Dagsorden eller referat
Referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
23-02-2015 19:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Byrådet |
Sted: |
Byrådssalen |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 14/9058
Resumé
På baggrund af ansøgning om etablering af en dagligvarebutik på ejendommen Agtrupvej 197 har der i december 2014 været indkaldt ideer og forslag til planlægningen for en ændring af lokalcenteret. Der er i høringsperioden indkommet 6 bemærkninger.
Udvalget anmodes på baggrund af høringen om at tage stilling til udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan.
Sagen behandles i
Plan- og Boligudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at udvalget drøfter om der skal igangsættes udarbejdelse af kommuneplantillæg for en ændret afgrænsning af lokalcenteret (1014-C1) parallelt med udarbejdelse af en lokalplan for en dagligvarebutik på Agtrupvej 197 eller om afgrænsningen af lokalcenteret (1014-C1) fastholdes
Sagsfremstilling
Firmaet Innovator A/S ansøgte i 2014 på vegne af ejeren af ejendommen Agtrupvej 197, Gamst ApS, om tilladelse til indretning af en dagligvarebutik. En tilladelse vil forudsætte en ændret afgrænsning af det i kommuneplanen udlagte lokalcenter. Som optakt til en eventuel planlægning besluttede Plan- og Boligudvalget på sit møde den 10. november 2014 at gennemføre ”indkaldelse af ideer og forslag” til planlægningen for Agtrupvej 197.
Oplandsanalyse for detailhandel i bydelen:
Ansøger har i januar 2015 fået udarbejdet en oplandsanalyse af COWI til belysning af forbrugsgrundlaget for yderligere en butik i lokalområdet.
Ifølge analysen, der vedlægges som bilag, findes der et betydeligt underskud på handelsbalancen for detailhandel i det konkrete byområde. Det betyder, at borgerne i den sydøstlige del af Kolding handler omkring halvdelen af dagligvarerne i butikker uden for området. Det vidner om, at området er underforsynet med dagligvarer.
En øget koncentration af dagligvarebutikker i området vil kunne medføre en god funktionel sammenhæng, som giver synergi mellem butikkerne.
Offentlig høring
Der har i perioden fra den 3. december 2014 til den 6. januar 2015 været indkaldt ideer og forslag til planlægningen. By- og Udviklingsforvaltningen har - ud over at offentliggøre debatfasen - udsendt en debatfolder til alle ejendomme inden for det eksisterende lokalcenter samt til de berørte ejendommes naboer.
Forvaltningen har modtaget 6 henvendelser fra følgende:
- Carl C. Poulsen, Egebakken 9, Kolding.
- Poul og Charlotte Frank Sørensen, Agtrupvej 199, Kolding.
- Ernst Buchbjert, Bakkegærdet 19, Kolding.
- Villy Madsen, Idyl 9, Kolding.
- Mia Koch Henriksen, Hybenvænget 2, Kolding.
- Stender Ingeniører ApS samt fuldmagter fra ejerne af Agtrupvej 124-130.
Ad 1) Carl C. Poulsen, Egebakken 9, Kolding.
Det udlagte lokalcenterområde på Agtrupvej foreslås udtaget af kommuneplanen, da der er indkøbsmuligheder nok i området. Det konkrete område ved Agtrupvej 197 foreslås fastholdt til boligformål.
Der peges på, at en ny butik i området vil belaste den i forvejen meget trafikerede Agtrupvej yderligere. Hvis der skal etableres flere butikker, bør det ske i Dalbyområdet – over for eller ved Idylvænget.
Forvaltningens bemærkninger:
Ifølge den netop offentliggjorte detailhandelsanalyse er der i området et tilstrækkeligt forbrugspotentiale til etablering af en ny dagligvarebutik i området. Dette underbygges endvidere af en supplerende oplandsanalyse, som ansøger har fået udarbejdet for den sydøstlige del af Kolding by.
Ad 2) Poul og Charlotte Frank Sørensen, Agtrupvej 199, Kolding.
Som direkte naboer til den nuværende Gamst Blomster på Agtrupvej 197 har brevskriverne oplevet støjgener fra klimaanlæg, kundevogne og medarbejdere. De er bekymrede for, at en dagligvarebutik med øget kundetilstrømning og trafik, skramlende indkøbsvogne, vareleveringer og klimaanlæg vil give yderligere støjgener.
Det foreslås, at området omdannes til boligformål for at undgå uhensigtsmæssige gener for de omliggende boliger. Såfremt der alligevel etableres en butik på grunden ønsker de som naboer at få væsentlig indflydelse på planlægningen.
Forvaltningens bemærkninger:
Som grundlag for lokalplanudarbejdelse skal det afklares, hvorledes eventuelle støjgener kan afværges i forhold til naboer. Der skal således laves støjrapport til belysning af, hvorledes støj fra parkering og varelevering vil påvirke omgivelserne.
Det vil være hensigtsmæssigt at indlede planlægningen med et orienteringsmøde i forhold til berørte naboer.
Ad 3) Ernst Buchbjert, Bakkegærdet 19, Kolding.
Det vurderes ikke, at der er behov for flere butikker i området. Forbruget bliver ikke større og flere butikker vil ødelægge det for dem der findes i dag.
Forvaltningens bemærkninger:
Se bemærkninger under Ad 1 vedrørende oplandsanalyse.
Ad 4) Villy Madsen, Idyl 9, Kolding.
Området skal fastholdes som boligformål i overensstemmelse med gældende lokalplan. Arealets høje beliggenhed giver udsigt over Kolding fjord, hvilket gør det velegnet til boligformål.
I øvrigt er der ikke behov for flere dagligvarebutikker i området, da der allerede findes en butik (Fakta) tæt på det aktuelle areal.
Forvaltningens bemærkninger:
Se bemærkninger under Ad 1 vedrørende oplandsanalyse.
Ad 5) Mia Koch Henriksen, Hybenvænget 2, Kolding.
Det vurderes at være en rigtig god ide med et nyt centerområde på Agtrupvej 197.
Forvaltningens bemærkninger:
Ingen yderligere bemærkninger.
Ad 6) Stender Ingeniører ApS samt fuldmagter fra ejerne af Agtrupvej 124-130.
Forvaltningen har modtaget ansøgning om udarbejdelse af ny lokalplan til en 1.000 m2 stor dagligvarebutik inden for ejendommene Agtrupvej 124-130. Der er vedlagt fuldmagter fra ejerne af ejendommene. Området blev i 2004 udlagt til lokalcenterfunktioner, og det er nu ønsket at gennemføre planerne. Af konkurrencehensyn er det dog ikke oplyst hvilken butik, der ønsker at etablere sig i området. Der vedlægges en skitse for området og samtidig anmodes Kolding Kommune om at stoppe planerne om at ændre lokalcenterafgrænsningen.
Stender ApS har meddelt, at der er forhandlinger med dagligvarekæder om en lokalisering på grundene.
Del af lokalcenterområde omfattet af Agtrupvej 124-130 | Lokalcenterområde i kommuneplanen + Agtrupvej 197 |
Forvaltningens bemærkninger:
Det eksisterende lokalcenter består af to delområder til butiksformål. Det østligste delområde er udnyttet til henholdsvis en Fakta-butik (800 m2) og en bagerbutik (400 m2), mens den sydvestlige del er uudnyttet. Baggrunden for at opdele centerområdet i flere lokaliteter skyldes, at der tidligere var konkrete ønsker om at inddrage de 5 boligejendomme syd for Agtrupvej til butiksområde. Ansøgningen blev aldrig fulgt op af en konkret planlægning.
Den nye ansøgning omfatter kun en del af det udlagte centerområde – de 4 østligst beliggende ejendomme.
Såfremt der skal etableres en dagligvarebutik på ejendommene Agtrupvej 124-130 forudsættes det, at en butikskæde ønsker at opkøbe ejendommene med henblik på nedrivning.
Både ejendommene Agtrupvej 124-130 og Agtrupvej 197 er beliggende hensigtsmæssigt i forhold til den overordnede infrastruktur og bystruktur, og er begge beliggende, hvor det vil være fornuftigt at placere en dagligvarebutik.
Inddragelsen af de 4 villaer på Agtrupvej 124-130 vil give den største visuelle ændring i det bestående miljø, hvorimod der er erhverv på Agtrupvej 197.
Beslutning Plan- og Boligudvalget den 16-02-2015
Et flertal i udvalget (udvalget med undtagelse af Knud Erik Langhoff og Poul Erik Jensen) ønsker ikke, at der arbejdes for etablering af yderligere dagligvarebutikker i området ved Agtrupvej, da der ikke vurderes at være behov for yderligere dagligvareforsyning i området – herunder under henvisning til den fremtidige udvikling af Dalbyområdet – og pålægger som konsekvens af dette forvaltningen at fremlægge en sag på det næstkommende udvalgsmøde, hvor der tages stilling til ændring af kommuneplanens rammer og eventuelt nedlæggelse af et §14 forbud i tilknytning hertil for området Agtrupvej 124-130.
Et mindretal (Knud Erik Langhoff) ønsker, at forvaltningen pålægges at udarbejde et kommuneplantillæg, som muliggør flytningen af en del af lokalcentret til Agtrupvej 197 – og som konsekvens af dette, at der tages skridt til ændring af kommuneplanens rammer og eventuelt nedlæggelse af et §14 forbud i tilknytning hertil for området Agtrupvej 124-130, så der ikke kan etableres dagligvarebutik i dette område.
Poul Erik Jensen undlod at tage stilling i sagen.
Herefter begærede Knud Erik Langhoff sagen i Byrådet.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Plan- og Boligudvalgets mindretalsbeslutning blev forkastet med 16 stemmer mod 8. For beslutningen stemte Knud Erik Langhoff, Christian Haugk, Per Bødker Andersen, Poul Erik Jensen, Hanne Dam, Michael Jensen, Annie Terp Thomsen og Lis Ravn Ebbesen.
Plan- og Boligudvalgets flertalsbeslutning blev godkendt med 16 stemmer mod 8. Imod stemte Knud Erik Langhoff, Christian Haugk, Per Bødker Andersen, Poul Erik Jensen, Hanne Dam, Michael Jensen, Annie Terp Thomsen og Lis Ravn Ebbesen.
Bilag
Sagsnr.: 14/16734
Resumé
I forlængelse af en tidligere håndhævelsessag om plasticvinduer i Kongensgade i Christiansfeld - og som en del af UNECSO-indsatsen - har forvaltningen foretaget en registrering af øvrige potentielle sager.
Af hensyn til lighedsprincippet agter forvaltningen nu at foretage en partshøring af ejerne af de pågældende ejendomme, som er registreret med plasticvinduer, og hvor der ikke er meddelt dispensation fra lokalplanens bestemmelser om vinduer.
Sagen behandles i
Plan- og Boligudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at sagen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Forvaltningen har været på besigtigelse i Christiansfeld for at lave en registrering af en række vinduer.
Baggrund
Kommunen er den 1. november 2007 i anden anledning på besigtigelse på ejendommen beliggende Kongensgade 8, Christiansfeld. I den anledning konstateres det, at der er netop er blevet isat plastikvinduer. Ejendommen er på tidspunktet omfattet af lokalplan nr. 1.132, område 2. Lokalplanens pkt. 6.19 lyder bl.a.:
”Vinduer og døre skal udføres i træ og behandles med en dækkende malingstype af farverne hvid eller lysgrå.”
Den 4. december 2007 meddeles der afslag på dispensationsansøgning om isætning af plastikvinduer. Afgørelsen påklages til Naturklagenævnet, der stadfæster kommunens afgørelse den 19. marts 2009. Der følger herefter er forløb med varsel om påbud, påbud og politianmeldelse.
Byretten afsiger dom den 26. februar 2013. Byretten stadfæster kommunens afgørelse og siger, at der ikke har været negativ forskelsbehandling selvom der findes ejendomme med plastikvinduer mod gårdsiden. Afgørelsen ankes til landretten.
Vestre Landsret afsiger dom den 16. januar 2014. Dommen påbyder ejeren af Kongensgade 8, Christiansfeld, at ændre vinduer fra 2009 af plastik til trævinduer.
I forbindelse med retssagen blev der af forsvarsadvokaten udfærdiget en liste over andre mulige ulovlige vinduer og døre i Christiansfeld.
Registrering
Forvaltningen har lavet en registrering af de oplistede adresser og fundet, at 8 ejendomme har monteret vinduer og/eller døre, som er i strid med bestemmelserne i gældende lokalplan nr. 1311-41. I bilag 1 findes efter notatet en oversigt over registreringen.
Der har siden 1964 været 5 reguleringsbestemmelser for Christiansfeld by. Hver reguleringsbestemmelse har forskellige forskrifter for hvorledes renovering af vinduer/døre skal foregå. De sidste 20 år har alle de gældende lokalplaner for midtbyen foreskrevet, at vinduer skal være i træ. Udpluk fra lokalplanhistorikken vedr. vinduer ses i bilag 2.
Der kan forekomme flere vinduer, der ikke er korrekt udført, da kommunen ikke har foretaget en 100 % registrering af døre og vinduer indenfor lokalplangrænsen, men udelukkende er fokuseret på adresselisten fra retssagen.
Sagsbehandlingen
I kraft af ansøgningen om optagelse af Christiansfeld by på UNESCOs verdenskulturarvsliste skal det besluttes, hvorledes den bevarende lokalplan 1311-41 håndhæves.
Udseendet af facader, vinduer og døre har naturligvis en væsentlig indflydelse på byens kulturelle værdi.
Af hensyn til lighedsprincippet agter forvaltningen at partshøre ejere af ejendomme, som er registreret med plastikvinduer uden dispensation fra lokalplanen. Det er erfaret, at der i den tidligere Christiansfeld Kommune er givet mundtlige tilladelser samtidig med, at der kan forekomme sager, hvor de gamle tilladelser ikke findes i byggesagsarkivet. Partshøringsbrevet er vedlagt som bilag 3.
Partshøringen skal så vidt muligt klarlægge detaljer, årstal for vinduesmontering og baggrunden. Såfremt vinduerne ikke overholder den gældende lokalplan ved isættelsen, og der ikke foreligger en dispensation, vil der blive påbudt lovliggørelse.
Såfremt der sker en anden behandling af sagerne vil der i forhold til behandlingen af sagen på Kongensgade 8 foregå en forskelsbehandling. Da sagen på Kongensgade 8 har været afgjort i landsretten kan det forventes, at den dømte vil følge op på, om der sker en ligelig behandling af borgerne i området.
Da hovedparten af bestemmelserne i lokalplanhistorikken omfatter materialet og ikke udseendet er det vurderet, at det ikke vil være muligt at påbyde ejere til ejendomme med trævinduer at udskifte.
Som supplement til sagsbehandlingen planlægger forvaltningen at sætte en notits i Tyrstup Herreds Tidende. Notitsen skal sættes i af flere omgange, og skal oplyse om den bevarende lokalplan, og henvise til By- og Udviklingsforvaltningen for råd og vejledning.
Der påtænkes herudover at udsende et orienteringsbrev til samtlige borgere indenfor lokalplanområdet. Hensigten med orienteringsbrevet er at oplyse om, at byrådet i 2013 vedtog en bevarende lokalplan for Christiansfeld by. Ejere skal derfor være opmærksomme på, at renovering og andre bygningsændringer skal overholde lokalplanens bestemmelser og skal godkendes af kommunen. Samtidig orienteres der om, at ejere, der efter 2014 og uden tilladelse, gennemfører bygningsændringer, der er i strid med lokalplanens bestemmelser, vil blive påbudt lovliggørelse.
Alle ejere orienteres om, at der forventes mulighed for at søge byfornyelsesmidler i løbet af 2015.
Beslutning Plan- og Boligudvalget den 16-02-2015
Udvalget tog redegørelsen til efterretning.
Herefter begærede Poul Erik Jensen sagen i Byrådet.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Orienteringen blev taget til efterretning.
Bilag
Sagsnr.: 15/784
Resumé
Ansøgning om anlægsbevilling til p.nr. 4729 Trafik tryghed Bramdrup, Brændkjær og Sdr. Vang skoler.
Projektet omfatter etablering af tryghedsfremmende foranstaltninger ved Bramdrup, Brændkjær og Sdr. Vang skoler.
Sagen behandles i
Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Sagsfremstilling
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Udgift: | 855.000 kr. |
Fordeling af rådighedsbeløb: | |
2015 | 855.000 kr. |
Den ansøgte anlægsbevilling er i overensstemmelse med det på investeringsoversigten for 2015 optagne rådighedsbeløb.
Som note til budgetforliget for 2013 pålagdes Uddannelsesudvalget i samarbejde med skolebestyrelser, politi og vejmyndighed at gennemføre en undersøgelse af, hvordan trafikafvikling og trafiksikring i de enkelte skolers umiddelbare nærområde kunne sikres.
Uddannelsesudvalget besluttede den 12. november 2012, at følgende skoler havde det største behov for en tryghedsgennemgang:
- Bramdrup Skole
- Brændkjærskolen
- Lyshøjskolen
- Sdr. Vang Skole
- Aalykkeskolen
Repræsentanter fra Børne- og Uddannelsesforvaltningen og By- og Udviklingsforvaltningen har gennemført morgenbesigtigelser på de nævnte skoler, hvor de trafikale forhold er blevet drøftet med skolens ledelse.
Anlægsbevillingen er møntet på tryghedsfremmende projekter på Bramdrup Skole, Brændkjærskolen og Sdr. Vang Skole. Projekterne omfatter:
- Brændkjær - Udvidelse af kiss"n"ride-pladsen.
- Bramdrup - Cykelparkering langs Møllegårdsvej øst flyttes, og arealet inddrages til p-pladser vinkelret på vejen.
- Sdr Vang - Omdisponering af grusparkeringspladsen, så del af den kan bruges til kiss"n"ride (løsning hvor pladsen asfalteres).
Tegninger for de enkelte løsningsforslag er vedlagt som bilag.
Projekterne understøtter Udvalgspolitikkens fokusområde vedr. trafiksikkerhed.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Beslutning Teknikudvalget den 02-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 16-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 15/507
Resumé
Ansøgning om anlægsbevilling til P.nr. 4738 Kryds ved Sydbanegade/Riberdyb.
I forbindelse med anlæggelse af Rema 1000 og Lagkagehuset på den gamle Shell grund på Sydbanegade er der indgået aftale i forbindelse med salget om forbedring af infrastrukturen i området. Dette omfatter etablering af et grønt areal/stipassage langs åen på kommunens restejendom, samt etablering af et lyskryds ved Sydbanegade/Riberdyb sammen med en højresvingsbane.
Sagen behandles i
Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Sagsfremstilling
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Udgift | Indtægt | |
2015 | 2.750.000 kr. | 2.750.000 kr. |
Fordeling af rådighedsbeløb:
Udgift | Indtægt | |
Afsat på investeringsoversigten 2015 | 0 kr. | 0 kr. |
Nødvendigt rådighedsbeløb 2015 | 2.750.000 kr. | 2.750.000 kr. |
Tillæg til rådighedsbeløb | 2.750.000 kr. | 2.750.000 kr. |
Ansøgningens finansiering:
Der er ved salg af arealet indgået aftale om, at køber betaler 2.750.000 kr. til projektet. Projektet er således udgiftsneutralt for Kolding Kommune i henhold til Byrådets beslutning den 29. september 2014.
Projektet omfatter, at Kolding Kommune etablerer et grønt areal/stipassage langs åen på Kommunens restejendom og etablerer et lyskryds ved Sydbanegade/Riberdyb sammen med en højresvingsbane – mod at køber uden for købesummen betaler 2.750.000 kr. og afgiver det nødvendige areal til en højresvingsbane vederlagsfrit til Kommunen.
Byggeriet forventes at generere en ny trafik på ca. 2.000 køretøjer i døgnet. For at kunne afvikle trafikken er der behov for at signalregulere krydset Sydbanegade/Riberdyb samt etablere en højresvingsbane på Sydbanegade til Riberdyb.
På kortet nedenfor er projektet skitseret.
Arealet til højresvingsbane er markeret med blåt
Beliggenheden af lyskryds er markeret med gul ring
Stiareal langs åen er markeret med rød streg.
Projektet understøtter Udvalgspolitikkens fokusområde vedr. bedre fremkommelighed og mobilitet.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Beslutning Teknikudvalget den 02-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 16-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 15/280
Resumé
Ansøgning om anlægsbevilling til P.nr. 4741 Parcelgrunde ved Sysselbjergvej i Alminde.
Projektet omfatter byggemodning af 4 grunde.
Sagen behandles i
Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen imødekommes.
Sagsfremstilling
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Udgift | Indtægt | |
2015 | 900.000 kr. | 1.500.000 kr. |
Fordeling af rådighedsbeløb:
Udgift | Indtægt | |
2015 | 900.000 kr. | 900.000 kr. |
Ansøgningens finansiering:
Udgiften finansieres af en del af indtægterne ved salget af de fire grunde i henhold til Byrådsbeslutningen den 6. oktober 2014. Et evt. provenu vil gå til dækning af det budgetterede salgsmål.
Byrådet besluttede den 6. oktober 2014 at udbyde Sysselbjergvej 44, 46, 48 og 50 til salg. Grundene er endnu ikke byggemodnet. Byggemodningen af grundene finansieres via salget af grundene.
Når alle fire grunde er solgt, forventes udgifterne at udgøre 900.000 kr. og indtægterne 1.500.000 kr. Overskuddet på ca. 600.000 kr. vil gå til dækning af det budgetterede salgsmål.
Status pr. 12. januar 2015 er, at der er indgået salgsaftale på to af grundene.
Byggemodningsudgifterne ventes at udgøre 900.000 kr. fordelt på blandt andet projektering, vej, stier, forundersøgelser, kloak, el, vand, belysning og beplantning.
Byggemodningen understøtter fokuspunkterne i bl.a. Plan- og Boligudvalgspolitikken omkring øget bosætning i Kolding kommune.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Beslutning Teknikudvalget den 02-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 16-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 14/18726
Resumé
Ansøgning om anlægsbevilling på 9,6 mio. kr. vedrørende projekt nr. 4743 - Samling af døgntilbud, udbygning af døgntilbuddet Tinghøj.
Jf. budget 2015, note 1.3 tekniske ændringsforslag mv. er der sket en reduktion af budgettet til sårbare børn og unge på 5,0 mio. kr. En forudsætning for realisering af besparelsen er opførelse af en ny bygning på adressen Tingvejen 6 – 8.
Sagen behandles i
Socialudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Senior- og socialdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen godkendes,
at udgiften på 9,6 mio. kr. finansieres ved kasseforbrug,
at Direktionen pålægges at anvise konkret finansiering senest ved bevillingskontrollen medio 2015 med udgangspunkt i de muligheder, der er nævnt under sagsfremstillingen.
Sagsfremstilling
Projektet omfatter uafhængig ny bygning på adressen Tingvejen 6 – 8.
Bygningen er på ca. 436 m2 fordelt på 2 etager og indeholder 8 værelser, spise- og opholdsarealer samt administration, vagt og depotrum. Bygningen placeres på den eksisterende boldbane.
Ansøgningen fremsendes jf. beslutning i Socialudvalget den 18. juni 2014 (sag nr. 14) – ”Revision af udviklingsplanen for sårbare børn og unge”. Her besluttedes en omorganisering af døgntilbudsområdet, hvor der skal ske en tilpasning og effektivisering af de to eksisterende døgntilbud Tinghøj og Landerupgaard, med henblik på at imødekomme efterspørgslen samt skabe den nødvendige kapacitet og fleksibilitet i organisationen.
Ansøgningens bevillingsmæssige forudsætninger:
Nødvendig anlægsbevilling | 9.600.000 kr. |
Oprindelig anlægsbevilling | 0 kr. |
Tillægsbevilling til anlægsbevilling | 9.600.000 kr. |
Rådighedsbeløb 2015: Nødvendig rådighedsbeløb 2015 | 9.600.000 kr. |
Oprindelig rådighedsbeløb 2015 | 0 kr. |
Tillægsbevilling til rådighedsbeløb 2015 | 9.600.000 kr. |
Projektet er ikke optaget på investeringsoversigten for 2015, hvorfor det nødvendige rådighedsbeløb i første omgang foreslås finansieret ved kasseforbrug.
Efterfølgende vil finansiering blive anvist enten i forbindelse med overførselssagen i marts 2015 eller alternativt senest i forbindelse med bevillingskontrollen medio 2015.
Af alternative finansieringsmuligheder kan peges på:
- Øgede salgsindtægter af f.eks. landbrugsjord ved Landerupgaard. Landbrugsjorden skønnes at have en værdi på ca. 12,0 mio. kr.
- Ikke forbrugte beløb i 2014, der ikke skal tilføres 2015-budgettet, eller eventuelt overskud i forbindelse med midtvejsregulering.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til ansøgningen.
Beslutning Socialudvalget den 21-01-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 02-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse, idet udgiften på 9,6 mio. kr. mellemfinansieres ved kasseforbrug.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Økonomiudvalgets indstilling blev godkendt.
Sagsnr.: 08/9714
Resumé
Ansøgning om tillægsbevilling til anlægsbevilling vedrørende projekt nr. 4730 – Udbygning af Cuben, Christiansfeld.
Sagen behandles i
Fritids- og Idrætsudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at bevillingsansøgningen godkendes.
at bevillingsansøgningen godkendes.
Sagsfremstilling
Christiansfeld Idrætsforening ønsker at gaveoverrække 1,5 mio. kr. til projekt nr. 4730 – Udbygning af Cuben, Christiansfeld. Der skal svares moms af gavebeløbet (17,5%), så nettobeløbet til supplement til Byrådet anlægsbevilling vedtaget på møde 15. december 2014 er 1.237.500 kr. Den samlede anlægssum bliver herefter 11.237.500 kr.
Ansøgningen indeholder en anlægsbevilling på 1.237.500 kr., hvor rådighedsbeløbet i budget 2015 udgør:
Udgift 2015: | 1.237.500 kr. |
Ansøgningens materielle indhold:
Det samlede projekt indeholder etablering af gymnastikhal, depotrum og motionsfaciliteter.
Det samlede projekt indeholder etablering af gymnastikhal, depotrum og motionsfaciliteter.
Tillægsbevillingen er udgiftsneutral for Kolding Kommune.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Beslutning Fritids- og Idrætsudvalget den 04-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 16-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 14/10939
Resumé
Forslag til låneoptagelse af 70,0 mio. kr. til udnyttelse af den skattefinansierede låneramme for 2015.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at der hjemtages et lån på 70,0 mio. kr.
at kommunaldirektøren i øvrigt fastsætter lånetyper efter rådgivning fra Kommunens rådgiver.
Sagsfremstilling
Den foreløbige lånemulighed for 2015 er opgjort således:
Andel af lånepuljer, regeringsaftalen | 18,0 mio. kr. |
Energihandleplan | 6,9 mio. kr. |
Byfornyelse | 1,4 mio. kr. |
Energirenovering af vejbelysning | 26,7 mio. kr. |
Skamlingsbanken, jordkøb | 2,9 mio. kr. |
Overført fra 2014 | 30,2 mio. kr. |
Forventet overførsel til 2015 | -16,1 mio. kr. |
Lånemulighed i alt | 70,0 mio. kr. |
Den endelige lånemulighed kan først beregnes i marts 2015. Såfremt den endelige lånemulighed viser sig at være mere en 70,0 mio. kr., vil der blive fremsendt forslag om yderligere låneoptagelse. Såfremt lånemuligheden viser sig at være mindre, kan Kommunen vælge at indfri det for meget optagne lån eller modregne det i det kommende års lånemulighed.
Kolding Kommune har indgået en rådgivningsaftale med Kommunekredit. Det foreslås derfor, at lånetypen fastsættes efter rådgivning herfra, dog indenfor de muligheder, Byrådet har udstukket.
Beslutning Økonomiudvalget den 02-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 15/567
Resumé
Kolding Spildevands bestyrelse vedtog på bestyrelsesmødet den 17. december 2014 en ny betalingsvedtægt, et nyt takstblad for 2015 samt et ændret regulativ for den fælles obligatoriske tømningsordning af bundfældningstanke. De ændrede dokumenter er fremsendt til Byrådets godkendelse.
Betalingsvedtægten indeholder ændrede lovregler for betaling af særbidrag for ejendomme, der tilleder særligt forurenet spildevand, som kræver særlige foranstaltninger. Hidtil har det udelukkende været tilledning af organiske stoffer, der ved overskridelse af en fastsat grænseværdi har udløst særbidrag, men fremover vil der også blive fastsat grænser og priser for tilledning af kvælstof og fosfor, ligesom også andre stoffer som f.eks. tungmetaller, klorid, sulfater mv. vil kunne udløse særbidrag.
Hidtil har 12 virksomheder i Kolding kommune de senere år i forskelligt omfang betalt særbidrag. Selv om der fastlægges en bagatelgrænse på 25.000 kr., vurderer forvaltningen på baggrund af en overordnet screening, at antallet af ejendomme, der vil blive omfattet, vil blive væsentligt større.
I takstbladet for 2015 er de ændrede regler for påligning af særbidrag indarbejdet samtidig med generelle prisjusteringer.
I regulativer for tømning af bundfældningstanke er der indarbejdet nogle præciseringer om adgangsforhold og udbedring af fejl og mangler ved tankene.
Sagen behandles i
Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kolding Spildevands betalingsvedtægt, takstblad samt regulativ for den fælles obligatoriske tømningsordning for 2015 godkendes.
Sagsfremstilling
Kolding Spildevand har den 19. december 2014 fremsendt en ny betalingsvedtægt for 2015, et ændret regulativ for den fælles obligatoriske tømningsordning af bundfældningstanke, gældende fra 1. januar 2015 og et nyt takstblad for 2015 til godkendelse. De nævnte dokumenter har været behandlet på Kolding Spildevands bestyrelsesmøde den 17. december 2014.
Ny betalingsvedtægt.
Kolding Spildevands gældende betalingsvedtægt trådte i kraft den 1. januar 2010 og er siden suppleret med yderligere 3 tillæg.
Miljøministeriet har den 15. oktober 2014 udstedt en ny bekendtgørelse, hvori der fastlægges nærmere supplerende regler om ejendomsejeres betaling for afledning af særligt forurenet spildevand efter ”forureneren betaler” – princippet. Den nye bekendtgørelse har betydet, at den gældende betalingsvedtægt skal ændres i forhold til det afsnit, der handler om opkrævning af særbidrag, idet særbidrag fremover skal opkræves ud fra den reelle omkostning, Kolding Spildevand har til håndtering af spildevandet fra den enkelte ejendom.
Ifølge de gældende regler skal ejendomme, der tilleder særligt forurenet spildevand til et spildevandsforsyningsselskabs anlæg, pålignes et særbidrag, hvis behandlingen af spildevandet giver anledning til særlige udgiftskrævende foranstaltninger i forbindelse med etablering og drift af spildevandsanlægget.
Hidtil har ejendomme udelukkende betalt særbidrag i forhold til deres udledning af COD (organisk stof) og udelukkende når de overskred en mindsteværdi. I Kolding kommune har 12 virksomheder de seneste 4 år betalt særbidrag i forskelligt omfang (i 2013 fra ca. 5.000 kr. pr. år til ca. 400.000 kr. pr år).
Den nye bekendtgørelse indeholder ikke en nærmere definition af, hvornår spildevand er særlig forurenet, men Kolding Spildevand har på baggrund af en vejledning fra Miljøstyrelsen og oplysninger fra DANVA opstillet normalværdier for husspildevand, gældende for organisk stof, kvælstof og fosfor. Spildevandet er særlig forurenet, når det er mere forurenet end husspildevand og vil så udløse et særbidrag. Også andre stoffer, der vil medføre udgifter til særlige foranstaltninger vil kunne udløse et særbidrag, herunder f.eks. tungmetaller, klorid, sulfater mv. Der er indført en bagatelgrænse på 25.000 kr., således at en ejendom er fritaget for særbidrag, hvis de beregnede udgifter til håndtering af spildevandet er under denne grænse.
Det vil kræve en grundig analyse af samtlige udstedte spildevandstilladelser i Kolding kommune og en nærmere gennemgang af virksomhedernes spildevandsanalyser at fastslå hvilke virksomheder, der fremover vil blive berørt af de ændrede regler og i hvilket omfang. Men efter en kort screening ud fra kendskabet til kommunens virksomheder er det forvaltningens vurdering, at omkostningen for de virksomheder, der de senere år har betalt dækningsbidrag, fremover vil blive højere og at flere virksomheder vil blive omfattet af særbidragsordningen.
Forvaltningen vil i samarbejde med Kolding Spildevand iværksætte en informationsindsats rettet mod de virksomheder, der i dag er omfattet af ordningen og de virksomheder i kommunen, der potentielt kan blive omfattet af særbidragsordningen.
Ændret regulativ for den fælles obligatoriske tømningsordning af bundfældningstanke i Kolding kommune.
Regulativet beskriver grundlæggende, at ejendomme på landet med bundfældningstanke (ej kloakerede) er forpligtede til at være med i en fælles tømningsordning, så det sikres, at tankene tømmes regelmæssigt, typisk en gang om året. I henhold til Vandsektorloven er det Kolding Spildevands opgave at udføre og drive tømningsordningen for Kolding Kommune som myndighed, herunder udarbejdelse af regulativ for ordningen. I forhold til det nugældende regulativ er der foretaget mindre justeringer og præciseringer. De væsentligste præciseringer vedrører adgangsforhold for tømningskøretøjet og ejerens pligt til at få udbedret fejl og mangler på bundfældningstanken.
Kolding Spildevands takster for 2015.
Kolding Spildevand har i takstbladet for 2015 indarbejdet de ændrede regler for opkrævning af særbidrag og tømningsordningen, ligesom der generelt er sket en justering af priserne fra 2014 til 2015.
Forsyningssekretariatet udmelder på baggrund af Kolding Spildevands indmeldte oplysninger et prisloft. Det udmeldte prisloft er 43,15 kr. pr. m3, og Kolding Spildevands takster ligger inden for det godkendte prisloft.
Beslutning Miljøudvalget den 02-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 16-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 15/969
Resumé
Kolding Kommune overtog ved kommunalreformen i 2007 tidligere Christiansfeld Kommunes forpligtelser i Affaldsregion Nord I/S. Affaldsregion Nord I/S udgør en del af interessentskabet i Sydjysk Affaldsvarme I/S. Da Sydjysk affaldsvarme ikke længere varetager affaldsopgaver for interessenterne, har bestyrelsen besluttet at indstille at selskabet opløses.
Sagen behandles i
Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By og udviklingsdirektøren forslår,
at Kolding Kommune godkender en opløsning af Sydjysk Affaldsvarme I/S, herunder den i vedlagte opløsningsaftale fastsatte fordeling af selskabets formue.
at Kolding Kommune på forhånd accepterer de ændringer i opløsningsaftalen samt den fastsatte fordeling af nettoformuen, som måtte blive krævet af Statsforvaltningen i forbindelse med Statsforvaltningens godkendelse af opløsningsaftalen efter Kommunestyrelseslovens § 60.
Sagsfremstilling
Baggrund
Sydjysk Affaldsvarmes aktiviteter har primært bestået i håndtering af interessenternes forbrændingsegnede affald. Formålet med selskabet har været at forestå og udføre levering af forbrændingsegnet affald til forbrænding i Haderslev kraftvarmeværk.
Sydjysk Affaldsvarmes kontrakter med DONG er ophørt pr. 30. juni 2013, og interessenterne har efter ophør af aftalen med DONG selv håndteret eget forbrændingsegnet affald.
Som følge af at Sydjysk Affaldsvarme ikke længere varetager affaldsopgaver for interessenterne, har bestyrelsen på et møde den 27. august 2014 besluttet, at udarbejde et udkast til en aftale for opløsning af Sydjysk Affaldsvarme samt indstille til interessentkommunerne, at selskabet opløses.
Historik
Sydjysk Affaldsvarme er et fælleskommunalt samarbejde, der blev godkendt af de kommunale tilsynsmyndigheder i henhold til Kommunestyrelseslovens § 60, stk. 1 i 1994. Se bilag 2 og 3 i vedlagte udkast til opløsningsaftale.
Sydjysk Affaldsvarme bestod oprindeligt af følgende interessenter: Affaldsregion Vest I/S, Affaldsregion Nord I/S og Esbjerg Kommune.
Esbjerg Kommune udtrådte af Sydjysk Affaldsvarme pr. 1. januar 2003, idet Affaldsregion Nord I/S og Affaldsregion Vest I/S dengang overtog Esbjerg Kommunes forpligtelser.
Som følge af kommunalreformen i 2007 blev alle deltagerkommunerne i Affaldsregion Vest I/S sammenlagt under Tønder Kommune pr. 1. januar 2007, hvorfor det nu er Tønder Kommune, som er interessent i selskabet i stedet for Affaldsregion Vest I/S.
Kommunalreformen ændrede ligeledes deltagerkredsen i Affaldsregion Nord I/S således, at de fortsættende kommuner efter kommunalreformen indtrådte i de nedlagte kommuners ejerandele i Affaldsregion Nord I/S, herunder i relation til hæftelsen for forpligtelserne i interessentskabet.
Vedtægter og vilkår for opløsning
Vedtægterne for Sydjysk Affaldsvarme er fra juni 1994. Vedtægterne er vedtaget af de daværende interessentkommuner og godkendt af det daværende Indenrigsministerium for så vidt angår Esbjerg Kommunens deltagelse og af det daværende Tilsynsråd for Sønderjyllands Amt for så vidt angår Affaldsregion Vest I/S og Affaldsregion Nord I/S.
Parterne har endvidere i oktober 2009 udarbejdet et udkast til et nyt grundlag for selskabets vedtægter, benævnt ”Samarbejdsaftalen”, Samarbejdsaftalen blev ikke underskrevet af parterne og er heller ikke godkendt af Statsforvaltningen, blandt andet fordi der ikke kunne opnås enighed mellem interessenterne om at kompetenceoverdrage affaldsopgaver til Sydjysk Affaldsvarme. Interessenterne hos Sydjysk Affaldsvarme har ikke siden kompetenceoverdraget affaldsopgaver til selskabet.
Vedtægterne for Sydjysk Affaldsvarme indeholder ikke særlige bestemmelser om selskabets opløsning. Bestyrelsen for Sydjysk Affaldsvarme har derfor indstillet, at principperne om opløsning fra parternes udkast til Samarbejdsaftale benyttes ved udarbejdelse af opløsningsaftalen, idet disse også er udtryk for gældende praksis for de kommunale tilsynsmyndigheder. Se punkt 4 i opløsningsaftalen.
Opløsningsaftalen er betinget af såvel interessenternes som Statsforvaltningens godkendelse i henhold til § 60, stk. 3, lov om kommunernes styrelse.
Opgørelse og fordeling af nettoformuen
Af revisionsberetning af 21. maj 2014, jf. bilag 5 i vedlagte udkast til opløsningsaftale, fremgår, at egenkapitalen i Sydjysk Affaldsvarme pr. 31. december 2013 udgjorde 7.487.294 kr.
Endvidere fremgår af revisionsberetningen, at selskabet havde kortfristet gældsforpligtelser på 113.901 kr. ultimo 2013.
Det er endvidere oplyst i revisionsberetningen, at samtlige anlægsaktiver er nedskrevet til regnskabsmæssig værdi på 0 kr. i regnskabet, idet selskabet ikke længere har aktiviteter, mens at selskabet har en likvidbeholdning på i alt 7.601.195 kr. ultimo 2013.
Affaldsregion Nord I/S -36/53 | 5.017.784,60 kr. |
Tønder Kommune -17/53 | 2.369.509,40 kr. |
Omkostninger ved likvidation af selskabet | 100.000,00 kr. |
I alt | 7.487.294,00 kr. |
Forvaltningens bemærkninger:
Byrådet besluttede den 29. september 2014, at Kolding Kommune udtræder af Affaldsregion Nord I/S pr. 31. december 2015. Kolding Kommune udgør en ejerandel på 9,5% af Affaldsregion Nord I/S, og det svarer til den andel Christiansfeld Kommune udgjorde før kommunalreformen. Det forventes, at Kolding Kommunes andel i forhold til ovenstående likvidbeholdning på 5.017.784,60 kr. til Affaldsregion Nord I/S opgøres i forbindelse med den udtrædelsesaftale, der skal udarbejdes i forbindelse med Kolding Kommunes udtræden. Forhandling herom er påbegyndt.
Beslutning Teknikudvalget den 02-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 16-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 14/19100
Resumé
Der skal udpeges tilforordnede vælgere til at bistå valgstyrerne ved folketingsvalget i 2015.
Der skal ligeledes udpeges stemmemodtagere til at fungere som brevstemmemodtagere på plejehjem, daghjem m.v. og ved afgivelse af brevstemme i hjemmet.
Udpegningerne sker i overensstemmelse med byrådsmandatfordelingen, idet der tages hensyn til de partier, der ikke er repræsenteret i Byrådet, men er opstillingsberettigede til Folketinget.
Valgstyrere og formænd for valgstyrerne er udpeget den 31. marts 2014 (sag nr. 3) for hele valgperioden.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår følgende fordeling af de tilforordnede vælgere:
A | 46 |
B | 7 |
C | 7 |
F | 7 |
O | 23 |
V | 90 |
Ø | 7 |
I alt | 187 |
Derudover reserveres 2 pladser til partier, der er opstillingsberettigede til Folketinget, men ikke er repræsenteret i Byrådet.
Det drejer sig p.t. om Kristendemokraterne og Liberal Alliance.
Kommunaldirektøren foreslår endvidere følgende fordeling af stemmemodtagerne:
A | 6 |
B | 1 |
C | 1 |
F | 1 |
O | 3 |
V | 12 |
Ø | 1 |
I alt | 25 |
Sagsfremstilling
I henhold til lov om valg til Folketinget skal der udpeges et antal tilforordnede vælgere til at bistå valgstyrerne.
De tilforordnedes funktioner vil blive afgjort på afstemningsstedet.
Beslutning Økonomiudvalget den 02-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 14/19100
Resumé
I forbindelse med det kommende folketingsvalg vil der indgå anmodninger om at foretage indsamlinger og vælgerundersøgelser på Kommunens afstemningssteder
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår at borgmesteren bemyndiges til at give tilladelse til humanitære indsamlinger samt vælgerundersøgelser i forbindelse med det kommende folketingsvalg under forudsætning af, at
afstemningen ikke forstyrres,
organisationens ansatte følger de tilforordnedes anvisninger,
indsamlingen/vælgerundersøgelsen foregår uden for valglokalet og efter, at vælgerne har afgivet stemme.
Beslutning Økonomiudvalget den 02-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 15/1106
Resumé
Kolding Roklub anmoder om forlængelse af lejemålet matr. Nr. 443 Kolding Markjorder 4. afd. beliggende Gl. Strandvej 1A, Kolding af areal ifølge tingbogen 3.000 m2.
Sagen behandles i
Fritids- og Idrætsudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
at lejekontrakten forlænges med ca. 9 år svarende til en samlet løbetid på 30 år.
Sagsfremstilling
Anmodningen fra Kolding Roklub om forlængelse af lejemålet er begrundet med, at klubben ønsker at låneomlægge nuværende 5% fastforrentet realkreditlån på ca. 575.000 kr. og med en restløbetid på 19 år og 5 måneder til et nyt 2 – 2½% lån med en løbetid på 30 år.
Realkreditinstituttet har i forbindelse med den påtænkte låneomlægning anmodet om, at lejemålet løber i 32 år for at kunne yde et 30-årigt lån.
Jf. gældende lejelovsbestemmelser er det kun tilladt at forlænge nuværende lejekontrakt med ca. 9 år, svarende til en max. løbetid på 30 år, hvilket betyder, at løbetiden på det nye lån kun kan ydes med 28 år.
Beslutning Fritids- og Idrætsudvalget den 04-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 16-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 14/15397
Resumé
Et flertal i Byrådet besluttede 27. oktober 2014, at sende forslag om nedlæggelse af Sdr. Stenderup Centralskole i offentlig høring og i høring ved de berørte skolebestyrelser ved hhv. Sdr. Bjert Centralskole og Sdr. Stenderup Centralskole (se forslag 1).
Der er indkommet høringssvar, der medfører, at forvaltningen har fundet det relevant også at belyse mulighederne for at etablere den kommende afdeling i Sdr. Stenderup som en landsbyordning (se forslag 2).
Der er indkommet høringssvar, der medfører, at forvaltningen har fundet det relevant også at belyse mulighederne for at etablere den kommende afdeling i Sdr. Stenderup som en landsbyordning (se forslag 2).
Sagen behandles i
Børne- og Uddannelsesudvalget og Byrådet.
Forslag
Børne- og uddannelsesdirektøren foreslår,
1) | at Sdr. Stenderup Centralskole nedlægges pr. 1. august 2015, og skoledistriktet overføres til Sdr. Bjert Centralskole, | ||
at eleverne i Sdr. Bjert Centralskoles 0. – 3. klasse efter 1. august 2015 enten kan modtage undervisning på afdelingen i Sdr. Bjert eller på afdelingen i Sdr. Stenderup, idet skolelederen ved indplaceringen af den enkelte elev skal lægge vægt på bopælens nærhed til den afdeling, eleven skal undervises på, | |||
at eleverne i Sdr. Bjert Centralskoles 4. – 9. klassetrin efter 1. august 2015 undervises på afdelingen i Sdr. Bjert, | |||
at skoledistriktet for 10. klasse fortsat er placeret ved Brændkjærskolen, | |||
at der foretages nyvalg til skolebestyrelsen ved Sdr. Bjert Centralskole, idet det delegeres til Børne- og uddannelsesdirektøren at beslutte sammensætningen efter høring af skolebestyrelsen, og | |||
at der etableres en afdeling af Daginstitutionen Firkløveret på afdelingen i Sdr. Stenderup, og nærmere organiseret jf. Byrådets beslutning 24. november 2014. | |||
alternativt | |||
2) | at forslaget under ad 1) godkendes samtidig med, at Børne- og uddannelsesdirektøren pålægges at indhente udtalelse (5 ugers frist) fra skolebestyrelsen ved Sdr. Bjert Centralskole i forhold til | ||
oprettelse af en landsbyordning ved afdelingen af Sdr. Bjert Centralskole på den tidligere Sdr. Stenderup Centralskole pr. 1. august 2015, idet der i landsbyordningen indgår skolefritidsordning og et nyoprettet dagtilbud på afdelingen i Sdr. Stenderup, | |||
en sammensætning af den fælles bestyrelse som følger: | |||
- - - - | 7 forældrevalgte, heraf 6 forældre til børn i folkeskolen og 1 forælder til børn i dagtilbuddet. 3 medarbejderrepræsentanter, heraf 2 fra skoledelen og 1 fra dagtilbuddet. 2 elevrepræsentanter valgt af og blandt folkeskolens elever. Evt. 1 repræsentant fra det lokale erhvervs- og foreningsliv, udpeget af skolebestyrelsen, og | ||
at den daglige leder af dagtilbuddet kan deltage i skolebestyrelsens møder uden stemmeret. | |||
Sagsfremstilling
Et flertal i Byrådet besluttede 27. oktober 2014,
”at forslag om nedlæggelse af Sdr. Stenderup Centralskole sendes i offentlig høring og i høring ved de berørte skolebestyrelser ved hhv. Sdr. Bjert Centralskole og Sdr. Stenderup Centralskole jf. de i tidsplanen fastsatte frister, idet forslaget indebærer,
at Sdr. Stenderup Centralskole nedlægges pr. 1. august 2015, og skoledistriktet overføres til Sdr. Bjert Centralskole,
at eleverne i Sdr. Bjert Centralskoles 0. – 3. klasse efter 1. august 2015 enten kan modtage undervisning på afdelingen i Sdr. Bjert eller på afdelingen i Sdr. Stenderup Centralskole, idet skolelederen ved indplaceringen af den enkelte elev skal lægge vægt på bopælens nærhed til den afdeling, eleven skal undervises på,
at eleverne i Sdr. Bjert Centralskoles 4. – 9. klassetrin efter 1. august 2015 undervises på afdelingen i Sdr. Bjert, og
at skoledistriktet for 10. klasse fortsat er placeret ved Brændkjærskolen.”
Såfremt det besluttes at nedlægge skolen, anbefales det, at det samtidig besluttes, at der foretages nyvalg til skolebestyrelsen ved Sdr. Bjert Centralskole for at sikre, at forældre til børn på afdelingen i Sdr. Stenderup bliver repræsenteret i bestyrelsen hurtigst muligt. Det bemærkes, at det er et krav i folkeskoleloven, at der vælges mindst 1 forældrerepræsentant og mindst 1 elevrepræsentant fra afdelingen i Sdr. Stenderup.
Der er modtaget høringssvar, som findes i bilag til dagsordenspunktet.
I uddrag skal følgende særligt anføres fra høringssvarene fra de berørte skolebestyrelser for hhv. Sdr. Bjert Centralskole og Sdr. Stenderup Centralskole:
Sdr. Bjert Centralskole
”Skolebestyrelsen ønsker ikke, at lukningen m.v. af Sdr. Stenderup Centralskole alene kommer til at handle om de fordele og ulemper, som man hver især kan finde på, ud fra egne interesser. Skolebestyrelsen ønsker i stedet, at Byrådet udviser det politiske mod til at udstikke en politisk og økonomisk ramme inden for hvilken lokalsamfundene har mulighederne for og støttes i selv at tage ansvar for og skabe udvikling og nytænkning for hele Stenderup-halvøen sammen med Kolding Byråd og forvaltningerne.
Skolebestyrelsen ønsker, at der igangsættes et flerårigt design- og udviklingsprojekt, som skal omfatte hele Stenderup-halvøen, og som skal give alle berørte og interesserede parter mulighed for at involvere sig og blive inddraget i en omfattende demokratiske borgerdrevet proces, faciliteret men ikke styret af Kolding Kommune, med det formål at sætte kommunen på landkortet som en af de kommuner, der tør tage livtag med forestillingen om de hensygnende landsbyer.
Ud fra en aktiv indsats fra alle sider, på det niveau man nu ønsker, og med ligeværdighed, gensidig respekt for og udgangspunkt i de værdier, styrker og aktiver, som allerede findes i og omkring vore lokalsamfund, skal projektet sætte en eksemplarisk standard for det gode børneliv på Stenderup-halvøen, for andre lokalsamfund i Kolding Kommune og for øvrige interesserede kommuner i Danmark.
Vi vil vise omverdenen, at positive forventninger til fremtiden, oprigtigt samarbejde og fællesskab kan flytte bjerge.”
Sdr. Stenderup Centralskole
”at forslag om nedlæggelse af Sdr. Stenderup Centralskole sendes i offentlig høring og i høring ved de berørte skolebestyrelser ved hhv. Sdr. Bjert Centralskole og Sdr. Stenderup Centralskole jf. de i tidsplanen fastsatte frister, idet forslaget indebærer,
at Sdr. Stenderup Centralskole nedlægges pr. 1. august 2015, og skoledistriktet overføres til Sdr. Bjert Centralskole,
at eleverne i Sdr. Bjert Centralskoles 0. – 3. klasse efter 1. august 2015 enten kan modtage undervisning på afdelingen i Sdr. Bjert eller på afdelingen i Sdr. Stenderup Centralskole, idet skolelederen ved indplaceringen af den enkelte elev skal lægge vægt på bopælens nærhed til den afdeling, eleven skal undervises på,
at eleverne i Sdr. Bjert Centralskoles 4. – 9. klassetrin efter 1. august 2015 undervises på afdelingen i Sdr. Bjert, og
at skoledistriktet for 10. klasse fortsat er placeret ved Brændkjærskolen.”
Såfremt det besluttes at nedlægge skolen, anbefales det, at det samtidig besluttes, at der foretages nyvalg til skolebestyrelsen ved Sdr. Bjert Centralskole for at sikre, at forældre til børn på afdelingen i Sdr. Stenderup bliver repræsenteret i bestyrelsen hurtigst muligt. Det bemærkes, at det er et krav i folkeskoleloven, at der vælges mindst 1 forældrerepræsentant og mindst 1 elevrepræsentant fra afdelingen i Sdr. Stenderup.
Der er modtaget høringssvar, som findes i bilag til dagsordenspunktet.
I uddrag skal følgende særligt anføres fra høringssvarene fra de berørte skolebestyrelser for hhv. Sdr. Bjert Centralskole og Sdr. Stenderup Centralskole:
Sdr. Bjert Centralskole
”Skolebestyrelsen ønsker ikke, at lukningen m.v. af Sdr. Stenderup Centralskole alene kommer til at handle om de fordele og ulemper, som man hver især kan finde på, ud fra egne interesser. Skolebestyrelsen ønsker i stedet, at Byrådet udviser det politiske mod til at udstikke en politisk og økonomisk ramme inden for hvilken lokalsamfundene har mulighederne for og støttes i selv at tage ansvar for og skabe udvikling og nytænkning for hele Stenderup-halvøen sammen med Kolding Byråd og forvaltningerne.
Skolebestyrelsen ønsker, at der igangsættes et flerårigt design- og udviklingsprojekt, som skal omfatte hele Stenderup-halvøen, og som skal give alle berørte og interesserede parter mulighed for at involvere sig og blive inddraget i en omfattende demokratiske borgerdrevet proces, faciliteret men ikke styret af Kolding Kommune, med det formål at sætte kommunen på landkortet som en af de kommuner, der tør tage livtag med forestillingen om de hensygnende landsbyer.
Ud fra en aktiv indsats fra alle sider, på det niveau man nu ønsker, og med ligeværdighed, gensidig respekt for og udgangspunkt i de værdier, styrker og aktiver, som allerede findes i og omkring vore lokalsamfund, skal projektet sætte en eksemplarisk standard for det gode børneliv på Stenderup-halvøen, for andre lokalsamfund i Kolding Kommune og for øvrige interesserede kommuner i Danmark.
Vi vil vise omverdenen, at positive forventninger til fremtiden, oprigtigt samarbejde og fællesskab kan flytte bjerge.”
Sdr. Stenderup Centralskole
”- | Bestyrelsens opbakning til skolesammenlægningen forudsætter realiseringen af de øvrige initiativer i forliget om budget 2015’s budgetnote vedrørende udvikling af Stenderuphalvøen. |
- | Sdr. Bjert Centralskoles afdeling i Sdr. Stenderup skal organiseres efter en landsbymodel, hvor dagpleje-, børnehave-, SFO- og skoletilbud samles under en afdelingsledelse bestående af henholdsvis en læreruddannet og en pædagoguddannet. |
- | At man fortsat arbejder med at udvikle et dagplejetilbud som del af den samlede afdeling. |
- | At tilbuddet i overgangsfasen vil være sårbart, hvorfor etableringen af tilbuddet kræver opbakning og støtte fra forvaltning og politisk niveau på lidt længere sigt. |
- | At der skal arbejdes med en forbedret sikring af skolevejen mellem Sdr. Stenderup og Sdr. Bjert, så børnenes mulighed for at kunne cykle i skole styrkes. |
- | At Sdr. Bjert Skoles afdeling i Sdr. Stenderup ikke alene omfatter 0. – 3. klasse, men udvides til også at omfatte 4. – 6. klasse. Alternativt bør flytning af 4. – 6. klasse udskydes et år for at sikre, at børnehavetilbuddet er både ordentligt etableret og ordentligt søgt.” |
Børne- og uddannelsesdirektøren oplyser, at det i forbindelse med gennemførelse af folkeskolereformen og den heraf følgende ændring af folkeskoleloven nu er blevet muligt at oprette en landsbyordning ved en lille afdeling af en skole med evt. skolefritidsordning og et dagtilbud, hvor det tidligere alene var muligt at oprette en landsbyordning ved en lille skole med evt. skolefritidsordning og et dagtilbud.
Følgende fremgår således af folkeskolelovens § 24a: ”Efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelsen og forældrebestyrelsen i et kommunalt dagtilbud eller fritidshjem oprettet i henhold til dagtilbudsloven kan kommunalbestyrelsen beslutte for små skoler og små afdelinger af en skole, jf. § 55, stk. 1, 2. pkt., beslutte, at en folkeskole med eventuel skolefritidsordning og et dagtilbud eller fritidshjem skal have fælles leder og fælles bestyrelse.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen træffer som led i beslutningen efter stk. 1 og efter høring af skolebestyrelsen og forældrebestyrelsen beslutning om sammensætningen af den fælles bestyrelse.”
Det bemærkes, at der i den fælles bestyrelse skal være forældre- og medarbejderrepræsentanter for både folkeskole og dagtilbud.
Det er i sagens natur ikke muligt at indhente udtalelse fra forældrebestyrelsen ved dagtilbuddet, såfremt der ønskes en landsbyordning ved afdelingen i Sdr. Stenderup, idet dagtilbuddet først oprettes samtidig med landsbyordningens etablering.
Byrådet besluttede på møde 24. november 2014, pkt. 1 – med baggrund i vedtaget budgetnote vedr. indretning af børnehave til ca. 25 børn og evt. lokale til dagplejen på Sdr. Stenderup Centralskole – de nærmere forhold i forbindelse med etablering af en afdeling af Daginstitutionen Firkløveret på Sdr. Stenderup Centralskole.
Såfremt Byrådet beslutter at oprette en landsbyordning ved afdelingen af Sdr. Bjert Centralskole på den tidligere Sdr. Stenderup Centralskole indebærer denne beslutning, at der på afdelingen i Sdr. Stenderup skal oprettes et selvstændigt dagtilbud, hvorfor Byrådets beslutning af 24. november 2014 dermed må betragtes som annulleret.
Beslutning Børne- og Uddannelsesudvalget den 16-02-2015
Benny Dall stillede forslag om, at undervisningen fra 4. – 6. klasse fortsættes uændret på Sdr. Stenderup Centralskole.
Forslaget forkastedes med 6 stemmer mod 1. For forslaget stemte Benny Dall.
Et enigt udvalg indstiller Børne- og uddannelsesdirektørens forslag ad 2) til godkendelse, idet flg. ”at’er” tilføjes:
at Teknikudvalget opfordres til at se på de høringssvar, der relaterer sig til trafiksikkerheden for børnene i forbindelse med cykeltransport mellem Sdr. Stenderup og Sdr. Bjert,
at den nye fælles skolebestyrelse opfordres til at sikre en tryg og inddragende proces for de elever, der flyttes fra Sdr. Stenderup til Sdr. Bjert Skole,
at Plan- og Boligudvalget, Miljøudvalget, Teknikudvalget og Økonomiudvalget opfordres til at indlede en proces, der med fokus på en samlet udvikling og bosætning i Kolding Kommune, herunder Stenderup-halvøen, aktivt og borgerinddragende sikrer udvikling og øget bosætning i hele Kolding Kommune.
Forslaget forkastedes med 6 stemmer mod 1. For forslaget stemte Benny Dall.
Et enigt udvalg indstiller Børne- og uddannelsesdirektørens forslag ad 2) til godkendelse, idet flg. ”at’er” tilføjes:
at Teknikudvalget opfordres til at se på de høringssvar, der relaterer sig til trafiksikkerheden for børnene i forbindelse med cykeltransport mellem Sdr. Stenderup og Sdr. Bjert,
at den nye fælles skolebestyrelse opfordres til at sikre en tryg og inddragende proces for de elever, der flyttes fra Sdr. Stenderup til Sdr. Bjert Skole,
at Plan- og Boligudvalget, Miljøudvalget, Teknikudvalget og Økonomiudvalget opfordres til at indlede en proces, der med fokus på en samlet udvikling og bosætning i Kolding Kommune, herunder Stenderup-halvøen, aktivt og borgerinddragende sikrer udvikling og øget bosætning i hele Kolding Kommune.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Indstillingen fra det enige Børne- og Uddannelsesudvalg blev godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 15/237
Resumé
Som en del af den sammenhængende børne- og ungepolitik skal Kolding Kommune udarbejde en plan for den sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet jf. Lov om social service § 19, stk. 3.
Sagen behandles i
Socialudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Senior- og socialdirektøren foreslår,
at planen for den sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet vedtages.
Sagsfremstilling
Planen indeholder beskrivelse af de forebyggende indsatser over for unge under 18 år samt de handlinger, der sker, når en ung har begået kriminalitet.
Forebyggelse af ungdomskriminalitet er en tværorganisatorisk og tværfaglig opgave. Det betyder, at det er et fælles ansvar, der går på tværs af forvaltninger i kommunen og hos politiet.
Det tværorganisatoriske arbejde er forankret i SSP-samarbejdet og Lokalrådet.
Beslutning Socialudvalget den 21-01-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Senior- og Socialdirektøren pålægges
at undersøge hvordan den forebyggende indsats foregår i lokalområderne med henblik på udarbejdelse af evt. udvidelsesforslag til budget 2016
at de opsøgende medarbejderes arbejdsområder repræsenteres på et kommende møde.
Beslutning Økonomiudvalget den 02-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 14/3355
Resumé
Den endelig version af Sundhedsaftalerne 2015-2018 er sendt i høring.
De politiske ønsker fra Kolding Kommune fra dialogrunden i foråret kan genfindes i aftalen.
Det anbefales, at Kolding Kommune tilslutter sig den aftale, der skal gælde de kommende fire år.
Sagen behandles i
Socialudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
Senior- og socialdirektøren foreslår
at Sundhedsaftalen 2015-2018 godkendes.
Sagsfremstilling
Den 5. januar 2015 er den endelige version af Sundhedsaftalen 2015-2018 udsendt til de syddanske kommuner med ønske om en tilkendegivelse om tilslutning til aftalen.
Sundhedsaftalen 2015-2018 er mere tydelig og præcis end tidligere udgaver af sundhedsaftaler, og de politiske ønsker fra Kolding Kommune fra dialogrunden i foråret 2014 kan genfindes i aftalen.
Bl.a. omkring henvisning til kommunale forebyggelsestilbud, tættere samarbejde mellem jordemødre og den kommunale sundhedspleje, fokus på det børnepsykiatriske område og mental sundhed blandt børn og unge samt prioritering af borgere med funktionelle lidelser.
Sundhedsaftalen 2015-2018 har været udsendt til høring ad flere omgange, og det vil derfor nærmere være en tilkendegivelse frem for et egentligt høringssvar.
På baggrund af det endelige høringsudkast til en ny sundhedsaftale for Region Syddanmark og de 22 kommuner anbefales det, at Kolding Kommune tilslutter sig den aftale, der skal gælde de kommende fire år.
Beslutning Socialudvalget den 21-01-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Der foretages en opfølgning af Sundhedsaftalerne 2015-2018 og forelægges Socialudvalget i januar måned 2016.
Beslutning Økonomiudvalget den 02-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 13/23214
Resumé
Byrådet skal i henhold planlovens § 23 a inden for den første halvdel af valgperioden offentliggøre en strategi for kommuneplanlægningen med angivelse af omfanget af en kommuneplanrevision samt hvilke temaer, der fremadrettet skal sættes fokus på.
Det vurderes, at Koldings Kommuneplan 2013-2025 sammen med den fælles plan for Trekantområdet danner et solidt grundlag for den fysiske planlægning i de kommende år. Der lægges derfor kun op til en delvis revision af kommuneplanen med en kvalificering af de eksisterende fysiske rammer inden for særlig udvalgte temaer.
Der er udarbejdet et oplæg til en todelt Planstrategi 2015. Strategien består af en fælles del for Trekantområdet og en lokal del for Kolding Kommune.
Planstrategi 2015 orienterer sig om følgende overordnede temaer:
Fælles Strategi for Trekantområdet – ”Metropol på vej”:
- Danmarks produktionscentrum
- Danmarks entreprenante centrum
- Kulturmetropol
Strategi for Kolding Kommune – ”Kolding - vi designer livet”:
- Erhverv i udvikling – en dynamisk iværksætterkommune
- Bosætning – gode rammer for livet
- Levende bymiljøer – en synlig designkommune
- Bæredygtig mobilitet – en fremkommelig mobilitet
Sagen behandles i
Plan- og Boligudvalget, Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Planstrategi 2015 for Kolding Kommune og Trekantområdet vedtages og offentliggørelse den 4. marts 2015 i 8 uger - parallelt med de øvrige 5 kommuner i Trekantområdet.
Sagsfremstilling
Kommuneplan 2013-2025 blev vedtaget af Byrådet den 9. december 2013. For at gøre det muligt at udmønte strategien i handling så tidligt som muligt inden for den nuværende byrådsperiode lægges der op til en tidlig strategiproces. Strategien er et vigtigt redskab til at udstikke retningen for arbejdet med den kommende revision af kommuneplanen.
De seks kommuner i Trekantområdet forventes alle at vedtage Planstrategi 2015 i januar/februar 2015. Der lægges op til en samtidig offentliggørelse i løbet af marts 2015. Når strategien er vedtaget af byrådene, vil der ske mindre layoutmæssige tilretninger inden offentliggørelsen.
Fælles Strategi for Trekantområdet – ” Metropol på vej”:
De seks byråd har i foråret 2013 godkendt en fælles vækststrategi med en tilhørende strategisk handlingsplan. Den fælles planstrategi tager udgangspunkt i udvalgte temaer fra vækststrategien. Der lægges op til en vision om en fremtidig ”metropol” grundlagt på tre strategiske fortællinger - at vi i Trekantområdet er Danmarks produktionscentrum, Danmarks entreprenante centrum og en begyndende Kulturmetropol.
Siden den globale lavkonjunktur satte ind i 2008, har Trekantområdet oplevet markant lavere vækstrater, end man har været vant til. Det samme har mange andre byer. Men området har tabt terræn til Århus og København i kampen om tilflyttere, kvalificeret arbejdskraft og velstand.
Selv om produktionserhvervene også i fremtiden er vigtige aktiver, vil de nye vækstdrivere iværksætteri, innovation, internationalisering og adgang til kvalificeret arbejdskraft være af stor betydning for områdets vækst og udvikling.
Strategien udmøntes i konkrete mål og fælles indsatser i en strategisk sammenhæng - som en slags drivkraft mellem de seks kommuner i forhold til de projekter, man kan blive enig om - udviklingsprojekter og fyrtårne.
Oplægget til den fælles Planstrategi skal betragtes som en konkretisering af Trekantområdets vækststrategi, idet der lægges op til, at den fysiske planlægning skal anvendes som redskab i vækststrategien.
Strategi for Kolding Kommune – ”Kolding - vi designer livet”:
Der peges på fire temaer i planstrategien – erhverv, bosætning, byliv og mobilitet. Temaerne er udvalgt på baggrund af Byrådets overordnede vision og udvalgspolitikker.
I juni 2014 blev der afholdt et byrådsseminar, hvor temaerne blev belyst nærmere. Herefter har forvaltningen i efteråret gennemført en række dialogmøder med særligt indbudte interessenter, som har leveret input til de valgte temaer.
Inden for de enkelte indsatsområder i strategien udmøntes strategien i konkrete mål og fælles indsatser.
Erhverv i udvikling - Der skal skabes synergi mellem byliv og erhvervsliv. Erhvervslivets sammenhænge til forsknings- og uddannelsesmiljøerne skal styrkes, og iværksættere, og kreative erhverv skal have de bedst mulige vilkår for at udvikle sig. I planlægningen skal Kommunen undersøge mulighederne for at integrere erhvervsvirksomheder i en bynær sammenhæng.
Bosætning - Blandede boligområder med forskellige ejerformer, er en faktor, der kan være medvirkende til at skabe et varieret og rigere byliv. Med en strategisk planlægning har Kommunen mulighed for at præge sammensætningen af boligtyper og ejerformer, herunder fokus på almene boliger på udvalgte lokaliteter. Herudover vil fortætning inden for eksisterende byområde fortsat være et væsentligt fokus.
Levende bymiljøer – Levende bymiljøer er en vigtig tiltrækningskraft for mange, og bycentrene – særlig Kolding Bymidte - spiller en vigtig rolle i den sammenhæng. Design og arkitektur kan bidrage positivt til at løse nogle af de nye, mere komplekse og anderledes udfordringer, som Kommunen står overfor. Arkitekturstrategien og bylivsstrategien skal udmøntes konkret i den fysiske planlægning.
Bæredygtig mobilitet - Udviklingen af den kommunale infrastruktur skal ske på et sikkert og bæredygtigt grundlag, og der skal sættes fokus på fremkommelighed, trafiksikkerhed og cykelfremme. Der skal arbejdes strategisk med byudvikling og mobilitet i tæt kombination, og trafikplanlægningen skal tilrettelægges, således at der skabes gode vilkår for at videreudvikle attraktive bymiljøer.
De væsentligste potentialer for fortætning og omdannelse ligger i Kolding byområde, hvor byens rum skal aktiveres og tilføres nye funktioner ved at samle nye uddannelsesinstitutioner, klyngevirksomheder, butikker, boliger, fritidsaktiviteter og boliger. Derfor er der stor fokus på Kolding by, som er dynamo for udviklingen i hele kommunen.
Centerbyerne Lunderskov, Vamdrup og Christiansfeld spiller hver en vigtig rolle med varierede bykvaliteter, som det er vigtigt at værne om og udvikle. Dertil skal der arbejdes med potentialet indenfor turisme.
Set i lyset af, at den nye planperiode netop er skudt i gang i 2014 lægger planstrategien op til opfølgning på en række initiativer, som blev besluttet i forbindelse med arbejdet med Kommuneplan 2013. Det handler primært om:
· Bylivsstrategien,
· Arkitekturstrategi,
· Strategien for almene boliger,
· Vækststrategien,
· Strategien for højt og tæt byggeri og
· Helhedsplanlægning for Kolding by og de 3 centerbyer.
Revisionsbeslutning
Strategien er et vigtigt redskab til at udstikke retningen for arbejdet med den kommende revision af kommuneplan 2017. I strategi 2015 lægges der op til en delvis revision med følgende emner til revisionen:
Fælles Kommuneplan
- Kommuneplanen ajourføres og opdateres i forhold til statslige planer samt ændret lovgivning herunder bidrag til udarbejdelse af et grønt Danmarkskort.
- Arealudpegninger, retningslinjer, redegørelser ajourføres og evt. nye retningslinjer indføres på baggrund af erfaringer fra administrationen af Kommuneplan for Trekantområdet 2013-2025.
Koldings Kommuneplan
- Digitalisering af kommuneplanen.
- Konsekvensrette kommuneplanen med udgangspunkt i planstrategiens temaer.
- Udpege områder, der kan omdannes og fortættes i de eksisterende byområder.
- Indarbejde strategi for almene boliger.
- Indarbejde bylivsstrategi.
- Indarbejde helhedsplaner for Kolding, Vamdrup, Lunderskov og Christiansfeld.
- Tilslutning til motorvejen ved Ødisvej med ringvejsforbindelse syd for Vonsild og Dalby.
- Ny retningslinje om ”Naturpark Lillebælt” i samarbejde med Fredericia og Middelfart kommuner.
- Revurdere oplæg til ”Fjordbyen” ved Marina Syd.
- Revurdere arealer til byudvikling.
- Revurdere landsbyerne og deres afgrænsninger.
- Placere 3 udvalgsvarebutikker over 2000 m2 i Kolding.
Efter offentliggørelsen vil Byrådet kunne revurdere strategien på baggrund af de indkomne bemærkninger.
Beslutning Plan- og Boligudvalget den 12-01-2015
Forslaget indstilles til godkendelse med den tilføjelse, at der i fællesdelen for Trekantområdet i afsnittet ”Danmarks Trafikale Knudepunkt” under ”Fællesindsatser” tilføjes udbygning med motortrafikvej på strækningen fra Kolding til Vamdrup.
Beslutning Teknikudvalget den 02-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 16-02-2015
Sagen blev udsat med henblik på afholdelse af et fællesmøde mellem Økonomiudvalget, Teknikudvalget og Plan- og Boligudvalget.
Beslutning Fællesmøde mellem Økonomiudvalget, Teknikudvalget og Plan- og Boligudvalget den 23-02-2015
Plan- og Boligudvalgets indstilling indstilles til godkendelse med følgende tilføjelser:
At den ”Fælles indsats” på side 35 i planstrategien vedr. afgiftsfri zone formuleres således: ”Afgiftsfri zone som defineret som reduktion af dækningsafgift og byggesagsgebyr, er en ambition, som i respekt for det kommunale selvstyre i hver af trekantområdets kommuner, søges opfyldt med udgangspunkt i den enkelte kommunes økonomiske mulighed og prioritering.
At Børne- og Uddannelsesforvaltningen pålægges at udarbejde et samlet overblik over de (planlagte) kapaciteter i forhold til studiepladser på uddannelsesinstitutionerne og som skal danne baggrund for planstrategiens mål om en fordobling af studerende fra de nuværende over 4.000 til det dobbelte antal. Redegørelsen skal skabe fundament for en dialog med uddannelsesinstitutionerne, der sikrer, at Kommunen og uddannelsesinstitutionerne sammen skaber mulighed for at udvikle Koldings styrkeposition som uddannelsesby.
At formuleringen under den ”Fælle indsats” nederst på side 41 i planstrategien ”Vej- og baneforbindelse til Hamborg” ændres til: ”Vej- og baneforbindelse/højhastighedstog til Nordtyskland”.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Indstillingen fra Fællesmødet mellem Økonomiudvalget, Teknikudvalget og Plan- og Boligudvalget blev godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 14/20457
Resumé
TREFOR Vand A/S ønsker at gennemføre et anlægsprojekt med etablering af nye indvindingsboringer med tilhørende ledningstraceer og adgangsveje vedrørende Trudsbro Kildeplads.
Baggrunden er, at dele af Trudsbro Kildeplads i de senere år er begyndt at blive oversvømmet flere gange om året, og der er derfor behov for flytning af nogle af boringerne ind på den tilstødende ejendom.
TREFOR Vand A/S har derfor anmodet Kolding Kommune om at træffe beslutning om vilje til ekspropriation til nødvendigt servitutpålæg på den tilstødende ejendom.
Sagen behandles i
Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kolding Kommune tilkendegiver vilje til med hjemmel i Vandforsyningslovens § 37 at træffe beslutning om ekspropriation til servitutpålæg vedrørende etablering af indvindingsboringer m.m. på ejendommen matr. nr. 14 o, Lejrskov by, Lejrskov, jf. vedhæftede kortbilag, til fordel for det i sagsfremstillingen beskrevne vandforsyningsanlæg,
at Kolding Kommune – under forudsætning af, at der meddeles de for etablering af indvindingsboringerne nødvendige myndighedstilladelser – igangsætter ekspropriationssag i medfør af Vandforsyningslovens § 37, i det omfang den pågældende lodsejer ikke frivilligt tiltræder nødvendig servitut, idet det er en forudsætning fra kommunens side, at TREFOR Vand A/S holder kommunen skadesløs i enhver henseende som følge af projektet og ekspropriationen, og
at Miljøudvalget bemyndiges til at træffe evt. beslutning om ekspropriation.
Sagsfremstilling
Baggrund
På grund af øget vandføring i Vester Nebel Å oversvømmes dele af Trudsbro Kildeplads flere gange om året. Flere af kildepladsens råvandsstationer kommer derved til at stå omgivet af vand. Situationen er uholdbar med hensyn til sikring af god drikkevandskvalitet, og TREFOR Vand A/S har derfor henvendt sig til Kommunen angående flytning af de boringer, som ligger i risikozonen for oversvømmelse, til højere terræn.
En imødekommelse af ønsket fra TREFOR Vand A/S vil være i overensstemmelse med miljøpolitikken, som vil sikre rent drikkevand, hvilket også er et gældende fokusområde.
TREFOR Vand A/S har igennem nogle år haft en dialog med ejeren af den tilstødende ejendom, matr.nr. 14 o, Lejrskov by, Lejrskov, som de nye boringer ønskes etableret på. Ejendommen ejes af Bien A/S, som tegnes af Filip Erik Holm Dyvekær. Boringernes forventede placeringer, herunder med ledningstraceer og adgangsveje er angivet på vedhæftede kort. By- og Udviklingsforvaltningen vurderer, at det ikke er muligt at få forhandlingerne afsluttet, med mindre Kolding Kommune tager beslutning om vilje til ekspropriation.
TREFOR Vand A/S har derfor anmodet Kolding Kommune om at træffe beslutning om vilje til ekspropriation til nødvendigt servitutpålæg, således at TREFOR Vand A/S kan indgå aftale med lodsejeren på ekspropriationslignende vilkår.
Ekspropriationsvilje
Skatterådet har i et bindende svar af 24. april 2012 udtalt, at forudsætningen for, at en lodsejer kan sælge et areal på ekspropriationslignende vilkår med deraf følgende skattefritagelse i henhold til Ejendomsavancebeskatningslovens § 11, stk. 1, 2. pkt., er, at Kommunen som ekspropriationsberettiget myndighed forinden har truffet en konkret beslutning om vilje til ekspropriation af den eller de involverede ejendomme. Den samme forudsætning gør sig gældende, hvis en lodsejer skal kunne oppebære en servituterstatning på ekspropriationslignende vilkår.
Det videre forløb
På baggrund af en beslutning fra Kolding Kommune om ekspropriationsvilje vil TREFOR Vand A/S efterfølgende forsøge at indgå frivillig aftale med lodsejeren. I det omfang det er muligt at indgå en sådan aftale, vil Kolding Kommune ikke blive yderligere inddraget.
Såfremt det ikke er muligt for TREFOR Vand A/S at indgå frivillig aftale med lodsejeren, vil TREFOR Vand A/S anmode om, at Kommunen igangsætter en ekspropriationssag.
Der vil i så fald blive indkaldt til åstedsforretning på den omhandlede ejendom, og efter afholdelse af åstedsforretning vil der blive forelagt en sag for Miljøudvalget med henblik på beslutning om ekspropriation til fordel for TREFOR Vand A/S.
Det er en forudsætning fra Kommunens side, at TREFOR Vand A/S holder Kommunen skadesløs i enhver henseende som følge af projektet og ekspropriationen.
Myndighedstilladelse
Beslutningen om ekspropriationsvilje forudsætter, at der kan gives de fornødne myndighedstilladelser til vandforsyningsprojektet.
Projektet er i overensstemmelse med Kolding Kommunes Vandforsynings- og grundvandsbeskyttelsesplan og ikke i strid med anden planlægning. Kolding Kommune har meddelt principiel godkendelse af vandforsyningsprojektet.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Beslutning Miljøudvalget den 02-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Økonomiudvalget den 16-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Bilag
Sagsnr.: 14/7943
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Byrådet.
Forslag
Kommunaldirektøren foreslår,
at Byrådet drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af Byrådet varetager andre kommunale hverv.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grundlag af en protokolleret beslutning.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Der forelå intet til drøftelse.
Sagsnr.: 10/29232
Resumé
Nordic Design Village A/S har i forhold til projekt ”Holmstaden” haft behov for at få fastlagt skellet mellem den ejendom, der er købt af Kolding Kommune, matr.nr. 879 Kolding Bygrunde, og naboejendommene matr.nr. 880-886, beliggende Kongebrogade 12-24.
Nordic Design Village A/S har derfor for egen regning taget initiativ til en skelforretning. Nordic Design Village A/S er fortsat kun betinget adkomsthaver af matr. nr. 879, og Kolding Kommune står fortsat som tinglyst ejer af ejendommen. Kommunen har derfor ligeledes været part i sagen.
Der blev afholdt skelforretning den 15. januar 2015, og Landinspektørfirmaet LIFA har den 20. januar 2015 sendt referat fra skelforretningen – indeholdende forligsforslag.
Ifølge forligsforslaget rykkes det nye skel mellem 0-12 cm ind på kommunens ejendom som følge af at ejeren af matr.nr. 881 (Kongebrogade 14) har vundet hævd på en del af kommunens ejendom. Såfremt landinspektøren skulle afsige kendelse om spørgsmålet, ville kendelsen komme til at gå ud på, at skellet skulle flyttes 12 cm ind på kommunens ejendom ud for matr. nr. 881.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Kolding Kommune tiltræder erklæring vedr. fastlæggelse af nyt skel mellem matr.nr. 879 Kolding bygrunde (som Kommunen har overdraget til Nordic Design Village A/S, men som Kommunen fortsat er tinglyst ejer af) og matr.nr. 880-886 – under forudsætning af, at Nordic Design Village A/S forinden tiltræder erklæringen som køber og betinget adkomsthaver af ejendommen matr.nr. 879.
Sagsfremstilling
Historik og tidligere beslutninger
Den 20. juni 2011 besluttede Byrådet at sælge et areal ved Riberdyb/Holmsminde til Nordic Design Village ApS (nu omdannet til Nordic Design Village A/S) til opførelse af et Factory Outlet i international standard samt boliger. Handlen forudsatte vedtagelse af en lokalplan, der muliggjorde projektet. Der er underskrevet betinget købsaftale den 15. august 2011.
Den 9. december 2013 vedtog Byrådet lokalplan 0034-41, som muliggør projektets første etape. Byrådet traf samtidig beslutning om en række tilpasninger af den indgåede handel. Efterfølgende har Byrådet den 23. juni 2014 og den 24. november 2014 behandlet spørgsmål i relation til den indgåede handel.
Den betingede købsaftale og efterfølgende byrådsbeslutninger foreskriver, at køber skal overholde forskellige frister. Blandt fremgår det, at køber skal indgive kvalificeret dokumentation for projektets vejbetjeningsløsning senest 23. oktober 2014 og indgive kvalificeret ansøgning om byggetilladelse senest 23. december 2014. Endvidere fremgår det, at køber skal stille bankgaranti på i alt 30 mio. kr. på anfordringsvilkår senest 23. december 2014.
Status på sagen
Den 24. november 2014 modtog Kommunen materiale fra køber, som sandsynliggør, at trafikken til og fra centret kan afvikles ved den anviste vejbetjeningsløsning, og den 23. december 2014 modtog Kommunen ansøgning om byggetilladelse fra køber. Den 23. december 2014 modtog Kommunen endvidere bekræftelser på, at der var stillet bankgarantier på i alt 30 mio. kr. i overensstemmelse med Kommunens forlangende. Ansøgningen om byggetilladelse sagsbehandles i øjeblikket i samarbejde med købers rådgivere.
Der består fortsat en uafklarethed i handlen i forhold til, hvorledes køber kan tilvejebringe de p-pladser, som projektet nødvendiggør, og som ikke kan tilvejebringes på egen grund. Køber arbejder på en løsning. By- og Udviklingsforvaltningen har aftalt med køber, at køber skal fremkomme med en løsning senest 15. marts 2015.
Den indgåede handel er endvidere fortsat betinget fra købers side af, at der kan rejses finansiering til projektets opførelse. Så længe køber ikke har givet afkald på de sidste betingelser i handlen, kan Kommunen ikke tinglyse skøde til køber. Det vil sige, at køber kun kan disponere over den omhandlede ejendom som betinget adkomsthaver, og at beslutninger, som køber træffer som ejer, skal tiltrædes af Kolding Kommune som formel adkomsthaver.
Skelforretning
Nordic Design Village A/S har som betinget adkomsthaver af ejendommen taget initiativ til en skelforretning for fastlæggelse af skellet mellem den ejendom, der er købt af kommunen, matr.nr. 879, og naboejendommene beliggende Kongebrogade 12, 14, 16, 18, 20, 22 og 24 (matr.nr. 880-886).
Skelforretningen blev afholdt 15. januar 2015. Nordic Design Village A/S deltog i skelforretningen som betinget adkomsthaver af matr.nr. 879, og forvaltningen repræsenterede Kommunen som formel adkomsthaver. Desuden deltog ejerne af de omhandlede ejendomme på Kongebrogade i skelforretningen. Landinspektørfirmaet LIFA har den 20. januar 2015 sendt referat fra skelforretningen – indeholdende forslag til forlig.
Ifølge forligsforslaget flyttes skellet mellem 0 og 12 cm ind på Kommunens ejendom, matr.nr. 879, som følge af, at der på matr.nr. 881 er en bagbygning, hvis gavl ligger 12 cm inde på Kommunens ejendom. Landinspektørens vurdering er, at bagbygningen har stået i hævdstid, og at ejeren af matr.nr. 881 således har vundet hævd på en del af Kommunens ejendom. Såfremt landinspektøren skulle afsige kendelse om spørgsmålet, ville kendelsen komme til at gå ud på, at skellet skulle flyttes 12 cm ind på Kommunens ejendom ud for matr. nr. 881.
Det nye skel er angivet på kortbilaget ovenfor mellem punkt D-C-B. Ved punkt D og B er skellet uændret, men punkt C er trukket 12 cm ind på Kommunens ejendom, og der er som følge heraf trukket en ret linje mellem henholdsvis punkt D og C og punkt B og C.
Forvaltningens bemærkninger
By- og Udviklingsforvaltningen er enig i landinspektørens vurdering af, at ejeren af matr.nr. 881 har vundet hævd på det omhandlede areal. Derfor anbefaler By- og Udviklingsforvaltningen, at Kommunen tiltræder den fremsendte erklæring vedr. fastlæggelse af nyt skel under forudsætning af at Nordic Design Village A/S forinden tiltræder erklæringen som betinget adkomsthaver.
Omkostningerne til skelforretningen afholdes af Nordic Design Village A/S.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Beslutning Økonomiudvalget den 16-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 14/3613
Resumé
Ejeren af Idyl 15, Kolding, ønsker at lovliggøre etablering af støttemur og beplantning i forlængelse af hans ejendom.
Derfor har ejeren behov for at erhverve 58 m2 af kommunens vejareal.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at arealet sælges til Kim Erichsen, Idyl 15 for 265 kr. ekskl. moms pr. m2 svarende til 15.370 kr. til overtagelse den 1. februar 2015,
at køber betaler samtlige omkostninger, der er forbundet med handlen, herunder udgifterne til landinspektør og tinglysning.
Sagsfremstilling
Ejeren af Idyl 15, Kolding, tilbyder at købe 58 m2 af vejareal litra nr. 7000c til sammenlægning med sin ejendom på matr.nr. 9h Tved By, Dalby.
Arealet ønskes anvendt til lovliggørelse af støttemur og beplantning.
Arealet, der er udlagt som vejareal, ligger i den sydlige bydel af Kolding og er ikke omfattet af nogen lokalplan. Der er ikke noget til hinder for den ønskede fremtidige anvendelse.
By- og Udviklingsforvaltningen vil kunne nedlægge vejarealet administrativt.
Der er ført forhandlinger med køberen, hvor parterne er enige om, at prisen sættes til 265 kr. pr. m2 svarende til den offentlige vurdering.
Salget er momspligtigt og købesummen skal tillægges moms.
Endvidere afholdes samtlige omkostninger af køber, herunder landinspektør og tinglysning.
Arealet kan overdrages uden forudgående offentligt udbud, da der er tale om et areal under 2.000 m2, som ikke selvstændigt kan bebygges.
I forbindelse med det påtænkte salg er der blevet sendt en forespørgsel til Kolding Spildevand A/S, om man har bemærkninger til salget.
Kolding Spildevand har oplyst, at man har en kloakledning liggende under arealet, og at man ønsker, at der tinglyses en servitut, som bl.a. giver Kolding Spildevand A/S adgang til at inspicere og udføre vedligeholdelses- og reparationsarbejde på ledningen.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til punktet.
Beslutning Økonomiudvalget den 16-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.
Sagsnr.: 15/1048
Resumé
Boligselskabet Domea ønsker at tilkøbe et areal på ca. 160 m² ved Skamlingvejen til sammenlægning med selskabets ejendom på Teglgårdsvej 25, hvor der skal opføres almene ungdomsboliger.
Arealet er i dag offentligt vejareal og vil i forbindelse med en handel skulle nedlægges som offentligt vejareal i overensstemmelse med Lov om offentlige veje.
Sagen behandles i
Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Teknikudvalget anmodes om at nedlægge det omhandlede vejareal på ca. 160 m² i overensstemmelse med Lov om offentlige veje,
at Kolding Kommune – forudsat at Teknikudvalget træffer beslutning om at nedlægge vejarealet – herefter sælger arealet til Domea for 300 kr./m², svarende til 48.000 kr., med overtagelse umiddelbart efter Teknikudvalgets beslutning, og
at handlens øvrige vilkår bliver som anført nedenfor i sagsfremstillingen.
Sagsfremstilling
Boligselskabet Domea ønsker at købe et vejareal (skråningsareal) foran Teglgårdsvej 25 ned mod Skamlingvejen på ca. 160 m² til arealoverførsel til Teglgårdsvej 25.
Arealet er markeret med rødt på kortet.
Domea oplyser, at arealet delvist skal anvendes til udeophold og stiadgang fra Skamlingvejen for beboerne til de påtænkte almene ungdomsboliger på Teglgårdsvej 25.
By- og Udviklingsforvaltningen har forhandlet med Domea om pris og betingelser og er blevet enige om følgende:
- Domea køber ca. 160 m² af vejarealet for 300 kr./m², svarende til 48.000 kr. Grundkøbet er ikke momspligtigt.
- Prisen reguleres i op- og nedadgående retning i forhold arealets størrelse efter endelig udstykning.
- Der tinglyses servitut om, at arealet ikke må bebygges, og at Kolding Kommune til enhver tid kan forlange arealet tilbageskødet, hvis Kommunen får behov for arealet til vejudvidelse. Endelig tinglyses der servitut om, at arealet ikke må tælle med i bebyggelsesprocenten på Teglgårdsvej 25.
- Domea betaler alle landinspektøromkostninger i forbindelse md handlen og tinglysning af servitutter.
Arealet kan sælges til Domea uden forudgående offentligt udbud, da arealet er mindre end 2.000 m² og ikke selvstændigt kan bebygges.
Domea har indregnet udgifterne til erhvervelse af arealet i den samlede anskaffelsessum anført i Skema B, som blev godkendt af Byrådet den 26. januar 2015.
By- og Udviklingsforvaltningen vurderer, at prisen svarer til råjordsprisen for jord med meget central beliggenhed, som ikke kan anvendes til bebyggelse.
Centralforvaltningens bemærkninger
Der er ikke yderligere bemærkninger til sagen.
Beslutning Økonomiudvalget den 16-02-2015
Forslaget indstilles til godkendelse.
Beslutning Byrådet den 23-02-2015
Godkendt.