Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
08-09-2021 12:30:00 |
---|---|
Udvalg: |
Teknik- og Klimaudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 20/9232
Resumé
Pumpe/sluseprojektet, Oplandsprojektet og Hylkedalsprojektet skal klimasikre Kolding midtby mod oversvømmelser.
De 2 førstnævnte projekter er nu på et vidensniveau, der viser, i hvor høj grad valg af løsninger er indbyrdes afhængige, både økonomisk og teknisk, og derfor også får en tidsmæssig afhængighed.
På mødet gennemgås status, herunder et økonomisk overblik og en tidsplan, således det fremgår, hvordan projekterne koordineres og sikrer den bedst mulige samlede løsning.
Delprojektet i Hylkedalen er under etablering og anlægsfasen forventes afsluttet i oktober i år.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 08-09-2021
Godkendt med den tilføjelse, at udvalget ønsker et fortsat løbende fokus på en optimering af tidsplanen for klimatilpasningsprojekterne.
Tobias Jørgensen
Sagsfremstilling
Nedenfor følger en kort status på det samlede klimaprojekt Kolding Ådal, der skal bidrage til at beskytte Kolding midtby mod oversvømmelser.
Projektet består af 3 delløsninger. Den ene er etablering af en pumpe-/sluseløsning ved udløbet af Kolding Å, den anden er etablering af muligheden for midlertidigt at tilbageholde vand i flere magasiner i Kolding ådal, den tredje er Hylkedalsprojektet, der anlægges færdigt i år, og som i mindre omfang bidrager til at tilbageholde vand i ådalen. Hylkedalsprojektet behandles ikke yderligere i denne orientering.
Pumpe/sluseprojektets primære formål er at skabe mulighed for at etablere et skybrudsbassin i Kolding Å. Som en sidegevinst kan projektet beskytte Kolding By mod oversvømmelser fra havet ved stormflod og samtidigt sikre, at den normale vandføring fra åen kan ledes ud, når slusen er lukket.
Oplandsprojektet skal håndtere de store afstrømninger fra oplandet ved at tilbageholde vand under ekstreme regnhændelser og langvarige regnperioder, så afstrømningen gennem Kolding Å udjævnes.
De 2 projekter er nu på et vidensniveau, der viser i hvor høj grad, valg af løsninger er indbyrdes afhængige, både økonomisk og teknisk, og derfor også får en tidsmæssig afhængighed. Projekterne skal derfor koordineres og den bedst mulige samlede løsning sikres.
På mødet gennemgås status, herunder et økonomisk overblik og en tidsplan for det samlede projekt.
Pumpe/sluseprojektet
Siden den retningsgivende politiske beslutning om at arbejde videre med scenarie 1b, er der fundet en endelig placering af sluse- og pumpebygværket. Placeringen er på havnens areal, det sydvestlige hjørne af indspulingsarealet. Der er foretaget geotekniske boringer samt jordanalyser, som ligger til grund for anlægsøkonomien.
Placeringen sikrer, at anlægget går fri af de fortidsminder, der er placeret i Kolding Å, og placeringen giver mulighed for gode tilkørselsforhold i både anlægsfasen samt for den fremtidige drift. Der arbejdes på en aftale med Kolding Havn om overtagelse af arealet. Endvidere er linjeføringen for den midlertidige højvandssikring (watertubes) aftalt med Kolding Havn.
Der forudsættes et pumpeanlæg med en pumpekapacitet på 20 m3/sek. Dette skal afklares nærmere i de fælles hydrauliske beregninger med Oplandsprojektet.
Den ovenfor nævnte afhængighed mellem de 2 delprojekter betyder, at projektet skal afvente mere viden fra oplandsprojektet, før end det videre arbejde kan fortsætte på et sikkert og oplyst grundlag.
Oplandsprojektet
Oplandsprojektet er fortsat i en kortlægningsfase, hvor muligheden for at finde egnede midlertidige magasiner undersøges samtidig med, at de sidste naturdata indsamles frem til oktober 2021.
Der har pågået omfattende hydrauliske beregninger for at sikre tilstrækkeligt beslutningsgrundlag for valg af magasiner og mulige supplerende løsninger, der kan sikre Kolding midtby.
Kommunens rådgivere vil på den baggrund analysere de fremkomne data i de nærmeste måneder med henblik på udpegning af det eller de bedste konkrete løsningsforslag, set fra en samlet teknisk og økonomisk betragtning.
Når disse data foreligger, vil den samlede sag blive fremlagt til politisk stillingtagen.
Sagsnr.: 21/18485
Resumé
Staten har fra 1. januar 2020 pålagt alle kommuner at gennemgå deres boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) med henblik på at vurdere den nødvendige beskyttelse af hver enkelt vandværksboring som følge af tillægsaftale til ”Aftale om Pesticidstrategi 2017-2021”.
Kolding Kommune har udført en risikovurdering af indvindingsboringerne til Aller Vandværk og konkluderet, at der er behov for en indsats for at beskytte nuværende og fremtidige drikkevandsinteresser mod fare fra forurening fra erhvervsmæssig anvendelse af pesticider.
For at sikre Aller Vandværks drikkevand mod mulig forurening med pesticider er der brug for en beslutning om ekspropriationshensigt (forbud mod brug af pesticider) inden for BNBO (boringsnære beskyttelsesområde) til 2 af Aller Vandværks 3 boringer.
Indsatsen for at reducere forureningsrisici tæt ved drikkevandsboringerne flugter med indsatsområdet Rent Vand i Teknik- og Klimaudvalgets udvalgspolitik for 2019-22.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at det tilkendegives, at Kolding Kommune agter at pålægge krav om pesticidfri drift på en del af matr.nr. 4 og 212, Aller Ejerlav, Aller, som er vist på kortet nedenfor, inden for det boringsnære beskyttelsesområde (BNBO) til Aller Vandværk, og
at det tilkendegives, at Kolding Kommune agter at ekspropriere rettighederne til den del af matr.nr. 4 og 212, Aller Ejerlav, Aller (vist med blå flade på kortet nedenfor), for at sikre grundvandet til Aller Vandværks kildeplads, såfremt der ikke kan opnås en frivillig aftale med berørte lodsejere.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 08-09-2021
Forslaget indstilles til godkendelse.
Tobias Jørgensen
Sagsfremstilling
BNBO omkring Aller Vandværks vandforsyningsboringer
Som følge af den statslige Pesticidstrategi 2017-21 blev der den 11. januar 2019 vedtaget en tillægsaftale, der blandt andet pålægger kommunerne at gennemgå alle BNBO’er inden udgangen af 2022. Dette med henblik på at vurdere behovet for yderligere indsats for at reducere risikoen for forurening med sprøjtemidler fra erhvervsmæssig anvendelse i BNBO’er.
Aftalen er siden blevet indarbejdet i vandforsyningsloven med hensyn til kommunernes pligt til risikovurdering af alle almene vandværkers BNBO’er og præciseret i bekendtgørelse om vurdering af boringsnære beskyttelsesområder og indberetning.
Aller Vandværk har tre boringer i drift, hvor deres BNBO’er (boringsnære beskyttelsesområder) er beregnede og udpegede af Miljøstyrelsen.
Aller Vandværk har en indvindingstilladelse på 130.000 m3 årligt, og indvindingen er fordelt ligeligt mellem tre boringer. To af indvindingsboringerne ligger i Aller med BNBO, der går ind over arealer, der dyrkes konventionelt med anvendelse af pesticider. Vandværkets tredje boring ligger i Torning, hvor BNBO-arealet går ind over en biodynamisk dyrket mark uden brug af pesticider.
Vurdering
Kolding Kommune har lavet en samlet risikovurdering af alle udpegede BNBO’er i kommunen. Heraf fremgår det, at de to BNBO’er til Aller Vandværk, hvor der anvendes pesticider, er sårbare.
Der er ca. 15-30 meter moræneler over indvindingsmagasinet. Boringerne ligger i et morænelandskab fra sidste istid og er beliggende mellem to tunneldale, så området kan forventes at være påvirket af isens tryk og derfor opsprækket og dermed mere sårbart end tykkelsen umiddelbart angiver.
Vandet fra boringerne er ret ungt (50 % er under 50 år). Området er primært udlagt til landbrug.
Der er tidligere fundet pesticidrester i en af vandværksets boringer, som ligger syd for kildepladsen med de to aktuelle boringer i Aller. Boringen er ikke længere i drift.
By- og Udviklingsforvaltningen vurderer, at erhvervsmæssig brug af pesticider inden for BNBO vil kunne påvirke grundvandskvaliteten ved Aller Vandværk i negativ retning. Derfor vurderer forvaltningen, at den del af matr.nr. 4 og 212, Aller Ejerlav, Aller, som ligger inden for BNBO, bør pålægges krav om pesticidfri drift. Dette vil samtidig sikre, at vandværket kan leve op til kravene om beskyttelse af de dyrkede boringsnære områder.
Private boligejendomme inden for BNBO
Ud over de dyrkede arealer ligger der tre private boliggrunde med haver inden for det boringsnære beskyttelsesområde (BNBO).
Anvendelse af pesticider i disse haver vil udgøre samme risiko som på de dyrkede arealer. Der er imidlertid ikke et tilsvarende lovgrundlag for at udstede forbud mod anvendelse af pesticider i private haver. Forvaltningen vil derfor tage kontakt til ejerne af de pågældende ejendomme og forsøge at sikre en frivillig aftale om at undgå pesticidanvendelse.
Oversigtskort over to af Aller Vandværks vandværksboringer beliggende på matr.nr. 4 og 212, Aller Ejerlav, Aller
Oversigtskort over arealer, hvor der pålægges restriktioner:
Matr.nr. 4, Aller Ejerlav, Aller, (vest for vejen): I alt 2,35 ha, hvorpå der pålægges deklaration.
Matr.nr. 212, Aller Ejerlav, Aller, (nord for vejen): I alt 0,12 ha, hvorpå der pålægges deklaration
Lovgrundlag
Efter miljøbeskyttelseslovens § 24, stk. 1, kan kommunalbestyrelsen, mod fuldstændig erstatning, give påbud eller nedlægge forbud mod brug af pesticider for at undgå fare for forurening af bestående eller fremtidige vandindvindingsanlæg til indvinding af grundvand.
Byrådet behandlede den 1. september 2020 (sag nr. 12) et mere generelt punkt om, at kommunens almene vandværker og TREFOR Vand pålægges at finansiere BNBO-beskyttelsen, hvor Kolding Kommune vurderer, at der skal ske en indsats mod mulig pesticidforurening i BNBO-områder.
I henhold til miljøbeskyttelseslovens § 64 skal vandværket betale et erstatningsbeløb, der skal udredes i anledning af forbud eller påbud i henhold til miljøbeskyttelseslovens § 24. Såfremt kommunen træffer en hensigtsbeslutning om at ekspropriere ejendommen efter miljøbeskyttelsesloven § 24, vil ejerne modtage fuld erstatning.
En sådan hensigtsbeslutning vil ikke forhindre, at der i de videre forhandlinger sigtes mod en frivillig aftale.
Sagsnr.: 21/8376
Resumé
Spildevandsplantillæg 2018-06 er udarbejdet for at præcisere, hvordan spildevand og regnvand skal håndteres i et nyt boligområde ved Stepping.
Forslaget til Spildevandsplantillæg 2018-06 har været fremlagt i 8 ugers offentlig høring. Der er ikke indkommet bemærkninger.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Spildevandsplantillæg 2018-06 vedtages endeligt.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 08-09-2021
Forslaget indstilles til godkendelse.
Tobias Jørgensen
Sagsfremstilling
En boligudstykning med 12 byggegrunde i Stepping er ifølge lokalplan 1361-21 Stepping og Spildevandsplan 2018-2025 (Blå Plan) udlagt til separatkloakering.
Udstykningen ejes af Kolding Kommune, som ønsker området spildevandskloakeret således, at boligområdet selv håndterer tag- og overfladevand lokalt på grundejerniveau. Ændringen fra planlagt separatkloakeret til spildevandkloakeret er anledningen til dette spildevandsplantillæg.
Forslaget til spildevandsplantillæg 2018-06 har været fremlagt i 8 ugers offentlig høring fra uge 24 til uge 32 2021. I høringsperioden er der ikke indkommet nogle bemærkninger.