Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
30-01-2019 08:15:00 |
---|---|
Udvalg: |
Lokaldemokratiudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 19/1437
Resumé
Formand for Lokaldemokratiudvalget Ole Alsted (V) har på vegne af Venstre anmodet om at få et punkt optaget på Lokaldemokratiudvalgets dagsorden.
Punktet omhandler et forslag om at gøre en særlig indsats for at sikre borgerinddragelse i politikudviklingen og udviklingen af kommunen i det hele taget.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at det af Ole Alsted (V) fremsatte forslag drøftes.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 30-01-2019
Udvalget besluttede at anmode forvaltningen om i samarbejde med Centralforvaltningen at konkretisere forslaget via et konkret oplæg til et kommende udvalgsmøde i foråret 2019.
Sagsfremstilling
Baggrund:
Formand for Lokaldemokratiudvalget Ole Alsted (V) har på vegne af Venstre anmodet om at følgende punkt optages på Lokaldemokratiudvalgets dagsorden:
”Som en del af det samlede grundlag for byrådsarbejdet er Lokaldemokratiudvalget sat i verden for at arbejde for bedre borgerinddragelse, udnyttelse af tilgængelige ressourcer, samt udvikling af nye samarbejdsformer.
I Kolding hvor vi designer livet sammen med borgere og virksomheder, vil vi gerne have stor borgerinddragelse, der hvor det giver mening – og der tages afsæt i tænkningen om borgerens centrum. Der er allerede nu nem adgang til politikere med mange tiltag. Eksempelvis holder borgmesteren kaffemøder hvor alle er velkomne, men vi vil gerne videre. Det er også et faktum, at muligheden for at fremsætte borgerforslag til byrådsmøderne ikke har været benyttet de seneste år.
Borgerinddragelse:
I LDU vil vi sikre den størst mulige borgerinddragelse i udvikling af vores kommune, velvidende at vi som politikere i nogle situationer også er nødt til at træffe de nødvendige beslutninger. Vi er nysgerrige på hvordan vi bedst bringer borgerne i spil i forhold til politikudviklingen, og i hvilke situationer det er mest belejligt.
Idebank:
Samtidig er vi nysgerrige på hvordan vi bedst kan lagre gode ideer, holde styr på de ressourcer der tilbyder sig undervejs i vores arbejde rundt i kommunen. Vi har mange dygtige borgere der tilbyder sig, samt deres kompetencer i givne situationer, dem vil vi gerne sikre vi har adgang til, så vi bedst muligt udvikler vores kommune i fællesskab.
Med afsæt i ovenstående – og med inspiration fra blandt andet Hedensted Kommunes nylige initiativ om etablering af en ”borgerbank” vil Venstre i Kolding stille forslag om, at der arbejdes for:
|
Med forslaget er der tale om en videreudvikling af de mange initiativer, der allerede har været igangsat og afprøvet i Kolding Kommune – eksempelvis borger-testpaneler, ”Brændkjær bestemmer”, ”Senior bestemmer” samt landsby-, centerby- og bydelssamarbejderne.
Vi forestiller os en inddragende proces hvor borgere kan give deres input til hvordan vi bliver endnu bedre, samt i hvilke situationer der vil være oplagt.”
Forvaltningens bemærkninger
Såfremt udvalget ønsker at fremme det af Ole Alsted (V) fremsatte forslag vil forvaltningen foreslå, at der nedsættes en tværgående arbejdsgruppe med deltagelse af By- og Udviklingsforvaltningen og Centralforvaltningen (kommunikation, byrådssekretariat og eventuelt borgerrådgiver), som udarbejder et konkret oplæg til, hvordan forslaget kan konkretiseres.
Forslaget kan i givet fald hægtes op på udkastet til udvalgspolitikken for Lokaldemokratiudvalget, som bl.a. har følgende fokus:
Aktivt medborgerskab og demokratisk deltagelse
Vi vil…
Afprøve nye dialogformer og metoder til aktivt medborgerskab og samskabelse mellem byråd og borgere – med udgangspunkt i de mangeårige erfaringer fra blandt andet designprocesser - gennem:
- Dialogprocesser med forskellige målgrupper - også på tværs af geografiske grænser
- Et generelt fokus på styrket lokaldemokrati i samarbejde med kommunens øvrige udvalg
- Fokus på at skabe rammer, der understøtter det aktive medborgerskab og demokratisk deltagelse
Sagsnr.: 19/567
Resumé
Landsbypuljen har i 2018 haft 55 projekter, som er en blanding af indsatser i forsamlingshusene samt faciliteter og forskønnelse af det fysiske miljø i landsbyerne.
Der har været arbejdet engageret overalt i landsbyerne, og der er tilfredshed med de opnåede resultater.
Det har været nødvendigt at overføre midler til 4 større projekter fra 2018 til forventet realisering i 2019.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at status for Landsbypuljen 2018 tages til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 30-01-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
Landsbypuljen har i 2018 haft 55 projekter.
Heraf er bl.a. gennemført
- 9 skitseprojekter, som er grundlaget for fremtidige visionære anlægsprojekter,
- 12 nye investeringer i forsamlingshusene, hvoraf flere vedrørte renoveringer af tag, mure mv., og dermed også har kunnet få støtte fra Landsbybygningsfornyelsesmidlerne,
- 4 indkøb af borde/bænke sæt,
- 4 stiprojekter,
- 14 større og mindre anlæg, der forskønner og forbedrer faciliteterne i kommunens landsbyer.
Forvaltningen oplyser, at det har været nødvendigt at overføre projektmidler fra 2018 til 2019, dette er sket i forbindelse med bevillingskontrollen ultimo 2018. Der drejer sig om 4 projekter, som forventes realiseret i løbet af 2019.
140.000 kr., der var afsat til stierne i Birkemosen, er blevet overført til 2019.
Den nye private lodsejer og forvaltningen arbejder fortsat på at få landet en endelig aftale omkring stiprojektets omfang og placering.
Der overføres 130.000 kr., som var planlagt til brug for 1.etape af cykelloungen v. Taps gamle skole til 2019. Undervejs i planlægning af 1.etape opstod et ønske om at renovere kloak i området inden landsbypuljens anlæg, hvilket nødvendiggør udsættelse til 2019.
Der overføres 130.000 kr. til etablering af platform/flydebro ved Dons Nørresø.
Forsamlingshuset Dannevirke fik et betinget tilsagn af midler fra Landsbybygningsfornyelsespuljen til renovering af husets tag. Midlerne fra den nationale pulje kommer først til udbetaling i 2019, og de 140.000 kr. fra Landsbypuljen, der skulle modsvare støtten, overføres derfor.
På mødet vil der blive fremlagt eksempler på flere af de gennemførte projekter.
Sagsnr.: 19/567
Resumé
Der har været arbejdet med gode projekter i alle tre centerbyer i 2018, og både med større og med mindre projekter. Nogle projekter er påbegyndt og afventer senere bevillinger til færdiggørelse i etaper.
Projekterne bidrager alle til at forskønne vores tre centerbyer og til at understøtte fællesskaber og øget funktionalitet.
I det følgende vil projekterne blive beskrevet nærmere.
Sagen behandles i
Lokaldemokratiudvalget
Forslag
By-og udviklingsdirektøren foreslår,
at status på centerbypuljeprojekter 2018 tages til efterretning.
Beslutning Lokaldemokratiudvalget den 30-01-2019
Godkendt.
Sagsfremstilling
Lunderskov
Kongsbjergskolen
Skitseplan 2017
På Lokaldemokratiudvalgets temamøde med Lunderskov Lokalråd den 7. marts 2018 blev området besigtiget, og de fremtidige planer for området blev diskuteret.
Lunderskov Lokalråd ansøgte i første omgang om at få skabt sikkerhed for både gående og cyklende skoleelever til Kongsbjergskolen ved at skabe bedre oversigtsforhold og opsætte mere belysning. Der blev bevilliget 334.000 kr. til udmøntning af 1. etape. Næste etape er plantning af opstammede træer som vist på skitseplanen. Træerne vil tilføre området både identitet og karakter og tilføre yderligere sikkerhed for de krydsende cyklister.
Anlægsfasen juli-august 2018. |
|
| |
Forbedret stikryds. |
|
Der blev der nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra forvaltningens relevante afdelinger, Trafik, Vej og Park og to repræsentanter fra Lunderskov Lokalråd og Kongsbjergskolens ledelse. Arbejdsgruppens opgave var sammen med rådgiver fra Hededanmark at udarbejde et fælles projekt, hvor sikkerhed og tryghed skulle prioriteres.
Derudover har Fritidsafdelingen været orienteret om projektet og har fremsat ønske om, at der genplantes tættere på boldbanen for at sikre gode læforhold. Der er indarbejdet en ny hækafgrænsning i projektet.
Ved de nærmere drøftelser blev det vurderet, at det vil være hensigtsmæssigt at forbedre belysningen yderligere med at opsætte to ekstra lysmaster, så der i alt er opsat fire nye lysmaster omkring adgangsområdet til skolen.
Anlægsarbejdet blev afsluttet kort efter sommerferien, og efter opsætning af belysning og opsætning af fodhegn og lidt efterplantning her i efteråret er 1. etape afsluttet.
Ændringen er efterfølgende blevet taget godt imod i Lunderskov.
Hellas og Hvidkildeområdet
Lokalrådets engagement i forbedring af stierne fra bymidten til Hellas og derved at sikre offentlig adgang er nu færdigafsluttet. Lokalrådet ansøgte om et tilskud på 35.000 kr. til en ny beplantning på de ryddede skråninger.
Resultatet af samarbejdet med Bovia har medført et attraktivt område med adgang, ophold og udsigt over søen.
Ny sti og beplantning | – og ny udsigt. |
Vamdrup
Kinotorvet
Kinoområdet efter nedrivning af ejendommen Østergade 8. |
|
På temamødet den 31. januar 2018 mellem Lokaldemokratiudvalget og Vamdrup Byforum blev der orienteret om de verserende planer for området og især ønskerne om at forny Kinotorvet.
Projekt Kinotorv er et delprojekt af den samlede planlægning for området mellem tunnellen i Østergade og Kongeåen.
Vamdrup Byforum ansøgte Centerbypuljen 2018 om 190.000 kr. til udarbejdelse af et detailprojekt for Kinotorvet og anmodede om, at de afsatte borgerplanmidler kunne finansiere udførelsen.
Både ansøgning og anmodning blev imødekommet og der blev nedsat en arbejdsgruppe
til at varetage torvets udformning.
Arbejdsgruppen bestod af to repræsentanter fra Vamdrup Byforum, to repræsentanter fra Kino og relevante medarbejdere fra forvaltningen.
Resultatet af arbejdsgruppens arbejde sammen med rådgiver Signe Moos fra Moos+ Looft,
blev nærmere beskrevet på Lokaldemokratiudvalgets møde den 15. august 2018 på Landbomuseet.
På mødet blev det oplyst, at det var nødvendigt, udover de allerede bevilligede 2.5 mio. kr., at frigive yderligere af de afsatte midler (900.000 kr.) i 2019 til færdiggørelsen.
Den samlede økonomi omkring Kinotorvet vil der blive nærmere orienteret om på kommende udvalgsmøde.
Det næsten færdige torv set fra Østergade. |
I skrivende stund er Kinotorvet i sin sidste anlægsfase. Der resterer, at de sidste sten lægges, færdigopsætning af lysmaster samt plantning af de sidste træer.
Kinotorvet indvies officielt fredag den 1. februar 2019 kl. 16.00.
Vamdrup Byforum og Kinos bestyrelse er i gang med at planlægge indvielsen.
Program bliver udsendt så hurtigt som muligt.