Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
23-11-2021 12:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Social- og Sundhedsudvalget |
Sted: |
Multisalen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 19/23045
Resumé
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget vedtog d. 18. september 2019 Principper for tildeling af tidlig forebyggende støtte, socialpædagogisk støtte eller botilbud.
Forvaltningen har igangsat et arbejde, hvor principperne revideres et område af gangen. Det første område er midlertidige botilbud efter Servicelovens §107, og de reviderede principper for denne paragraf fremlægges her til udvalgenes godkendelse.
Den vedlagte revision erstatter afsnittet ”midlertidigt botilbud (SEL §107) på side 10-12 i de vedhæftede Principper for tildeling af tidlig forebyggende støtte, socialpædagogisk støtte eller botilbud.
Med revisionen lægges vægt på ønsket om at støtte borgerne i at leve så selvstændigt som muligt, samtidig med at borgerens behov for støtte efter opholdet i botilbuddet afklares. Varigheden for ophold er nu i udgangspunktet 1-3 år, men det understreges også, at ophold i midlertidige botilbud kun kan afsluttes, når formålet med indsatsen er opnået.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at de reviderede principper for tildeling af midlertidige botilbud godkendes.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 23-11-2021
Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget godkendte de reviderede principper for tildeling af midlertidige botilbud.
Elvis Comic
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-11-2021
Social- og Sundhedsudvalget godkendte de reviderede principper for tildeling af midlertidige botilbud.
Sagsfremstilling
Principperne er et redskab for sagsbehandlerne, når de visiterer borgere til støtte, samtidig med at principperne også kan læses af borgere og pårørende som en beskrivelse af, hvad Kolding Kommune lægger vægt på, når borgere visteres til støtte.
Principperne som samlet dokument omfatter både tidlig forebyggende indsats (Servicelovens §82), socialpædagogisk støtte (Servicelovens §85) og forskellige former for botilbud (Servicelovens §§107-108 og botilbud efter Almenboliglovens §105). Samtidig beskriver principperne mere overordnet, hvordan Kolding Kommune arbejder, når der bevilliges støtte til borgerne efter disse paragraffer. Principperne, som de blev vedtaget i september 2019, er vedlagt som bilag.
Forvaltningen har igangsat en revision, hvor de enkelte paragraffer revideres enkeltvist. Den første der revideres og fremlægges her til godkendelse er midlertidige botilbud efter Servicelovens §107.
Principperne for midlertidige botilbud vedrører midlertidige botilbud til borgere med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser og særlige sociale problemer.
Der står nu i de reviderede principper, at et ophold i midlertidigt botilbud i udgangspunktet varer 1-3 år, hvor varigheden i de oprindelige principper var ½-1 år. Det er samtidig nu præciseret, at varigheden af opholdet i et midlertidigt botilbud afhænger af borgerens behov. Det afgørende for varigheden er, at formålet med opholdet er opfyldt, enten fordi at borgeren kan klare sig med støtte i egen bolig, et opgangsfællesskab eller fordi at borgeren flytter i et længerevarende botilbud.
Principperne beskriver samtidig, at borgerne i midlertidige botilbud skal mødes af en recovery-orienteret rehabiliterende indsats, hvor de modtager tidsafgrænsede og målrettede forløb med fokus på at sætte deres egne drømme og ønsker forrest i arbejdet med deres udvikling. Indsatsen tager udgangspunkt i borgerens ressourcer, inddrager borgerens netværk og er koordineret i forhold til borgerens samledes liv, så indsatsen støtter bedst muligt op om borgeren liv.
Bilag
Sagsnr.: 21/1751
Resumé
Socialforvaltningen har foretaget budgetopfølgning for driftsbevillinger under
politikområdet pr. 31. oktober 2021.
Det korrigerede driftsbudget med overførselsadgang inkl. forventede budgetkorrektioner
udgør aktuelt 306,42 mio. kr. i 2021 og omfatter udgifter til forvaltningens
foranstaltninger til udsatte og handicappede børn samt udsatte og psykisk syge voksne.
Det korrigerede driftsbudget uden overførselsadgang inkl. forventede budgetkorrektioner
udgør aktuelt 8,861 mio. kr. i 2021 og omfatter udgifter til tabt arbejdsfortjeneste.
Opfølgningen viser, at der for driftsbevillinger med overførselsadgang under Socialpolitik
samlet forventes et merforbrug på 2,327 mio. kr. i 2021. Det forventede merforbrug vil
have en negativ afledt konsekvens på rammerne for 2022-2024.
Endvidere foreslås det, at elevbudgettet på 6,623 mio. kr. samles under Seniorpolitik fra 2022, da området styres og administreres af Senior-, Sundhed- og Fritidsforvaltningen, og dermed medvirke til at der kan skabes et samlet styringsmæssigt overblik. Ændringen er med til at lette administrationen af området, mens der fortsat vil være et fælles budgetansvar i forhold til forbruget.
I forbindelse med finansloven for 2021 blev der afsat midler til at iværksætte
aktiviteter i oplevelsesindustrien målrettet udsatte og sårbare borgere. Midlerne er fordelt på døgntilbuddene og skulle ved udmøntningen anvendes i 2021. Efterfølgende er anvendelsesperioden ændret for at sikre, at alle midlerne kan udmøntes, og at det kan ske til så mange forskellige aktører som muligt, i takt med at oplevelsesindustrien åbner og større forsamlinger igen bliver mulige. Anvendelsesperioden er derfor forlænget til også at gælde til og med 30. juni 2022.
På den baggrund foreslås uforbrugte midler i 2021 til at arrangere oplevelser for udsatte borgere i forbindelse med stimulering af oplevelsesindustrien overført til 2022.
Følgende midler foreslås overført:
Tinghøj og netværket 64.000 kr.
Marielund 10.000 kr.
Overmarksgården 127.000 kr.
I alt 201.000 kr.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at udgifts- og aktivitetsstyringsnotatet med budgetopfølgning tages til efterretning,
at elevbudgettet på 6,623 mio. kr. samles under Seniorpolitik fra 2022,
at der overføres 201.000 kr. til 2022 til at arrangere oplevelser for udsatte borgere i forbindelse med stimulering af oplevelsesindustrien.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-11-2021
Social- og Sundhedsudvalget tog udgifts- og aktivitetsstyringsnotatet med budgetopfølgning til efterretning og besluttede;
at elevbudgettet på 6,623 mio. kr. samles under Seniorpolitik fra 2022,
at der overføres 201.000 kr. til 2022 til at arrangere oplevelser for udsatte borgere i forbindelse med stimulering af oplevelsesindustrien.
Sagsfremstilling
Budgettet fastsætter rammerne for områdets forvaltning af kommunens midler, og der
udarbejdes månedlig opfølgning på udviklingen i serviceudgifterne i fagforvaltningerne,
som forelægges Social- og Sundhedsudvalget.
Kvartalsvis sker der afrapportering til Økonomiudvalg og Byråd i henholdsvis april, august
og november måned.
Opfølgningen viser, at der for driftsbevillinger med overførselsadgang under Socialpolitik samlet forventes et merforbrug på 2,327 mio. kr. i 2021. Det forventede merforbrug vil have en negativ afledt konsekvens på rammerne for 2022-2024.
Området er tilført 8 mio. kr. ved budgetforhandlingerne den 15. juni 2021. Familierådgivningen forventer herefter fortsat et merforbrug på 3,7 mio. kr. som følge af nye og akutte anbringelser på områderne for både udsatte og handicappede børn samt sager med familiebehandling.
Et forventet mindreforbrug på 1,0 mio. kr. på Tinghøj kan henføres til en konkret sag, der er i overbelægning i 2021.
Der forventes et merforbrug på 0,3 mio. kr. i Børnefamiliehuset og 0,25 mio. kr. i Sundhedsplejen som følge af flere udgifter relateret til corona.
Mindreforbruget i Psykiatrirådgivningen på 5,2 mio. kr. vedrører færre udgifter til midlertidige botilbud.
Socialpsykiatri – dagtilbud forventer mindreforbrug på 0,5 mio. kr. som følge af merindtægter i forbindelse med øget aktivitetsniveau.
På botilbuddet Marielund forventes et merforbrug på 1,8 mio. kr. som følge af ikke belagt akutplads og øget vikarforbrug.
Forsorgshjemsområdet forventer et merforbrug på 2,9 mio. kr. som hovedsagelig kan henføres til tabte sager i Ankestyrelsen vedrørende efterforsorgstilbuddet.
Der forventes et merforbrug på 0,3 mio. kr. som følge af genopretning af Revanches budget samt medfinansiering af hygiejnesygeplejersken.
Stofmisbrugsområdet forventer en merindtægt på 1,45 mio. kr., som kan henføres til, at mange borgere fra andre kommuner vælger at få deres behandling i Kolding.
Herudover forventes et merforbrug på elevpuljen på 0,45 mio. kr. samt et mindreforbrug på drift af Låsbyhøj på 0,15 mio. kr.
I det oprindelige budgetgrundlaget for 2021 var der indregnet en forventet overførsel fra 2020 til 2021 på 1,5 mio. kr. grundet forventet mindre forbrug i 2020. Ved afslutningen af 2020 regnskabet var der balance, og der er således ikke overført midler fra 2020 til 2021. Efter den konkrete udmøntningen af budgetterne for 2021 ses en ubalance på 1,025 mio. kr.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til punktet.
Bilag
Sagsnr.: 21/2885
Resumé
Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen har foretaget budgetopfølgning for driftsbevillinger under politikområdet Sundhedspolitik pr. 31. oktober 2021.
Det korrigerede driftsbudget med overførselsadgang, inklusiv forventede budgetkorrektioner, udgør aktuelt 115.309.000 kr. i 2021, og omfatter tandpleje, træning, vederlagsfri fysioterapi, sundhedsfremme og forebyggelse, døgnrehabilitering og fællesudgifter på sundhedsområdet.
Den aktivitetsbaserede medfinansiering på sundhedsområdet indgår ikke i opfølgningen, da bevillingen er uden overførselsadgang, og henhører under driftsudgifter uden for servicerammen.
Opfølgningen viser, at der for driftsbevillinger med overførselsadgang forventes et samlet mindreforbrug på ca. 616.000 kr. i 2021. Der er dog stor usikkerhed vedrørende de 3 fuldfinansierede områder, hvor der er store udsving i de bogførte udgifter for januar-august 2021.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at budgetopfølgningen pr. 31. oktober 2021 tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-11-2021
Social- og Sundhedsudvalget tog budgetopfølgningen pr. 31. oktober 2021 til efterretning.
Sagsfremstilling
Senior-, Sundheds- og Fritidsforvaltningen har foretaget budgetopfølgning for driftsbevillinger under politikområdet Sundhedspolitik pr. 31. oktober 2021.
Det korrigerede driftsbudget, inklusiv forventede budgetkorrektioner med overførselsadgang, udgør aktuelt 115.309.000 kr. i 2021, og omfatter tandpleje, træning, vederlagsfri fysioterapi, sundhedsfremme og forebyggelse, døgnrehabilitering og fællesudgifter på sundhedsområdet.
Den aktivitetsbaserede medfinansiering på sundhedsområdet indgår ikke i opfølgningen, da bevillingen er uden overførselsadgang, og henhører under tilskud og udligning under Økonomiudvalget.
Det korrigerede driftsbudget 2021 er sammensat af nedenstående budgetposter og fremgår af Tabel 1:
Budgetopfølgning 2021 pr. 31. oktober 2021
I nedenstående tabel 2 er bevillinger og forventet forbrug under Sundhedspolitik specificeret på driftsområderne. Tabel 3 viser faktisk forbrug og forbrugsprocenter pr. 31/10-2021 og 31/10-2020.
Vedr. udmøntning af Coronapuljen er midlerne fordelt i budgettet jf. udmøntningssagen 20/8 2021.
Tandplejen forventer på nuværende tidspunkt et merforbrug på ca. 472.000 kr., hvilket primært skyldes merforbrug på materialeudgifter. Der er fra 2021 ikke længere særskilt budget til tandpleje for udsatte, idet restbudgettet fra 2020 på 87.000 kr. er overført til Jobcenteret i forbindelse med overførselssagen.
På træningsområdet forventes et mindreforbrug på ca. 327.000 kr. Det skyldes primært, at et forventet merforbrug på løn opvejes af forventet mindreforbrug til specialiseret ambulant genoptræning på sygehuset, som følge af hjemtagning af genoptræning på hjerteområdet. Endvidere forventes fortsat lavere udgifter til personbefordring, som følge af lavere aktivitet grundet Corona-epidemien.
På sundhedsfremme og forebyggelse forventes et merforbrug på ca. 43.000 kr., hvilket især skyldes øgede personaleudgifter. Forskydning fra september skyldes udsatte ansættelser.
For vederlagsfri fysioterapi er forventningen til årsniveauet for 2021 baseret på afregningen for januar-september. Aktiviteten over sommeren har været atypisk lav, hvorfor der på nuværende tidspunkt forventes et mindreforbrug på ca. 361.000 kr.
Døgnrehabiliteringen forventer et merforbrug på ca. 64.000 kr., hvilket forårsages af mer-udgifter til personale ifm. længerevarende fravær.
For fælles udgifter på sundhedsområdet forventes et samlet mindreforbrug på ca. 506.000 kr. Den samlede forventning er dog behæftet med stor usikkerhed, idet der er store udsving i afregningsbeløb over tid på disse områder. I forhold til sidste budgetopfølgning er forventning til udgift til hospice og færdigbehandlede patienter faldet cirka 340.000 kr.
For udgifter til selvisolation i forbindelse med Covid-19 forventes udgifter på 860.000 kr., hvis oktobers udgiftsniveau fortsætter for resten af 2021. Udgifter til pop-up vaccination forventes at udgøre 156.000 kr. i 2021.
Tabel 2. Specifikation af bevillinger og forventet forbrug under sundhedspolitik, 2021. (Kr. P/L 2021)
Tabel 3. Specifikation af faktisk forbrug og forbrugsprocenter pr. 31/10-2021 og 31/10-2020
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Sagsnr.: 20/20542
Resumé
Social- og Sundhedsudvalget drøftede i december 2019 mulige indsatser, der kunne reducere antallet af unge, der bruger nikotinholdige præparater. Den 21. april fik Social- og Sundhedsudvalget en orientering om den reviderede plan for aktiviteterne, som var blevet udskudt grundet Covid-19. Denne orientering er en status på kampagnen ”Kys Bedre Kolding”, som er målrettet elever på ungdomsuddannelserne i Kolding Kommune. Sundhedskoordinator Rikke Wind giver en status på kampagneaktiviteterne.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-11-2021
Social- og Sundhedsudvalget tog orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Kampagnen ”Kys Bedre Kolding” er én blandt flere indsatser, der bidrager til at indfri målene fra Sundhedsaftalen om ”Et røgfrit Syddanmark”. Der er en målsætning om, at andelen af daglige rygere skal sænkes til 13 % og herunder skal andelen af daglige rygere blandt de unge mellem 16 og 24 år sænkes til 10 %.
Figur: Visioner i Sundhedsaftalen 2019-2023
Denne orientering er en status på kampagnen ”Kys Bedre Kolding”, som er målrettet elever på ungdomsuddannelserne i Kolding Kommune. Formålet med kampagnen er at understøtte indførelsen af røgfri skoletid på ungdomsuddannelserne og derigennem reducere antallet af unge, der bruger nikotinholdige præparater. Kampagnen består både af en virtuel kampagne/konkurrence på sociale medier og et fælles Kick-off arrangement for eleverne på tværs af skolerne samt fysiske events på de enkelte skoler.
Sundhedskoordinator Rikke Wind giver en status på kampagneaktiviteterne.
Sagsnr.: 20/34360
Resumé
Sundhedsaftalen 2019–2023 er bygget op om de politiske visioner, målsætninger og
virkemidler, som parterne på tværs af kommuner og region har udviklet i fællesskab.
Under punktet vil sundhedschef Anders Seekjær give en status på arbejdet med sundhedsaftalen i Kolding Kommune i forhold til de enkelte målsætninger i aftalen.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-11-2021
Social- og Sundhedsudvalget tog orienteringen efterretning.
Sagsfremstilling
Sundhedsaftalen er den formelle ramme om det tværsektorielle samarbejde i sundhedsvæsenet mellem region, kommuner og almen praksis. Formålet med
Sundhedsaftalen er at bidrage til sammenhæng og koordinering af de forløb, der går på
tværs af sektorer, med det fælles mål at sikre høj ensartet kvalitet og borgertilfredshed.
Figur 1: Visioner, mål og indsatser i Sundhedsaftalen 2019–2023
I Kolding Kommune fungerer Sundhedsaftalen som rammen for de sundhedspolitiske
fokusområder og indsatser, der arbejdes med. Social- og Sundhedsudvalget blev på
mødet den 17. juni 2020 orienteret om, hvordan der strategisk arbejdes med indsatserne
i Kolding Kommune. Social- og Sundhedsudvalget har derudover løbende behandlet
indsatser under Sundhedsaftale 2019–2023. I december 2020 fik Social- og Sundhedsudvalget en status på indsatserne i Kolding Kommune, der understøtter målene i Sundhedsaftalen. Denne status fremgår som bilag til dette dagsordenspunkt.
Under punktet vil sundhedschef Anders Seekjær give en status på arbejdet med sundhedsaftalen i Kolding Kommune i forhold til de enkelte målsætninger i aftalen.
Bilag
Sagsnr.: 20/33394
Resumé
Social- og Sundhedsudvalget godkendte den 13. oktober, at strategien for socialpsykiatrien og det tilhørende initiativkatalog sendes i ekstern høring med henblik på at give samarbejdspartnere, borgere og andre mulighed for at komme med deres bemærkninger til strategien. Høringssvarene er nu samlet, og der er generelt en bred opbakning til strategien. Høringssvarene har ikke givet anledning til ændringer.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at Social- og Sundhedsudvalget tager høringssvarene til efterretning,
at Social- og Sundhedsudvalget godkender forslaget til håndtering af høringssvarene.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-11-2021
Social- og Sundhedsudvalget tog høringssvarene til efterretning og godkendte forslaget til håndtering af høringssvarene.
Sagsfremstilling
Baggrund
I løbet af 2021 har Socialforvaltningen i samarbejdet med Social- og Sundhedsudvalget, samarbejdspartnere og borgere udarbejdet en strategi for socialpsykiatrien og et tilhørende initiativkatalog. På sidste udvalgsmøde den 13. oktober godkendte udvalget udkastet til strategien for socialpsykiatrien, som efterfølgende blev sendt i ekstern høring.
Høringssvar
Den 8. november var der frist for skriftlige høringssvar til strategien for socialpsykiatrien. Desuden har forvaltningsledelsen løbende haft møder med samarbejdspartnere i og uden for kommunen, ligesom strategien har været drøftet i Handicaprådet. Der udestår fortsat enkelte samarbejdsmøder samt drøftelse på mødet i Udsatterådet den 30. november.
Følgende organisationer og personer fra afgivet høringssvar:
- Psykiatrien i Syddanmark, herunder særskilt Børne- og Ungdomspsykiatrien i Sydjylland
- Socialpædagogerne
- Sind Ungdom
- Red Barnet Familieoplevelsesklub
Overordnet udtrykkes der stor opbakning til strategiens indhold, og størstedelen af høringssvarene udtrykker ikke ønske om ændringer til strategien, men hilser det fremtidige samarbejde velkomment. Ét høringssvar udtrykker et ønske om et større fokus på den uvisiterede indsats via Støtte-Kontaktpersoner (SKP), mens et andet høringssvar søger en afklaring af, hvorvidt strategien også er gældende for Kolding Kommunes borgere, der opholder sig på botilbud uden for kommunen.
Vedlagt er en oversigt over indholdet i de forskellige partneres høringssvar, og et forslag til hvordan de forskellige input kan håndteres. De indkomne høringssvar har ikke givet anledning til ændring af strategien, idet det vurderes, at høringssvarene skal håndteres på anden vis.
Videre proces
Til udvalgsmødet den 15. december 2021 vil udvalget blive forelagt den endelige version af strategien for socialpsykiatrien samt det tilhørende initiativkatalog. Strategien og initiativkataloget vil her være opsat af trykkeriet, så udvalget efterfølgende kan offentliggøre den endelige strategi.
Som et sidste element udestår handleplanen for initiativkataloget, som er under udarbejdelse og forventes at blive forelagt udvalget til drøftelse og godkendelse i 1. kvartal 2022.
Bilag
Sagsnr.: 21/22485
Resumé
Der foreligger forslag til uddeling af Fælleslegatet for værdigt trængende i Kolding Kommune i 2021.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at midlerne fra Fælleslegatet uddeles i henhold til det udarbejdede forslag til fordeling.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-11-2021
Social-og Sundhedsudvalget besluttede at uddele midlerne fra Fælleslegatet i henhold til det udarbejdede forslag.
Sagsfremstilling
Ifølge fundatsen tildeles Fælleslegatet for værdigt trængende i Kolding Kommune:
”Værdigt trængende i Stepping Sogn, i tidligere (før kommunalreformen pr. 1. januar 2007) Lunderskov Kommune og i tidligere (før kommunalreformen pr. 1. januar 2007) Kolding Kommune hvert år i december med beløb, hvis størrelse fastsættes af Socialudvalget efter et konkret skøn over den enkelte legatansøgers behov”.
Socialudvalget har den 27. juni 2012 fastlagt de administrative retningslinjer for tildeling af Fælleslegatet for værdigt trængende i Kolding Kommune for 2012 og fremover:
”Legatet tildeles personer med lav indtægt og uden formue, som på grund af sygdom eller anden uforudset begivenhed, der er opstået uden egen indflydelse, er kommet i trangssituation.
Vedrørende indtægt:
Ved lav indtægt forstås indtægt, der i størrelsesorden ikke væsentligt overstiger højeste sygedagpengebeløb (som for 2021 udgør 4.460 kr./uge.)
Husstandens indtægter vurderes samlet, således at lav indtægt for ægtepar/samlevere forstås som 2 x 4.460 kr./uge = 8.920 kr./uge.
Vedrørende formue og ejendom:
Ansøgeren og dennes ægtefælle eller samlever kan ikke komme i betragtning til legatet, hvis de ejer fast ejendom eller værdipapirer.
For at kunne komme i betragtning til legatet kan ansøgeren og dennes ægtefælle eller samlever maksimalt have en likvid formue på 10.000 kr. hver.
Vedrørende øvrige forhold:
Den personkreds, som fortrinsvis vil blive tilgodeset ved uddelingen af legatet, er:
- Enlige forsørgere med børn
- Personer/familier ramt af alvorlig sygdom
- Personer i helt specielle trangssituationer, som ikke kan afhjælpes inden for lovgivningen på det sociale eller sundhedsmæssige område
- Pensionister med uforholdsmæssige store boligudgifter
- Ægtepar/samlevere med børn
Personer, som ikke opfylder kriterierne vedrørende indtægt, formue og øvrige forhold, kan ikke komme i betragtning til legatet”.
Beløbet, som er til rådighed for uddelingen i 2021, udgør 45.000 kr.
Heraf skal forlods uddeles 600 kr. til livsvarige legatnydere i henhold til fundatsens bestemmelser.
Herefter udgør rådighedsbeløbet til fordeling i 2021 44.400 kr.
Uddelingen af legatet har været annonceret Kolding Kommunes informationsannonce i uge 38.
Ansøgningsskema har været lagt ud i Socialforvaltningen i receptionen på Nicolaiplads.
Ansøgningsfristen var den 15. oktober 2021. Der er indkommet 81 ansøgninger, heraf 43, der ikke opfylder de fastlagte retningslinjer.
Blandt de resterende ansøgninger er der foretaget en konkret individuel vurdering. Udover de livsvarige legatnydere indstilles i alt 38 ansøgninger til et legat og 43 til afslag.
Afslagene er givet på baggrund af, at ansøgere ejer fast ejendom, har for høj indtægt eller ikke opfylder krav om bopæl.
Sagsnr.: 21/24165
Resumé
I forretningsorden for Udsatterådet står følgende omkring funktionsperiode og konstituering:
§2 Udsatterådets funktionsperiode er 4 år og følger Byrådsperioden. Det nye Udsatteråd nedsættes af det siddende udvalg og udpegning af nye repræsentanter skal derfor ske inden kommunevalget.
Udsatterådet forbliver i virksomhed indtil udpegning af nye medlemmer har fundet sted.
Der har derfor været valg på alle værestederne samt på Overmarksgården for perioden 2022-2025.
Sagen behandles i
Social og sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren forslår,
at Social-og Sundhedsudvalget udpeger de valgte repræsentanter til at sidde i Udsatterådet for 2022-2025,
at der udpeges en repræsentant for Hyttebyen /Gorkij Park.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-11-2021
Social- og Sundhedsudvalget udpegede de valgte repræsentanter til at sidde i Udsatterådet for 2022-2025, og godkendte at der udpeges en repræsentant for Hyttebyen /Gorkij Park.
Sagsfremstilling
Der har været valg på værestederne.
Valgene er forestået af brugerrådene på de enkelte steder.
I forhold til Overmarksgården har det været svært at finde en repræsentant. Årsagen er, at de fleste beboere kun har korte ophold på Overmarksgården. Der er således ikke mange, der har vist interesse for at blive valgt.
Det foreslåes derfor at der vælges en repræsentant, der kan repræsentere Hyttebyen og Boligblokken kaldet Gorkij Park på Stjelbjerg Allé.
De valgte repræsentanter er:
Folkekøkkenet: Kim Selgen Steenberg
Cafe paraplyen: Henning Meller
De frie Fugle: Brian Møller Jensen
Vækststedet: Jørn Krogh
Space: Rikke Steppat Damkjær Nielsen
Overmarksgården: Vakant
Hyttebyen/Gorkij Park: Afventer
Sagsnr.: 20/27712
Resumé
orvaltningen igangsatte et projekt i efteråret 2020, som i tråd med Selvværd og Sammenhæng betød, at plejefamilierne blev inddraget i processen og har været omdrejningspunktet i belysningen af arbejdsgange og udfordringer forbundet hermed. Projektets formål var at optimere opgaveløsningen og implementere digitale løsninger, som kunne styrke det solide samarbejde Kolding Kommune har med pleje- og netværksfamilierne.
Indsigter viste et potentiale i at optimere opgaveløsningen hos Familieplejen/Familierådgivningen særligt ift. kommunikationen mellem kommunen og plejefamilierne, men også mellem plejefamilierne og de biologiske forældre, hvor der i dag er flere arbejdsgange, der er komplekse.
Samtidigt var der indsigter, som viste et potentiale i at optimere tunge arbejdsgange vedr. kontraktstyring, køre- og aflastningssedler og plejefamiliernes indberetning af ferie.
Forvaltningen har implementeret forskellige digitale løsninger for at imødekomme behovet.
I marts måned besluttede Byrådet at bevilge midler til én af de digitale platforme ”Sofus Match”, som kan gøre hverdagen lettere for plejefamilierne, som er ansat hos Kolding Kommune.
Byrådets beslutning og ændringsforslag forefindes i sagen.
Implementeringen er nu færdig og projektet overgår til drift. Udvalget orienteres på den baggrund om resultaterne af initiativerne.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at resultaterne af initiativerne, som medvirker til en lettere hverdag for plejefamilierne, tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-11-2021
Social- og Sundhedsudvalget tog resultaterne af initiativerne, som medvirker til en lettere hverdag for plejefamilierne, til efterretning.
Sagsfremstilling
Forvaltningen oplyser, at følgende digitale initiativer er implementeret:
- Sofus Match
Sofus Match er implementeret med det formål at lette de administrative arbejdsgange hos Familieplejen og plejefamilierne.
- Signal – Privat Messenger
Signal er implementeret med det formål at lette kommunikationen mellem plejefamilier og de biologiske forældre.
- Plads på Kolding.dk – Familieplejen
Hjemmesiden for plejefamilierne er oprettet med det formål at alle nye og nuværende plejefamilier har et fælles sted at søge information.
- MinLøn
MinLøn-appen er implementeret med det formål at gøre indberetning af kørsel og vederlag digital for plejefamilierne.
Forvaltningen oplyser, at der er sket opfølgning på de implementerede løsninger.
Opfølgning vedr. Sofus Match
Efter implementeringen er der foretaget interviews med to plejeforældre. De er blevet spurgt om nogle af de samme ting, som ved opstart af projektet. Herunder et udpluk af det plejefædrene udtaler:
Plejefar 1:
”Før vi fik Sofus sendte vi ting via. E-boks. Det var noget være bøvl… Vi bruger jo i forvejen meget tid på administration af børnene, og Sofus er et godt system… I Sofus kan jeg se, når de ting vi sender er åbnet og læst. Og så er det jo en kæmpe fordel at alt automatisk bliver journaliseret og gemt i et system. Det er en kæmpe lettelse når barnet f.eks. bliver hjemgivet og ikke er hos os som plejefamilie mere, at den information ikke går tabt…” Han udtaler desuden: ”Jeg kunne godt ønske mig en mere direkte kontakt til rådgiver og til administrativ medarbejder ift. kontrakt-delen. Det foregår nemlig stadig gennem e-boks.”
Plejefar 2:
”Det er så rart endelig at have et system (Sofus), hvor rapporteringsdelen ligger direkte. Det betyder at jeg ikke længere skal have noget liggende lokalt på min egen pc.”
Sofus Match er blevet Familieplejens primære fagsystem. Det betyder, at alt vedr. deres arbejde nu er samlet ét sted, hvor de før arbejdede i flere forskellige fagsystemer. Familieplejekonsulenterne er generelt begejstrede for systemet, og fortæller blandt andet:
Familieplejekonsulent 1:
”Dejligt system der er overskueligt. Det er tydeligt at mærke, at systemet er tilrettelagt og udviklet ud fra den administrative del af familieplejen, og det giver bare mening. Det er uden sammenligning det bedste system vi nogensinde har haft!”
Familieplejekonsulent 2:
”Fælles informationer kan pludselig sendes ud med ét klik til alle vores plejefamilier. Før kunne vi bruge lang tid på at slå nogle plejefamilier op i ét system og nogle andre i ét andet. En opgave der før tog flere dage kan nu gøres på et par minutter… Det er en kæmpe lettelse.”
Familieplejekonsulent 3:
”Vi kan godt ønske os at rådgiver også kan kommunikere mere direkte med plejefamilierne og ikke igennem e-boks. Det vil selvfølgelig kræve, at man kan vedhæfte samværsplaner og andre relevante dokumenter, og det kan man ikke lige nu i beskedmodulet i Sofus…”
Opfølgning vedr. Signal
Plejefar 1:
”Signal anvendes som platform til kommunikationen til de biologiske forældre. Slå gerne på stortrommen for denne løsning, den højner kvaliteten af samarbejdet med bio-forældre!”
Plejefar 2:
”Signal fungerer jo godt og uproblematisk… Den har jo faktisk løst den spontane kommunikation der er mellem os og biologiske forældre…”
Opfølgning vedr. MinLøn-app
Familieplejekonsulent 2:
”SD-Løn (MinLøn) har givet problemer og plejeforældrene bøvler med det… Men det er stadig i opstartsfasen, så mon ikke det snart bliver løst?”
Opfølgning vedr. hjemmeside for familiepleje
Familieplejekonsulent 1:
”Hjemmesiden er guld værd. Den er god at henvise til i stedet for altid at have svarene på rygraden når vi er ude ved familierne. Plejefamilierne har ikke det store kendskab til den endnu, men det arbejder vi på at de får…”
Plejefar 1:
”Jeg anvender ikke den ny hjemmeside så meget, men det er rart at vide den findes, og at vi kan søge information når der er behov for det…”
Med baggrund i ovenstående tilbagemeldinger kan det konkluderes, at der er generel stor tilfredshed med de implementerede digitale løsninger, som styrker samarbejde og dialog omkring børnene i plejefamilierne.
Enkelte indsigter peger imidlertid på, at forvaltningen kan blive endnu bedre til kommunikationen mellem plejefamilier og Kolding Kommune.
Derfor er der taget initiativ til at undersøge muligheden for en mere integrerbar kommunikationsløsning direkte til og fra Sofus Match. En løsning, som bevirker at plejefamilierne kan kommunikere med både familieplejekonsulent og rådgiver fra samme digitale platform.
Udfordringerne ift. MinLøn-appen arbejdes der på fra leverandørens side i samarbejde med Kolding Kommunes Lønafdeling.
Bilag
Sagsnr.: 19/3274
Resumé
Social- og Sundhedsudvalget har på udvalgsmødet 23. januar 2019 drøftet arbejdsmiljøet i Familierådgivningens Afsnit for børn. Social- og Sundhedsudvalget anerkender vigtigheden af et godt arbejdsmiljø og har derfor bedt forvaltningen om løbende at få en status på arbejdet med arbejdsmiljøet i Afsnit for børn.
Her fremlægges status for august-oktober 2021.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-11-2021
Social- og Sundhedsudvalget tog orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget har bedt forvaltningen om en løbende status på sygefraværstallene og arbejdet for at styrke arbejdsmiljøet i Familierådgivningens Afsnit for børn. Udvalget besluttede desuden på udvalgsmødet den 19. februar 2020, at denne status fremadrettet skal ske kvartalsvist.
I denne udvalgssag gives status for august-oktober 2021. Status er vedhæftet som bilag.
Bilag
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære kommunale aktiviteter, medlemmer af Social- og Sundhedsudvalget.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at Social- og Sundhedsudvalget drøfter, om der er behov for at et eller flere medlemmer af udvalget varetager kommunale hverv.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-11-2021
Udvalget godkendte deltagelse i aktiviteter.
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Bilag
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra Sundhedsområdet.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-11-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra Socialområdet.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-11-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Socialdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 23-11-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Udvalget skal godkende beslutningsprotokollen.
For at godkende skal hvert medlem underskrive ved at trykke på ”Godkendt”.