Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
02-09-2020 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/22354
Resumé
Kolding Kommune deltager i et stort 4-årigt EU-projekt om at gøre fødevaresystemet mere bæredygtigt. Forvaltningen orienterer om projektet på udvalgsmødet.
Sagen behandles i
Plan, Bolig og Miljøudvalget (Byrådet og direktionen inviteres via Skype).
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 02-09-2020
Byrådet var inviteret til at deltage via skype ved gennemgangen af sagen.
Godkendt.
Sagsfremstilling
Et af verdens største programmer for forskning og innovation er EU-programmet Horizon 2020. Budgettet er på 75 mia. euro. Midlerne kan søges af virksomheder, universiteter, kommuner m.fl.
Kolding Kommune er gået sammen med 11 andre byer i Europa (kun en by per land), og ca. lige så mange universiteter, om et fælles 4-årigt projekt om at gøre fødevaresystemet mere bæredygtigt. I Danmark er Kolding udvalgt som en særlig attraktiv part at få med i projektet på grund af Koldings tilgang til design og fokus på cirkulær økonomi. Kolding er den eneste by i Danmark, som er blevet tilbudt at deltage. Projektet vil blive gennemført i et tæt partnerskab med SDU Kolding.
EU-projektet har et samlet budget på 12,2 mill. euro – det vil sige, at det er et meget stort projekt. Budget for Kolding Kommunes andel i projektet er ca. 3,5 mill. kr., og ca. 5 mill. kr. for SDU´s andel. Projektet, og det ansøgte budget, er blevet godkendt af EU og aftalerne, som er under udarbejdelse, forventes at være på plads pr. 31. august 2020.
Forvaltningen vil orientere mere detaljeret om projektet på udvalgsmødet.
Sagsnr.: 20/20745
Resumé
Forslaget til lokalplan 0611-13 ved Agtrupgård vil muliggøre ca. 30 nye seniorvenlige boliger centralt i Agtrup. Lokalplanen disponerer planområdet, så det grønne miljø langs Stenderupvej inklusiv alléen bevares, mens nyt byggeri placeres i stedet for gårdens gamle driftslænger og på græsarealet øst for gården. Planforslaget sætter rammer for et moderne byggeri, der i form, proportioner og materialer indpasses i det eksisterende bymiljø.
Forslaget til lokalplan har været offentligt fremlagt i perioden den 8. juni 2020 – 6. juli 2020. Ved indsigelsesfristens udløb havde forvaltningen modtaget 3 indsigelser.
Indsigelserne har givet anledning til, at lokalplanen justres, således at bestemmelser om mulighed for opstilling af en mobilantennemast i planområdet udgår.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at lokalplan 0611-13 ved Agtrupgård – et boligområde vedtages med ændringsforslag A-D, som fremgår af sagsfremstillingen.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 02-09-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Lokalplanen er kategoriseret som en B-lokalplan jævnfør A, B, C kategoriseringen, hvilket betyder, at det er Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, der har kompetence til at træffe beslutning om endelig vedtagelse af lokalplanen.
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget vedtog den 3. juni 2020 at offentliggøre forslaget.
Politiske fokusområder m.m
Lokalplanen understøtter Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets politiske fokusområde i forhold til at styrke et varieret boligudbud også uden for kommunens største byer. Med lokalplanen er der mulighed for et boligprojektet, der vil styrke Agtrup som en attraktiv by med en bredere vifte af boliger. Der er i byen en stor efterspørgsel på mindre og velbeliggende lejeboliger. Lokalplanen lægger rammerne for en bebyggelse med fokus på fællesskab og gode udearealer, der bygger videre både på områdets eksisterende fysiske kvaliteter og lokalområdets særkende med bofællesskaber og et engageret lokalsamfund.
Lokalplanen understøtter arkitekturstrategien ved at have fokus på byggeriets indpasning såvel i Agtrups bymæssige helhed som i områdets landskabelige kvaliteter.
Arkitekturstrategien har været anvendt som dialogværktøj i forhold til fastlæggelse af mulige bygningsmaterialer og indretningen af områdets uderum.
Planområdets fremtidige bebyggelse med de to bebyggelser og landskabet imellem med stier, adgangsarealer og fællesområder.
Lokalplanens indhold
Lokalplanen opdeler området i 4 dele: Et grønt område langs Engløkke og Stenderupvej, en ny trelænget bebyggelse, hvor Agtrupgårds driftsbygninger tidligere lå, et parkeringsområde omkring en ny boligvej mod øst og en ny trelænget bebyggelse mod sydøst. De 2 nye bebyggelser vil blive i 1½-plan til boliger enten som rækkehuse eller etageboliger.
Området vil fra Engløkke få en sekundær vejadgang til en mindre parkeringsplads, mens den primære adgang bliver fra Stenderupvej i form af en ny boligvej.
Lokalplanen har bestemmelser, der bevarer områdets karaktergivende terræn og beplantning samt sikrer, at ny bebyggelse lægges sådan, at Agtrupgårds struktur bevares, selvom byggeriet bliver nyt.
Planområdet med markering af nye adgangsveje og indsigere 2 og 3.
Indsigelser
Forslag til lokalplan har været offentligt fremlagt i perioden den 8. juni 2020 – 6. juli 2020. Ved høringsfristens udløb havde forvaltningen modtaget 3 indsigelser. Indsigelserne er vedlagt i bilag 2.
Ejere og beboere nord for planområdet nord for Stenderupvej har fremsendt indsigelse mod, at der kan opstilles en mobilantennemast i planområdet.
Placeringsmuligheder for mobilantennemaster er udpeget som en statslig interesse i lokalplanlægningen for at tilgodese udbygning af mobilt bredbånd og teledækning.
Forvaltningen foreslår, at opstillingsmuligheden for en mobilantennemast udtages af lokalplanen. Ny lovgivning, der overflødiggør udpegning af masteplaceringsmuligheder i lokalplaner, er undervejs. Ny teknologi overflødiggør høje master, der i stedet erstattes af mindre sendere, hvis placering til gengæld ikke kan reguleres i almindelige lokalplanlagte området.
Fra ejere af ejendommen Engløkke 29, som er nabo til planområdet, er fremsendt indsigelse mod placeringen af den nye vejadgang til planområdet fra Engløkke. Indsiger forudser gener blandt andet i form af lys og motorstøj fra den nye overkørsel. Overkørslen er nødvendig for at fordele planområdets trafik og fredeliggøre planområdets centrum for bilkørsel. Ligeledes undgås også markante terrænændringer i planområdet, når bilparkering kan holdes i udkanten af området, hvor den vil være i niveau med den offentlige vej. Vejadgangen vil betjene en plads til parkering af ca. 14 biler – heraf bliver ca. halvdelen af parkeringspladserne mulige at overdække – samt adgangen til Agtrupgårds stuehus, der er beliggende uden for planområdet. Lokalplanen stiller krav om afskærmende beplantning om parkeringspladsen. Overkørslen kan ikke flyttes, uden at parkeringskapaciteten reduceres, så planområdet skal nydisponeres. Vejadgangen bliver den eneste vejadgang i planområdets vestside; en strækning af Engløkke på omtrent 100 meter. Indsigers ejendom udgør ca. 1/3 af denne distance.
Forvaltningen foreslår, at indsigers ønske om at flytte vejadgangen, ikke imødekommes.
Fra ejer af Stenderupvej 59 beliggende nord for planområdet er indsendt ønske om sikring af planområdets omgivelser mod lys og støj fra kørsel og tekniske installationer i planområdet. Lokalplanen fokuserer på at fastholde de ubebyggede områder langs Engløkke og Stenderupvej. Træer og beplantning bevares, og nye anlæg skal skærmes med beplantning. Trafik og parkering samles, og bebyggelse placeres, så landskabet bevares og friholdes. Mellem indsigers ejendom og planområdet er eksisterende beplantning og ca. 28 meters afstand. Lokalplanen udlægger planområdet til boliger, der er følsom anvendelse og ikke selv tåler støj. Planområdet er disponeret, så det i videst muligt omfang lægger op til gående adgang og attraktive udearealer til ophold. Lokalplanens muligheder er omtrent de samme som de omkringliggende ejendommes. Støj og andre gener reguleres af miljølovgivningen.
Forvaltningen foreslår, at indsigers bemærkning tages til efterretning og ikke giver anledning til ændring af lokalplanen.
Ændringsforslag
Ændringsforslag | Fra | Til |
A – på side 6 | § 3.7 Der må inden for lokalplanområdet opføres anlæg til områdets tekniske forsyning. Herunder energiforsyningsanlæg, fællesantenneanlæg, kloakpumpestation, regnvandsbassin, mobilantenner, mobilantennemast m.v. Der kan dog ikke opstilles vindturbiner og vindmøller. | § 3.7 Der må inden for lokalplanområdet opføres anlæg til områdets tekniske forsyning. Herunder energiforsyningsanlæg, fællesantenneanlæg, kloakpumpestation, regnvandsbassin, mobilantenner, m.v. Der kan dog ikke opstilles vindturbiner og vindmøller. |
B – på side 8 | § 6.4 Anlæg til områdets tekniske forsyning jf. § 3.7, dog undtaget mobilmast jf. § 6.7, må have en højde af maks. 3,2 meter over terræn og højst fylde 20 m2 bebygget areal og skal udføres i overensstemmelse med bestemmelser for den øvrige bebyggelse. | § 6.4 Anlæg til områdets tekniske forsyning jf. § 3.7 må have en højde af maks. 3,2 meter over terræn og højst fylde 20 m2 bebygget areal og skal udføres i overensstemmelse med bestemmelser for den øvrige bebyggelse. |
C – på side 9 | § 6.7 Der kan opstilles mobilantennemast med en højde på op til 36 meter og med en placering som vist på kortbilag 4. Masten skal udformes som en gittermast. | § 6.7 udgår |
D – på side 37 | Kortbilag 4: Mobilantennemast markeret. | Kortbilag 4: Mobilantennemast fjernes fra kortbilag. |
Bilag
Sagsnr.: 19/8427
Resumé
Forslag til lokalplan 1113-31 Ved Slugten – et erhvervsområde, har været offentligt fremlagt i perioden fra den 13. maj til den 10. juni 2020.
Hensigten med planen er at sikre plangrundlaget for et erhvervsområde med genbrugsplads i lokalplanområdet, beliggende ved Lunderskov.
Ved indsigelsesfristens udløb havde forvaltningen modtaget 1 høringssvar. Høringssvaret har ikke givet anledning til væsentlige ændringer i lokalplanen.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at lokalplan 1113-31 Ved Slugten – et erhvervsområde vedtages med ændringsforslag A, som fremgår af sagsfremstillingen.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 02-09-2020
Godkendt.
Sagsfremstilling
Lokalplanen er kategoriseret som en B-lokalplan jævnfør A, B, C kategoriseringen, hvilket betyder, at det er Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, der har kompetence til at træffe beslutning om endelig vedtagelse af planen.
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget vedtog den 6. maj 2020 at offentliggøre forslaget til lokalplanen i (fornyet) høring i 4 uger.
Byrådet har tidligere, den 30 april 2019, vedtaget lokalplan 1113-31 (samt tillæg 17 til Kommuneplanen), men lokalplanen bortfaldt af tekniske årsager; Lokalplanen blev offentliggjort 8 uger og 1 dag efter den endelige vedtagelse. En lokalplan bortfalder, hvis den ikke er offentligt bekendtgjort inden 8 uger efter den endelige vedtagelse (jf. planlovens § 32, stk. 2). Kommuneplantillæg 17 bortfaldt ikke, og er derfor gyldigt.
Baggrund
Genbrugspladsen i Lunderskov, beliggende Slugten 6, blev etableret af Lunderskov Kommune i slutningen af 1980’erne ved den tidligere materialegård. Materialegården blev etableret i cirka 1968.
Genbrugspladsen har i en periode haft forlængede åbningstider som en forsøgsordning på baggrund af en midlertidig miljøgodkendelse, men opererer nu igen på grundlag af den tidligere miljøgodkendelse fra 1994.
Luftfoto med lokalplanområdets afgrænsning
Planforhold og formål
Området ligger i landzone og er omfattet af Kommuneplan 2017-2029 (ved kommuneplantillæg 17), som udlægger området til erhvervsformål.
Med planlægningen overføres lokalplanområdet til byzone og udlægges til erhvervsformål og grønt friareal.
Lokalplanens indhold
Lokalplanområdet overføres til byzone og udlægges til erhvervsformål og grønt friareal.
Erhvervsområdet opdeles i miljøzoner.
Den nordlige del af lokalplanområdet, delområde 1, som indeholder størstedelen af områdets byggeri, vil fremadrettet ikke blive en del af genbrugspladsen, men skal bruges til lagerformål eller tilsvarende, miljøklasse 1-3. En mindre del af dette areal udlægges til plantebælte, som afgrænsning mod nord.
I sydlige del af området, delområde 2, vil der være mulighed for genbrugsplads, miljøklasse 1-5.
Det grønne areal mod øst i lokalplanområdet, syd for Birke Alle, som er en del af genbrugspladsens jordlod, medtages i lokalplanen og fastholdes som grønt friareal. Arealet vil fungere som en grøn adskillelse af boliger og erhverv. Arealet kan indgå i beregningen af erhvervsområdets befæstelsesgrad, herunder give mulighed for regnvandsforsinkelse, som en del af en samlet spildevandsløsning.
Adgang til genbrugspladsen skal ske fra øst. Den tidligere vejadgang i den nordlige ende af lokalplanområdet vil give adgang til arealet med lagerhallerne.
Miljøscreening
Der er foretaget en miljøscreening af planforslaget, der viser, at der ikke skal udarbejdes en egentlig miljøvurdering.
Høringssvar
Planforslaget har været offentligt fremlagt i perioden 13. maj til den 10. juni 2020. Ved høringsfristens udløb havde forvaltningen modtaget 1 høringssvar.
Høringssvaret er fra Banedanmark vedrørende forholdet til jernbanen vest for lokalplanområdet. De ønsker, at det skal fremgå af lokalplanen, at der skal indhentes tilladelse fra Banedanmark, jf. jernbanelovens § 24, såfremt der skal f.eks. graves eller tilledes vand til banen.
Forvaltningen har ingen bemærkninger til Banedanmarks ønske, og teksten tilføjes til lokalplanen som ønsket.
Ændringsforslag
Ændringsforslag | Fra | Til |
A – side 15 i lokalplanens redegørelse,- tilføjelse til afsnit om ”Tilladelser efter anden lovgivning”. | - | Jernbanen Der skal indhentes tilladelse fra Banedanmark, jf. jernbanelovens § 24, hvis der skal f.eks. graves i nærheden af banen eller tilledes vand til banen eller dennes grøfter.
|
Sagsnr.: 19/27529
Resumé
Planlægningen er en opfølgning på Strukturplan for Dalby-Vonsild og skal åbne for realisering af en ny bydel med et lokalcenter, en daginstitution, op til 531 boliger, tilhørende infrastruktur og grønne arealer.
Der er i planlægningen fokus på at sikre varierede boligformer, bevaringsværdier knyttet til eksisterende gårdbebyggelser og diger med læhegn, hensigtsmæssig vej- og stistruktur samt adgang til grønne områder.
Etablering af bydelen forventes at ske i samarbejde mellem Kolding Kommune og private aktører.
Sagen behandles i
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at forslag til kommuneplantillæg 30 sendes i offentlig høring i 8 uger,
at forslag til lokalplan 0415-15 Vonsild Øst – en ny bydel sendes i offentlig høring i 8 uger,
at afgørelsen om ikke at udarbejde en miljøvurdering af forslag til kommuneplantillægget offentliggøres samtidigt,
at miljørapport for lokalplanforslaget sendes i offentlig høring i 8 uger.
Beslutning Plan-, Bolig- og Miljøudvalget den 02-09-2020
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Lokalplanen (med tilhørende kommuneplantillæg) er kategoriseret som en A-lokalplan jævnfør A, B, C kategoriseringen, hvilket betyder, at det er Byrådet, der har kompetence til at træffe beslutning om, at planforslaget (med tilhørende kommuneplantillæg) sendes i offentlig høring.
Plan-, Bolig- og Miljøudvalget vedtog den 2. oktober 2019 synopsis for udarbejdelsen af lokalplanen (med tilhørende kommuneplantillæg). De foreliggende planforslag er udarbejdet ud fra de principper, der fremgår af synopsis.
Luftfoto med planområdets afgrænsning.
Politiske fokusområder m.m.
Lokalplanen understøtter Plan-, Bolig- og Miljøudvalgets Politiske Fokusområde i forhold til understøttelse af Det gode liv og styrkelse af bosætningsmuligheder i Kolding, samt fokusområder Varieret boligudbud og Den attraktive by. Lokalplanen skaber mulighed for en ny bydel med boliger, som matcher forskellige behov – både rækkehuse, parcelhuse på forholdsvis små grunde og parcelhuse på større grunde i samspil med omgivende landskab. Boligområdets attraktivitet understøttes af nærhed til en ny dagligvarebutik og eksisterende skole. Endvidere tager planlægningen afsæt i områdets autenticitet, idet arealer langs Dalby Møllebæk udlægges til bynære naturarealer med stier, mens eksisterende bevaringsværdig bebyggelse, beskyttede diger og markant beplantning bevares.
Lokalplanen understøtter arkitekturstrategien ved at have fokus på at udviklingen af boligområdet sker med en kvalitet, der bidrager til bedre liv. Planlægningen vil i overensstemmelse med arkitekturstrategiens intentioner bidrage til områdets identitet, da bevaringsværdige elementer og særlige landskabstræk bevares. Desuden arbejdes i planlægningen med adgang til opholdsarealer, natur og rekreative områder og gode sti- og vejforbindelser. Der sættes endvidere fokus på at den nye bebyggelse mod det åbne land understøtter den gode landskabsoplevelse. Endelig tages der højde for de fremtidige klimaforhold ved sikring af tilstrækkeligt areal til håndtering af regnvand.
Baggrund og formål
Planlægningsområdet er udlagt til byudvikling i Kommuneplan 2017-2029. I marts 2018 har Plan-, Bolig- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkendt en justering af strukturplanen for Vonsild-Dalby området som afsæt for den fremtidige planlægning for området. Området består i dag af ejendomme med forskellige lodsejere og vil blive udviklet dels som private udstykninger og dels som en kommunal udstykning (kommunen regner med at erhverve en del af jorden efter lokalplanens endelige vedtagelse). Forslag til lokalplanen blev udarbejdet i dialog med områdets lodsejere og udviklere.
Det er formålet med planlægningen at muliggøre etablering af velfungerende bydel med boligområde, lokalcenter og natur- og friluftsområde.
Indkaldelse af idéer og forslag
Der er i perioden fra den 15. oktober 2019 til den 29. oktober 2019 gennemført indkaldelse af idéer og forslag til planlægningen. Fordi det efterfølgende har vist sig hensigtsmæssigt, at der udskilles et nyt rammeområde til blandet bolig og erhverv omkring gården Povlinesminde, blev der gennemført en supplerende indkaldelse af idéer og forslag i perioden fra den 9. juli 2020 til den 23. juli 2020.
Forvaltningen afholdt desuden et møde med omboende den 24. oktober 2019. Formålet med mødet var at orientere om den kommende byudvikling og høre ønsker til planlægningen. På mødet har forvaltningen modtaget ønsker om blandt andet sikring af fri luft mellem eksisterende og nye parcelhuse, respektafstand til de bevaringsværdige bygninger og bevaring af spor af den tidligere jernbane. Desuden blev der udtrykt bekymring for gener fra trafikstøj.
Samlet set har forvaltningen modtaget 7 skriftlige henvendelser i forbindelse med indkaldelsen af idéer og forslag. Henvendelserne vedrører blandt andet bekymring for forøgelse af gener fra trafikstøj på Vejlevej for beboere ved Catolhavegyden, hvis haver grænser op til Vonsildvej, efter en trafikstigning på grund af de kommende boliger og butik. Beboere ønsker, at kommunen etablerer en støjmur langs baghaverne. Forvaltningen skal i den forbindelse bemærke, at undersøgelse af miljøpåvirkningen i form at øget trafikstøj indgik derefter i planlægningsarbejdet, og der blev udarbejdet en miljørapport, som konkluderer, at der ikke forventes en hørbar ændring af trafikstøjen. Det skal samtidig bemærkes, at de pågældende eksisterende haver i forvejen er belastet af trafikstøj over de vejledende støjgrænseværdier.
Kommunen er ikke forpligtet til at sørge for støjdæmpning fra eksisterende veje, og der er heller ikke afsat midler til sådanne tiltag i det kommunale budget for de kommende år.
Vonsildvej har i kommunens Mobilitetsplan status som ”gennemfartsvej”, hvilket betyder, at vejen naturligt skal bære trafik af mere overordnet karakter. I det konkrete tilfælde er Vonsildvej en vigtig indfaldsvej til Kolding by, hvorfor den udover selve Vonsild kobler de sydfor beliggende bysamfund på Kolding. Med åbningen af motorvejstilslutningsanlæg Vonsild ved Ødisvej ultimo 2017 er der skabt en alternativ adgang til motorvejsnettet, hvilket også vil være til gavn for lokalplanområdets beboere. Det nye anlæg betyder dog ikke en ændring af Vonsildvejs status.
Desuden kom der ønsker om mindre bykvarterer med eget særpræg, grønne områder, bevaring af de historiske bygninger med passende respektafstand, bevaring af eksisterende læhegn på beskyttede diger, sikring af grønne rekreative arealer med adgang for offentligheden, og at der i planlægningen tages højde for eventuel fremtidig byudvikling umiddelbart syd for (ønsket indgår i udarbejdelsen af Kommuneplan 2021). Disse ønsker er forsøgt imødekommet i forslaget til lokalplanen.
Derudover, er der fremsat et ønske om et sikker krydsning af Vejlevej for skolebørn ved Catolhavegyden. Forbedring af trafiksikkerhedsmæssige forhold i krydset indgår ikke i lokalplanlægningen, men vil være en naturlig konsekvens, når planområdet udbygges.
Endelig har forvaltningen modtaget input fra Miljøstyrelsen med oplysninger om, at dele af planområdet er udlagt som naturbeskyttelsesområde og økologisk forbindelse samt en påmindelse om, at kommende kommuneplantillæg skal indeholde en vurdering af, om planen kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder for bilag IV-arter. Den nødvendige redegørelse fremgår af forslaget til kommuneplantillægget, mens forslag til lokalplanen respekterer retningslinjer gældende i de ovennævnte udpegninger.
De indkomne input og et skematisk oversigt over disse fremgår af bilag.
Lokalplanens indhold
Lokalplanen giver mulighed for etablering af en ny bydel med et lokalcenter, en daginstitution, op til 531 boliger, tilhørende infrastruktur og grønne arealer.
Lokalplanområdet omfatter et areal på ca. 45 ha beliggende i landzone. Området overføres til byzone med lokalplanens endelig vedtagelse.
Forslag til lokalplanen er vedlagt som bilag.
Kortbilag 4 til lokalplanforslaget viser områdets overordnet disponering.
Disponering
Lokalplanområdet disponeres med en fordelingsvej fra den eksisterende rundkørsel på Vonsildvej, hvorfra der vil være stamveje og boligveje til vejbetjening af de enkelte delområder.
Det største areal i lokalplanen udlægges til boliger i form af åben/lav (fritliggende enfamiliehuse) og tæt/lav boligbebyggelse (klynge, række-, dobbelt- samt kædehuse og lignende) med tilhørende fælleshuse for områdets beboere med f.eks. socialt samværs-, vaske- og/eller værkstedsfaciliteter. Det er i planlægningen fokus på at skabe mulighed for forskellige boligtyper og varierede grundstørrelser. Lokalplanen indeholder bestemmelser om et maksimal antal boliger i delområderne. Bestemmelserne er fastlagt på baggrund af en vurdering af en hensigtsmæssig boligtæthed i området. Der kan i lokalplanområdet samlet etableres op til 531 boliger.
Som alternativ for boliger på et centralt beliggende areal giver lokalplanen mulighed for etablering af en daginstitution. Der forventes, at byudviklingen i Vonsild vil skabe behov for en ny daginstitution, men der er ikke afsat budgetmidler til byggeriet.
I et lokalcenter tættest på den eksisterende rundkørsel på Vonsildvej åbner lokalplanen mulighed for detailhandel med dagligvarer, liberale erhverv, privat og offentlig serviceerhverv, café, restaurant, tankstation og bilvaskehal samt fritidsformål i form af fitnesscenter eller lignende.
Mod øst, langs Dalby Møllebæk, udlægges et natur- og friluftsområde med regnvandsbassiner.
Bevaring
I den nordlige del af lokalplanområdet ligger Padholm og Povlinesminde – gårdbebyggelser med bevaringsværdige bygninger og tilhørende haver. For at sikre disse for fremtiden, indeholder lokalplanen bestemmelser om, at det kræver Byrådets særlige tilladelse at nedrive eller ændre på disse bygninger. Det er intentionen med planlægningen, at de bevaringsværdige bygninger skal være synlige og virke identitetsskabende i det nye boligområde.
Lokalplanen giver mulighed for, at stuehuset til Padholm omdannes til en bolig med en stor have, mens stuehuset og driftsbygninger til Povlinesminde indrettes til boliger eller lettere erhverv i form af café, restaurant, forsamlingslokaler, kontor, liberale erhverv, privat og offentlig serviceerhverv. Povlinesmindes sydvendte have bibeholdes, og der sikres en afstand fra de bevaringsværdige bygninger til ny bebyggelse, så Povlinesminde fortsat opleves som en bygningsmæssig egen helhed. Bevaring af haven og beplantningen understøtter bevaring af det historiske miljø.
Arkitektur
Den maksimale bygningshøjde i lokalplanområdet fastlægges på 2 etager og 8,5 meter (undtaget en mobilantennemast på 36 meter). Lokalplanen lægger op til kun én etage og lavere bygningshøjder tættest på Vonsildvej, for at bebyggelsen ikke bliver påvirket af trafikstøj, samt i den østlige del for ikke at virke dominerende i forhold til de bevaringsværdige bygninger ved Povlinesminde og landskabsformer.
Med bestemmelser for hvilke farver og materialer samt tagformer, der kan anvendes i bebyggelse i lokalplanområdet, sikres en samlet helhed, selvom bebyggelsen kan få forskellig størrelse og udtryk. Det er intentionen at give mulighed for såvel traditionel som moderne arkitektur.
Skiltning
Lokalplanen regulerer skiltning i området for at sikre, at skiltningen ikke virker dominerende i forhold til omgivelserne. I tilknytning til lokalcentret tillader lokalplanen ét pylonskilt med en maksimal højde på 9 meter til skiltning for alle virksomheder i lokalcentret. I tilknytning til erhverv ved Povlinesminde tillades et mindre pylonskilt på 3 meter. Dertil kommer mindre henvisningsskilte.
Grønne områder
Lokalplanen udlægger fælles grønne arealer i delområder med boliger og et stort grønt område langs Dalby Møllebæk. Grønne kiler med stiforbindelser skaber adgang fra boliger til de grønne arealer langs bækken.
De grønne arealer langs Dalby Møllebæk er en del af et grønt strøg langs bækken, som starter længere mod nord og udgør en vigtig rekreativ kile i byen. Bestemmelserne i lokalplanen sikrer, at delområdet vil fremstå som en naturlig forlængelse af naboarealer mod nord, men tillader samtidig en vis variation i beplantning og anlæg til den rekreative brug.
Langs Dalby Møllebæk og i lavninger i den sydlige del af lokalplanområdet udlægges arealer til regnvandsbassiner. Regnvandsbassinerne skal anlægges i samspil med omgivende grønne arealer og opholdsarealer. Det er hensigten at udvikle et boligområde, hvor udearealer og landskabelige kvaliteter bidrager til bydelens attraktivitet.
Lokalplanen indeholder desuden bestemmelser om bevaring af eksisterende diger med tilhørende læhegn som landskabselementer med fortælleværdi om områdets fortid. Terrænformen af det tidligere jernbanetrace i den vestlige del af området søges ligeledes bevaret og sikret som landskabeligt og kulturhistorisk element.
Veje og stier
Lokalplanområdet skal vejbetjenes fra den eksisterende rundkørsel på Vonsildvej, hvilket samlet set giver den mest hensigtsmæssige vejbetjening af området. Med denne vejtilslutning ledes trafikken fra det nye byudviklingsområde ud til det overordnede vejnet på en måde, som sikrer de bløde trafikanter. Den trafik, der skal på motorvejen, vil sandsynligvis søge mod motorvejstilslutningen i Ødis, og dermed bliver der ikke yderligere pres på krydset Vonsildvej/Tankedalsvej og motorvejstilslutningen Tankedalsvej.
I lokalplanen udlægges en fordelingsvej, stamveje, de længste boligveje og vejadgange til vejbetjening af de enkelte delområder.
Der er i planlægningen fokus på at skabe et stisystem med god adgang til skolen og daginstitution vest for Vonsildvej, til den nye dagligvarebutik, til de grønne arealer langs Dalby Møllebæk og til de tilstødende eksisterende boligområder nord for lokalplanområdet. I lokalplanen udlægges derfor et stisystem, blandt andet med krydsning af sti til skole med Vonsildvej i krydset med Catolhavegyden. Desuden udlægges et par forbindelsesstier til fremtidigt byudviklingsområde på den østlige side af Dalby Møllebæk.
I forhold til naboboligområdet mod nord giver lokalplanen også mulighed for en bussluse til Blåbærvej, så fremtidige beboere i området og resten af Vonsild får en optimal betjening med offentlig transport.
Støj
Den vestlige del af lokalplanområdet, tættest på Vonsildvej, er belastet af trafikstøj fra vejen. Desuden forventes en vis trafikstøjbelastning ved den vestlige del af fordelingsvejen, hvor der forventes mest trafik. Lokalplanen åbner for etablering af lokalcenter, som med støj fra varelevering, og vaskehallen kan belaste de nærmeste omgivelser.
De i lokalplanen tilladte boliger og opholdsarealer er støjfølsom anvendelse i henhold til Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier. I forbindelse med lokalplanlægningen er der derfor udarbejdet støjredegørelser, som kortlægger støjbelastning og beskriver relevante afværgeforanstaltninger. Støjredegørelserne fremgår af bilag til lokalplanen.
Med krav om etablering af støjvolde og begrænsning af bebyggelsens højde sikrer lokalplanen, at grænseværdierne for trafikstøj bliver overholdt på boligarealerne. I forhold til virksomhedsstøj fra lokalcenter stiller lokalplanen krav om, at der skal etableres støjafskærmning enten i form af støjmur eller i form af jordvolde.
Kommuneplantillæggets indhold
Kommuneplantillægget, som omfatter samme område som forslag til lokalplanen, justerer kommuneplanen i det omfang, som er nødvendig for at sikre lokalplanens overensstemmelse med kommuneplanen.
Kommuneplantillægget medfører følgende ændringer i Kommuneplan 2017:
- der justeres forløbet af afgrænsning mellem rammeområder udlagt til lokalcenter, bolig og til grønt område samt mod det åbne land syd på,
- der udskilles nye rammeområder udlagt til bolig og grønt område med ændrede supplerende bestemmelser,
- der udskilles et nyt rammeområde til blandet bolig og erhverv omkring Povlinesminde, med mulighed for boliger, kulturelle formål, restaurant, kontor og serviceerhverv,
- der justeres detailhandelsramme for lokalcentret Padholm,
- kommuneplanen opdateres i forhold til rækkefølgeplan og princip for udbygning i Vonsild Øst.
Forslag til kommuneplantillægget er vedlagt som bilag.
Kommuneplanens rammer for lokalplanlægning før kommuneplantillæg 30.