Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
31-01-2018 09:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Lokaldemokratiudvalget |
Sted: |
Vamdrup Kino |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 18/515
Resumé
Forvaltningen præsenterer på mødet et overblik over en række planer og realiserede og planlagte projekter i Vamdrup. Præsentationen afsluttes med en besigtigelse på en tur rundt i Vamdrup.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at udvalget drøfter og tager præsentationen til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 31-01-2018
Godkendt.
Fra bestyrelsen i Vamdrup Byforum deltog nedennævnte i præsentationen, drøftelsen og den efterfølgende besigtigelse:
Helge Paulin
Katja Hartvig
Sigfred Søndergaard
Tanja Marek
Vagn Schmidt
Sagsfremstilling
Der er i regi af Centerbypuljen realiseret og planlagt en række større og mindre projekter i Vamdrup.
I borgerplanen for Vamdrup findes en række visioner og ønsker til prioriteringer af den fremtidige udvikling af Vamdrup.
Forvaltningen præsenterer på mødet et overblik over en række af de realiserede og planlagte projekter i Vamdrup, samt indholdet af borgerplanen, og den proces, der har været i forbindelse med borgerplanens tilblivelse. Vamdrup Byforum deltager under dette punkt i temamødet og vil her redegøre for projekter og Byforums fokusområder i Vamdrup.
Præsentationen afsluttes med en besigtigelse af udvalgte lokaliteter i området ved stadiongrunden sammen med Vamdrup Byforum.
Bilag
Sagsnr.: 18/229
Resumé
Forvaltningen fremsætter forslag om at Kolding Kommunes Centerbysamarbejde (KKC) nedsættes som § 17, stk. 4 udvalg for indeværende valgperiode.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at Kolding Kommunes Centerbysamarbejde nedsættes som anført i sagsfremstillingen,
at forretningsordenen for Kolding Kommunes Centerbysamarbejde (KKC) godkendes.
Sagsfremstilling
Forvaltningen fremsætter forslag om at Kolding Kommunes Centerbysamarbejde (KKC) nedsættes som et § 17, stk. 4 udvalg.
De tre centerbyer er hver repræsenteret med to medlemmer, således at der er seks repræsentanter i Centerbygruppen. Centerbygruppen er en vigtig samarbejdspartner for Kommunen både i relation til fordeling af puljemidler og øvrigt samarbejde om udvikling af centerbyerne.
KKC består af Lokaldemokratiudvalget samt to repræsentanter fra hver af de tre centerbyer, Lunderskov, Vamdrup og Christiansfeld. Repræsentanterne udpeges af hhv. Lunderskov Lokalråd, Vamdrup Byforum og Forum Christiansfeld.
Formanden for Lokaldemokratiudvalget er formand for KKC.
I tidligere byrådsperiode deltog formanden for Teknikudvalget med observatørstatus i KKC. Dette foreslås ændret som ovenfor angivet, da driften af de initiativer der gennemføres i regi af centerbypuljen, fremadrettet håndteres indenfor Lokaldemokratiudvalgets budget og dermed ikke indgår i den samlede prioritering af den grønne drift.
Formål:
KKC skal arbejde for at bevare, udvikle og forbedre Kolding kommunes tre centerbyer, Lunderskov, Vamdrup og Christiansfeld samt varetage emner af fælles interesse for centerbyerne.
KKC skal virke som et dialogforum og bindeled mellem borgerne og de engagerede frivillige i centerbyerne og de kommunale politikere.
Her kan bl.a. drøftes kommunens initiativer og planer vedrørende bevaring og udvikling af kommunens tre centerbyer. KKC kan samtidig fungere som et kontaktforum til drøftelse af centerbyernes fælles interesser.
KKC har været nedsat som § 17, stk. 4 udvalg siden 2010.
Centerbypuljen:
Byrådet vedtog tilbage i 2010, at de tre centerbyer, på linje med landsbyerne, skulle omfattes af en fælles pulje til gavn for fællesskabet. Centerbypuljen er i dag på 600.000 kr. årligt.
Repræsentanterne fra centerbyerne og embedsmænd fra Kolding Kommune afholder møder, hvor ansøgningerne drøftes i fællesskab. Indstillingen herfra sendes til behandling i KKC, som sender anbefalingen til endelig vedtagelse i Lokaldemokratiudvalget.
KKC mødes minimum to gange årligt og har en årlig besigtigelsestur.
Besigtigelsesturen med Lokaldemokratiudvalget laves fælles med Kolding Kommunes Landsbyforum (KLF), så landsbyer og centerbyer kan blive inspireret af hinanden.
Bilag
Sagsnr.: 18/229
Resumé
Forvaltningen fremsætter forslag om at Kolding Kommunes Landsbyforum (KLF) nedsættes som § 17, stk. 4 udvalg for den indeværende valgperiode.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at Kolding Kommunes Landsbyforum nedsættes som anført i sagsfremstillingen,
at forretningsordenen for Kolding Kommunes Landsbyforum (KLF) godkendes.
Sagsfremstilling
Forvaltningen fremsætter forslag om at Kolding Kommunes Landsbyforum (KLF) nedsættes som et § 17, stk. 4 udvalg.
KLF består af Lokaldemokratiudvalget, samt en repræsentant fra hver af de nedenstående landsbyer (udpeget af de nævnte lokale foreninger):
Almind: Almind Borgerforening
Aller: Aller Borgerforening
Dons: Dons Forsamlingshus og Sportsforening
Ejstrup: Ejstrup Borgerforening
Eltang: Eltang Borgerforening
Harte: Kontaktgruppen for Harte Sogn
Hejls/Hejlsminde: Lokalrådet for Hejls/Hejlsminde
Hjarup: Hjarup Udviklingsgruppe
Jordrup: Jordrup Borgerforening
Lilballe: Lilballe Borgerforening
Sdr. Bjert: Bjert Beboerforening
Sdr. Stenderup: Sdr. Stenderup Sogn’s Beboerforening
Sdr. Vilstrup: Sdr. Vilstrup og Omegns Borgerforening
Sjølund: Kolding Sjølund udvikling
Skanderup: Skanderup og Omegns Landsbyforening
Stepping: Stepping/Frørup Sogneforening
Taps: TAPS.DK
Vester Nebel: Vester Nebel Lokalråd
Viuf: Viuf Medborgerforening
Ødis: Ødis Bramdrup, Ødis og Fovslet Lokalråd (ØBØF)
Formanden for Lokaldemokratiudvalget er formand for KLF.
I tidligere byrådsperiode deltog formanden for Teknikudvalget med observatørstatus i KLF. Dette foreslås ændret som ovenfor angivet, da driften af de initiativer der gennemføres i regi af landsbypuljen, fremadrettet håndteres indenfor Lokaldemokratiudvalgets budget og dermed ikke indgår i den samlede prioritering af den grønne drift.
Formål:
KLF er et samarbejds-, udviklings- og koordinationsforum for kommunens landsbyer.
KLF skal virke som et dialogforum og bindeled mellem borgerne og de engagerede frivillige i landsbyerne og de kommunale politikere.
Her kan bl.a. drøftes kommunens initiativer og planer vedrørende bevaring og udvikling af kommunens landsbyer. KLF kan samtidig fungere som et kontaktforum til drøftelse af landsbyernes fælles interesser.
KLF har været nedsat som § 17, stk. 4 udvalg siden 1998.
Landsbypuljen:
I forbindelse med nedsættelse af Kontaktforum, blev der afsat en pulje til forskønnelse af landsbyerne. Landsbypuljen er i dag på 2.250.000 kr. årligt. Hver af de 20 landsbyer i kommunen er repræsenteret med et medlem i Kontaktforum.
Der er minimum to årlige møder i KLF. Der er desuden et årligt orienteringsmøde mellem Kontaktforums forretningsudvalg og formandskabet for Lokaldemokratiudvalget. Endelig arrangeres der en årlig fælles besigtigelsestur for Kolding Kommunes Landsbyforum og Kolding Kommunes Centerbysamarbejde til gensidig inspiration.
Der er udarbejdet kriterier for, hvilke ansøgninger, der prioriteres:
- Projekter, der forskønner lokalområderne, som torve, pladser og beplantninger.
- Projekter, der er udviklende for lokalområderne som styrkelse af fællesskab, stier og legepladser.
- Nyindkøb og anskaffelser.
Repræsentanterne fra landsbyerne (Kontaktforum) og embedsmænd fra Kolding Kommune afholder møder, hvor prioriteringer drøftes i fællesskab. Indstillingen herfra sendes til behandling i KLF, som sender anbefalinger til endelig vedtagelse i Lokaldemokratiudvalget.
Kontaktforum og de enkelte medlemmer udgør vigtige dialogpartnere for Kolding Kommune både i relation til fordeling af puljemidler og til opgaver relateret til landsbyerne i det hele taget.
Bilag
Sagsnr.: 18/1847
Resumé
På baggrund af en kort tidsfrist foreslås det at indkaldelse af ansøgninger til Bydelspuljen i 2018 sker efter de samme kriterier som i 2017.
Lokaldemokratiudvalget vil på mødet den 4. april 2018 blive nærmere orienteret om Bydelspuljen og i løbet af 2018 få mulighed for at drøfte eventuelle ændringer af kriterierne for ansøgning og tildeling i 2019.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at der indkaldes ansøgninger til Bydelspuljen i 2018 efter de samme kriterier, som blev anvendt i 2017.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 31-01-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Byrådet har afsat 450.000 kr. årligt til Bydelspuljen. Via puljen kan bydele i Kolding søge midler til forskønnelse af deres lokalområde.
Lilla markering viser det geografiske område, der hidtil har kunnet ansøge om midler fra Bydelspuljen.
For at sikre at de beløb, der bevilges, bliver til glæde for et større boligområde, har det hidtil været et krav, at ansøgningen sendes på vegne af den lokale grundejerforening, andelsforening, borgerforening, boligforening, sportsforening eller lignende forening.
Det har endvidere været en forudsætning, at projektet skal være offentligt tilgængeligt, og at foreninger, der går sammen om at søge midler til større fælles projekter, har størst chance for at modtage midler fra puljen.
I forbindelse med indkaldelse af ansøgninger har det været kommunikeret, at der kan søges meget bredt, hvis bare det der søges midler til, skaber forbedringer og forskønnelse i boligområdet, samt styrker fællesskabet og identiteten, for både børn og voksne i området.
Der har hidtil været krav om, at der ved en bevilling fra puljen følger krav om en vis grad af frivillig indsats fra beboerne i området, fx til anlæg og vedligehold, og at der ikke gives bidrag til tidsbegrænsede aktiviteter.
Ansøgningsfristen i 2018 er den 3. april, for at projekterne kan være klar til endelig prioritering og godkendelse i Lokaldemokratiudvalget på mødet den 6. juni. Formålet med en endelig beslutning inden sommerferien er, at eventuelle anlæg kan etableres og måske endda tages i anvendelse af de lokale allerede i løbet af sommeren.
På baggrund af den korte tidsfrist foreslår forvaltningen, at indkaldelse af ansøgninger til Bydelspuljen i 2018 sker efter de samme kriterier som i 2017.
Lokaldemokratiudvalget vil på mødet den 4. april 2018 blive nærmere orienteret om Bydelspuljen. I løbet af 2018 vil Lokaldemokratiudvalget få mulighed for at drøfte eventuelle ændringer af kriterierne for ansøgning og tildeling til Bydelspuljen i 2019.
Sagsnr.: 18/515
Resumé
Stien vil blandt andet give mulighed for, at skolebørn kan komme fra Skanderup til Kongsbjergskolen i Lunderskov.
Miljøudvalget og Teknikudvalget blev den 5. september 2016 orienteret om projektet.
Den skitserede løsning lever ikke fuldt op til de vejtekniske principper, Kolding Kommune normalt anlægger stier efter, men løsningen kan opfylde de forventninger, indbyggerne i Skanderup har til en sti på strækningen.
Det foreslås, at stien anlægges i grus, som tidligere besluttet. Der er bevidsthed om, at der kan tilstøde omkostninger til genopretning og afvanding, hvis stien senere asfalteres jf. ”Mobilitetsplan 2016-2027”.
Sagen behandles i
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 07-02-2018
Godkendt.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 31-01-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Landsbyen Skanderup fik i 2016 og 2017 midler fra landsbypuljen til anlæg af en sti langs Kastanie Alle og Kirkevejen.
Formålet med stien er at sikre skolevejen for børn fra Skanderup by til Kongsbjergskolen i Lunderskov.
De lokale forslagsstillere har alene en forventning om en grussti i terræn. Dvs. en sti, som følger højden på det omgivende terræn.
Der har været en dialog med de lokale forslagsstillere, hvor de har tilkendegivet, at de gerne vil medvirke til en forsøgsperiode på 1 år, hvor de selv vil stå for den løbende vedligeholdelse af stien. Kolding Kommune leverer dog grusmaterialer. Efter 1-års gennemgangen af projektet evalueres ordningen af forvaltningen i samarbejde med de lokale initiativtagere. Der orienteres om evalueringen i udvalgene.
I alt er der bevilliget 450.000 kr. ekskl. moms fra landsbypuljen. Beløbet er overført til 2018.
Skitseprojekt for stien er udarbejdet i 2016, og der er i 2017 indhentet priser til anlæg hos to lokale entreprenører. Det valgte tilbud holder sig indenfor det bevilligede beløb, der også inkluderer frivillige købsaftaler med de berørte lodsejere (ca. 2.200 kvm).
Idet stiens tracé er omtalt i ”Mobilitetsplan Kolding Kommune 2016-2027” samt ”Cykelplan 2012-2025”, kan det på et senere tidspunkt blive aktuelt at opklassificere stien til de krav, Kolding Kommune stiller til skolestier.
Forvaltningen har tidligere lavet et overslag over de forventede udgifter, hvis stien skal have en standard som skolesti jf. Mobilitetsplanen. Udgiften for en sådan sti vurderes at være ca. 1,9 mio. kr. inkl. øget arealerhvervelse (ca. 6.120 kvm) som følge af kravet til øget afvanding.
Det er ikke realistisk at et sådan projekt vil kunne gennemføres for landsbypuljemidler. Derfor etableres stien som oprindeligt ansøgt og planlagt, dvs. en grussti med ensidig hældning mod et trug langs vejen.
Det betyder, at hvis stien senere skal asfalteres, vil det være nødvendigt at foretage en vis terrænmæssig bearbejdning samt være nødvendigt at etablere yderligere afvanding.
Skanderup skolesti
Sagsnr.: 18/538
Resumé
Forslag til tildelingskriterier og prioriteringsemner for støtte til landsbybygningsfornyelse og Byfornyelse 2018 forelægges Plan-, Bolig- og Miljøudvalget til behandling - efter forudgående orientering/høring i Lokaldemokratiudvalget.
Byfornyelse og landsbybygningsfornyelse er Kolding Kommunes økonomiske redskab til at støtte bygningsnedrivning, skimmelsvampebekæmpelse og renovering af bevaringsværdige bygninger.
Støttemidlerne i år kommer fra tre kilder: statslige landsbyfornyelsesmidler, statslige byfornyelsesmidler og kommunale byfornyelsesmidler. De statslige landsbyfornyelsesmidler skal disponeres inden den 30. juni 2018, hvorfor sagen forelægges politisk allerede nu. Normalt afventes den endelige statslige byfornyelsesramme, der først meddeles sidst på foråret.
For at fremme sagsbehandlingen anmoder forvaltningen om bemyndigelse til, når de statslige byfornyelsesrammer meldes endeligt ud, at kunne annoncere støttepuljerne jf. kriterier og proces som nævnt nedenfor.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget til høring og Plan-, Bolig- og Miljøudvalget til vedtagelse.
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at forslag til tildelingskriterier og prioriteringsemner drøftes.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 31-01-2018
Orienteringen godkendes med en opfordring fra Lokaldemokratiudvalget til, at der gennemføres et fælles informationsmøde for de berørte byer i samarbejde med landsbyernes Kontaktforum og Forum Christiansfeld.
Desuden peger Lokaldemokratiudvalget på, at der skal være fokus på, om nogle af de projekter, som arbejdes med i regi af landsbysamarbejdet og centerbysamarbejdet vil kunne løftes via midlerne til landsbybygningsfornyelse.
Sagsfremstilling
Plan- og Boligudvalget vedtog den 8. maj 2017 kriterier for tildeling af byfornyelsesmidler i 2017, som By- og Udviklingsforvaltningen foreslår at fastholde på baggrund af gode erfaringer fra 2017 og de foregående år.
Forvaltningen foreslår, at den vedvarende prioritering i og omkring UNESCO verdensarvsområdet i Christiansfeld fastholdes. På baggrund af den særlige landsbyfornyelsesstøtteramme foreslås, at der i år reserveres en del af støtten til et særligt fokus på landsbyer (mindre byer med under 3.000 indbyggere) og bygninger i det åbne land.
Støttekriterier
Det foreslås, at følgende kriterier, bl.a. formuleret ud fra Kolding Kommunes arkitekturstrategi - ud over byfornyelsesloven - lægges til grund for valg af projekter, der støttes med landsbybygnings- og byfornyelsesmidler. Grundlæggende foreslås primært at støtte arbejder på bygningers klimaskærm, dvs. synlige udvendige bygningsarbejder. Kriterierne nedenfor er ikke angivet i prioriteret rækkefølge.
- Bygningens bevaringsmæssige værdi samt projektets karakter i forhold til at bevare eller styrke bygningens bevaringsværdier.
- Projektets gevinst for bygningens nærmiljø og projektets sammenhæng med en evt. beliggenhed i kulturhistorisk miljø.
- Projektets arkitektoniske forbedring af bygningens facadeudtryk, så projektet bliver en visuel gevinst/forskønnelse af helheden.
- Projektets betydning for bygningens energiforbrug.
- Bekæmpelse af fysisk fare og sundhedsfare i bygninger, bl.a. i form af skimmelsvamp og risiko for nedstyrtning af bygning.
I bilag 1 findes en uddybning af begrundelserne for valg af kriterier samt en uddybning af de enkelte kriterier.
Oplæg til proces for landsbybygningsfornyelsesmidler og Byfornyelse 2018
Kolding Kommune har et statsligt tilsagn på 3.000.000 kr. til landsbyfornyelse fra 2015, som udløber pr. 30. juni 2018. Dvs. at midlerne skal være fordelt og accepteret af modtagere inden udgangen af juni 2018, ellers bortfalder det statslige tilsagn. Det statslige tilsagn forudsætter medfinansiering fra Kolding Kommune på 30 %.
På Kolding Kommunes budget for 2018 er afsat 1.500.000 kr. til byfornyelse, nedrivningsstøtte og udgifter til bekæmpelse af fugt og skimmelsvamp. Forvaltningen foreslår, at man i 2018 reserverer 450.000 kr. til nedrivningsstøtte og til afholdelse af udgifter i forbindelse med skimmelsvampebekæmpelse i boliger. Det giver et budget på 1.050.000 kr. til brug for støtte til bygningsrenovering.
Forvaltningen har udarbejdet nedenstående proces for at sikre, at flest mulige af de statslige landsbyfornyelsesmidler fra 2015 disponeres inden den 30. juni 2018. Modellen består af 3 puljer:
· Landsbybygningsfornyelsesstøtte I
· Byfornyelse 2018
· Landsbybygningsfornyelsesstøtte II
De to sidste foreslås at løbe parallelt med hensyn til annoncering, vejledning, sagsbehandling og tildeling. Ved at opdele landsbybygningsfornyelsesstøtten i to håbes, at første runde også kan generere positiv interesse til anden runde.
Oversigt over puljer og proces – se oversigten i fuld størrelse i bilag 2.
Landsbybygningsfornyelsesstøtte I
Fra Byfornyelse 2017 var et større restbeløb, da flere ejendomme takkede nej eller reducerede deres projekter. I henhold til Plan- og Boligudvalgets beslutning den 11. december 2017 foreslås, at disse midler (281.473 kr.) anvendes sammen med en del af de statslige landsbyfornyelsesmidler fra 2015 til en særlig pulje til landsbybygningsfornyelsesstøtte (Landsbybygningsfornyelsesstøtte I). Puljen vil få en størrelse på ca. 938.000 kr. Forvaltningen foreslår, at puljen annonceres snarest i mindst 4 uger, og at forvaltningen forbereder forslag til en støttefordeling på baggrund af de indkomne ansøgninger og ovenstående støttekriterier. Det planlægges, at Plan-, Bolig- og Miljøudvalget kan vedtage fordeling af tilsagn til de enkelte ansøgere på udvalgets møde den 4. april 2018.
Byfornyelse 2018
Staten har udmeldt, at Kolding Kommune også i 2018 vil modtage et statsligt byfornyelsestilsagn, men endnu er beløbet ikke endeligt fastlagt. Da den statslige pulje til byfornyelse er væsentligt reduceret i forhold til tidligere år, forventes et statsligt tilsagn på ca. 400.000 kr. Disse midler kræver 50 % i kommunal medfinansiering.
Forvaltningen foreslår, at anvende 400.000 kr. af den kommunale budgetterede byfornyelsesstøtte og annoncere Byfornyelse 2018 med en puljestørrelse på 800.000 kr.
Forvaltningen foreslår, at forvaltningen bemyndiges til at annoncere puljen Byfornyelse 2018 så snart, at det statslige tilsagnsbeløb kendes. Forvaltningen foreslår en ansøgningsperiode på mindst 4 uger. Efter ansøgningsperiodens udløb vil forvaltningen forberede forslag til en støttefordeling på baggrund af de indkomne ansøgninger og ovenstående støttekriterier. Det planlægges, at Plan-, Bolig- og Miljøudvalget senest kan vedtage fordeling af tilsagn til de enkelte ansøgere på udvalgets møde den 6. juni 2018.
Landsbybygningsfornyelsesstøtte II
Det foreslås, at disponere de resterende ca. 850.000 kr. af de kommunale byfornyelsesmidler fra budget 2018 til etablering af endnu en særlig pulje til landsbybygningsfornyelsesstøtte (Landsbybygningsfornyelsesstøtte II). Puljen vil få en størrelse på ca. 2.830.000 kr.
Forvaltningen foreslår, at forvaltningen annoncerer puljen, så snart den statslige byfornyelsesstøtteramme for 2018 til Kolding Kommune meddeles. Forvaltningen foreslår en ansøgningsperiode på mindst 4 uger. Efter ansøgningsperiodens udløb vil forvaltningen forberede forslag til en støttefordeling på baggrund af de indkomne ansøgninger og ovenstående støttekriterier. Det planlægges, at Plan-, Bolig- og Miljøudvalget kan vedtage fordeling af tilsagn på udvalgets møde den 6. juni 2018.
Beløb i kr. | |
Kilder til støttemidler |
|
Budget 2018, Kolding Kommune | 1.500.000 |
Overførsel af restbeløb fra Byfornyelse 2017 | 281.473 |
Statslig ramme fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet (ubekræftet) | 400.000 |
Statslige Landsbyfornyelsesmidler (2015) * | 3.000.000 |
Samlet | 5.181.473 |
Støttepuljer og tilskud |
|
Landsbybygningsfornyelse I * | 938.000 |
Landsbybygningsfornyelse II * | 2.830.000 |
Byfornyelse 2018 | 800.000 |
Nedrivningstilskud | 200.000 |
Bekæmpelse af fugt og skimmelsvamp | 250.000 |
Samlet | 5.018.000 |
* Må ikke anvendes i byer med mere end 3.000 indbyggere (Kolding, Vamdrup og Lunderskov).
Prioriterede emner og områder for støtte
Forvaltningen foreslår, at nedenstående emner og geografiske områder støttes:
· Huse synligt i det åbne land og i mindre landsbyer
I landsbyer og i det åbne land findes mange bevaringsværdige, ældre, historisk betydende og miljømæssigt vigtige boligejendomme. De repræsenterer en vigtig historie i Kolding kommune og har også stor betydning for den lokale identitet i deres nærområder. I de senere år har der været en stigende interesse for at bevare den lokale bygningskulturarv og sikre en håndværksmæssig korrekt renovering af gamle bygninger. Samtidig er der en stigende udfordring med at sikre fornuftigt energiforbrug ved og beboelighed af ældre bygninger.
Forvaltningen foreslår med udgangspunkt i den statslige landsbyfornyelsesramme fra 2015 at renoveringsstøtte målrettes ældre ejendomme i landsbyer og synligt beliggende i det åbne land gennem de to puljer Landsbybygningsfornyelse I + II.
Puljerne annonceres udover i dagspressen og på kommunens hjemmeside også ekstraordinært gennem kommunens landsbysamarbejde.
I de senere år har der været stor søgning til de generelle byfornyelsesstøttemidler fra netop bygninger i mindre byer og det åbne land.
· Bygningsfornyelsesemner i Christiansfeld
Plan- og Boligudvalget besluttede sidste år at reservere 600.000 kr. (brutto) af byfornyelsesmidlerne til at styrke UNESCO-indsatsen i Christiansfeld og løfte oplevelsen af det samlede miljø i verdensarvsområdet i Christiansfeld. Forvaltningen foreslår, at dette fastholdes også for 2018. Det viderefører det ekstraordinære fokus, som har været på bygningsbevaring i Christiansfeld generelt siden 2013.
Udover UNESCO verdensarvsområdet foreslås, at der igen også arbejdes med målrettede byfornyelsesinitiativer på den del af indfaldsvejene, der er beliggende tættest på midtbyen. Det vil både styrke oplevelsen af verdensarvsområdet og dagliglivet i centerbyen Christiansfeld.
Her tænkes i prioriteret rækkefølge på:
o Lindegade
o Kongensgade ved Genforeningspladsen
o Haderslevvej, syd for UNESCO verdensarvsområdet
Byfornyelsesinitiativer langs indfaldsveje til verdensarvsområdet.
Formålet er at forbedre bygningernes facadeudtryk og skabe en mere æstetisk sammenhæng mellem indfaldsvejene og UNESCO verdensarvsområdet, ved at forbedre ankomsten til midtbyen.
Det foreslås, at forvaltningen udvælger byfornyelsesemner på ovennævnte strækninger og med opsøgende arbejde kontakter ejerne for at rådgive om facadeforbedringer med henblik på tildeling af byfornyelsesmidler.
Forvaltningen foreslår, at reservationen til Christiansfeld indeholdes i puljen Landsbybygningsfornyelse II.
· Byfornyelse 2018
Som følge af Landsbybygningsfornyelsespuljen I + II vil Byfornyelse 2018 særligt have fokus på kommunens større byer (Kolding, Vamdrup og Lunderskov). Her vil forvaltningen foreslå at prioritere arbejder på synlige bygninger og bygninger, der med beliggenhed, særlig historie eller på anden måde er vigtige for nærområdet.
· Nedrivning af faldefærdige og utidssvarende bygninger
Det foreslås at reservere 200.000 kr. til at yde et tilskud på max. 50 % og max 50.000 kr. til omkostningerne ved nedrivning af faldefærdige og utidssvarende bygninger med boliger, både i tilfælde, hvor ejer uopfordret ansøger om støtte, eller hvor forvaltningen finder denne type bygning og går i dialog med ejeren, med henblik på at få bygningen nedrevet.
Forvaltningen foreslår, at forvaltningen - som tidligere år – hvis ikke hele det reserverede beløb på. 200.000 kr. ansøges, bemyndiges til at behandle og administrere nedrivningspuljen, da nedrivningsemner også fremkommer uden for den ordinære ansøgningsperiode til landsbybygningsfornyelse og byfornyelse.
· Bekæmpelse af fugt og skimmelsvamp
Forvaltningen foreslår, at der særligt for 2018 reserves 250.000 kr. til bekæmpelse af fugt og skimmelsvamp. Sidstnævnte er en forøgelse i forhold til tidligere år (2017: 100.000 kr.), og har baggrund i generelt øgede udgifter til skimmelsvampebekæmpelse samt de senere års vådere vejr, der har resulteret i flere og flere sager med skimmelsvamp i boliger. I det afsatte beløb afholdes udgifter til genhusning af beboere, byggetekniske undersøgelser og uddannelse af medarbejdere.
Hvis der ikke modtages tilstrækkeligt med ansøgninger inden for de geografisk afgrænsede områder, vil reservationen tilgå den generelle pulje. Undtaget herfor er Landsbybygningsfornyelse, der ikke kan anvendes til ejendomme beliggende i byer med mere end 3.000 indbyggere.
De foreslåede kriterier, emner og områder indstilles, dels ud fra en vurdering af, hvad der er realistisk i forhold til kommunens budget til landsbybygningsfornyelse/byfornyelse og dels ud fra, hvorledes tiltagene bedst vil kunne opfylde Kolding Kommunes politikker, strategier og fokusområder. Flere parametre giver mulighed for konkret at vurdere ansøgningerne og give støtte til de projekter, der opfylder flest af de foreslåede kriterier.
For at tilsigte, at flest mulige af de støttede projekter bliver gennemført, foreslår forvaltningen, at ansøgere opfordres til at opdele større bygningsrenoveringer i mindre etaper/delprojekter. Derved er der mulighed for, at der kan ydes større tilskud til de enkelte delprojekter. Og ejerne vil efterfølgende kunne søge et senere års støttepulje til støtte af de resterende delprojekter.
Af administrative hensyn foreslår forvaltningen, at ansøgte projekter/delprojekter skal have en samlet projektsum på minimum 100.000 kr.
Den videre proces
Lokaldemokratiudvalget orienteres/høres på møde 31. januar 2018.
Når Plan-, Bolig- og Miljøudvalget på møde den 31. januar 2018 har drøftet og vedtaget kriterierne, emnerne og områderne for tildeling af byfornyelsesstøtte, vil forvaltningen annoncere om muligheden for at søge om landsbybygningsfornyelsesstøtte I + II og Byfornyelse 2018 i dagspressen, gennem kommunens landsbysamarbejde og via hjemmesiden www.kolding.dk/byfornyelse.
Der planlægges at annoncere alle støttepuljer i mindst 4 uger. Herefter vil forvaltningen gå i dialog med ansøgere, vurdere de indkomne ansøgninger og udarbejde et oplæg til konkret tildeling af støttemidler. Støttefordelingsoplæg planlægges af tidshensyn kun at blive forelagt Plan, Bolig- og Miljøudvalget til beslutning i henholdsvis april 2018 og juni 2018.
Bilag
Resumé
Deltagelse i kommunale aktiviteter.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
Den konstituerede by- og udviklingsdirektør foreslår,
at Lokaldemokratiudvalget drøfter, om der er behov for, at et eller flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale hverv.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 31-01-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Det fremgår af Kolding Kommunes Regulativ om Vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer, punkt 2, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelsen sker efter anmodning fra Byrådet eller et af Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Aktivitet | Deltager |
|
|
Dato | Aktivitet | Deltagere | Godkendt af Lokaldemokrati- udvalget den … |
12.-13. april 2018 | TEKNIK & MILJØ "18 i Århus Teknik & Miljø er KL’s politiske konference for kommunalpolitikere og beslutningstagere på teknik- og miljøområdet i landets kommuner
Læs mere om konferencen på dette link – indholdet opdateres løbende - http://tilmeld.kl.dk/TM18 |
|
Resumé
På mødet orienteres om nyt fra By-og Udviklingsforvaltningen inden for udvalgets område.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Forslag
Den konstituerede by-og udviklingsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 31-01-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Der kan ikke træffes beslutning under punktet, fordi det kun er et orienteringspunkt.
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 31-01-2018
Godkendt.