Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
28-08-2018 08:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Kulturudvalget |
Sted: |
Nytorv 11. Mødelokale 1.2 Øst |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 18/1940
Resumé
Kulturudvalget besluttede i februar 2018 at behandle en midtvejsevaluering af indsatserne i projekt Jazztown Kolding.
Karsten Bech fra foreningen Jazz i Trekanten vil på mødet fremlægge årets foreløbige resultater
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget tager evalueringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Baggrund
I 2016 besluttede kulturudvalget at bede foreningen Jazz i Trekanten om at realisere projekt Jazztown Kolding i 2017. Projektet blev finansieret af kulturpuljen.
I forbindelse med budgetforliget 2018 blev der bevilget 150.000 kr., til en fortsat udvikling af projektet i 2018, og efterfølgende besluttede kulturudvalget i oktober 2017 at bevilge yderligere 150.000 kr. fra kulturpuljen til projektet i 2018.
I februar 2018 godkendte udvalget indsatser og mål for projektet i 2018, og besluttede samtidig, der skulle udarbejdes en midtvejsevaluering af projektet til behandling i august.
Foreningen Jazz i Trekanten har fået tildelt projektarbejdsplads i Bygning 5 i Nicolai Kultur. Det er fra denne base, foreningen arbejder med indsatserne i Jazztown Kolding.
Kulturudvalget har ikke taget stilling til en eventuel videreførsel af projektet i 2019 og frem.
Formål
Jazztown Kolding består af en række projekter, der er udviklet og realiseret af foreningen Jazz i Trekanten. Det overordnede formål med Jazztown Kolding er at brande Kolding som en kommune, der sætter barren højt, når det gælder samarbejder og initiativer, der støtter kultur og musik. Gennem sine konkrete indsatser vil Jazztown Kolding give byens borgere og turister en oplevelse af, at jazz er allestedsnærværende i hele Kolding kommune. Borgere og turister vil blive præsenteret for et stort antal jazzkoncerter i byrum, på spillesteder, cafeer, kulturinstitutioner og uddannelsessteder i såvel Kolding by som i centerbyerne.
Derudover har Jazztown Kolding fokus på at engagere og træne kulturentreprenante unge i udvikling og afvikling af kulturelle events og dermed skabe grobund for nye, bæredygtige initiativer for og med unge. Et fokus, der er med til at gøre Kolding til en aktiv og attraktiv by for unge og studerende.
Status
For 2018 er aftalt fire indsatser:
· Jazz i Trekanten – Jazzfestival i Trekantområdets Festuge.
· Jazzhouse for unge – Jazzkoncerter og events for unge.
· KulturTalenter – Talentprogram for unge kulturiværksættere.
· Børnejazzfestival – Pilotprojekt med Copenhagen Jazzfestival.
Derudover leverede Jazz i Trekanten i 2018:
· Vinterjazz Festival – samarbejde med den landsdækkende festival, under Copenhagen Jazzfestival i februar.
Jazz i Trekanten
Festivalen Jazz i Trekanten afholdes som en del af Trekantområdets Festuge i perioden fra den 24. august til 2. september 2018 og byder på ca. 125 jazzkoncerter og –events i hele Trekantområdet.
Antallet af koncerter er mindre i forhold til Jazztown Koldings oprindelige indsatser for 2018, hvor målet var 160 koncerter, heraf ca. 75 i Kolding. Festivalen tæller ca. 125 koncerter, heraf ca. 50 i Kolding. Antallet af koncerter har Jazz i Trekanten bevidst fastholdt på samme niveau som 2017, med det mål at øge kvaliteten af koncerterne betragteligt i form af flere (aner)kendte kunstnere. De samlede honorarudgifter er derfor også steget med 40% i forhold 2017, og er et direkte udtryk for et stærkt program med flere udenlandske kunstnere og mange af de bedste danske jazzmusikere.
På programmet i Kolding er bl.a. den amerikanske guitarist Kurt Rosenwinkel (nr. 3 på DownBeat’s liste over de bedste jazzguitarister i verden), der giver sin eneste koncert i Danmark i 2018 på Godset. Kurt Rosenwinkel er hovednavnet på årets festival.
Jazz i Trekanten har til årets festival udviklet to projekter, som foreningen ønsker at arbejde videre med i de kommende år:
· Artist in Residence: Jazz i Trekanten inviterer en kunstner til at lave seks koncerter med musikere, han/hun normalt ikke spiller med. I år er det crooner og saxofonist Mads Mathias, der er Artist in Residence ved Jazz i Trekanten.
· Krydsfelt: Festivalen kobler to musikere fra forskellige verdener sammen for at skabe musik til en fælles koncert på festivalen. I år er det Mads Mathias, Artist in Residence, der kobles sammen med den lokale, elektroniske musiker, Joakim Moesgaard, aka DJ Fukbio, der er tilknyttet undergrundsmiljøet på Råværket i Kolding. Musikken udvikler de to musikere på Råværket den 14. og 15. august og afslutter dagene med en forpremiere samme sted. Herudover spiller koncert under festivalen på cafeen Tobbers. Projektet er støttet af både Statens Kunstfond og Dansk Musiker Forbund.
I Kolding er der under festivalen i 2018 seks helt nye samarbejdspartnere - herunder Trapholt, Mørks Kælder, PLATFORM Kunstfestival og Volkerts Fylke.
Det er 4. år, at Jazz i Trekanten løber af stablen. Festivalen har for alvor konsolideret sig og vist resultater. Foreningen oplyser, at dette har gjort det muligt at øge den økonomiske støtte fra især fonde samt at få stærkere samarbejdspartnere i lokalområdet. På dette grundlag forventer foreningen at kunne nå sit mål om at præsentere mere end 160 arrangementer i 2020 og dermed bliver blandt de tre største jazzfestivaler i Danmark sammen med Copenhagen Jazzfestival og Aarhus Jazzfestival.
Programmet for Jazz i Trekanten 2018 kan ses på http://jazzitrekanten.dk/jazzfestival/
Jazzhouse for unge
Foreningen flyttede i foråret 2018 unge-satsningen JazzHouse fra spillestedet Pitstop til Tobbers Madbar. Flytningen skyldes primært, at foreningen ønskede at skabe et mere intimt spillested, samt at Tobbers Madbar har et godt tag i studerende fra både ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser. I 2018 i januar og februar er afholdt to koncerter på Pitstop. I foråret er afholdt tre koncerter på Tobbers med alle pladser besat. Dvs. 5 koncerter i alt.
Under festivalen Jazz i Trekanten er JazzHouse Tobbers åbent fem dage – mandag til fredag – hvor en række unge musikere fra Koldings vækstlag (primært MGK Syd) og fra konservatorierne i Aarhus, Esbjerg, Odense og København er på programmet. I alt 17 jazzkoncerter og –events kan opleves på JazzHouse Tobbers. Herudover har foreningen samarbejde med PLATFORM Kunstfestival i form af en Jazzbrunch ved årets PLATFORM Festival.
Jf. Jazztown Koldings indsatser havde foreningen planlagt 15-18 koncerter, events og samarbejder i regi af JazzHouse under Trekantområdets Festuge. Dette måltal ser foreningen således ud til at nå.
I efteråret 2018 er planlagt fire koncerter på JazzHouse Tobbers. Herefter vil foreningen evaluere indsatsen og vurdere, om JazzHouse skal fortsætte på Tobbers eller flyttes til et nyt sted/en ny samarbejdspartner. I forhold til de aftalte indsatser for Jazztown Kolding er målet 9 koncerter i løbet af 2018, hvilket foreningen vurderes at nå.
Jazz i Trekanten oplyser, at der blandt jazzmusikere og -arrangører er stor nysgerrighed på, hvordan det er lykkedes at få unge til at engagere sig i at arrangere (i KulturTalenter), spille og lytte til jazz. Projektet er dermed med til at sætte Kolding på landkortet som en innovativ og fremsynet kulturkommune.
Programmet for JazzHouse Tobbers kan ses på http://jazzitrekanten.dk/jazzhouse/
KulturTalenter
Formålet med Kulturtalenter er at skabe kulturelle iværksættere, der kan være med til at igangsætte nye kulturelle aktiviteter i Kolding kommune. Ca. 20 unge får gennem deres deltagelse i programmet hands-on erfaring med at drive JazzHouse og generel erfaring og viden inden for music-management området.
I 2018 ligger hele planlægning og gennemførelsen af de 17 JazzHouse-koncerter under festivalen alene hos de unge fra KulturTalent gruppen. Sekretariatet fungerer som sparringspartnere.
Jazz i Trekanten oplyser, at KulturTalent-programmet er begyndt at give resultater:
· Udøvende musikere forstår bedre, hvordan de skal ”sælge” sig selv, fordi de har prøvet at stå på arrangører-siden.
· Unge motiveres til at være frivillige i andre lokale kulturprojekter, fx PLATFORM Kunstfestival og Jazz6000.
· Tidligere deltagere søger ind på formelle uddannelser i musikmanagement o.l.
Foreningen oplyser endvidere, at der har været stor nysgerrighed fra andre kommuner i Trekantområdet på KulturTalenter. Foreningen ”eksporterer” derfor sin viden og erfaring under festivalen og hjælper ungeforeningerne Karma i Vejle og SG25 i Haderslev med at planlægge og gennemføre jazzkoncerter for unge. Jazz i Trekanten ønsker at udvide dette samarbejde til flere af kommunerne i 2019. De aftalte indsatser for Jazztown Kolding omfatter netop en udbredelse af KulturTalenter til de øvrige Trekant-kommuner.
Børnejazzfestival
Børnejazzfestivalen er et pilotprojekt i samarbejde med Copenhagen Jazzfestival, der lanceres i efterårsferien 2018. Børnejazzfestivalen forventes at byde på 10–12 koncerter i Trekantområdet. I Kolding er samarbejdspartnerne Nicolai For Børn, Billedskolen og Jazz6000. Børnejazzfestivalen 2018 er tænkt som en prototype, hvor foreningen afprøver idéen og forskellige koncerttyper, for at undersøge, hvordan de bedst rammer børn og deres familier i efterårsferien. På baggrund af disse erfaringer, planlægger foreningen en større festival med flere aktiviteter og flere samarbejdspartnere fra 2019.
Vinterjazz.
Nyt tiltag. Hvert år arrangerer Copenhagen Jazzfestival en landsdækkende Vinterjazzfestival, der løber over tre uger i februar måned. I 2018 stod Jazz i Trekanten bag en lang række koncerter i Trekantområdet. I Kolding kommune betød Vinterjazz nyt liv til en jazzforening på Stenderup Halvøen, som Jazz i Trekanten var medvirkende til at starte op. Den nye forening arrangerede en heldags festival i Sdr. Bjert, der blev en stor publikumssucces. Den nye forening har besluttet at gentage festivalen de næste år frem, lige som foreningen også vil arrangere jazzkoncerter under festivalen Jazz i Trekanten.
Branding og funding
Efter sidste års nomineringer ved DMA Jazz 2017 er Jazz i Trekanten mere kendt og synlig i det danske jazz-landskab. Foreningen oplyser ligeledes, at den kan mærke at mange lokale er bevidste om, at en betydelig jazzfestival finder sted i området. Foreningen fortæller, at den arbejder aktivt med at udbrede kendskabet til aktiviteterne til både lokal og national presse.
Jazz i Trekanten satser bevidst på at udvikle nye og alternative initiativer, såsom Krydsfelt og JazzHouse for at understrege, at Jazz i Trekanten – og herunder Jazztown Kolding – ikke handler om jazz fra standard-hylderne, men at foreningen, med sine aktiviteter, sætter barren højt, prøver nye veje og arbejder aktivt med publikumudvikling, for at øge Koldings og Trekantområdets attraktivitet.
Forvaltningen vurderer, at aktivitetsniveauet i JazzTown Kolding er højt, med nye tiltag, og at foreningen kommer i mål med det aftalte antal koncerter og events i 2018. Måltallet for festivalen Jazz i Trekanten er nedjusteret, hvilket skyldes et bevidst valg omkring øget kvalitet og dertilhørende øgede honorarudgifter. Foreningen og festivalen har konsolideret sig som en aktiv og markant medspiller på musikområdet i Kolding og Trekantområdet. Grundlaget for at fortsætte projektet er således etableret, men forudsætter en økonomisk løsning i forhold til den videre drift såvel som udvikling.
Sagsnr.: 10/31464
Resumé
Kulturudvalget har under introduktionstema-møderne og på politikudviklingsseminar drøftet retningslinjer og kriterier for Kulturpuljen. På den baggrund har udvalget ønsket at drøfte en revision af retningslinjerne for puljen.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter ønsker til nye eller justerede retningslinjer til Kulturpuljen.
at forvaltningen på baggrund af drøftelserne udarbejder oplæg til nye kriterier og retningslinjer til godkendelse.
at forvaltningen går i dialog med faste ansøgere til puljen for at afdække konsekvenser af eventuelle ændringer.
Beslutning Kulturudvalget den 28-08-2018
Sagen blev drøftet. Udvalget besluttede, at et oplæg til nye kriterier drøftes i udvalget, inden der indgås dialog med faste ansøgere.
Sagsfremstilling
Kulturpuljens formål er at opmuntre til og støtte en levende kulturudvikling i Kolding kommune.
Puljen skal understøtte Kulturudvalgets fokusområder og medvirke til at skabe og styrke samarbejde mellem foreninger, institutioner og enkeltpersoner på tværs af kunstgenrer.
Den nuværende Kulturpulje er opstået i 2014, da Kulturudvalget besluttede at sammenlægge tre puljer: Musikpuljen, Kulturpuljen og Unge-puljen. De tre puljer havde forskellige formål og kriterier:
Musikpuljen gav tilskud til musikarrangementer, amatørorkestre og sæsonstøtte til musikforeninger.
Kulturpuljen gav tilskud til foreninger, interessegrupper og enkeltpersoner, der formidler kultur til en bred, åben kreds.
Unge-puljen gav støtte til kulturaktiviteter for unge.
Formålet med at lægge de tre puljer sammen, var at skabe et mere ensrettet ansøgningsgrundlag og sætte større fokus på de kulturpolitiske fokusområder.
I 2014 blev også de nuværende kriterier for den samlede pulje vedtaget.
Ifølge kriterierne skal projekterne understøtte mindst et og gerne flere kulturpolitiske fokusområder, der forventes som minimum en selvfinansiering på 50 %, der skal være offentlig adgang til arrangementet, som skal være annonceret offentligt og foregå i Kolding kommune. Derudover lægges der vægt på samarbejde på tværs, og på at der søges om midler i andre puljer, fonde, stat eller sponsorer.
Der kan helt grundlæggende kun søges til projekter og initiativer, som ikke ville kunne gennemføres uden tilskud eller underskudsgaranti. Men derudover er der kun få begrænsninger på, hvilke projekter der kan modtage støtte.
I de sidste to år har budgettet til puljen nogenlunde svaret til de udmøntninger, der har været henover året.
Kulturudvalget har på temamøder og politikudviklingsseminar drøftet Kulturpuljen og kriterierne. Udvalget har i drøftelserne bl.a. peget på følgende:
at frie støttemidler er et højt prioriteret redskab for udvalget, når kulturpolitikken skal realiseres.
at puljen skal medvirke til at gøre det enkelt og attraktivt for borgere og foreninger at skabe kultur.
at puljemidlerne primært skal bruges som starthjælp til nye projekter, der på sigt skal kunne bære sig selv.
I dag findes der ikke et kriterie, der siger at tilbagevendende initiativer skal kunne bære sig selv og dermed ikke vil kunne få tilbagevendende støtte. Tværtimod fremgår det af retningslinjerne, at puljen bl.a. giver sæsonstøtte til musikforeninger og dermed støtte til årligt tilbagevendende begivenheder.
Ændring af disse retningslinjer vil have konsekvenser for en række aktører og arrangører af koncerter og events. Det foreslås, at disse konsekvenser afdækkes i dialog med ansøgerne inden et sæt nye retningslinjer godkendes af Kulturudvalget.
Sagsnr.: 17/22370
Resumé
Udvalgsformand, Jesper Elkjær (RV) stiller forslag om, at etablere kunstprojektet ”Genfortælling”. Projektet foreslås finansieret via Kulturpuljen.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår
at udvalget drøfter og tager stilling til det af Jesper Elkjær (RV) stillede forslag om at etablere kunstprojekt Genfortælling.
Beslutning Kulturudvalget den 28-08-2018
Udvalget bakker op om forslaget og bad forvaltningen om at fremlægge et konkret koncept på projektet.
Sagsfremstilling
Jesper Elkjær (RV) foreslår, at forvaltningen iværksætter kunstprojekt ”Genfortælling”. Projektets formål er at sætte fokus på allerede eksisterende skulpturer i Koldings byrum. Skulpturerne sættes midlertidigt ind i en ny ramme eller fortælling uden at efterlade varige ændringer på de originale skulpturer.
Til at realisere det samlede projekt afsættes fra Kulturpuljen i 2018 en samlet sum på i alt 100.000 kr., som kan søges af alle efter et såkaldt ”Open Call”.
Ansøgerne udpeger den skulptur, de ønsker at genfortælle, beskriver projektet og søger puljen. Puljemidlerne dækker alene materialer til kunstværkerne.
Der nedsættes en fagjury, der udvælger de endelige projekter, og kunstnerne arbejder med deres værker i den samme periode i foråret 2019. Projektet åbnes ved en fælles event den sidste lørdag i maj 2019.
Sagsnr.: 18/18151
Resumé
Kulturministeren lancerede tidligere på året en ny talentindsats, der skal hjælpe unge talenter inden for kunstarterne og styrke og udvikle lokale talentmiljøer. Nu åbnes der for, at landets kommuner kan søge om at blive en del af en ny kultur-talentkommuneordning. Forvaltningen redegør i denne sag for den nye ordning og Kolding Kommunes muligheder for at søge.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget drøfter om Kolding Kommune skal ansøge om status som talentkommune på kulturområdet.
Beslutning Kulturudvalget den 28-08-2018
Udvalget besluttede, at igangsætte arbejdet med ansøgningen om at blive talentkommune og bad samtidig forvaltningen om at udarbejde et oplæg til kultur-talentstrategi.
Sagsfremstilling
Kulturministeren har i foråret lanceret en talentindsats, der skal styrke og udvikle talentmiljøer og undervisning af talenter inden for kunstarterne arkitektur, billedkunst, film, kunsthåndværk & design, litteratur, musik og scenekunst.
Indsatsen indebærer blandt andet, at kommunerne kan søge om at blive en del af en kommende talentkommuneordning, der skal give de unge et mere kvalificeret undervisningstilbud og et bredere udbud af kunstarter der undervises i.
Der er afsat i alt 8,5 mio kr. til indsatsen, og disse fordeles efter ansøgning fra to puljer: 2,5 mio kr. i puljen til etablering af talentmiljøer og 6 mio kr. i puljen til etablering af talentnetværk. Der er krav om en kommunal egenfinansiering på 50 % og en plan for, hvordan projekterne kan bære sig selv, når de statslige puljemidler er brugt. Egenfinansiering kan være egne midler, kapitaliseret arbejdskraft, brugerbetaling eller fondsmidler.
Indsatsen er ambitiøs og der fokuseres på, at undervisningstilbuddene skal have et niveau, der svarer til grundkursusniveau. Derudover er der krav til partnerskaber mellem f.eks. videregående uddannelser, kulturinstitutioner og projekterne skal omfatte mindst to kunstarter.
For at få status som talentkommune skal kommunen have en strategi for talentudvikling inden for flere kunstarter.
I forbindelse med udarbejdelse af dagsordenspunktet ”Afdækning af talentudvikling” er der udarbejdet en status på talentarbejdet på kulturområdet i Kolding Kommune. Denne har været drøftet i foreløbig form på Kulturudvalgets intro-temamøde, ligesom udvalget har drøftet talentarbejde på politikudviklingsseminar og i forbindelse med workshop om Kolding Musikskoles kommende visionsplan.
Af drøftelserne er det bl.a. fremkommet at:
- Det er ønskeligt at se kulturtalentudviklingen i sammenhæng med talentudvikling på skole, uddannelses, idræts og erhvervsområdet.
- Det er ønskeligt at kulturinstitutioner, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser som f.eks. Designskole og SDU samarbejder om talentudvikling på kulturområdet.
- Det er ønskeligt at byens professionelle kulturinstitutioner involveres med f.eks. masterclasses m.v.
- Det er ønskeligt at Kolding Musikskoles kompetencer inden for talentudvikling udnyttes og bruges inden for andre kunstarter, så der eventuelt på sigt kan oprettes f.eks. BGK (Billedkunst Grundkursus), FGK (Forfatter Grundkursus) eller TGK (Teater Grundkursus).
- Det er ønskeligt at afsøge mulighederne for at Kolding Musikskole får status af kulturskole.
Drøftelserne ligger i nogen grad i tråd med de krav og kriterier, Kulturministeriet stiller til ansøgninger til henholdsvis puljen til etablering af talentmiljøer og puljen til etablering af netværk af talentmiljøer.
Til begge puljer og til ansøgning om at blive talentkommune er der frist den 14. november 2018
Såfremt Kulturudvalget ønsker, at Kolding Kommune skal søge om at blive talentkommune, vil første skridt være, at forvaltningen i samarbejde med aktørerne på området udarbejder et oplæg til en talentstrategi på kulturområdet.
Forvaltningen vurderer, at den kommunale egenfinansiering i en eventuel projektperiode ville kunne udgøres af kapitaliseret arbejdskraft, brugerbetaling og synergi via samarbejder mellem musikskole, billedskole og øvrige kulturinstitutioner. Efter endt projektperiode vil der være behov for en opskrivning af budgettet, og forvaltningen vil derfor udarbejde ændringsforslag til budgettet med virkning fra 2021.
Sagsnr.: 17/6879
Sagen behandles i
Fritids- og idrætsudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget samt Kulturudvalget.
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren og By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalgene pålægger forvaltningerne i samarbejde at iværksætte udarbejdelse af en fælles talentstrategi med inddragelse af relevante aktører.
Beslutning Kulturudvalget den 28-08-2018
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 22-08-2018
Sagsfremstilling
Kulturudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget samt Fritids- og Idrætsudvalget har i maj 2017 pålagt forvaltningen at arbejde videre med en fælles afdækning af eksisterende tiltag og muligheder for fremover at koordinere og løfte talentudviklingen. By- og Udviklingsforvaltningen samt Børne- og Uddannelsesforvaltningen har udarbejdet en afdækning af talentarbejdet, der omhandler grundskolen, ungdomsuddannelserne, videregående uddannelser, kulturområdet, idrætten og erhvervslivet.
Afdækningen, der er vedhæftet som bilag, viser, at der arbejdes med tre forskellige forståelser af talentudvikling:
- at spotte og udvikle hvad det enkelte barn og unge enkelte er bedst til,
- at spotte og udvikle de bedste børn og unge til en forudbestemt disciplin som eks. sang, håndbold eller naturfag,
- at understøtte vækstlag og entreprenørskab indenfor kulturen og erhvervslivet, så kunstnere, kulturentreprenører og iværksættere kan skabe sig en levevej.
I grundskolen foregår en indsats med henblik på at spotte elever, der har svært ved den normale uddannelsesvej, og hjælpe dem med at finde det, som den enkelte har talent for og dyrke det. Derudover foregår på enkelte skoler, i ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser forskellige talentudviklingsprojekter med henblik på at øge dygtige elevers kunnen inden for forskellige områder. På Kulturområdet er det specielt på musikskolen det strukturerede talentarbejde foregår. Her spottes de talentfulde børn både i musikskolens egne rækker og i samarbejdet med daginstitutioner og skoler. F.x er skoleorkestrene i Christiansfeld og Munkevængets skole gode eksempler på steder, hvor der screenes for børn med særligt talent for musik.
Den kulturelle vækstlagsunderstøttelse foregår blandt andet via det Regionale Spillested Godset, der i samarbejde med aktører fra hele trekantområdet understøtter up- and coming kunstnere ved f.x. kuratering, mentorordninger og markedsføring af nye navne både nationalt og internationalt.
Indenfor idrætten er der fokus på udvikling af klubmiljøer og skabe rammer for at talenter kan udvikle sig, hvor der eksempelvis er et samarbejde med Brændkjærskolen om en eliteidrætslinje. Business Kolding tilbyder 1:1 mentorordning for erhvervstalenter, der ønsker at starte egen virksomhed, mens flere virksomheder er begyndt at arbejde med talentudvikling typisk gennem individuelle karriereplaner og efteruddannelse.
Der foregår i flere kommuner et tværsektionelt arbejde med talentudvikling specielt indenfor kultur og idræt, hvor Haderslev Kommune eksempelvis har samlet talentudviklingen på tværs af kulturen og sporten. Der opleves et stigende fokus på talentarbejde fra flere sider, og som udløber heraf har Trekantområdet Danmark taget talentsamarbejde op og afviklet seminar om talentudvikling på tværs af kulturen og idrætten. På idrætsområdet er der oprettet eliteidrætsklasser, og der arbejdes med at udvikle særlige miljøer, der er gode til talentudvikling. Afdækningen peger på, at en del af disse erfaringer vil kunne bruges på andre områder. Det beskrives endvidere, hvordan et tættere samarbejdet om flere områder kunne indeholde synergier.
Ud fra kortlægningen vurderes det, at der kan være potentialer i at udvikle en fælles talentstrategi, men der skal indsamles mere erfaring og inspiration ligesom flere relevante aktører fra kulturlivet, idrætten, uddannelsesinstitutioner og erhvervslivet bør inddrages. De relevante aktører vil indeholde de to forvaltninger go repræsentanter fra organisationer, der arbejder med talentudvikling herunder Kolding Elite, musikskolen og Business Kolding. Et udkast til fælles talentstrategi vil skulle behandles på de tre udvalg før implementering.
Bilag
Sagsnr.: 17/19874
Resumé
I december 2017 drøftede Arbejdsmarkedsudvalget, Kulturudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget samt Social- og Sundhedsudvalget retningen på budgetnoteprojektet om ungested/Youthplace. Meldingen fra udvalgene var, at de unge skulle involveres i processen så tidligt som muligt.
Der vil blive gennemført designproces fra august til og med oktober 2018, hvor et bredt udsnit af Kolding kommunes unge inddrages.
Målgruppen er unge mellem 14 og 25 år, og der er opmærksomhed på at få inddraget unge på tværs af køn, alder, bopæl, uddannelsesstatus og sociale forhold. Formålet bliver, at skabe indsigter og mulighedsrum omkring de unges oplevelse af og behov for fællesskaber.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget, Kulturudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget samt Social- og Sundhedsudvalget.
Forslag
Beskæftigelses- og Integrationsdirektøren indstiller,
Beslutning Kulturudvalget den 28-08-2018
Kulturudvalget tager orienteringen til efterretning og vil i den forbindelse sende et signal om, at udvalget ser kulturområdet som en primær aktør og løftestang til projektet.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 16-08-2018
Sagsfremstilling
Byrådet vedtog i budget 2018 en budgetnote om et ungested/Youth-Place i Kolding kommune. Budgetnoten lyder:
”I Finland er der etableret steder (Youth-places) hvor byens unge kan samles under et tag. Der er tale om et sted, hvor alle typer af unge kan droppe ind og nyde godt af fællesskabet. Der er tale om unge med forskelle i social status, køn, alder, etnisk baggrund, velfungerende, problembærere, kriminelle m.v.
Stedet bygger på tanker om, hvad ”ung til ung-aktivitet” kan skabe af selvværd, glæde og livskvalitet. I det omtalte ”ungested” er der også tilknyttet en lang række faglige/pædagogiske/terapeutiske medarbejderressourcer, som er klar når de unge ønsker at der tages hånd om deres problemer. Det foreslås, at der senest maj 2018, under det tværgående strategiske projekt ”klar til voksenlivet” er gennemført en proces, hvor der udarbejdes et projektoplæg til etablering af et ”ungested” i Kolding. Processen skal inddrage allerede eksisterende projekter som f.eks. ”Space”.
Projektoplægget udarbejdes på tværs af politikområder og forvaltningsopdelinger, og skal indeholde forslag til målgrupper, aktiviteter, medarbejderkompetencer, fysisk placering, økonomi m.v.”
I december 2017 drøftede Arbejdsmarkedsudvalget, Kulturudvalget, Børne- og Uddannelsesudvalget samt Social- og Sundhedsudvalget retningen på projektet om ungested/Youthplace.
Meldingen fra udvalgene var, at de unge skulle involveres tidligt i at beskrive, hvad de gerne vil have og har brug for. Derfor skal det undersøges, hvad det egentligt er for nogle fællesskaber, de unge har brug for.
I maj 2018 blev udvalgene orienteret mundtligt om, at der vil blive igangsat en designproces fra august til og med oktober 2018.
I designprocessen skal et bredt udsnit af Kolding kommunes unge inddrages. Målgruppen er derfor unge mellem 14 og 25 år, og der er opmærksomhed på at få inddraget unge på tværs af køn, alder, bopæl, uddannelsesstatus og sociale forhold.
Formålet bliver, at skabe indsigter og mulighedsrum omkring de unges oplevelse af og behov for fællesskaber.
I denne proces skal der gennemføres interviews, observationer og feltstudier, som skal give et billede af de unges behov og ønsker. Arbejdet skal resultere i indsigter og et mulighedsrum, som Byrådet forventes at skulle drøfte i november 2018.
Ud fra denne drøftelse kan der igangsættes mere konkrete initiativer for de unge i kommunen.
Denne tilgang er i fuld overensstemmelse med ”Borgerens Centrum” og ”Vi designer livet”.
Designprocesessen vil også inddrage eksisterende viden fra de relevante fagområder og viden om, hvilke tiltag Kolding Kommune allerede har iværksat for de unge. Ligeledes vil viden fra bl.a. ”Selvværd og Sammenhæng” og talentudviklingskonceptet blive anvendt.
Sagsnr.: 17/4140
Resumé
Brødremenigheden i Christiansfeld fremsender regnskab og afrapportering vedrørende Christiansfeld Musikfestival 25.- 29. april 2018 til udvalgets godkendelse.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget godkender regnskab og afrapportering vedrørende Christiansfeld Musikfestival 25. - 29. april 2018.
at udvalget godkender, at festivalens overskud, for så vidt angår den del, som Kolding Kommune har bidraget med, indgår som grundkapital til forberedelse af den næste musikfestival i 2020.
Sagsfremstilling
Brødremenigheden i Christiansfeld fremsender regnskab og afrapportering vedrørende Christiansfeld Musikfestival 2018 til udvalgets godkendelse.
Af afrapporteringen fremgår blandt andet, at der i løbet af festivalen fra den 25. – 29. april 2018 blev afholdt 10 koncerter, deraf 7 klassiske og 3 rytmiske. 8 af koncerterne blev afholdt i Brødremenighedens kirke og 2 udendørs på kirkepladsen.
Koncerterne var af høj kvalitet og velbesøgte (mellem 90 - 200 gæster ved hver koncert inkl. fribilletter).
Brødremenigheden og musikfestivalens bestyrelse har besluttet, at Christiansfeld Musikfestival skal være en tilbagevendende begivenhed, der afholdes hvert andet år.
Kulturudvalget bevilligede i december 2016 50.000 kr. i tilskud samt 100.000 kr. i underskudsgaranti til festivalen. Udover denne støtte bidrog Brødremenigheden, Christiansfeld Centret, Sydbank Fonden, Region Syddanmark, Augustinusfonden, Martensens Boghandel, HM Byg og MENY Christiansfeld økonomisk til afholdelse af festivalen.
Festivalens resultat blev et overskud på 63.412,64 kr. En forholdsvis opgørelse af overskuddet andrager sig til cirka 15.000 kr. hvad angår tilskuddet fra Kolding Kommune. Brødremenigheden foreslår, at disse midler kan indgå som grundkapital til forberedelse af den næste festival i 2020. Brødremenigheden er i dialog med de øvrige tilskudsgivere om hvorvidt disse ønsker en del af overskuddet tilbagebetalt, eller om midlerne herfra ligeledes kan indgå i udviklingen af en kommende festival.
Den bevilligede underskudsgaranti fra Kolding Kommune er ikke blevet udbetalt.
Formålet med festivalen er at sætte fokus på Christiansfelds rige musik- og sangkultur. Denne kultur har tråde ud til hele verden – og rødder tilbage til da Brødremenigheden grundlagde Christiansfeld i 1773. Musikken er også en væsentlig del af den særlige kulturtradition, som har ført til, at byen er blevet optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
Festivalens tema var ”Christiansfeld i en verden af musik – fra 1700-tals barokmusik til verdensmusik”.
Festivalen blev afholdt i samarbejde med Klassisk Christiansfeld, Sønderjyllands Symfoniorkester, Kolding Musikskole og Christiansfeld Centret.
Bilag
Sagsnr.: 15/19771
Resumé
Trapholt fremsender årsrapport samt revisionsprotokollat for 2017.
Årsrapporten er godkendt af bestyrelsen. Revisionen har forsynet årsrapporten med en revisionspåtegning uden forbehold.
Årsrapporten udviser et overskud på 337.410 kr.
Museets egenkapital udgør 3.218.236 kr. ved udgangen af 2017.
Entreindtægterne udgjorde 4.909.503 kr. for 92.518 besøgende i 2017.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at årsrapporten samt revisionsprotokollatet for 2017 fremsendes til Byrådets tiltrædelse.
Sagsfremstilling
Kolding Kommune har indgået en samarbejdsaftale med Trapholt, som er gældende fra 1. januar 2017 og frem til 31. december 2020. Den nye aftale er samtidig den sjette samarbejdsaftale, der er indgået mellem Kolding Kommune og den selvejende institution Trapholt.
Kolding Kommune forventer at den selvejende institution Trapholt, som er en anerkendt kulturel institution i både ind- og udland, vil være med til at udvikle Kolding kommune som kultur- og designby.
Det forventes samtidig af Trapholt, at denne indgår aftaler om samarbejde, som vil fremme satsningen fra Kolding Kommune, omhandlende et brand som Danmarks designby.
Trapholt har sendt årsrapport samt revisionsprotokollat for 2017, årsrapporten er godkendt af bestyrelsen og revisionen har forsynet årsrapporten med en revisionspåtegning uden forbehold.
Trapholt har i 2017 fået tilskud fra Kolding Kommune på 6.590.555 kr. Derudover har både Trapholtfonden og Staten ydet tilskud på henholdsvis 193.199 kr. og 2.096.931 kr. Trapholt har i 2017 et overskud på 337.410 kr og museets egenkapital udgør 3.218.236 kr. ved udgangen af 2017.
Regnskabet er revideret af Deloitte og har ikke givet anledning til forbehold. Revisionsfirmaet konkluderer endvidere, at årsregnskabet giver et retvisende billede af aktiver, passiver og finansielle stilling pr. 31. december 2017, samt af resultatet af museets aktiviteter for regnskabsåret 1. januar–31. december 2017 er i overensstemmelse med årsregnskabsloven og museumsloven.
Museets formål er gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling inden for sit ansvarsområde at virke for sikring af Danmarks kulturarv samt belyse tilstande og forandringer inden for kunsthistorien og dens beslægtede områder.
Opfyldelse af disse formål sikrer samtidig en overholdelse af museumslovgivningen.
Museets aktiviteter er endvidere, at sikre Danmarks kulturarv og gøre samlingerne tilgængelige for offentligheden, samt stille dem til rådighed for forskning.
Den økonomiske udvikling har vist sig ved øgede entreindtægter, samt øget overskud af butiksdriften, trods faldende tilskud fra fonde og øvrige institutioner, har dette givet mulighed for investeringer, der længe har været ønsket, såsom at påbegynde istandsættelsen af Arne Jacobsens Kubeflexhus.
Besøgstal
2014 | 75.363 |
2015 | 76.923 |
2016 | 74.491 |
2017 | 92.518 |
Den gennemsnitlige entre pr. gæst er dog steget fra ca. 36 kr. til ca. 53 kr., således at entreindtægterne samlet er steget med 2.206.361 kr. svarende til en stigning på ca. 81%.
Bilag
Sagsnr.: 15/6209
Resumé
Den selvejende institution Geografisk Have fremsender årsrapport samt revisionsprotokollat for 2017.
Årsrapporten er godkendt af bestyrelsen den 25. juni 2018. Revisionen har forsynet årsrapporten med en revisionspåtegning uden forbehold.
Årsrapporten udviser et overskud på 379.106 kr.
Den selvejende institution Geografisk Have har i 2017 modtaget et tilskud fra Kolding Kommune på 3.385.999 kr.
Den selvejende institution Geografisk Haves egenkapital udgør 334.044 kr. pr. 31. december 2017.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen om årsrapporten samt revisionsprotokollat for 2017 fremsendes til Byrådets tiltrædelse.
Sagsfremstilling
Geografisk Have fungerer som et mødested for mange gæster, f.eks. familier eller grupper. Haven tilbyder forskellige oplevelser for alle aldre, i form af blomster udstillinger, legeplads og store grønne områder m.m.
Der findes en forening, som på frivillig basis driver caféen og det praktiske arbejde i hverdagene. Denne forening kaldes ”Geografisk Haves Venner”.
I 2016 indgik Kolding Kommune og Geografisk Have en 4-årig aftale i forbindelse med havens strategi og vision. Kolding Kommune står således for økonomi, personale, IT m.m. Kolding Kommune yder samtidig et årligt tilskud til Geografisk Have.
I 2017 steg besøgstallet til 83.777 mod ca. 50.000 i 2016.
Geografisk Have havde i 2017 indtægter for alt 5.364.918 kr., hvilket primært kommer fra et tilskud fra Kolding Kommune på 3.385.999 kr. og entré- og arrangementsindtægter på 1.910.087 kr.
Der var budgetteret med entré- og arrangementsindtægter på 1.586.000 kr.
Indtægter er dermed ca. 350.000 kr. højere end budgetteret og på niveau med 2016.
Udgifterne for 2017 udgør samlet set 4.985.812 kr., hvoraf de største udgifter er personaleudgifter, som udgør 3.677.356 kr. Herudover er der udgifter til administration, fast ejendom, publikum, øvrige udgifter, arealdrift og dyrefold og voliere.
Årets resultat udviser dermed et overskud på 379.106 kr. for 2017.
Geografisk Have havde en negativ egenkapital på 45.063 kr. pr. 31. december 2016. Årets resultat for 2017, som overføres til egenkapitalen, gør, at den negative egenkapital ændres til en positiv egenkapital, således at egenkapitalen pr. 31. december 2017 udgør 334.044 kr.
Bilag
Sagsnr.: 18/19726
Resumé
Den selvejende institution Kvarterhuset i Sydvest Kvarteret i Kolding fremsender revideret vedtægter til godkendelse.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
Sagsfremstilling
Den selvejende institution Kvarterhuset i Sydvest Kvarteret i Kolding har revideret deres vedtægter.
Vedtægterne er ændret som følge af Kolding Kommunes beslutning om at ændre bestyrelsesrepræsentationen til en kontaktperson.
Kvarterhusets bestyrelse har på bestyrelsesmøde den 3. maj 2018 godkendt de nye vedtægter for Kvarterhuset i Sydvest Kvarteret.
Bilag
Sagsnr.: 18/15104
Resumé
Der ansøges om anlægsbevilling vedr. etablering af brugeradgang Nicolai.
Projektet lyder på i alt 150.000 kr.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Sagsfremstilling
Til etablering af digitale låse på alle døre, så brugerne kan koble digital booking af lokaler med adgang via f.eks. en kode sendt pr sms.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
| Udgift |
Anlægsbevilling | 150.000 kr. |
|
|
Rådighedsbeløb fordeles således: |
|
|
|
2018 | 150.000 kr. |
Det ansøgte rådighedsbeløb er i overensstemmelse med det på investeringsoversigten for 2018 optagne rådighedsbeløb.
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 18/6512
Resumé
Bevillingskontrol pr. 30. juni 2018 for Kulturudvalgets politikområder.
Bevillingskontrollen indeholder bevillingsmæssige ændringer vedrørende:
Ændringerne er udgiftsneutrale i forhold til de likvide aktiver.
Sagen behandles i
Kulturudvalget, samlet sag til Økonomiudvalget og Byrådet for alle områder.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingskontrollen pr. 30. juni 2018 sendes til Byrådets tiltrædelse.
Sagsfremstilling
Der gennemføres bevillingskontrol pr. 30. juni 2018.
Bevillingskontrollen skal indeholde budgetmæssige tilpasninger og skal være udgiftsneutral i forhold til forbrug af likvide aktiver.
Kulturpolitik, drift
(beløb i 1.000 kr.) | 2018 | 2019-2021 | Note |
Nyt PL-skøn | -301 | 0 | 1 |
Multihuset i Lunderskov | -429 | -429 | 2 |
Note 1: Nyt PL-skøn
Note 2: Multihuset i Lunderskov
Overdragelse af Multihuset i Lunderskov til Fritids- og Idrætsudvalget vedtaget på Kulturudvalget den 8. maj 2018 og Fritids- og Idrætsudvalget den 12. juni 2018.
Beløbet medtages ligeledes i bevillingskontrollen for Fritids- og Idrætspolitik.
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 18/4230
Resumé
Pr. 31. juli 2018 er forventningerne til Kulturpolitik, serviceudgifter for 2018 følgende:
- Regnskabet forventes at være 0,5 mio. kr. mindre end det korrigerede budget.
Sagen behandles i
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Regnskabet for Kulturpolitik, serviceudgifter forventes at være 0,5 mio. kr. mindre end det korrigerede budget, og der forventes en overførsel til 2019 på 0,5 mio. kr.
Bemærkning til ØK: Den forventede overførsel vedrørende Kulturpolitik er et foreløbigt skøn.
Nedenfor er skematisk oversigt over status pr. medio juli 2018 for Kulturpolitikken.
Tekst | Opr. Budget | Korr. Budget | Forbrug pr 31.07.18 | Forbrugs-procent | Note |
Puljer | 3.216.365 | 3.465.365 | 2.158.051 | 62,27% | 1 |
Kulturinstitutioner | 59.710.774 | 61.215.774 | 31.634.405 | 51,68% | 2 |
Tilskud |
|
|
|
|
|
Museer | 20.056.106 | 20.028.106 | 19.574.741 | 97,74% | 3 |
Teatre | 7.235.577 | 7.335.577 | 7.779.014 | 106,05% | 4 |
Øvrige kulturtilskud | 5.061.528 | 5.028.528 | 4.000.709 | 79,56% | 5 |
Fælles puljer | - | - | - | 0,00% | 6 |
Fælles Kultur | 3.063.650 | 3.640.650 | 1.579.015 | 43,37% | 7 |
I alt | 98.344.000 | 100.714.000 | 66.725.935 | 66,25% |
|
Noter:
- Kulturpuljen
Afsat | 1.264.515 kr. |
Overført fra 2017 | 95.000 kr. |
Heraf disponeret pr. 06.08.2018 | 959.113 kr. |
| 400.402 kr. |
|
|
Der er disponeret til bl.a. |
|
|
|
Arrangementer udbetalt pr. 31.07.2018 | 434.681 kr. |
Yderligere disponeret | 524.432 kr. |
Der er yderligere givet tilskud til bl.a. Musik Kolding, Sønderjyllands symfoniorkester, Legetøjsmuseet og Dr. Dorothea teatret.
- Biblioteket har bogført husleje samt katalogiseringsbidrag for hele 2018. MGK har modtaget statstilskud for 3 kvartaler 2018. Stadsarkivet har fået udbetalt tilskud fra A.P. Møller Fonden på 1.326.000 kr. som skal dække udgifter til et projekt med Efteruddannelse – nyt autentisk læringsmiljø og strækker sig fra 2017-2020.
Regionalt spillested har modtaget tilskud fra Kulturstyrelsen for 3 kvartaler.
- Udbetaling af tilskud.
- Mungo Park og Kolding Teater har fået udbetalt tilskud for hele år 2018, der er modtaget statstilskud for Mungo Park for 3 kvartaler 2018.
- Udbetaling af tilskud til bl.a. enkelte lokalhistoriske arkiver, Geografisk Have og Danmarkssamfundet m.m.
- Fælles pulje som styres centralt fra.
- Udgifter til bl.a. Skole- og Kulturpuljen, motorvejsskilte samt Søsterhuset m.m.
Bilag
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kulturudvalget drøfter om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet:
· Ingen.
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Kulturudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Bilag