Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
30-09-2021 08:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Udvalget for Udfordrede Boligområder |
Sted: |
Dyrehavesalen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 21/23189
Resumé
Et af fremtidssporene i Strategi for Udfordrede Boligområder, ”Fra ghetto til get-to”, er skoler med høj løfteevne. Fremtidssporet har fokus på at understøtte børn og unges udvikling og kompetencer og understøtte deres vej mod uddannelse, job og et selvstændigt liv.
I sagen redegøres for de lokale skolers løfteevne og for den særlige lovgivning på skoleområdet som en del af parallelsamfundspakken. På mødet uddyber skolechef Karen Mortensen og afdelingsleder Kasper Hyttel fra Munkevængets Skole emnet i et oplæg.
Sagen behandles i
Udvalget for Udfordrede Boligområder.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at sagen drøftes.
Beslutning Udvalget for Udfordrede Boligområder den 30-09-2021
Godkendt. Udvalget drøftede sagen med fokus på at udbrede de gode historier og dele skolernes faglige ekspertise til andre.
Trille Nikolajsen
Sagsfremstilling
Skoler med høj løfteevne er et af fremtidssporene i Strategi for Udfordrede Boligområder ”Fra ghetto til get-to”: ”Grundskolen lægger basis for børn og unges muligheder. Det er et mål, at børn og unge i Kolding Kommune får lige muligheder for at blive så dygtige, som de kan. De to områders lokale folkeskoler leverer høj kvalitet og stor rummelighed og mangfoldighed, der imødekommer børn og unges forskellige kompetencer og vilkår. Den udvikling skal videreføres, så børn og unges udvikling og kompetencer på vej mod uddannelse, job og et selvstændigt liv understøttes.”
Høj løfteevne
Af de nationale målinger for skolers løfteevne fremgår det, at både Bramdrup Skole og Munkevængets Skole i gennemsnit løfter elevernes læring bedre, end det forventes på baggrund af elevernes socioøkonomiske baggrund. Ligeledes viser den nationale trivselsmåling, at eleverne på begge skoler trives bedre end landsgennemsnittet.
Obligatoriske sprogprøver
I forbindelse med parallelsamfundspakken har der fra skoleåret 2019/20 været indført obligatoriske sprogprøver på skoler, hvor mere end 30 % af eleverne bor i et boligområde, der har været på Transport- og Boligministeriets liste over udsatte boligområder mindst én gang inden for de seneste tre år. Alle elever i børnehaveklassen på de pågældende skoler er omfattet af sprogprøvekravet og visse elever i 1. -9. klasse. Børne- og Undervisningsministeriet udarbejder årligt liste over, hvilke områder sammenholdt med data fra Danmarks Statistiks elevregister.
Bramdrup Skole og Munkevængets Skole er begge kendetegnet ved at have et af disse boligområder som en del af deres skoledistrikt, idet Skovvejen/Skovparken indgår i Bramdrup skoledistrikt, mens Munkebo er en del af Munkevængets skoledistrikt. I Kolding Kommune er det dog kun Munkevængets Skole, der har mere end 30 % elever fra et udsat boligområde, og som derfor skal gennemføre de obligatoriske sprogprøver.
Andelen af skoler med over 30 % ikke-vestlige elever er uændret i Danmark
Godt fem % af landets folkeskoler har en elevfordeling, hvor over 30 % af eleverne er af ikke-vestlig herkomst. Modsat dagtilbudsområdet, hvor der maksimalt må nyoptages 30 % børn fra udsatte boligområder i løbet af et kalenderår, er der på skoleområdet ikke tilsvarende lovgivning. Børne- og Undervisningsministeren har dog bebudet, at hun efter sommerferien vil indkalde til politiske forhandlinger med henblik på at sikre, at ingen skoler i Danmark har over 30 % ikke-vestlige elever i 2030.
På mødet belyses sagen yderligere gennem et oplæg ved skolechef Karen Mortensen og afdelingsleder Kasper Hyttel fra Munkevængets Skole.
Sagsnr.: 19/16192
Resumé
Arbejdsmarkedsudvalget og Udvalget for Udfordrede Boligområder følger løbende med i udviklingen i de udfordrede boligområder samt i de to mindre områder, som er udpeget af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Udvalget får på mødet den tredje kvartalsmæssige afrapportering i 2021 med de nyeste af kommunens egne data for beskæftigelsesområdet.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget og Udvalget for Udfordrede Boligområder.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at sagen tages til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 09-09-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Tobias K. J. Jørgensen
Beslutning Udvalget for Udfordrede Boligområder den 30-09-2021
Godkendt. Boligorganisationerne arbejder på, via deres samarbejde med en række faste leverandører, at skabe beskæftigelse til beboere fra områderne.
Trille Nikolajsen
Sagsfremstilling
Arbejdsmarkedsudvalget har vedtaget en handleplan for øget beskæftigelse i de udfordrede boligområder, som skal være løftestangen for, at flere borgere kommer i job eller uddannelse.
Beskæftigelsestallene i boligområderne viser, at beboerne har klaret sig bedre igennem coronakrisen end resten af kommunen. Ledigheden i områderne steg ligesom i resten af kommunen i foråret, men var allerede i starten af 2021 enten på samme niveau eller lavere end niveauet lige inden coronakrisen og er det stadig. Særligt Munkebo har haft et væsentligt lavere antal ledige i 2021 sammenlignet med både 2019 og 2020.
Udvalget for Udfordrede Boligområder besluttede d. 20. juni 2019 at følge de udsatte boligområder i Kolding Kommune samt øvrige almene boligområder med mere end 1.000
beboere. Desuden følges der også med i tallene omkring beskæftigelse for to mindre boligområder, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen følger ud over Skovvejen/Skovparken og Munkebo.
Beskæftigelsesindsatsen er central i arbejdet med de udfordrede boligområder, da det direkte påvirker to af regeringens ghettokriterier, nemlig ”andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse” og ”beboernes gennemsnitlige indkomst”. Beskæftigelsesindsatsen kan også på længere sigt være et middel til indirekte at påvirke de to andre ghettokriterier ved at mindske både andelen af dømte og andelen, som udelukkende har folkeskolen som højeste uddannelse.
Derfor er der arbejdet målrettet på at nedbringe andelen uden tilknytning til arbejdsmarkedet i de udfordrede boligområder. Som led i opfølgningen er der fastsat en ambition om at få andelen uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse ned på 35% svarende til gennemsnittet på tværs af Kolding Kommunes almene boligområder (2019-tal). Det målrettede arbejde har givet resultater, og hverken Skovvejen/Skovparken eller Munkebo opfylder ghettokriteriet for andelen uden for arbejdsmarkedet jf. ghettolisten fra d. 1. december 2020. Munkebo er netop på den baggrund helt kommet af regeringens ghettoliste i 2020. Der er fokus på at fortsætte arbejdet for at forebygge, at Munkebo igen kommer på ghettolisten.
På mødet præsenteres udvalget via et oplæg for de opdaterede tal for beskæftigelsesområdet for de fem områder.
Bilag
Sagsnr.: 21/1399
Resumé
Der arbejdes med et kommende bydelshus i Skovvejen/Skovparken.
Forvaltningen giver på det kommende udvalgsmøde en status på, hvordan borgere, der bor i områderne omkring Skovvejen/Skovparken, involveres.
Sagen behandles i
Udvalget for Udfordrede Boligområder.
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Udvalget for Udfordrede Boligområder den 30-09-2021
Godkendt. Udvalget tog orienteringen til efterretning og drøftede involveringsprocessen og de input, den skal levere.
Trille Nikolajsen
Sagsfremstilling
Udvalget for Udfordrede Boligområder har d. 22. april 2021 drøftet fysiske rammer for et kommende bydelshus i Skovvejen/Skovparken. I budgetforliget i juni 2021 har Byrådet afsat midler til, at første etape af opgaven kan igangsættes.
Under drøftelsen har Udvalget for Udfordrede Boligområder haft fokus på, at beboere i områderne omkring Skovvejen/Skovparken også høres under processen.
Forvaltningen giver en mundtlig status på arbejdet med involveringsprocessen.
Sagsnr.: 21/21426
Resumé
Implementering af udviklingsplanerne for Munkebo og Skovvejen/Skovparken indebærer salg af bygninger og byggegrunde.
Et salg skal godkendes i kommunalbestyrelsen. Før en godkendelse kan finde sted, skal kommunalbestyrelsen have fastsat udlejningskriterier til boligsøgende. De fastsatte kriterier gælder i ti år fra overtagelsesdatoen for den enkelte ejendom.
Administrationen har sammen med de involverede boligorganisationer udarbejdet forslag til udlejningskriterier.
Sagen behandles i
Udvalget for Udfordrede Boligområder.
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren foreslår,
at Udvalget for Udfordrede Boligområder drøfter sagen med henblik på at give input.
Beslutning Udvalget for Udfordrede Boligområder den 30-09-2021
Godkendt. Udvalget drøftede sagen og tilkendegav opbakning til kriterier for udlejning af private boliger i frasolgt alment byggeri i udsatte boligområder som et redskab til omdannelse af områderne.
Trille Nikolajsen
Sagsfremstilling
Implementering af udviklingsplanerne for Skovvejen/Skovparken og Munkebo indebærer salg af bygninger og byggegrunde. Lov om almene boliger og Lov om leje af almene boliger giver en række anvisninger for salg.
Et salg skal godkendes både i kommunalbestyrelsen og i Indenrigs- og Boligministeriet. Kommunalbestyrelsen skal dertil fastsætte udlejningskriterier ved salg af almene ejendomme til private med henblik på fremtidig privat udlejning[1]. Udlejningskriterierne skal være besluttet af kommunalbestyrelsen, før godkendelse af salg kan finde sted.
De fastsatte udlejningskriterier gælder for alle ejendomme, der sælges. Kriterierne er gældende i ti år fra overtagelsesdatoen for den enkelte ejendom. Hvis et boligområde består af flere afdelinger beliggende på flere matrikelnumre, vil kriterierne skulle omfatte alle disse matrikelnumre. Hvis en boligorganisation sælger en byggegrund i et udsat boligområde, vil de kommende nyopførte bygninger på byggegrunden ligeledes skulle udlejes efter de fastsatte udlejningskriterier. Kriterierne skal tinglyses som servitut på ejendommen med kommunalbestyrelsen som påtaleberettiget.
Når et salg sker, kan det ske med eller uden beboere. De fastsatte kriterier gælder således, at hvis ejendommen sælges uden beboere, så vil kriterierne gælde for alle tilflyttende. Hvis et salg sker med beboere, vil de beboere, som opfylder kriterierne, kunne blive boende, mens beboere, der ikke opfylder kriterierne, opsiges og skal tilbydes en genhusningsbolig i boligafdelingen, der frasælger. I den ti-årige periode vil alle tilflyttere skulle opfylde kriterierne.
Det er lovens hensigt, at kriterierne skal bidrage til at styrke beboersammensætningen.
For Skovvejen/Skovparken og Munkebo er det ønsket, at kriterierne både skal understøtte lovens hensigt, som følger udviklingsplanernes visioner om et blandet byområde, og samtidig være så enkle, at investorer ikke fravælger at investere i de udsatte boligområder.
Administrationen har i samarbejde med de involverede boligorganisationer drøftet mulige kriterier. Det er ønsket, at der laves ens regler for alle, dvs. at de kriterier, der er gældende for de almene boliger, også skal være gældende for de kommende private udlejningsboliger. Dette er begrundet i, at boligområderne er i en positiv udvikling med de gældende kriterier for områderne, og at ens regler for alle er mest enkelt og tilgængeligt.
Forslag til udlejningskriterierne for kommende private udlejere er derfor, at kriterierne skal følge den kombinerede udlejning. Med kombineret udlejning afvises den boligsøgende, når den boligsøgende, og/eller dennes ægtefælle, modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, uddannelseshjælp eller kontanthjælp. Dertil skal der være et krav om en ren straffeattest.
Forslag til kriterier for udlejning af private boliger i frasolgt alment byggeri i udsatte boligområder drøftes og besluttes efterfølgende i Plan-, Bolig- og Miljøudvalget og Byrådet.
[1] Lov om almene boliger § 27 c
Tilføjelse til sagsfremstilling
Bilag
Sagsnr.: 21/791
Resumé
D. 11. marts 2021 godkendte Arbejdsmarkedsudvalget igangsættelse af en prøvehandling i Munkebo med det formål at indhente erfaringer med indhentelse og meritgodkendelse af medbragte uddannelsesbeviser.
Prøvehandlingen sker i et samarbejde mellem Arbejdsmarkedsområdet, boligorganisationen Alfabo og Dansk Flygtningehjælp (DCR). Udvalgene orienteres i sagen om en opdateret tidsplan for prøvehandlingen.
Sagen behandles i
Udvalget for Udfordrede Boligområder (orientering) og Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Udvalget for Udfordrede Boligområder den 30-09-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Trille Nikolajsen
Sagsfremstilling
Arbejdsmarkedsudvalget godkendte d. 11. marts 2021 igangsættelse af en prøvehandling i Munkebo med det formål at indhente erfaringer med indhentelse og meritgodkendelse af medbragte uddannelsesbeviser, herunder en afdækning af betydningen af uddannelseskriteriets aldersgrænse.
Arbejdsmarkedsområdet og boligorganisationen Alfabo samarbejder med Dansk Flygtningehjælp (DCR) om opgaven, idet frivillige fra DCR indgår i prøvehandlingen. Første fase af prøvehandlingen var programsat til september 2021. Imidlertid har det af en række årsager aktuelt vist sig svært at bemande opgaven. Alfabo og DCR har derfor i fællesskab udarbejdet en opdateret plan for prøvehandlingen.
Det betyder, at rekrutteringen til opgaven fortsættes hen over efteråret, hvorefter første fase af prøvehandlingen gennemføres i januar 2022. Prøvehandlingen evalueres i februar 2022 og anden fase af prøvehandlingen afsluttes i marts 2022.
Sagsnr.: 20/33304
Resumé
Formanden orienterer om:
- Ghettorepræsentanternes besøg.
Sagen behandles i
Udvalget for Udfordrede Boligområder.
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Udvalget for Udfordrede Boligområder den 30-09-2021
Godkendt.
Trille Nikolajsen
Sagsnr.: 20/33306
Resumé
Socialdirektøren, By- og Udviklingsdirektøren og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren vil på mødet give udvalget en orientering om udvalgt nyt fra forvaltningernes område.
By- og Udviklingsdirektøren orienterer om:
- To nye kulturprojekter rettet mod områdernes beboere.
Sagen behandles i
Udvalget for Udfordrede Boligområder.
Forslag
Socialdirektøren, By- og Udviklingsdirektøren og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Udvalget for Udfordrede Boligområder den 30-09-2021
Michael Petterson orienterede om Uddannelses- og fritidsjobmesse, der afholdes d. 14. oktober 2021.
Trille Nikolajsen
Sagsnr.: 20/34669
Resumé
Orientering fra medlemmerne.
Sagen behandles i
Udvalget for Udfordrede Boligområder.
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Udvalget for Udfordrede Boligområder den 30-09-2021
Stefan Vestergaard, Alfabo orienterede om tre afholdte arrangementer for Munkebo og omkringliggende kvarterer:
- Gå mig glad
- Vilde haver
- Sammenhold og sambusa.
Trille Nikolajsen
Sagsnr.: 20/33301
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære aktiviteter.
Sagen behandles i
Udvalget for Udfordrede Boligområder.
Forslag
By- og Udviklingsdirektøren og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at Udvalget for Udfordrede Boligområder drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre hverv.
Beslutning Udvalget for Udfordrede Boligområder den 30-09-2021
Godkendt.
Trille Nikolajsen
Bilag
Sagsnr.: 20/33310
Resumé
Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen. Dette gøres ved, at hvert medlem skal underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.
Sagen behandles i
Udvalget for Udfordrede Boligområder.