser
Nyt i Styringsaftalen 2021 - 2022
Styringsaftalen sætter rammerne for styring af økonomi- og kapacitetsudviklingen på de omfattede tilbud. I Styringsaftalen fastholdes en række principper fra den tidligere rammeaftale. Der er i Styringsaftalen foretaget revideringer i forhold til principperne for lukning af tilbud. Desuden er der foretaget en justering i forhold til de tilbud, der er omfattet af Styringsaftalen. Det vil i Rammeaftalen 2021-2022 alene være tilbud, der sælger 10 pct. eller flere af pladserne til andre kommuner, der er omfattet af Styringsaftalen. Flere af takst- og beregningsprincipperne gælder dog også for tilbud, som ikke er med i Styringsaftalen, såfremt der sælges pladser til andre kommuner.
Bilag
Sagsnr.: 20/162
Resumé
Generel orientering til Handicaprådet fra handicaprådsformanden og social- og handicapchefen.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Handicaprådet den 10-12-2020
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Ida Merethe Jørgensen
Verner Thune
Randi Vølcker
Jakob Ville
Elvis Comic
Heine Fischer Møller
Sagsfremstilling
Orientering fra handicaprådsformanden og social- og handicapchefen, herunder
- Tilgængelighed i Borchs gård.
- Trappehjælp.
- Handicapparkering.
Sagsnr.: 20/162
Resumé
I forbindelse med at Handicaprådsmødet afholdes som online møde, er der behov for at medlemmerne kan godkende beslutningprotokollen elektronisk.
For at godkende protokollen, skal hvert deltagende medlem derfor underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.
Sagen behandles i
Handicaprådet.
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at godkendelsesproceduren godkendes.