Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
19-02-2020 11:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Social- og Sundhedsudvalget |
Sted: |
Studietur |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/435
Resumé
Social- og Sundhedsudvalget har bedt om en status vedr. Socialforvaltningens brug af det eksterne konsulentfirma Brorson Consult.
Det kan oplyses, at Socialforvaltningen endvidere har modtaget en henvendelse fra Ankestyrelsen, dateret den 20. december 2019. I henvendelsen anmoder Ankestyrelsen om besvarelse af en række spørgsmål, som omhandler brugen af eksterne konsulentfirmaer.
Besvarelsen skal danne bagrund for en vurdering af lovligheden af kommuners anvendelse af konsulenter inden for det sociale område. Ankestyrelsen skal bruge udtalelsen til at vurdere, om der er anledning til at rejse en tilsynssag. Det er Social- og Indenrigsministeriet, der har bedt Ankestyrelsen om at tage spørgsmålet op.
Socialforvaltningen har indgået to kontraktaftaler med Brorson Consult. Samarbejdet med Brorson Consult vedrører alene konsulentbistand. Brorson Consult har til opgave at yde Kolding Kommune sparring i udvalgte sager, så der er den nødvendige gennemsigtighed mellem borgerens behov, indsats og taksten, der skal betales til leverandøren.
Som det fremgår af de to kontrakter, vedrører samarbejdet med Brorson Consult borgere, som modtager støtte efter serviceloven §§ 85, 103, 104, 107, 108 eller sociale indsatser, der kan sidestilles hermed. Det er alene Kolding Kommune, der varetager den sagsbehandling og træffer de afgørelser, der er forbundet med den hjælp, der ydes til borgerne.
Samarbejdet indebærer desuden ikke, at Brorson Consult foretager sagsforberedende skridt som eksempelvis indhentelse af oplysninger, udarbejdelse af udkast til partshøring, udarbejdelse af udkast til afgørelse eller lignende.
På baggrund af Social- og Sundhedsudvalgets anmodning og henvendelsen fra Ankestyrelsen, har Socialforvaltningen påny gennemgået kontrakterne med Brorson Consult med henblik på vurdering af lovligheden. Det vurderes, at Brorson Consult ikke udøver myndighedsarbejde, og at samarbejdet med Brorson Consult falder indenfor lovgivningens rammer. Der er alene tale om bistand til socialfaglig forhandling, og derved vedbliver myndighedsansvaret og kompetencen enten hos rådgiver eller leder i Kolding Kommune.
Tilføjelse til resumé
Sagen blev behandlet i Byrådet den 28. januar 2020.
Byrådet besluttede, at ”Sagen tilbagesendes til Social- og Sundhedsudvalget samt Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget med henblik på, at opgaven konkretiseres, og at der sikres intern kompetenceløft, således at indsatsen fremadrettet varetages af kommunens egne medarbejdere.
Udkastet til besvarelse til Ankestyrelsen blev godkendt”.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget, Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget og Byrådet.
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at Social- og Sundhedsudvalget drøfter samarbejdet med Brorson Consult,
at Social- og Sundhedsudvalget indstiller udkast til besvarelse til Ankestyrelsen til Byrådets godkendelse.
Nyt forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at orientering om konkretisering af opgaven samt internt kompetenceløft tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Et flertal i udvalget, bestående af Kristina Jørgensen, Trille Nikolajsen, Henrik Nielsen og Tobias K.J. Jørgensen, besluttede at samarbejdet med det eksterne konsulentfirma genoptages med baggrund i behovet for opkvalificering op kompetenceudvikling af medarbejdere.
Et mindretal i udvalget, bestående af Hans Holmer, Hanne Dam og Benny Dall, stemte imod at samarbejdet genoptages, og foreslår at samarbejdet med det eksterne konsulentfirma fortsat sættes i bero frem til februar måned, hvor udvalget nærmere får belyst antallet af sager, som forvaltningen forventer, der skal samarbejdes om.
Et enigt Social- og Sundhedsudvalg indstiller udkast til besvarelse til Ankestyrelsen til Byrådets godkendelse.
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 22-01-2020
Et flertal i udvalget, bestående af Kristina Jørgensen, Trille Nikolajsen, Henrik Nielsen, Ole Martensen og Tobias K. J. Jørgensen, besluttede at samarbejdet med det eksterne konsulentfirma genoptages, med baggrund i behovet for opkvalificering op kompetenceudvikling af medarbejdere.
Et mindretal i udvalget, bestående af Elvis Comic og Benny Dall, stemte imod at samarbejdet genoptages, og foreslår at samarbejdet med det eksterne konsulentfirma fortsat sættes i bero frem til februar måned, hvor udvalget nærmere får belyst antallet af sager, som forvaltningen forventer, der skal samarbejdes om.
Et enigt Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalg indstiller udkast til besvarelse til Ankestyrelsen til Byrådets godkendelse.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Udvalget tog orienteringen om konkretisering af opgaven samt internt kompetenceløft til efterretning.
Henrik Nielsen
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 19-02-2020
Udvalget tog orienteringen om konkretisering af opgaven samt internt kompetenceløft til
efterretning.
Elvis Comic
Ole Martensen
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Baggrund for samarbejdet
Socialforvaltningen i Kolding Kommune oplever, at forhandlingerne omkring indsats og takster for borgere på sociale tilbud har fået et øget fokus hos de eksterne leverandører, idet leverandørerne har fået en langt mere professionel tilgang til forhandlingerne og desuden møder talstærkt og repræsentativt op.
Desuden oplever Socialforvaltningen, at det er komplekst at sikre den nødvendige gennemsigtighed i sagerne, så der er sammenhæng mellem borgernes behov, indsatsen og den takst, der skal betales. Der er mange forskellige sammensætninger af takster hos leverandørerne – eksempelvis har leverandøren en godkendt takst på Tilbudsportalen, men den suppleres ofte af tillægstakster, som leverandøren kræver forhandlet i den enkelte sag.
For Kolding Kommunes myndighedsfunktioner og økonomi har der derfor vist sig at være et behov for, at den enkelte sagsbehandler/rådgiver opkvalificeres og i udvalgte sager får hjælp/sparring til at sikre, at der er den nødvendige sammenhæng og gennemsigtighed mellem borgerens behov, indsatsen og taktsten.
Det overordnede formål for samarbejdet har derfor været at sikre gennemsigtighed i borgersager, hvor borgerne opholder sig på sociale tilbud. Der er særlig fokus på tilbud, der drives af andre kommuner, regioner eller private.
Det var hensigten, at samarbejdet med Brorson Consult skulle indledes med et uddannelsesforløb for socialrådgiverne i Psykiatri- og Handicapafdelingen.
På baggrund af Kolding Kommunes økonomiske situation blev gennemførelse af uddannelsen udsat. Samarbejdet blev i stedet indledt med, at Brorson Consult i enkelte sager skulle yde hjælp og sparring for at sikre den gennemsigtighed, som er beskrevet ovenfor.
Det er Kolding Kommune der prioriterer og vælger hvilke sager, der ønskes sparring til.
Konsulentfirmaets opgaver
Brorson Consult har til opgave at bistå med at sikre den nødvendige gennemsigtighed mellem borgerens behov, den indsats der ydes og den takst, der skal betales til leverandøren. Dette opnås ved en såkaldt socialfaglig forhandling ud fra modellen ”Behov-Indsats-Takst”. Borgerens behov er altid udgangspunktet, og dermed også pejlemærket for indsatsen. Taksten er i denne kontekst alene en konsekvens af den indsats, der er relevant at yde i relation til borgerens behov. I socialfaglig forhandling er takst derfor ikke selvstændigt forhandlingsparameter.
Når behov og indsats er klarlagt, skal dette som nævnt relateres til taksten. Her forekommer det i socialfaglige forhandlingssager, at taksten enten er for høj eller for lav i relation til den indsats, der skal leveres til borgeren. Her vil borgeren derfor ikke opleve en ændring i indsats, men der er alene tale om en tilpasning af taksten, således den matcher indsatsen. Dette kræver oplysning af takstsammensætning, takstvilkår og kontraktvilkår. Om taksten justeres op eller ned vil derfor afhænge af, hvordan den forventede indsats matcher i det konkrete tilbuds takststruktur.
Brorson Consult yder således alene konsulentbistand til den socialfaglige forhandling, som Kolding Kommune har ansvaret for.
Brorson Consult har til opgave at bistå Kolding Kommune med at sikre gennemsigtighed i udvalgte sager. Det overordnede formål er at der skal være overensstemmelse mellem behov, indsats og takst. Som det fremgår af de to kontrakter vedrører samarbejdet med Brorson Consult borgere, som modtager støtte efter serviceloven §§ 85, 103, 104, 107, 108 eller sociale indsatser, der kan sidestilles hermed.
Det er alene Kolding Kommune der varetager den sagsbehandling og træffer de afgørelser, der er forbundet med den hjælp der ydes til borgerne.
I samarbejdet med Brorson Consult har Kolding Kommune ikke overladt myndighedskompetence til konsulentfirmaet. Samarbejdet indebærer desuden ikke, at Brorson Consult foretager sagsforberedende skridt, som eksempelvis indhentelse af oplysninger, udarbejdelse af udkast til partshøring, udarbejdelse af udkast til afgørelse eller lignende.
Det er Socialforvaltningens vurdering, at Brorson Consult ikke udøver myndighedsarbejde og at samarbejdet med Brorson Consult falder indenfor lovgivningens rammer. Der er alene tale om bistand til socialfaglig forhandling, og derved vedbliver myndigansvaret og kompetencen enten hos rådgiver eller leder i Kolding Kommune, Socialforvaltningen.
Det kan bemærkes, at Socialforvaltningen, på baggrund af den tidligere Falck sag, har været særlig opmærksom på vurdering af, om der ved samarbejdet med Brorson Consult er overgivet myndighedskompetence.
Indhold af kontrakterne
Kolding Kommune har indgået to kontrakter med Brorson Consult. Kontrakterne er indgået den 23. maj 2019 og den 22. september 2019.
Kontrakten af 23. maj 2019 vedrører konsulentbistand, der består i forhandling af takster for borgere på sociale tilbud i henhold til servicelovens paragraffer. Der er tale om borgersager, hvor der forhandles med henblik på en ændring i indsats og/eller takst. Om konsulent-bistanden fremgår desuden, at konsulentfirmaet yder konsulentbistand til sagsgennemgang og forhandling af borgersager, som foregår ved at Kolding Kommune retter henvendelse til Brorson Consult, når der ønskes sparring til takstindplacering for borgere, der modtager støtte i henhold til servicelovens §§ 85,103,104,107,108 eller sociale indsatser, der kan sidestilles hermed.
Kolding Kommune kan modtage sparringen via telefon, mail eller ved fremmøde, alt efter hvad der aftales og findes formålstjenstligt i den enkelte sag.
Ved al forhandling og sparring er der tale om konsulentbistand, og dermed vedbliver myndighedsansvaret og kompetencen, enten hos socialrådgiver eller leder i Kolding Kommune. Brorson Consult varetager således ikke myndighedsansvar, ligesom der heller ikke udøves myndighedsarbejde.
Kolding Kommune kan benytte konsulentfirmaets bistand til forhandling i op til 130 borgersager, men er ikke forpligtet hertil.
Prisen for ovenstående klippekort udgøres af en engangsbetaling på 10 procent af den forhandlede besparelse i hver af de 130 borgersager i de næste 12 måneder, tillagt moms og kørsel. Såfremt der ikke forhandles en årlig besparelse, afregnes derfor intet ud over kørsel.
Den anden kontrakt er indgået den 22. september 2019. Denne kontrakt vedrører sparring til takstindplacering for borgere, der indflytter på et social tilbud, eller hvor leverandør søger om øgning af takst.
Sparringen leveres via telefon, mail eller fremmøde, alt efter hvad der aftales i den givne sag.
Ved al forhandling og sparring er der tale om konsulentbistand, og dermed vedbliver myndighedsansvaret og kompetencen, enten hos socialrådgiver eller leder i Kolding Kommune. Brorson Consult varetager således ikke myndighedsansvar, ligesom der heller ikke udøves myndighedsarbejde.
Kolding Kommune kan benytte konsulentfirmaets bistand til forhandling i op til 30 borgersager, men er ikke forpligtet hertil.
Ifølge aftalen sker der fakturering på timebasis, således at timeprisen udgør 1600 kr. plus moms. Såfremt der bliver behov for fremmøde, regnes transporttid med en vægtning på 50% samt der afregnes for kørte km med 3,56 kr. pr. km tillagt moms.
Denne kontrakt har Kolding Kommune endnu ikke benyttet sig af.
Status på samarbejdet med Brorson Consult
Sager om borgere i botilbud, hvor der har været afholdt belysningsmøder:
Socialforvaltningen har alene afholdt belysningsmøder på henholdsvis Psykiatri- og Handicapområdet for de sager, hvor der ikke er den nødvendige gennemsigtighed i forhold til borgerens behov, den indsats der ydes og den takst, der skal betales til leverandøren. Det er sager, hvor taksten på bostedet udgør mere end grundtakst. Det vil sige, det er borgere, der betales ekstra til (tillægsydelser) på de respektive bosteder.
Psykiatri:
Gennemgang af borgersager på Psykiatriområdet har vist, at der i 25 borgersager ikke har været den nødvendige gennemsigtighed mellem behov, indsats og takst.
I 10 borgersager har der været afholdt belysningsmøder. Ingen af sagerne har vist et forhandlingspotentiale.
I 12 borgersager var der planlagt belysningsmøder i december måned 2019 og januar måned 2020, men møderne er indtil videre aflyst, som følge af udvalgets beslutning i december måned 2019.
I 3 borgersager afventes der en tilbagemelding fra bostederne om mødedato.
Handicap:
Gennemgang af borgersager på Handicapområdet har vist, at der i 55 borgersager ikke har været den nødvendige gennemsigtighed mellem behov, indsats og takst.
I 10 borgersager har der været afholdt belysningsmøder. Ingen af sagerne har vist et forhandlingspotentiale.
I 3 borgersager var der planlagt belysningsmøder i januar måned 2020, men møderne er indtil videre aflyst, som følge af udvalgets beslutning i december måned 2019.
I 4 borgersager afventes der en tilbagemelding fra bostederne om mødedato.
I 38 borgersager er der endnu ikke fastlagt mødedato for et belysningsmøde.
Bilag
Sagsnr.: 20/5370
Resumé
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget besluttede på udvalgsmøderne den 18. december 2019, at Kolding Kommunes frivillige foreninger fremover skal ansøge om støtte til frivilligt socialt arbejde efter Servicelovens §18, så udvalgene kan foretage den indledende sagsbehandling af foreningernes ansøgninger til udvalgsmøderne i juni.
Det er imidlertid forvaltningens vurdering, at en så tidlig behandling vil give de frivillige foreninger en række udfordringer. Derfor foreslås det, at fristen lægges 1. august til politisk behandling til udvalgsmødet den 26. august.
Procesplanen for uddeling af §18-midler for 2021 med politisk behandling i august fremlægges derfor til godkendelse.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at procesplanen for uddeling af §18-midler for 2021 godkendes.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Procesplanen for uddeling af § 18 midler blev godkendt med den tilføjelse, at punktet oversendes til Arbejdsmarkedsudvalget til orientering.
Henrik Nielsen
Beslutning Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget den 19-02-2020
Procesplanen for uddeling af § 18 midler blev godkendt med den tilføjelse, at punktet
oversendes til Arbejdsmarkedsudvalget til orientering.
Elvis Comic
Ole Martensen
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Kolding Kommune afsætter hvert år et beløb til støtte til frivilligt socialt arbejde gennem §18-midlerne (Servicelovens §18). Midlerne går både til mindre foreninger drevet af frivillige og til samarbejdsaftaler med større foreninger.
Ansøgningsfristen for at søge §18-midler har hidtil været den 1. oktober hvert år. Social- og Sundhedsudvalget og Socialøkonomi-, Handicap- og Hjælpemiddeludvalget besluttede på udvalgsmøderne den 18. december 2019, at den indledende sagsbehandling af §18-midlerne skulle foregå i juni måned.
Det vil betyde, at ansøgningsfristen for de frivillige foreninger skulle være den 1. maj.
Det er forvaltningens vurdering, at en så tidlig ansøgningsfrist vil få utilsigtede konsekvenser for de frivillige foreninger:
- De frivillige foreninger skal aflevere deres årsregnskaber for at det kan afgøres, om de er berettiget til støtte. Ikke alle foreningers årsregnskaber er klar allerede til d. 1. maj.
- Social- og Sundhedsudvalget besluttede i 2019 at opdele §18-midlerne i tre del-puljer med tre forskellige målgrupper under forskellige politiske udvalg. Det er de frivillige foreninger selv, der skal vurdere hvilken målgruppe, de primært henvender sig til og dermed hvilken delpulje, de søger. Hvis to delpuljer kan søges i juni, mens den sidste (Arbejdsmarkedsudvalgets) søges efter sommerferien har forvaltningen ikke mulighed for at hjælpe foreninger, der har fejlvurderet deres primære målgruppe. Det kan få økonomiske konsekvenser for enkelte frivillige foreninger.
Forvaltningen foreslår derfor, at ansøgningsfristen for de frivillige foreninger i stedet bliver den 1. august 2020.
Det vil give de politiske udvalg mulighed for at foretage den politiske behandling af fordeling af midlerne til udvalgsmøderne den 26. august 2020.
En detaljeret procesplan er vedlagt som bilag til godkendelse.
Foreninger med samarbejdsaftaler har seks måneders opsigelse for at tage hensyn til at de har medarbejdere, husleje, mv., som vil skulle opsiges, hvis støtten frafalder eller mindskes. Hvis eksempelvis en samarbejdsaftale opsiges efter fordeling af §18-midlerne i august vil det betyde en mindre ekstra udgift i de første måneder af det efterfølgende år. Denne mindre ekstra udgift kan der tages højde for i årets fordeling.
Bilag
Sagsnr.: 20/5
Resumé
På baggrund af en indledende vurdering af de forventede aktiviteter og udgifter i forhold til det korrigerede budget 2020 på sundhedspolitik, orienterer den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør om forventningerne til årets resultat.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Det korrigerede budget på sundhedspolitik, inkl. forventede overførsler fra 2019, udgør 112.289.000 kr. i 2020. På baggrund af en indledende vurdering af de forventede aktiviteter og udgifter i forhold til det korrigerede budget 2020 på sundhedspolitik, orienterer den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør om forventningerne til årets resultat.
Sagsnr.: 20/969
Resumé
Budgetrammen for;
Socialpolitik, serviceudgifter udgør kr. 300.187.000
Socialpolitik, overførsler udgør kr. 8.718.000
Udgifts- og aktivitetsstyringsnotat eftersendes.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at opfølgningen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Budgetopfølgningen blev taget til efterretning.
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Udgifts- og aktivitetsstyringsnotat er den løbende opfølgning på Socialområdet.
Notatet viser udgiftsudviklingen via budgetopfølgningen samt koblingen mellem faglighed og økonomi via ”Indsatstrappens udgifts- og aktivitetsmodel”. Denne model opgør mængder og udgifter på relevante områder og giver herigennem indsigt i udgifter, aktiviteter samt bevægelser over tid.
Bilag
Sagsnr.: 20/666
Resumé
Konsulentfirmaet Muusmann har i samarbejde med Herning Kommune gennemført et serviceeftersyn af Handicap- og Psykiatriområdet. I den forbindelse blev Kolding Kommune inviteret til at deltage i en benchmarking af udgiftsniveauet for 2015-2018 (hovedvægt på 2018) med Herning, Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Viborg kommuner.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 22-01-2020
Sagen udsættes til næste møde.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Der orienteres på mødet om de væsentligste resultater for Kolding Kommune af benchmarkingen.
Sagsnr.: 19/3274
Resumé
Social- og Sundhedsudvalget har på udvalgsmødet 23. januar 2019 drøftet arbejdsmiljøet i Familierådgivningens Afsnit for børn. Social- og Sundhedsudvalget anerkender vigtigheden af et godt arbejdsmiljø, og har derfor bedt forvaltningen om løbende at få en status på arbejdet med arbejdsmiljøet i Afsnit for børn.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Orienteringen blev taget til efterretning med den tilføjelse, at sagen fra april måned behandles kvartalsvis.
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget har bedt forvaltningen om en løbende status på sygefraværstallene og arbejdet for at styrke arbejdsmiljøet. I denne udvalgssag gives status for den senest afsluttede måned, januar 2020. Status er vedhæftet som bilag.
Der er ikke længere igangværende tiltag i Familierådgivningens Afsnit for børn, da alle tiltag er afsluttet. Dette skyldes, at der på baggrund af tiltagene nu opleves en stor arbejdsglæde og faglig stolthed i Familierådgivningens Afsnit for børn. HR har været tovholder på forskellige initiativer og har netop afsluttet det sidste initiativ ultimo december 2019.
Endvidere har konsulentfirmaet Implement konkluderet, at Familierådgivningen, herunder Afsnit for børn, er en afdeling, hvor der er indarbejdet en klar systematik og procedurer i arbejdet med byens børn og unge. Alt sammen arbejdsgange, der giver den enkelte medarbejder en tryghed og en styrke i arbejdet.
Derudover er der afleveret ledelsestilsyn for Familierådgivningen i december 2019, som Afsnit for børn er en del af, hvoraf det blandt andet fremgår, at der fortsat er lovmedholdelighed i sagerne. Der bliver lavet undersøgelser, truffet afgørelser og ført tilsyn i sagerne, hvilket blandt andet også betyder, at de respektive tidsfrister ved børnesamtaler og undersøgelser bliver overholdt.
Bilag
Sagsnr.: 19/36150
Resumé
Medlem af Social- og Sundhedsudvalget, Trille Nikolajsen (V), anmoder om at få en sag på dagsordenen.
Der ønskes en redegørelse for tilbud til voksne med angst.
Redegørelsen viser, at Kolding Kommune har følgende særlige tilbud til mennesker med angst:
- Bostøtte og Team for spiseforstyrrelser
- Borger til borger
- Væresteder
- CSV – Center for Specialundervisning og rådgivning for unge og voksne
- PPR
- Revanche
- Veterankoordinator
- Sundhedssamtaler
- Ligevægt
Hvis man får brug for hjælp i Kolding Kommune vil den almindelige indsats igennem Selvværd og Sammenhæng også arbejde med angstproblematikken som en del af det, som det enkelte menneske har brug for hjælp til.
Der er ligeledes tilbud i civilsamfundet.
Tilføjelse til resumé 19.02.2020
Sagen var på i december 2019 med en orientering og redegørelse om tilbud til voksne med angst.
Udvalget tog orienteringen til efterretning med den tilføjelse, at der ønskes et samlet overblik over tilbuddene til unge og voksne med angst, som findes i civilsamfundet, Kolding Kommune og i regionalt regi. Endvidere besluttede udvalget, at forvaltningen undersøger, om der kan arbejdes med en anden og en tilsvarende tilgang som ligevægtsprojektet for unge og voksne med angst.
Der er nu udarbejdet et samlet overblik over tilbuddene til unge og voksne (se bilag).
Gennem overblikket kan det konstateres, at unge og voksne borgere har adgang til rådgivning, hjælp og støtte i både civilsamfundet, kommunen og regionen, når det handler om angst. Der er således mange ”indgange” til at få hjælp, og tilbuddene fletter sig ofte ind i hinanden, og den ene indgang leder ofte borgeren hen til en anden.
Tilbuddene, og de indgange borgerne har til de kommunale tilbud, er funderet på de metoder og praksisser, der er i tilgangen i strategien Selvværd og Sammenhæng og principper og metoder fra f.eks. ligevægtsprojektet.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør og den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Nyt forslag 19.02.2020
Den konstituerede Socialdirektør og den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 18-12-2019
Udvalget tog orienteringen til efterretning med den tilføjelse, at der ønskes et samlet overblik over tilbuddene til unge og voksne med angst, som findes i civilsamfundet, Kolding Kommune og i regionalt regi. Endvidere besluttede udvalget, at forvaltningen undersøger om der kan arbejdes med en anden og en tilsvarende tilgang som ligevægtsprojektet for unge og voksne med angst.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Orienteringen blev taget til efterretning med den tilføjelse,
at der udarbejdes en tilsvarende oversigt over tilbud til børn og unge med angst,
at sagen oversendes til Arbejdsmarkedsudvalget til orientering.
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Medlem af Social- og Sundhedsudvalget Trille Nikolajsen (V) anmoder om at få en sag på dagsordenen.
Der ønskes en redegørelse for tilbud til voksne med angst.
Redegørelse:
Hvis man får brug for hjælp i Kolding Kommune vil den almindelige indsats igennem Selvværd og Sammenhæng arbejde med angstproblematikken som en del af det, som det enkelte menneske har brug for hjælp til.
Derudover har Kolding Kommune en række særlige tilbud til voksne med angst:
Bostøtte og Team for spiseforstyrrelser
Det er eksempelvis tilfældet, hvis borgere med angst får brug for hjælp fra Kolding Kommunes bostøtte (servicelovens §85) eller i Team for spiseforstyrrelser. Ud fra borgerens behov og ønsker støttes borgerne i arbejdet med deres udfordringer, og hvis angst er en del af billedet, arbejdes der også med det.
Som redskaber anvendes primært samtaler med psykoedukation og eksponering. Der er også en klatregruppe, hvor borgerne kan træne deres socialangst.
Hvis borgerne er tilknyttet en behandler i Psykiatri, samarbejder Kolding Kommune også med dem.
I bostøttetilbuddet på socialpsykiatriområdet er de lige nu ved at afprøve virtual reality-briller (VR-briller) til borgere med angst. Der skal bl.a. afprøves film som kan berolige og film, hvor borgerne kan træne de situationer, der giver angst.
Borger til borger
I Borger til Borger sættes man sammen med en mentor, som er et menneske der selv har stået med nogle af de samme udfordringer og derfor kan genkende det, man står med. For mange både borgere og mentorer er angst en del af det, de oplever eller har oplevet.
Sammen med mentor kan man derfor arbejde med, hvordan man håndterer angsten og hvad man kan gøre for at det ikke bliver for svært at leve med.
Væresteder
Vækststedet, Savværket og Pusterummet er væresteder for mennesker med psykiske problemstillinger, herunder angst. På Vækststedet er der eksempelvis et gruppeforløb, som hedder ”hverdagsmestreringsgruppen”, hvor de snakker med hinanden om hvordan de tackler udfordringer i hverdagslivet, bl.a. de udfordringer, der relaterer sig til angst. Særligt i ungegruppen fylder angst meget.
På værestederne og i grupperne hjælper de hinanden. De bliver en del af fællesskaber med andre, der også har prøvet at stå med lignende udfordringer, og sammen kan de derfor øve sig i trygge omgivelser. Der er ikke fokus på diagnoser, men fokus på, hvad det betyder af udfordringer i hverdagen og hvordan de kan arbejde med det.
CSV – Center for Specialundervisning og rådgivning for unge og voksne
CSV, Center for Specialundervisning og rådgivning for unge og voksne, har tilbud om psykologisk bistand for de borgere, som er tilknyttet CSV. Det er tilbud til borgere med f.eks. stressrelaterede symptomer, angstilstande, depression eller selvværdsproblematikker. Jobcentret kan også tilkøbe forløb til borgere i beskæftigelsesforløb ved psykologerne hos CSV. CSV har psykologiske samtaleforløb, forløb for STU-elever og forløb for psykisk sårbare.
PPR
Pædagogisk psykologisk rådgivning har en psykologordning til frafaldstruede unge i ungdomsuddannelse, som kan bringes i spil, hvis en ung er frafaldstruet pga. angst.
Revanche
Revanche er et socialt behandlingstilbud til borgere, som har svært ved at komme videre med deres livssituation i forhold til uddannelse og job, bl.a. pga. angst. Tilbuddet støtter borgerne i at finde og udvikle kompetencer og ressourcer med henblik på at opnå et aktivt arbejdsliv. Man bliver henvist til tilbuddet fra Jobcentret, og det er derfor for borgere, som modtager kontanthjælp, sygedagpenge eller lignende.
Veterankoordinator
Kolding Kommune har en veterankoordinator, som vejleder tidligere udsendte i hvilke tilbud, der findes, og hvordan de kan få hjælp. PTSD, depression og angst er blandt de udfordringer, der kan opstå efter udsendelse.
Sundhedssamtaler
Sundhedssamtaler er et gratis tilbud om samtaler til voksne, hvor der er fokus på der, hvor man som menneske er lige nu, og de ønsker man har til forandringer i hverdagen. Hvis angst er en del af ens udfordringer, så kan samtalerne handle om det. Der er en psykolog og forskellige andre sundhedsfaglige medarbejdere tilknyttet tilbuddet.
Ligevægt
Ligevægt er et holdforløb for mennesker, der bøvler med deres forhold til krop, vægt og mad.
I Ligevægt arbejdes der med det, der er meningsfuldt for den enkelte deltager. Mange af deltagerne lider af social angst eller forskellige fobier, og derfor bliver det ofte en del af ligevægtsforløbene at arbejde med at håndtere tanker og følelser i forbindelse med angst.
Der er også sparring til deltagerne i individuelle samtaler, og her kan der også arbejdes med angstrelaterede problematikker.
Tilbud i civilsamfundet
Der er også en række tilbud i civilsamfundet til borgere med angst. Det er ikke en udtømmende liste, men to lokale eksempler på tilbud i civilsamfundet er Kolding Selvhjælp og Sind Ungdom.
Kolding Selvhjælp yder gratis anonym hjælp til mennesker i krise og med udfordringer. Det kan eksempelvis være pga. angst. Det bygger på troen på, at mennesker i krise kan bearbejde deres problemer ved at møde andre, som står i samme livssituation eller har været igennem identiske oplevelser. Der er f.eks. selvhjælpsgrupper, individuelle samtaler, motionsvenner og aflastning til pårørende.
Sind Ungdom har for nyligt oprettet en lokalklub i Kolding, som tilbyder aktiviteter, frirum og stærke fællesskaber, hvor unge sårbare kan møde andre sårbare unge, bryde den negative ring af ensomhed og afmagt og genvinde styrken til at håndtere deres egen livssituation.
Tilføjelse til sagsfremstilling 19.02.2020
De menneskelige og samfundsmæssige omkostninger forbundet med angst og depression er høje og stigende. Det er nogle af de dyreste lidelser for samfundsøkonomien grundet overførselsindkomster og mistede arbejdsdage.
Flere undersøgelser har vist, at mellem 12-20% af befolkningen i løbet af et år har en angsttilstand. Flest angsttilstande ses blandt kvinder i forhold til mænd. Der er også mange, der har flere former for angst eller angst og depression samtidig. Nogle klarer et almindeligt hverdagsliv, for andre er angstlidelsen medvirkende til, at de har svært ved at klare hverdagen uden hjælp.
Overblikket i bilag 1 giver et billede af, at der er mange tilbud og mange indgange, hvor man som borger kan søge hjælp, støtte og viden om angst. Der skal tages forbehold for at listen af tilbud ikke er udtømmende.
Ud fra hovedindsigterne i Selvværd og Sammenhæng er det, ud fra borgernes perspektiv, dog ikke antallet der er afgørende for, om man som menneske føler at muligheden for at få hjælp og støtte er tilstede. Det er vigtigt for borgerne at tilbuddene er let tilgængelige og gennemskuelige. Det mest afgørende er oplevelsen af at blive hørt og forstået, og at de oplever at den hjælp og de løsninger, de får, er meningsfulde og virker.
Tilbuddene og de indgange borgerne har til de kommunale tilbud er funderet på de metoder og praksisser, der er i tilgangen i strategien Selvværd og Sammenhæng.
I tråd med principper, praksis og metoder i f.eks. Ungekontakten og Ligevægtsprojektet, sigter vores tilbud og indgange for borgerne på, hele tiden at blive bedre i mødet med borgeren og i udviklingen af meningsfulde løsninger sammen med borgeren.
I Ligevægtsprojektet er der nogle centrale elementer, som gør tilbuddene stærke og effektfulde for borgerne:
- Inklusion i tilbuddet sker ud fra dét, der fylder hos borgeren – frem for faglige kategorier, måling og diagnoser
- Der er fokus på indre styring og forandringsprocesser – frem for ydre styring, måling og præstationer
- Under forløb er der både forudsigelige rammer og plads til borgernes indflydelse og hurtige justeringer
- Der er holdforløb, som er meningsfulde fællesskaber med familiær rummelighed
- Der er ligeværdige og respektfulde relationer ml. medarbejdere, deltagere og deltagerne internt
- Der er både holdaktiviteter og individuel sparring
- Fastholdelse handler om at fortsætte, fordi det giver mening
I relation til ligevægt er det vigtigt at vi, gennem vores formidling, i vores retorik og måde at kommunikere på omkring angst, ikke kommer til at vække en forkerthedsfølelse hos borgerne. Gør vi dette, så risikerer vi at borgeren fastholdes i en negativ spiral, og så er vi indirekte med til at lukke af for muligheden for udvikling og forandring hos borgeren. Dette sigter vi også på at implementere i Kolding Kommunes tilbud til unge og voksne med angst.
Tilbuddene vedrørende angst skal nu og fremover udvikles ud fra det tilgangsmæssige afsæt i Selvværd og Sammenhæng:
Trin ét: Ved at møde borgeren i dennes centrum, der hvor borgeren aktuelt er, og i trin to: Samarbejde med borgeren om at afdække og undersøge, hvilke udfordringer og muligheder, der er, og sammen med borgeren ser på, i hvilken rækkefølge de med fordel kan takles.
Herigennem åbnes der op for at vi i et samarbejde med borgeren finder løsninger på, hvordan disse udfordringer kan håndteres. I det samarbejde med borgeren er vi sammen eksperimenterende med, hvilke strategier borgeren kan afprøve, og pædagogisk set guider borgeren til at gøre sig sine eksperimenter og egne opdagelser omkring, hvad der fungerer for borgeren og hvordan.
Bilag
Sagsnr.: 20/10
Resumé
Der gives en status omkring de særlige psykiatriske pladser for 2019, herunder hvad Kolding Kommune har betalt for dem i 2019.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at status for de særlige psykiatriske pladser for 2019 tages til efterretning,
at udvalget får en ny status, når der er data for første halvår af 2020.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Sagen udsættes til næste udvalgsmøde.
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Folketinget vedtog den 8. juni 2017 loven om de særlige psykiatriske pladser. I Region Syddanmark oprettedes 15 pladser i Vejle pr. 1. marts 2018. Senere på året blev der oprettet 17 pladser i Esbjerg. Det er kommunerne, der henviser til pladserne. Lovbekendtgørelse nr. 1160 af 29. september 2015 som ændret ved § 1 lov nr. 691 af 8. juni 2016.
Det blev i Folketinget besluttet at ændre i loven om de særlige pladser med virkning fra den 1. april 2019 jf. lov nr. 274 af 26. marts 2019, så visitationskriterierne blev blødt op med henblik på, at der ville blive visiteret flere til pladserne.
Konsekvenserne af ændringerne har blandt andet været, at 3 af visitationskriterierne er lempet.
De 3 kriterier, der er lempet, er farlighedskriteriet, så det efter ændringen er tilstrækkeligt, at patienten vurderes at være farlig eller i risiko for at blive farlig for andre. Det er heller ikke længere nødvendigt at have en psykiatrisk diagnose, og endelig skal opholdet vurderes at være det bedst egnede for at imødekomme patientens særlige behov.
Ændringen medførte endvidere, at blot 4 ud af de 6 kriterier skal være opfyldt for at en patient kan visiteres til tilbuddet. De følgende tre kriterier skal fortsat være opfyldt:
1. Patienten vurderes at være eller i risiko for at blive til fare for andre og uforudsigelig i
sin adfærd.
2. Patienten har eller må formodes at have en svær psykisk lidelse.
3. Patienten har særlige sociale problemer.
Og ét af følgende kriterier skal samtidig være opfyldt:
1. Patientens forløb er karakteriseret ved gentagne indlæggelse eller en længerevarende indlæggelse i den regionale psykiatri.
2. Patientens ophold vurderes at være det bedst egnede for at kunne imødekomme den pågældendes særlige behov for behandling, rehabilitering og støtte, herunder eventuelt misbrugsbehandling.
3. På baggrund af en begrundet formodning vurderes opholdet at være egnet til at forhindre at patienten vil indtage eller købe rusmidler, anskaffe farlige genstande eller begå kriminalitet,
herunder udøve vold.
Derudover præciseres det i loven, at patienten skal være habil, fyldt 18 år og skal
give informeret samtykke til opholdet. Samtidig udvides opholdets varighed, så det fremover forventes at vare mellem 3 og 12 måneder.
Kolding Kommune har benyttet 3 pladser i løbet af 2019. Varigheden af opholdene har været fra 120 dage til 201 dage. Kolding Kommune har betalt 1,85 mio. kr. for benyttelse af de tre pladser. Der er i løbet af 2019 betalt 2,25 mio. kr. pga. tompladsordningen. Samlet har Kolding Kommune betalt 4,1 mio. kr. til de særlige pladser i 2019.
Bilag
Sagsnr.: 20/3334
Resumé
Analysen Implement peger på at Kolding Kommune, inden for midlertidige botilbud og længerevarende botilbud, har høje og stigende udgifter. Der er et potentiale i at reducere antallet af borgere i disse tilbud og reducere omkostningerne, som er steget markant de seneste år.
Det vurderes, at der er potentiale i at følge tættere op på borgere i midlertidige botilbud, samt at der er behov for ensretning af vurderings- og opfølgningspraksis i organisationen. Varigheden af de enkelte forløb kan med fordel nedbringes – enten med en konvertering til socialpædagogisk støtte eller ved at udvikle på den støtte, der gives i botilbuddet.
Der er et potentiale i at øge fleksibiliteten og kvaliteten i botilbud, så de ikke ”fyldes op” eller sander til, men kapaciteten skabes, hvor der er mest behov for den.
Der er et potentiale i at arbejde med progression, varighed og tæt opfølgning i samarbejde mellem myndighed og udfører. Fleksibiliteten og kvaliteten i botilbuddet skal gerne give borgeren oplevelsen af at opnå nye kompetencer og færdigheder til et mere selvstændigt liv, med andre ord at komme sig.
Med afsæt i ovenstående ansøgte Socialforvaltningen Socialstyrelsen, og har fået tilsagn om implementeringsstøtte til Indsatsforløb om kvalitet i socialpsykiatrien.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Sagen udsættes til næste udvalgsmøde.
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Socialforvaltningen ved fra indsigterne, opnået i designprocessen med inddragelse af over 300 borgere, at nogle af de handlinger, vi foretager os, ikke opleves som meningsfulde hos borgerne.
Når vi ikke rammer plet med den rette hjælp og støtte, vi er sat i verden for at levere, så får det enkelte menneske ikke løst de udfordringer, der fik ham eller hende til at opsøge os - og det koster dyrt på den lidt længere bane.
Vi er overbeviste om, at svaret på de økonomiske udfordringer skal findes i at tage udgangspunkt i borgernes behov og oplevelser, ønsker og drømme og at skabe bedre sammenhæng i vores hjælp til borgerne. Tesen er, at borgerne, uanset funktionsnedsættelse, ultimativt ønsker og drømmer om at være selvstændig i eget liv. Målet er derfor at støtte rejsen mod et så selvstændigt liv som muligt.
Socialstyrelsens indsatsforløb tager afsæt i en recovery-orienteret mindset, hvor udgangspunktet er, at borgeren kommer sig. Recovery er borgerens eget begreb, og er dermed borgerens egen forståelse af trivsel i tilværelsen og i det gode liv. Dette falder i tråd med Socialforvaltningens strategi Selvværd og Sammenhæng og i den tilgang, vi ønsker at have til borgeren i Socialforvaltningen.
Med Socialstyrelsens implementeringsstøtte ønskes at videreudvikle den sociale bostøtte på Marielund og Ryttermarksvej, med særligt fokus på at arbejde med en rehabiliterende tilgang. Rehabilitering er et fagligt begreb, som indebærer en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem borger, pårørende og fagpersoner.
Formålet med rehabilitering er, at borgeren opnår så selvstændigt og meningsfuldt liv, som muligt.
Rehabilitering tager udgangspunkt i borgerens hele livssituation, og betyder, at vi som fagpersoner støtter borgeren i at opnå sine ønsker og mål gennem særligt tilrettelagt forløb.
Støtten skal i højere grad understøtte igangsat behandling som f.eks. behandling i regionens lokalpsykiatri, eller misbrugsbehandling og videreføres til den socialpædagogiske støtte, således at borgeren oplever sammenhæng i indsatsen.
Socialstyrelsens implementeringsstøtte forventes at have en varighed på 6-8 måneder i 2020.
Sagsnr.: 20/6
Resumé
Sundhed og Træning fremsender kvalitetsstandarder for Servicelovens § 86 1 for genoptræning og Servicelovens § 86, stk. 2 vedligeholdelsestræning for børn og voksne til godkendelse i Social- og Sundhedsudvalget. Kvalitetsstandarderne er en beskrivelse af de forskellige former for træning og genoptræning, borgerne kan ansøge om.
Kvalitetsstandarderne fastsætter serviceniveauet inden for genoptræning efter Servicelovens § 86 stk. 1 og 2 i Kolding Kommune og godkendes en gang årligt af Social- og Sundhedsudvalget.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør forslår,
at kvalitetsstandarderne for henholdsvis vedligeholdelsestræning for børn og voksne samt genoptræning godkendes.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Kvalitetsstandarderne blev godkendt.
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Kvalitetsstandarderne omfatter genoptræning jf. Lov om social service §86, stk. 1 samt vedligeholdelsestræning for børn og voksne jf. Lov om social service § 86, stk. 2.
Kvalitetsstandarderne beskriver de forskellige former for vedligeholdelsestræning for børn og voksne samt for genoptræning, som borgere kan henvende sig om på Sundhedsområdet. Borgeren kan for eksempel henvende sig om genoptræning til Sundhedscenter Kolding.
Team Træning og Visitation i afdelingen for Sundhed og Træning vil herefter anvende kvalitetsstandarderne som grundlag for at bevilge eller give afslag på borgerens ansøgning.
Kvalitetsstandarderne skal ses som en ramme, idet det altid vil være en konkret individuel vurdering, der afgør om borgerens ansøgning imødekommes, eller om der gives afslag.
Der er ikke ændringer i kvalitetsstandarderne for 2020 i forhold til 2019.
Jf. Bekendtgørelse om kvalitetsstandarder for hjemmehjælp, rehabiliteringsforløb og træning efter servicelovens §§ 83, 83 a og 86 bekendtgørelse nr. 1575 af 27/12/2014 skal kvalitetsstandarderne godkendes èn gang årligt. Kompetencen hertil er uddelegeret af
Byrådet til Social- og Sundhedsudvalget, jf. Byrådets beslutning den 27. februar 2018.
Forslag til kvalitetsstandarder for 2020 fremgår af bilaget.
Bilag
Sagsnr.: 20/6
Resumé
Kvalitetsstandarden for Døgnrehabilitering Kolding skal godkendes i Social- og Sundhedsudvalget en gang årligt.
Kvalitetsstandarden fastsætter serviceniveauet for genoptræning og rehabilitering på døgnpladser i Kolding Kommune. Der er ændringer i kvalitetsstandarden for 2020 i forhold til serviceniveauet, da kapaciteten fremadrettet er mindre i udvalgte ferieperioder.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Senior-, Sundheds- og Fritidsdirektør foreslår,
at kvalitetsstandarderne for kompleks rehabilitering og genoptræning på døgnpladser i Kolding Kommune godkendes.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Kvalitetsstandarden blev godkendt.
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Kvalitetsstandarden beskriver de forskellige former for rehabilitering og genoptræning på døgnpladser i Kolding Kommune, som er en målrettet og tidsbegrænset samarbejdsproces mellem en borger, evt. pårørende og fagfolk ud fra Sundhedsloven §119, stk. 2 og §140 samt Lov om social service §84, stk. 2, §86 stk. 1 og §87.
Borgeren kan ansøge om en plads på Døgnrehabilitering Kolding ved tab af funktionsevne efter længere tids indlæggelse, eller hvis borgeren har komplekse problemstillinger og har brug for en rehabiliterende, tværfaglig indsats på grund af betydelige indskrænkninger i sin fysiske, psykiske og/eller sociale funktionsevne og vurderes at kunne profitere af et ophold.
Borgeren ansøger Senior- og Sundhedsrådgivningen om ophold på Døgnrehabilitering Kolding. Senior- og Sundhedsrådgivningen inddrager Døgnrehabilitering Koldings forløbskoordinator eller leder til en faglig vurdering forud for, at der træffes afgørelse om ophold. Døgnrehabilitering Koldings forløbskoordinator eller leder koordinerer indflytning
i Døgnrehabilitering Kolding ud fra borgerens behov, den aktuelle kapacitet og eventuelle venteliste.
I forhold til kvalitetsstandarden for 2019 er der ændringer, idet Døgnrehabilitering Kolding nedlukker Påsken over (fredag før Påske til og med mandag efter Påske), nedlukker med 50% i juli måned samt nedlukning henover julen (fra og med d. 24. december frem til og med d. 3. januar).
Jf. Bekendtgørelse om kvalitetsstandarder for hjemmehjælp, rehabiliteringsforløb og træning efter servicelovens §§ 83, 83 a og 86 bekendtgørelse nr. 1575 af 27/12/2014 skal kvalitetsstandarderne godkendes én gang årligt. Kompetencen hertil er uddelegeret af Byrådet til Social- og Sundhedsudvalget, jf. Byrådets beslutning den 27. februar 2018.
Forslag til kvalitetsstandard for 2020 fremgår af bilaget.
Bilag
Sagsnr.: 20/5155
Resumé
Bikubenfonden og Dansk Design Center søger fem kommuner, som vil være med til at nytænke indsatsen for unge i overgangen mellem anbringelse og eget hjem. Partnerskabet hedder ”Min vej hjem”.
For at blive udvalgt er det vigtigt, at kommunen har visionære målsætninger på området forankret øverst i organisationen politisk såvel som administrativt på samme tid, som de skal være bredt accepteret i organisationen. Det er også vigtigt, at kommunen har en åben, engagerende og nysgerrig tilgang til at løse udfordringerne i tæt samarbejde med de unge selv og lokale aktører.
Dansk Design Center understøtter processen med ressourcer, facilitering og international viden. Når forløbet er færdigt har kommunen udviklet nye virkningsfulde løsninger for de unge, som kan bruges i hverdagen efterfølgende.
Henvendelsen fremlægges her til drøftelse og med indstilling om, at Kolding Kommune ansøger om at indgå i et partnerskab med Bikubenfonden og Dansk Design Center om ”Min vej hjem”.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget og Børne- og Uddannelsesudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør og Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at Kolding Kommune ansøger om at indgå i et partnerskab med Bikubenfonden og Dansk Design Center om ”Min vej hjem”.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Udvalget godkendte, at Kolding Kommune ansøger om at indgå i et partnerskab med Bikuben Fonden og Dansk Design Center om ”Min vej hjem”.
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Det er ofte sværere for anbragte unge end andre unge at flytte hjemmefra og gennemføre en uddannelse med henblik på at blive selvstændige og selvforsørgende i voksenlivet.
Kolding Kommune arbejder allerede på forskellige måder for at hjælpe de anbragte unge bedst muligt i den overgang, men heller ikke Kolding Kommune har for alvor knækket koden endnu.
Derfor foreslår Børne-, Uddannelses- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Socialforvaltningen, at Kolding Kommune søger om at være med i partnerskabet og design- og innovationsprojektet ”Min vej hjem” i samarbejde med Bikubenfonden og Dansk Design Center.
Formålet med projektet er at nytænke indsatsen for unge i overgangen mellem anbringelse og eget hjem.
Bikubenfonden og Dansk Design Center leder efter kommuner, der har visionære målsætninger for de unge og en tilgang, hvor udfordringer løses sammen med de anbragte unge og andre lokale aktører.
Kolding Kommune er en designkommune med en politisk vedtaget vision om at skabe visionær velfærd sammen med design som bærende metode. ”Min vej hjem” vil være en styrkelse af dette arbejde og en unik mulighed for at skabe nye løsninger sammen med de unge selv og dermed med udgangspunkt i borgerens centrum. De nye løsninger kan bl.a. handle om fællesskaber, uddannelse og arbejde. Samtidig vil deltagelse i partnerskabet bidrage til at styrke det gode samarbejde mellem Kolding Kommune og Dansk Design Center.
Kolding Kommune har høje politiske ambitioner for alle børn og unge. En deltagelse i projektet giver bedre muligheder for at hjælpe de anbragte unge godt ud i voksenlivet og nå de politiske målsætninger i eksempelvis Ungepolitikken og den Sammenhængende børne- og ungepolitik.
Forløbet vil have særligt fokus på at udvikle løsninger, der sikrer anbragte unge adgang til varige relationer og positive fællesskaber. I den forbindelse kan det fremhæves, at ”Sæt fællesskabet i spil” er en af Selvværd og Sammenhængs 5 leveregler og at Kolding Kommune har mange stærke fællesskaber, som kunne få en ny rolle for de unge i overgangen fra anbringelse til at skulle bo selv.
Space er et mødested i Kolding Kommune for nuværende og tidligere anbragte unge samt unge tilknyttet organisationen Tinghøj. Forvaltningen vil gå i dialog med de unge, der kommer i Space for at deres erfaringer, oplevelser og idéer kan være med til at forme Kolding Kommunes projektforslag.
Der er ansøgningsfrist den 13. marts 2020.
Bilag
Sagsnr.: 20/3874
Resumé
Kolding Kommune har et anbringelsesgrundlag, som beskriver den overordnede ramme for Familierådgivningens arbejde i forhold til at anbringe børn og unge i Kolding Kommune.
Det nuværende anbringelsesgrundlag er fra 2013 (se bilag).
Anbringelsesgrundlaget fremlægges til Social- og Sundhedsudvalgets drøftelse af, om anbringelsesgrundlaget skal revideres.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at en revision af Kolding Kommunes anbringelsesgrundlag drøftes.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Udvalget besluttede, at Kolding Kommunes anbringelsesgrundlag revideres og forelægges til godkendelse i efteråret 2020.
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Kolding Kommune har et anbringelsesgrundlag, som beskriver den overordnede ramme for Familierådgivningens arbejde i forhold til at anbringe børn og unge i Kolding Kommune.
Det nuværende anbringelsesgrundlag er fra 2013 (se bilag).
Anbringelsesgrundlaget fremlægges til Social- og Sundhedsudvalgets drøftelse af, om anbringelsesgrundlaget skal revideres.
Bilag
Sagsnr.: 17/17606
Resumé
Arbejdsmarkedsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget godkendte i november 2017 igangsættelse af ”Projekt Råderum – Borgerens centrum”. Projektet var initieret af en ansøgning til Socialstyrelsens pulje om personlige borgerstyrede budgetter til socialt udsatte borgere.
Formålet med puljen var at understøtte socialt udsatte borgeres vej til større grad af selvbestemmelse, rehabilitering og øget livskvalitet ved at give den enkelte borger et borgerstyret budget kombineret med social støtte fra kommunen.
Målgruppen i Kolding har været både aktivitetsparate og uddannelsesparate unge samt unge i ressourceforløb der alle har været meget langt fra både job og uddannelse. Målene i projektet har været at de unge skulle få øget oplevelse af livskvalitet, øget oplevelse af medbestemmelse, øget oplevelse af tillid til systemet og øget tro på at kunne skabe forandring i eget liv.
Det overordnede mål har været, så vidt som mulig, at de unge skulle rykke tættere på selvforsørgelse gennem uddannelse eller job. Et mål var også at højne livskvaliteten hos borgerne.
25 borgere startede op i projektet i tre forskellige hold med opstart henholdsvis maj 2018, september 2018 og december 2018. Hver borger har været tilknyttet projektet i 12 måneder.
Sagen behandles i
Arbejdsmarkedsudvalget samt Social– og Sundhedsudvalget
Forslag
Børne-, Uddannelses– og Arbejdsmarkedsdirektøren foreslår,
at Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen til efterretning
Nyt forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning Arbejdsmarkedsudvalget den 06-02-2020
Orienteringen blev taget til efterretning med den tilføjelse, at udvalget får forelagt en ny sag, hvor mulighederne for personlige borgerstyrede budgetter belyses. Fokus skal være på, hvilke borgere tilbuddet passer til, potentialet og øgede handlemulighederne, og økonomien skal belyses ved de forskellige muligheder.
Tobias K. J. Jørgensen
Benny Dall
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Social- og Sundhedsudvalget tog orienteringen til efterretning med den tilføjelse, at udvalget får forelagt en ny sag, hvor mulighederne for personlige borgerstyrede budgetter belyses. Fokus skal være på, hvilke borgere tilbuddet passer til, potentialet og øgede handlemuligheder, og økonomien skal belyses ved de forskellige muligheder.
Social- og Sundhedsudvalget ønskede tillige, at der er fokus på evaluering af de iværksatte initiativer.
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Historik
Arbejdsmarkedsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget godkendte i november 2017 igangsættelse af ”Projekt Råderum – Borgerens centrum”. Projektet var initieret af en ansøgning til Socialstyrelsens pulje om personlige borgerstyrede budgetter til socialt udsatte borgere.
Formålet med puljen var at understøtte socialt udsatte borgeres vej til større grad af selvbestemmelse, rehabilitering og øget livskvalitet ved at give den enkelte borger et borgerstyret budget kombineret med social støtte fra kommunen.
Ansøgningen til Socialstyrelsen blev udarbejdet i et samarbejde mellem Beskæftigelses – og Integrationsforvaltningen og Senior – og Socialforvaltningen. Senior – og Socialforvaltningen godkendte ansøgningen 15. november 2017.
Målgruppe og projektmål
Målgruppen i Kolding har været både aktivitetsparate og uddannelsesparate unge samt unge i ressourceforløb der alle har været meget langt fra både job og uddannelse. Målene i projektet har været at de unge skulle få øget oplevelse af livskvalitet, øget oplevelse af medbestemmelse, øget oplevelse af tillid til systemet og øget tro på at kunne skabe forandring i eget liv.
Det overordnede mål har været, så vidt som mulig, at de unge skulle rykke tættere på selvforsørgelse gennem uddannelse eller job. Et mål var også at højne livskvaliteten hos borgerne.
Projektforløbet
25 borgere startede op i projektet i tre forskellige hold med opstart henholdsvis maj 2018, september 2018 og december 2018. Hver borger har været tilknyttet projektet i 12 måneder. Fordelingen har været således, at der har været 4 ressourceforløbsborgere, 13 aktivitetsparate borgere og 8 uddannelsesparate borgere.
Det personlige borgerbudget har været op til 50.000 kroner pr. borger.
Forløbet har i høj grad været tilrettelagt individuelt. Det fælles udgangspunkt har været et afsæt i målsætninger, som er formuleret ved hver borgeres projektstart. Den overordnede logik har i forlængelse heraf været, at hvis der kan være enighed om, sammen med borgeren, at et køb af vil bringe borgeren nærmere de overordnede mål, så er det som udgangspunkt godkendt som budgetpost. Det har dog været væsentligt, at borgeren selv har besluttet, hvad pengene skulle bruges til.
Resultater i projektet
Generelt har det været meget positivt for borgerne, at de i projektet har følt sig lyttet til og hørt på deres egne præmisser. Det har for mange givet muligheder, de ikke havde turdet drømme om. Det har givet et mentalt overskud for borgerne, at de har oplevet medvind i samarbejdet med det offentlige, og det har medvirket til positiv udvikling for mange af deltagerne.
I forhold til projektmålene er vurderingen, ved projektets afslutning, hos deltagerne, at:
- 92 procent af deltagerne oplever øget tro på positiv forandring for dem selv
- 76 procent har oplevet øget medbestemmelse i samarbejdet med kommunen
- 72 procent har oplevet øget tillid i samarbejdet med det offentlige
- 96 procent har oplevet øget livskvalitet
- 96 procent har oplevet at vejen mod deres langsigtede mål er blevet kortere i kraft af deltagelse i projektet
Ved projektets afslutning var 7 borgere i job eller på vej i job, 3 var i uddannelse, 1 havde fået førtidspension, 1 var fraflyttet kommunen, 3 var på højskole og 10 borgere var stadig i kommunale tilbud.
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Deltagelse i ekstraordinære kommunale aktiviteter, medlemmer af Social- og
Sundhedsudvalget.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at Social- og Sundhedsudvalget drøfter, om der er behov for at et eller
flere medlemmer af udvalget varetager andre kommunale erhverv.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Ingen ekstraordinære aktiviteter med deltagelse.
Henrik Nielsen
Sagsfremstilling
Jf. Kolding Kommunes regulativ om vederlag og godtgørelse til Byrådets medlemmer,
punkt 2, fremgår det, at der kan tillægges erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for
varetagelse af andre kommunale hverv, når deltagelse sker efter anmodning fra Byrådet
eller Byrådets udvalg, på grund af en protokolleret beslutning.
Bilag
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra formanden.
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Henrik Nielsen
Sagsnr.: 17/21630
Resumé
Orientering fra Social- og Sundhedsområdet;
- Ny honoreringsmodel til aflønning af plejefamilier
- Orientering om central udmelding fra Socialstyrelsen for borgere med svære spiseforstyrrelser
- Invitation til politisk møde om implementering af Psykiatriplan 2020-2024
Sagen behandles i
Social- og Sundhedsudvalget
Forslag
Den konstituerede Socialdirektør foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Social- og Sundhedsudvalget den 19-02-2020
Orienteringen blev taget til efterretning.
Henrik Nielsen