Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
01-06-2016 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Arbejdsmarkedsudvalget |
Sted: |
Udvalgslokalet |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 13/8530
Resumé
Forvaltningen udarbejder månedligt ledelsesinformationen, der viser:
- udviklingen i antallet af integrationsborgere
- udviklingen i antallet af nytilkomne flygtninge
- brug af danskundervisning og aktivering
- brug af midlertidig boligplacering.
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der har været en stigning i antallet af integrationsborgere på 42 % det seneste år. Fra 317 i maj 2015 til 451 integrationsborgere i maj 2016.
Det stigende antal integrationsborgere har betydet en stor stigning i antallet af borgere, der modtager danskundervisning og aktiveres ved Sprogskole og Dansk Flygtningehjælp.
Der er i april 2016 midlertidig boligplacering i 13 lejemål, der huser 24 flygtninge. Der vil i 2016 være behov for flere permanente lejemål, da man forventer, at antallet af flygtninge vil være stigende.
I maj 2016 har KORA (et uafhængigt analyseinstitut under Social- og Indenrigsministeriet) udgivet en rapport, der analyserer kommunernes integrationsindsats på beskæftigelsesområdet. Rapporten viser store forskelle i effekten af kommunernes integrationsindsats i forhold til beskæftigelse af flygtninge og de svageste indvandrere i job.
Fra rapporten er nedenstående to danmarkskort der viser de enkelte kommuners succes med integrationsindsatsen. De viser, at Kolding har gode beskæftigelseseffekter af kommunens integrationsindsats.
De interaktive danmarkskort samt hele rapporten kan ses på KORA - kommunernes integrationsindsats på beskæftigelsesområdet.
Bilag
Sagsnr.: 15/20095
Resumé
Som en konsekvens af det stigende behov for en mere omfattende integrationsindsats har Byrådet åbnet en integrationspulje på 400.000 kr.
Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på sit møde den 2. december 2015, at projekter, der kan få midler fra puljen, skal opfylde nedenstående retningslinjer/kriterier:
- Projekterne skal aktivt inddrage borgerne i Kolding Kommune på tværs af etnicitet.
- Projekterne skal være åbne for alle uanset etnisk, national, kulturel eller religiøs baggrund.
- Virksomheder, foreninger, eller organisationer, som ansøger om midler skal høre hjemme i Kolding Kommune. Virksomheder, foreninger eller organisationer uden for Kolding Kommune kan kun få støtte i specielle tilfælde.
- Det skal fremgå af projekterne, at Kolding Kommune har ydet støtte.
- Integrationspuljen støtter ikke projekter, som er gennemført, og heller ikke udgifter til rejser og ophold.
Det er Arbejdsmarkedsudvalget, som behandler ansøgningerne, og der kan løbende søges midler fra puljen.
Der er udarbejdet et ansøgningsskema, som skal udfyldes, såfremt man ønsker at søge midler fra puljen. Skemaet ligger på www.kolding.dk.
Status på puljen
Forløb | Beløb |
Afsat ved budgetforhandlingerne for perioden 2016-2019 | 400.000 kr. |
Ansøgning fra Geografisk Have – Dyr og haver i Danmark (evalueres på Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 7. december 2016 | 52.580 kr. |
Ansøgning fra Tv- Kolding | Afslag |
Resterende beløb i puljen | 347.420 Kr. |
Der er den 29. april 2016 indgået ansøgning fra Kunstmuseet Trapholt, som i et samarbejde med Frivillig Huset, Sprogskolen og Job & Sprog søger om 10.000 kr. til projekt ”Waste Time Home Party Middag”.
Sagen behandles i
Forslag
at ansøgningen drøftes.
Sagsfremstilling
Om ansøgningen fra Trapholt
Waste Time Home Party middag | |
Målgruppen | 100 – 200 voksne borgere i Kolding, der inviteres til middag. Herudover forventes kontakt med flere ved efterfølgende event i festugen den 26. august og ferniseringen på Trapholt den 14. september 2016. Der er et mål om, at 50% af gæsterne er etniske danskere og 50% af anden etnisk herkomst. Der vil blive sendt invitationer til alle etniske foreninger til Multikulturelt forum og sprogskolerne i Kolding. Middagen ligger under ramadanen, hvorfor middagen først indtages efter solnedgang kl. 22.00. |
Projektbeskrivelse/ideen | Et kunstprojekt, hvor danskere og andre etniske grupper møder hinanden i dialog om, hvad der er hjem, tid og spild for hvem. Efter middagen males porcelænet med den danske kunster Anja Frankes Waste Time mønster. |
Deltagende virksomhed | Kunstmuseet Trapholt |
Deltagende forening/organisation | Frivillighuset i Kolding (Dansk Flygtningehjælp), Sprogskolen og Job & Sprog |
Økonomi | Der ansøges om 10.000 kr., som skal dække udgifter til madvarer og drikke til middagen på Koldinghus lørdag den 18. juni 2016 kl. 22.00. Der er desuden bevilget midler fra: CKU, som er en selvejende institution under Udenrigsministeriet – (www.cku.dk) med 300.000 kr. Trekantområdets festuge med 200.000 kr. |
Hvad skal midlerne anvendes til | |
Formålet/forventet effekt | Middagen er åben for alle, uanset etnicitet og det forventes, at der bliver skabt nye relationer gennem samvær og samtalesalon, som afvikles efter middagen. |
Ansøgningen lever op til kriterierne for udbetaling af midler fra integrationspuljen i forhold til at være åben for alle etniske grupper, og projektet involverer både en forening (Frivillig Huset) og en virksomhed (Kunstmuseet Trapholt).
Herudover kan projektet bidrage til at skabe netværk og relationer på tværs af nationalitet og etnicitet.
Bilag
Sagsnr.: 13/20122
Resumé
På baggrund af en henvendelse fra Jobcenter Kolding, bevilgede Socialudvalget på deres møde den 18. november 2015 midler til Frivillignet (en del af Dansk Flygtningehjælp) til blandt andet at fungere som indgangen for frivillige, som ønsker at hjælpe flygtninge.
Baggrunden for henvendelsen fra Jobcenter Kolding var, at de store flygtningestrømme affødte en massiv stigning i henvendelser fra borgere, som ønskede at gøre en forskel på området.
Sagen behandles i
Forslag
at forslaget godkendes,
at forslaget sendes til orientering i Socialudvalget.
Sagsfremstilling
Hver måned bliver alle nyankomne flygtninge introduceret til de tilbud, som findes hos Frivillignet, men da der som nævnt er mange andre aktører, f.eks. Kolding Provsti, Dansk Røde Kors og Nyd Bare Danmark, vil det give mening, hvis den koordinerende rolle fremadrettet består i, at Frivillignet inviterer relevante foreninger og aktører med til de månedlige måder hos Frivillignet. Dette vil sikre, at alle nyankomne flygtninge systematisk bliver introduceret til relevante foreninger i Kolding.
Der er den 12. maj 2016 afholdt møde med regionskonsulent Else Tersgov fra Dansk Flygtningehjælp, som oplyser, at det er en opgave, som Frivillignet gerne påtager sig, og at den kan løses inden for den økonomiske ramme.
Sagsnr.: 16/1852
Resumé
Medlem af Arbejdsmarkedsudvalget Lis Ravn Ebbesen (SF) anmoder i mail den 22. maj 2016 om optagelse af følgende punkt på Arbejdsmarkedsudvalgets møde i juni.
SF foreslår der tilbydes cyklistkurser for flygtninge
Frivillige har før hjulpet flygtninge med at lære at cykle. Kolding Kommune vil gerne have flere borgere til at bruge cyklen som transportmiddel Jvf Teknisk udvalgs Mobilitetsplan:
Cykelfremme
Cyklen spiller en vigtig rolle for mobiliteten i
Kolding Kommune. Omkring halvdelen af alle
om ugen.
Visionen for Kolding som cykelby er:
”Kolding Cykelby skal understøtte en by i
bevægelse. Cykling skal være det naturlige
valg for alle samfundsgrupper på korte og
mellemlange ture. ”
Cyklen er et fremragende transportmiddel med
et stort potentiale. Den kan indgå som en del af
den daglige motion, der anbefales til alle, og så
er den CO2-neutral. Cyklen er i det hele taget et
vigtigt alternativ til bilen på de korte ture op til
5-6 km. og med en elcykel er der mulighed for
at komme længere.
Kolding Kommune arbejder med at udbrede
denne viden til kommunens borgere.
Derfor foreslår SF, der igen sættes fokus på at lære flygtninge at cykle kombineret med cyklistkursus afsluttende med en cyklistprøve.
Cyklismen er en central del af den danske transportkultur, udover at cykling er en sund og miljørigtig transportform.
Men der er sikkerhedsmæssigt element i at sikre et grundlæggende kendskab til danske færdselsregler og dansk cykelkultur.
SF ser meget gerne frivillige involveret i opgaven og foreslår konkret der rettes forespørgsel til Dansk Cyklistforbunds lokalafdeling.
Sagen behandles i
Forslag
at forslaget drøftes.
Sagsnr.: 13/8530
Resumé
Forvaltningen udarbejder månedligt ledelsesinformationen, der viser:
- borgere på overførselsindkomst
- jobklare ledige
- borgere på offentlig forsørgelse i Kolding Kommune,
nabokommunerne og hele landet - oversigt over anvendte tilbud
- afgørelser i Ankestyrelsen.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget og Koldings Arbejdsmarkedsråd (orientering).
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udviklingen i det samlede antal borgere på overførselsindkomst har det seneste år været inde i en god udvikling. Der er i alt 180 færre borgere på overførselsindkomst end samme tidspunkt sidste år.
Der er det seneste år sket en række forskydninger i antallet af borgere inden for de enkelte ydelsesgrupper. Flere af forskydningerne skyldes reformer og ændret lovgivning.
Der har været et stort fald i antallet af forsikrede ledige og borgere på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse. Til gengæld har der været en stigning i antallet af integrationsborgere.
Der har desuden være et fald i antallet af førtidspensionister. Faldet i antallet af førtidspensionister modsvares af et stigende antal borgere i fleksjob og ressourceforløb.
Varigheden ”nulstilles” kun ved skift i mellem ydelsestyper, for eksempel ved et skifte fra a-dagpenge til kontanthjælp. Varigheden ”nulstilles” ikke, hvis en borgere skifter fra aktivitetsparat- til jobklar kontanthjælpsmodtager.
Sagsnr.: 16/8517
Resumé
Udvalgsformændene for beskæftigelsesområderne i de syv kommuner i Trekantomraadet har indgået et samarbejde omkring implementering af reformerne af beskæftigelsesindsatsen.
Sagen behandles i
Forslag
at Arbejdsmarkedsudvalget godkender hensigtserklæring vedrørende beskæftigelsesområdet.
Sagsfremstilling
I forbindelse med beskæftigelsesreformen primo 2015, de øvrige reformer af beskæftigelsesindsatsen og udviklingen på beskæftigelsesområdet generelt, er kommunerne mødt af en række udfordringer. Dette omfatter eksempelvis øget fokus på servicering af virksomhederne, en sammenhængende virksomhedsindsats, øget borgerinddragelse og forbedret borgeroplevelse samt samarbejde på tværs af kommunegrænser.
For at sikre en effektiv implementering af reformerne og imødekomme udfordringerne bedst muligt, ønsker udvalgsformændene for beskæftigelsesområdet i Billund, Fredericia, Haderslev, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle at indgå et formaliseret samarbejde.
Fælles opmærksomheder i beskæftigelsespolitikken og mulige fælles samarbejdsflader, intentioner, indsatser mv. har været drøftet.
For at sikre, at virksomhederne får adgang til den efterspurgte arbejdskraft og oplever en god og relevant service fra jobcentrene er der arbejdet med tiltag i forhold til ”fælles rekrutteringsservice” og ”uddannelse og opkvalificering af ledige”.
Derudover er der også enighed om et mere konkretiseret samarbejde omkring den virksomhedsvendte del af sygedagpengeområdet, da det er et emne, der har sammenhæng til de to øvrige tiltag.
For at kunne løse beskæftigelsesopgaven bedst muligt, og for at kunne synliggøre formålet med samarbejdet på tværs af de syv kommuner, er der udarbejdet udkast til hensigtserklæring. Hensigtserklæringen er vedlagt som bilag.
Bilag
Sagsnr.: 16/8012
Sagen behandles i
Forslag
at tidsplanen godkendes.
Sagsfremstilling
Bilag
Sagsnr.: 16/8012
Resumé
Budgetbidraget for arbejdsmarkedspolitik svarer til den korrigerede budgetramme for perioden 2017 - 2020 vedtaget af Byrådet. I bidraget for serviceudgifter er indregnet konkret reduktion på 0,6 %.
Alle udvalg skal behandle budgetbidraget i perioden 1. – 6. juni 2016.
Byrådet orienteres om budgetbidragene og realiseringen af budgetreduktionen på 0,6 % på seminaret den 20. juni 2016.
Sagen behandles i
Forslag
at budgetbidraget fremsendes til Centralforvaltningen,
at realiseringen af reduktion på 0,6 % på serviceudgifter godkendes som beskrevet under sagsfremstilling.
Sagsfremstilling
Budgetbidraget er udarbejdet i overensstemmelse med den vedtagne budgetprocedure. Bidraget, der svarer til budgetrammen, betyder et uændret serviceniveau set i forhold til 2016.
Budgetreduktionen på 0,6% af serviceudgifterne svarer til 35.000 kr. Besparelsen vil kunne findes inden for det eksisterende budgetbidrag uden betydning for serviceniveauet.
Bevillingsrammen for arbejdsmarkedspolitik er udnyttet således (I hele 1.000 kr.):
Serviceudgifter:
| 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
Bevillingsramme | 5.790 | 5.790 | 5.790 | 5.790 |
Budgetbidrag | 5.790 | 5.790 | 5.790 | 5.790 |
Difference | 0 | 0 | 0 | 0 |
Overførselsudgifter
| 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |
Bevillingsramme | 1.302.810 | 1.347.416 | 1.397.937 | 1.412.635 |
Budgetbidrag | 1.302.810 | 1.347.416 | 1.397.937 | 1.412.635 |
Difference | 0 | 0 | 0 | 0 |
Budgetbidraget for overførselsudgifter er beregnet med udgangspunkt i bevillingskontrollen primo 2016 samt forventningerne til den samlede udvikling i antallet af borgere på ydelse i 2016 og 2017.
Refusionsindtægterne er ligeledes beregnet med udgangspunkt i bevillingskontrollen primo 2016 på baggrund af den gældende refusionsmodel, som trådte i kraft januar 2016.
Bevillingsrammerne for serviceudgifter og overførselsudgifter bliver endelig udmeldt i forbindelse med økonomiaftalen mellem regeringen og KL i juni 2016.
Budgetbidraget skal der på nuværende tidspunkt derfor ses på med en vis usikkerhed. Når regeringsaftalen foreligger, og budgetbidraget er genberegnet med udgangspunkt i den skønnede udvikling i antallet af borgere i de enkelte målgrupper, vil der foreligge en større mulighed for at beregne et mere kvalificeret skøn over de samlede udgifter.
Dette skøn vil blive foretaget medio juni 2016, så det kan indgå som forudsætning i forbindelse med Byrådets seminar den 20. juni 2016.
Centralforvaltningens bemærkninger
Sagsnr.: 16/7778
Resumé
Gennem en budgetnote fra budgetforhandlingerne for 2016 blev By- og udviklingsdirektøren pålagt at udarbejde en redegørelse for mulighederne for forskellige sociale ansættelser i Renovation:
- Hjemtagning af sortering af metal, stort brændbart og deponi, som forvaltningen vurderer vil være uegnet til sociale ansættelser.
- Vurdering af andre affaldsordningers potentiale til sociale ansættelser, hvor forvaltningen peger på arbejdsfunktioner med at indsamle og renovere genbrugseffekter til direkte genbrug som et egnet arbejdsfelt for sociale ansættelser.
- En undersøgelse af, om nogle ordninger kan drives som socialøkonomisk virksomhed. Her peger forvaltningen på manuel sortering af fraktionen ”Tøj og sko” som en mulighed, der kan undersøges nærmere.
Forvaltningen kan takstfinansiere mindre udgifter til f.eks. klargøring af arbejdslokaler til disse arbejdsfunktioner og investering i en lille ladbil.
Jobcentret har opgjort, at deres udgifter til løn og indkøb af arbejdstøj vil beløbe sig til 650.000 kr. årligt.
Sagen behandles i
Forslag
at Arbejdsmarkedsudvalget fremsender et ændringsforslag til budget 2017 med en udvidelse af Arbejdsmarkedsudvalgets budgetramme på 650.000 kr., så der kan oprettes ledige pladser til borgere i Renovation,
at Renovation finansierer etableringen, køb af div. materiel , herunder mindre ladbil (750.000 kr.) samt årlig drift (100.000 kr.) af puljen, der er afsat til ”Nytænkning på genbrugspladsen”,
at tøj og skofraktionen forsøges afsat til socialøkonomiske virksomheder ved udbud.
Sagsfremstilling
Konsekvenser ved at hjemtage sortering af metal, stort brændbart og deponi
Det er forvaltningens vurdering, at de tre nævnte fraktioner ikke egner sig til manuel sortering og derfor vil være uegnet som udgangspunkt for sociale ansættelser.
De tre fraktioner sorteres maskinelt af aftagerne og der vil være arbejdsmiljømæssige udfordringer ved at sortere manuelt på grund af tunge og vanskeligt håndterbare løft. I forvejen bliver der arbejdet med at opstille flere sorteringsmuligheder på genbrugspladserne, så borgerne selv kan udsortere affald, der tidligere kom i f.eks. deponi, i isoleringsmateriale og sanitet, så mængden af affald til deponi mindskes.
Vurdering af eksisterende og kommende ordningers egnethed i forhold til jobtræning
I en gennemgang af Renovations eksisterende og kommende ordninger er der identificeret følgende arbejdsfunktioner, som kan bidrage til at øge mængden af affald til genanvendelse og fungere som grundlag for sociale ansættelser.
På genbrugspladserne
Det vurderes, at arbejdsfunktioner med at indsamle og renovere genbrugseffekter kan varetages som et tilbud til nytteindsats, jobtræningstilbud, flexjob eller seniorjob.
Renovation har ledig lager- og værkstedkapacitet til 5-10 ansatte på genbrugspladsen i Lunderskov, hvis jobcentret kan finde finansiering til at varetage en sjakbajsfunktion.
Miljøstationerne
Som en ekstra service kan oprydning omkring eksisterende miljøstationer eventuelt iværksættes som jobtræning eller nyttejob, hvis der kan findes en servicebil og en eventuel ekstern finansieret mentor til formålet. Renovation råder ikke over ledig transportkapacitet.
Det vurderes, at der kan beskæftiges 2 personer på denne opgave i en social ansættelse.
Økonomi
Der skal ske en mindre renovering af lokalerne på genbrugspladsen i Lunderskov og der skal anskaffes en lille lastbil med trailer. Disse omkostninger kan finansieres via midler fra ”Nytænkning på genbrugspladsen”, som er bevilget af Byrådet den 7. december 2015.
Udgifter til sjakbajsfunktion/mentor og eventuelt arbejdstøj/sko forudsættes afholdt af Jobcenter Kolding.
Jobcentret
Det vurderes, at borgerne fra de forskellige målgrupper, der er nævnt i gennemgangen, vil kunne profitere af de nævnte job. Der er tale om gode job, som indholdsmæssigt giver stor nytte for kommunen, og desuden er lettilgængelige og meningsfulde opgaver for borgere, som befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet.
På nuværende tidspunkt har Jobcenter Kolding allerede en række forskellige projekter, som tilgodeser de forskellige målgrupper med nyttejob og virksomhedspraktikker:
· 70 pladser på Fabriksvej
· Legeparken
· Praktiske opgaver på jobcentret og i kommunens andre forvaltninger
Ovenstående giver derfor en bred vifte af muligheder for at tilgodese de forskellige målgrupper i forhold til nyttejob og virksomhedspraktikker.
Det vurderes, at hvis man vælger at oprette et aktiveringsprojekt omkring renovation, vil der være behov for at ansætte en holdleder, og der vil være løbende udgifter til bl.a. arbejdstøj. Det vil koste 650.000 kr. i faste drifts- og lønomkostninger, og der vil skulle fremsættes et ændringsforslag til budget 2017.
Pt er der 47 ansatte i Renovation, så med udgangspunkt i reglerne omkring forholdstalskravet kan der oprettes 9 pladser til ledige borgere. I forhold til arbejdsopgaverne er der et ønske om 15 pladser, men det vil i givet fald kræve dispensation fra Det Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) for at få lov til at etablere yderligere 6 pladser.
Hvis opgaven omkring Renovation derimod etableres som en socialøkonomisk virksomhed, vil det være en god løsning til etablering af fleksjob, hvor borgerne vil få nye muligheder for at finde et job.
Vurdering af mulighed for at drive socialøkonomisk virksomhed
Hvis en renovationsopgave skal løftes ud i et udbud, der skal tilgodese socialøkonomiske elementer, må det formodes at skulle være en opgave med en vis økonomisk volumen.
Der kan ligge en mulighed for at bruge Tøj og sko-fraktionen som grundlag for en socialøkonomisk virksomhed.
Manuel sortering og håndtering af tøj og sko vil ikke indebære så mange arbejdsmiljømæssige udfordringer og krav til viden.
Det foreslås, at afsætning af fraktionen Tøj og sko kan varetages af en socialøkonomisk virksomhed, som så kan håndsortere og vaske de indsamlede mængder af tøj og sko med mulighed for en efterfølgende differentieret afsætning.
Priserne er dog ret skiftende på denne fraktion. Den estimerede forretningsmodel bør undersøges nærmere eventuelt i samarbejde med udbydere, der har en socialøkonomisk indgangsvinkel.
Under de givne forudsætninger antages det, at funktionen ville kunne rumme 1-2 ordinære ansættelser og mellem 5 og 10 sociale ansættelser.
Oversigt over vurdering af ordningers egnethed til sociale ansættelser:
Vurdering | Mulighed | |
Manuel sortering af Stort brændbart, metal og deponi | Ikke egnet | 0 sociale ansættelser |
Genbrugspladserne: Flere fraktioner og mere opmærksomhed på direkte genbrug + Loppeordningen og den kommende storskraldsordning | Egnet | 5-10 sociale ansættelser |
Service på miljøstationer | Egnet | 2 sociale ansættelser |
Dagrenovationsindsamlingen | Ikke egnet | 0 sociale ansættelser |
Røde problemaffaldskasser | Ikke egnet | 0 sociale ansættelser |
| | |
Socialøkonomisk virksomhed, eventuelt med afsætning af Tøj og sko | Afsætning skal udbydes som et EU-udbud med socioøkonomisk vinkel eller som et OPP | 5-10 sociale ansættelser |
I de beskrevne ordninger vurderes det, at der kan rummes mellem 12 og 22 sociale ansættelser med de angivne antagelser og forudsætninger.
Bilag
Sagsnr.: 15/21309
Resumé
Den 30. november 2015 besluttede Kolding Byråd at gennemføre en designproces på området for nytteindsats.
I uge 21 blev der indgået en aftale med det eksterne bureau Flying October om assistance i forbindelse med gennemførelsen af designprocessen.
Præsentationen af designprocessens resultat vil blive fremlagt på følgende vis:
- MED-hovedudvalget tirsdag den 27. september 2016 (præsentation af det nye jobkatalog)
- Teknikudvalget og Arbejdsmarkedsudvalget på et fællesmøde til oktober - endnu ikke fastlagt, formentlig uge 43
- Byrådet mandag den 31. oktober 2016
- Orientering af Kolding Arbejdsmarkedsråd torsdag den 15. december 2016.
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Designprocessen igangsættes for at optimere nytteindsatsen.
I processen vil der være fokus på medinddragelse af de berørte borgere og kommunens politikere. Der vil være fokus på udvidelse af opgaveporteføljen med inddragelse af alle kommunens forvaltninger.
Der er opstillet seks konkrete succeskriterier:
1. Politisk vedtagelse af revideret jobkatalog og godkendelse af gennemført proces.
2. Antallet af vinteropgaver øges.
3. Andelen af personer, som tager imod tilbud om nytteaktivering, øges.
4. Mødestabilitet hos nytteaktiverede øges.
5. Andelen af borgere, som kommer i job/uddannelse efter nytteaktivering, øges.
6. Andelen af borgere, som vurderer nytteaktivering som værende meningsfuldt og motiverende i forhold til fremtidig job og uddannelse, øges.
Arbejdsmarkedsudvalgets medlemmer samt Byrådets gruppeformænd inviteres til en workshop, hvor også borgere, faglige organisationer samt repræsentanter fra alle forvaltninger vil deltage.
Sagsnr.: 15/21295
Resumé
Kolding jobcenter har, på baggrund af ansøgning, fået bevilget 1,2 mio. kroner af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) vedrørende pulje til et pilotprojekt til udvikling af indsatser for langtidsledige dagpengemodtagere.
Pilotprojektet er startet op i 2016 og løber året ud.
Sagen behandles i
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Jobcenter Kolding har, efter indsendelse af ansøgning, fået bevilget 1,2 mio. kroner af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) til et pilotprojekt, der skal sætte fokus på hvilke indsatser, der virker for langtidsledige dagpengemodtagere.
Baggrund for pilotprojektet
Pengene kommer fra en større pulje hos STAR, der med udspring i Beskæftigelsesreformen, skal bruges til at udvikle ny viden om indsatser for en gruppe af dagpengemodtagere. Pilotprojektet er påbegyndt i 2016 og løber året ud, og der deltager, ud over Kolding, en række andre jobcentre landet rundt. Rambøll er proceskoordinator og evaluator på pilotprojektet.
Viden og erfaringer fra de deltagende jobcentre i pilotprojektet skal bidrage til at skabe et solidt fundament for en senere iværksættelse af et kontrolleret forsøg for samme målgrupper.
Målgruppen for det samlede projekt omfatter dagpengemodtagere, som er langtidsledige, ledige der er i risiko for langtidsledighed, og ledige der er er 50 år og derover. Målgruppen er følgende delmålgrupper af dagpengemodtagere:
- Unge med en uddannelse og mindst seks måneders ledighed
- 30-49 år med mindst seks måneders ledighed
- 50 år eller derover, uanset ledighedsanciennitet
Det er et krav, at jobcentrenes indsats omfatter alle tre delmålgrupper. Alt afhængig af jobcentrenes ansøgninger skal indsatsen bestå af en eller flere af de tre hovedveje; intensiv jobsøgning i jobklub, samarbejde med vikarbureauer om at få ledige i job samt fokus på ordinær beskæftigelse via målrettet virksomhedsindsats.
Organisering af Pilotprojektet i Jobcenter Kolding
Pilotprojektet i Jobcenter Kolding følger hovedvej 1 (intensiv jobrådgivning i jobklub), og der visiteres i alt 120 borgere til projektet. I Kolding er målgruppen, uanset alder, dagpengemodtagere med mindst seks måneders ledighed. Derudover er der følgende kendetegn ved målgrupperne:
- Unge under 30 år: Primært akademikere
- 30-49 år: Blandet uddannelsesbaggrund
- 50 år og derover: Blandet uddannelsesbaggrund
Der oprettes 8 jobklubber med ca. 15 deltagere i hver jobklub. Jobklubberne startes løbende op hen over året, og hvert forløb varer 13 uger. Den første jobklub startede op ultimo februar måned, og efterfølgende er to jobklubber startet op. De resterende fem jobklubber starter op efter sommer.
Indholdet i jobklubberne består bl.a. af individuel jobrådgivning, jobsøgning, vejledning på CV og ansøgninger og optimering af ansøgningsstrategier. Undervejs i forløbet kan deltagerne komme i virksomhedsrettede forløb. Virksomhederne udvælges i et allerede eksisterende netværk, og nye virksomheder opsøges ligeledes.
International Business Academy Kolding (IBA) har, i de tre første jobklubber, ansvaret for etablering og drift af jobklubberne, og er også ansvarlig for, at deltagerne kommer videre i beskæftigelse eller uddannelse. I de resterende 5 jobklubber, der igangsættes til efteråret, varetager jobcentret selv opgaven.
Deltagersammensætningen i jobklubberne fordeler sig på ca. 30 ledige under 30 år, 50 ledige i aldersgruppen 30-49 år og 40 ledige på 50 år eller derover. Deltagerne har pligt til at deltage i forløbet.
Mål i pilotprojektet
Det forventes, at halvdelen af deltagerne (60 deltagere) kommer i ordinær beskæftigelse eller eventuel uddannelse.
Nuværende status i pilotprojektet
Den første jobklub afsluttes ultimo maj måned. Pt er fem personer kommet i ordinær beskæftigelse, og tre personer er i virksomhedspraktik.
Bilag
Sagsnr.: 10/4520
Resumé
Beskæftigelses- og integrationsdirektøren vil på mødet give en orientering om udvalgt nyt fra arbejdsmarkedsområdet.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
at orienteringen tages til efterretning.
Sagsnr.: 14/8370
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget.
Forslag
at Arbejdsmarkedsudvalget drøfter, om der er behov for at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Bilag
Sagsnr.: 16/5207
Resumé
Det foreslås, at samarbejdet mellem Jobcenter Kolding og Sprogskolen Kolding om Den Erhvervsrettede Sprogskole fortsætter, idet det er lykkedes at give de nye flygtninge i Kolding en virksomhedsrettet indsats. Med den nye aftale skal de gode erfaringer udbygges med en endnu mere målrettet indsats mod virksomheder og brancher, hvor der er gode beskæftigelsesmuligheder.
Sagen behandles i
Forslag
at den reviderede samarbejdsaftale godkendes.
Nyt forslag
Den konstituerede Beskæftigelses- og integrationsdirektør foreslår,
at samarbejdsaftalen konsekvensrettes i overensstemmelse med det første at, og at samarbejdsaftalen revideres efter ny lovgivning, som forventes vedtaget i Folketinget med virkning fra 1. juli 2016, hvorefter den forelægges udvalget til endelig godkendelse.
Sagsfremstilling
Sprogskolen Kolding er primær leverandør af både danskundervisning og beskæftigelsesrettede indsatser til flygtninge. Derved sikres sammenhæng mellem danskundervisning og beskæftigelsesindsatsen. Selve beskæftigelsesindsatsen i Sprogskolen Kolding kaldes for Den Erhvervsrettede Sprogskole, som blev oprettet med virkning fra den 1. marts 2014.
Der er udarbejdet et revideret forslag til en samarbejdsaftale mellem Sprogskolen Kolding og Jobcenter Kolding, som bygger videre på blandt andet følgende erfaringer:
- Der er evidens for at indsatser på virksomheder har de højeste beskæftigelseseffekter. Seneste opgørelse viser, at 135 ud af 226 tilmeldte flygtninge på den erhvervsrettede sprogskole er i virksomhedspraktik.
- Derved er Kolding den kommune, ifølge jobindsats.dk pr. februar 2016, der har den 12. højeste andel i virksomhedsrettede tilbud.
- Der er udviklet en model for virksomhedsforlagt danskundervisning i en kombination med virksomhedspraktik i samarbejde med Dansk Supermarked, som omtales som Bilka-projektet.
I den reviderede samarbejdsaftale er der ligeledes fokus på en virksomhedsrettet indsats, som ønskes udvidet og målrettet endnu mere mod brancher med gode beskæftigelsesmuligheder. Det primære mål er således, at flygtningene hurtigt kommer i job eller uddannelse. Hvis det ikke umiddelbart kan lade sig gøre, så skal der igangsættes en udvikling mod dette mål.
1. Ordinært arbejde eller uddannelse
2. Løntilskud i privat virksomhed
3. Løntilskud i offentlig virksomhed
4. Virksomhedspraktik i virksomhed med gode beskæftigelsesmuligheder eventuelt i kombination med uddannelse
5. Virksomhedspraktik, der udvikler sprog og kompetencer i forhold til at begå sig på det danske arbejdsmarked
6. Øvrige udviklingsindsatser
For at målrette indsatsen endnu mere mod brancher med gode beskæftigelsesmuligheder vil der blive arbejdet på at indføre et branchepakkekoncept.
Forslag til samarbejdsaftale er vedlagt.
Økonomiske konsekvenser
Der er aftalt en ugepris pr. flygtning på 625 kr. eksklusiv tolkeudgifter. Som noget nyt indregnes udgifter til tolkeudgifter ligeledes i ugeprisen, så den endelige ugepris beløber sig til 775 kr. Det er aftalt, at brug af tolke løbende skal nedtrappes, således at udgiften hertil skal være reduceret med 50 % ved udgangen af skoleåret 2016/17. Ugeprisen pr. flygtning fra 1. august 2017 nedsættes derfor til 700 kr. Yderligere reduktion i brugen af tolke aftales medio juni 2017.
Da aftalen trådte i kraft i marts 2014, var der aftalt en ugepris til 908 kr. pr. uge (eksklusiv tolkeudgifter). Regnskabsaflæggelsen fra Den Erhvervsrettede Sprogskole 2015 viste et mindreforbrug, hvilket bevirkede, at den reelle ugepris i 2015 blev reduceret til 680 kr. pr. uge.
Tilføjelse til sagsfremstilling
Forvaltningen har genforhandlet samarbejdsaftalen med fokus på, at prisen kommer til at svare til prisen hos tilsvarende udbydere samtidig med, at der fortsat stilles samme krav til kvaliteten.
For at kunne reducere den foreslåede ugepris fra 775 kr. inkl. tolkeudgifter til 495 kr. uden brug af tolke, er det nødvendigt med en række tilpasninger af det eksisterende tilbud.
Undervisning
Efter aftale har halvdelen af undervisningen indtil nu været gennemført af jobkonsulenter med tolkedækning. Det har givet mulighed for at give et indblik i relativt komplicerede emner på det danske arbejdsmarked, idet sprogbarrieren har været elimineret.
Det har samtidig givet mulighed for en tættere afklaring af nytilkomne kursister uden danskkendskab, idet den enkelte jobkonsulent i undervisningssammenhænge har kunnet gå dybere i dialog med den enkelte kursist.
Fra 1. august 2016 foreslås undervisning uden brug af tolke. I et undervisningstilbud uden tolke har jobkonsulenterne ikke de fornødne kvalifikationer for at kunne forestå undervisningen. Derfor omlægges undervisningstilbuddet til alene at blive varetaget af danskundervisere, der er tilknyttet – og har erfaring med – Den Erhvervsrettede Sprogskole.
Samtidig ændres fordelingen af undervisningslektionerne, så der ikke længere sker en opdeling mellem erhvervsrettet sprogundervisning og arbejdsmarkedsorientering. I stedet tilrettelægges et kombineret tilbud suppleret med en serie af brancherettede undervisningsforløb inden for fagområder med lokale beskæftigelsesmuligheder. Undervisningstilbuddet vil samtidig tilrettelægges mere praksisorienteret for at sikre et udbytte for kursisterne.
Jobkonsulentfunktionen
Undervisningsopgaven har givet jobkonsulenterne mulighed for hyppige møder og samtaler med den enkelte kursist. Omlægningen af arbejdsopgaven vil betyde, at jobkonsulentfunktionen i højere grad rettes mod udplacering og opfølgning af kursister på virksomheder.
Dette er i tråd med den intentionerne i den nye integrationslov, som forventes vedtaget med virkning fra den 1. juli 2016, hvor der er fokus på, at flygtningene skal starte i virksomhedspraktik kort tid efter, de har fået ophold i en kommune.
Tolkedækningen i undervisningen har betydet, at det har været muligt at afklare en lang række praktiske kulturelle og sproglige problemstillinger og misforståelser i hverdagen. Ofte har kursisterne behov for hjælp til at få oversat breve fra offentlige myndigheder, fra udlejere, banker mv.
Den mulighed vil fremover blive begrænset, og der vil i højere grad være brug for at trække på integrationsmedarbejdere, åben rådgivning på jobcentret og den enkelte jobrådgiver og økonomisk rådgivning.
Ny lovgivning
I en situation med hastigt stigende kursistoptag og omlægning af tilbuddet i Den Erhvervsrettede Sprogskole er der samtidig en række ændringer i lovgivningen med stor betydning for indsatsen. Konkret drejer det sig om Lovgivning omkring 225-timers reglen og den nye integrationslov, der forventes vedtaget med effekt pr. 1. juli 2016. 225-timers reglen medfører, at tilbuddet skal fokusere på både praktiketableringer, løntilskudsordninger og ordinær beskæftigelse og i endnu højere grad også muligheden for deltidsbeskæftigelse for de borgere, der er omfattet af reglerne.
Den kommende integrationslov forudsætter en etableret virksomhedsrettet indsats inden for 4 uger. Det forudsætter et arbejdsmarked, der er villig til at tage imod kursister uden danskkundskaber og kendskab til det danske arbejdsmarked, hvilket vil være en væsentlig opgave for jobkonsulenterne, særligt i en tid hvor Kolding Kommune modtager et stort antal flygtninge.
Dermed skal der opsøges og etableres væsentligt flere praktikker end tidligere. For at sikre en hurtig indsats vil en mulighed være at se på muligheden for at få adgang til informationer på den enkelte kursist, allerede mens vedkommende opholder sig i asylcentret, så forberedelsen omkring modtagelsen af den enkelte fremskyndes.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 07-04-2016
Et mindretal (Lis Ravn Ebbesen, Hanne Dam og Michael Jensen) kunne følge indstillingen med den tilføjelse, at kontrakten evt. genforhandles, når den sammenlignende evaluering fra Dansk Flygtningehjælps indsats foreligger.
Et flertal (Mette Balsby, Trille Nicolajsen, Yrsa Mastrup og Knud Erik Langhoff) indstiller, at aftalen genforhandles, således at prisen kommer til at svare til prisen på tilsvarende udbydere samtidig med, at der fortsat stilles samme krav til kvalitet. Nyt forslag forelægges udvalget til juni 2016, og frem til den nye aftale er på plads, leverer sprogskolen i den foreliggende samarbejdsaftale skitserede priser.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 01-06-2016
Et flertal bestående af Mette Balsby, Yrsa Mastrup, Knud Erik Langhoff, Trille Nicolajsen, Michael Jensen og Hanne Dam godkender indstillingen.
Bilag