Dagsorden eller referat
Liste med Dato, udvalg, sted samt pdf udgave af dagsordenen til download.
Dato: |
12-12-2018 13:00:00 |
---|---|
Udvalg: |
Teknik- og Klimaudvalget |
Sted: |
Mødelokale 1.2 Vest |
Pdf: |
|
Sagsnr.: 16/18155
Resumé
Som led i den igangværende proces om revision af vandforsyningsplanen kommer Thorkild Jensen fra Vandrådet og Charles Nielsen fra TREFOR Vand på mødet, hvor de præsenterer udfordringer og forventninger for vandværkerne i forhold til opretholdelse af forsyningssikkerhed.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at sagen drøftes.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 12-12-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Teknik- og Klimaudvalget har udtrykt ønske om, at Vandrådet og TREFOR Vand kommer til et udvalgsmøde for at præsentere udfordringer og forventninger for vandværkerne i forhold til opretholdelse af forsyningssikkerhed.
Begge parter er blevet bedt om at fremsætte deres synspunkter om, hvilke udfordringer vandværkerne har på nuværende tidspunkt og i de kommende år samt hvilke løsningsforslag, der kan være på disse.
Dette sker som led i den igangværende proces om revision af vandforsyningsplanen. Sag om vandforsyningsstruktur behandles på møde i Teknik- og Klimaudvalget i 1. kvartal 2019.
Vandrådet repræsenterer alle vandværker i kommunen, mens TREFOR Vand er inviteret, fordi de har særlige interesser omkring forsyning over kommunegrænsen.
Sagsnr.: 16/13736
Resumé
Miljøudvalget besluttede den 5. december 2016, at den nugældende Spildevandsplan 2012-2019 skulle undergå en hovedrevision.
Det blev besluttet, at planen skifter navn til ”Blå Plan Kolding – Kolding Kommunes Spildevandsplan” (Blå Plan Kolding) for at markere, at det er en samlet plan for håndtering af såvel spildevand, som vand fra tage, veje og pladser. Der blev samtidig vedtaget 5 fokusområder, som har angivet retningen for udarbejdelsen af Blå Plan Kolding.
Blå Plan Kolding er udarbejdet i samarbejde med BlueKolding.
Der er politisk fastlagt en række principper og politisk taget andre principielle delbeslutninger i perioden fra 2016 og til 2018.
Den 20. august 2018 besluttede Teknik- og Klimaudvalget at sende Blå Plan Kolding i offentlig høring i 8 uger. Ved høringsperiodens afslutning er der ikke indkommet høringssvar, der giver anledning til væsentlige ændringer af planen. Der er alene foretaget redaktionel tilretning samt teknisk tilretning af det digitale kortmateriale.
På baggrund af de politiske beslutninger undervejs, er Blå Plan Kolding nu så langt i processen, at den fremlægges til endelig politisk behandling.
Sagen behandles i
Teknik- og Klimaudvalget, Økonomiudvalget, Byrådet
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at Blå Plan Kolding – Kolding Kommunes Spildevandsplan vedtages endeligt.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 12-12-2018
Forslaget indstilles til godkendelse.
Sagsfremstilling
Den 5. december 2016 traf Miljøudvalget beslutning om at igangsætte revision af den nugældende Spildevandplan 2012-2019.
Spildevandsplanen beskriver, hvordan Kolding Kommune som myndighed og BlueKolding som forsyningsselskab skal sikre, at borgere og virksomheder kan få renset deres spildevand på en effektiv måde med høj forsyningssikkerhed. Spildevandsplanen udgør således den planlægningsmæssige ramme for politiske beslutninger og administrative afgørelser på spildevandsområdet i Kolding Kommune.
Miljøudvalget besluttede, at den nye spildevandsplan skal bygge på nedenstående 5 fokusområder:
1. Natur- og miljøhensyn
Sikring og forbedring af vandkvaliteten i recipienter (fjord, vandløb, søer og kystvande) samt det tilhørende vandmiljø, herunder fokus på at opnå sidegevinster som ny natur og nye rekreative områder, når de nødvendige tiltag i planen gennemføres. Afledning af spildevand og regnvand er også et spørgsmål om at sikre god badevandskvalitet i kommunens kystvande.
2. Forsyningssikkerhed
Fokus på afledningssikkerhed, serviceniveau, sikring mod oversvømmelser samt sundhed for såvel borgere som erhverv. Dette fokusområde hænger sammen med sikring af recipienter mod forringelse som følge af udledninger af regn- og spildevand.
3. Klimatilpasning
Indgår som et væsentligt element i spildevandsplanen specielt i forhold til håndtering af regnvand samt håndtering af større mængder nedbør og de hyppigere skybrud, som allerede nu kan registreres på grund af klimaændringerne.
4. Gennemsigtighed
Størst mulig åbenhed om planer for renovering, separering og andet, som betyder omlægning af stikledninger og dermed omkostninger for erhverv og private husejere.
5. Energi
Fokus på reduktion af energiforbrug ved håndtering af spildevand, CO2-emissioner samt forbedret renseeffektivitet. Spildevand betragtes som en ressource, som der bl.a. kan udvindes energi ud fra. Udover de økonomiske fordele er der en effekt i forhold til udledning af CO2.
Planen er blevet navngivet ”Blå Plan Kolding” for at markere, at det er en samlet plan for håndtering af såvel spildevand, som vand fra tage, veje og pladser. Blå Plan Kolding er udarbejdet i samarbejde med BlueKolding.
De væsentligste ændringer i Blå Plan Kolding i forhold til gældende spildevandsplan:
A) Der er, som bestilt af det daværende Miljøudvalg, udarbejdet en prioriteret rækkefølgeplan for kommende separatkloakeringsprojekter i hele Kolding kommune.
Kriterierne for rækkefølgeprioriteringen er besluttet af Plan- og Boligudvalget den 13. november 2017.
B) I forhold til kommende separatkloakeringsprojekter, vil der i denne planperiode blive arbejdet med en kommunikationsstrategi, der betyder, at der vil være en minimumsfrist på 2 år for ejendomsejere fra de første gang bliver informeret individuelt, til at vedkommende skal have gennemført separering på egen grund.
C) Der er på samme vis udarbejdet en plan for kloakering i det åbne land, der angiver, hvilket årstal, det er planlagt, at områderne skal kloakeres. Områderne er udpeget på baggrund af vandområdeplanerne og de heri udpegede rensekravsområder.
Derudover planlægges det at kloakere et område ved Agtrupvig.
Området er det sidste tæt bebyggede område, der leder spildevand direkte ud via
simple/utidssvarende septiktanke til Kolding Fjord. Ved den seneste badevandsanalyse (juni 2018) blev der igen konstateret forurening med E.coli-bakterier over accepterede grænseværdier, og der er uhygiejniske forhold i området.
D) En afviklingsplan for de mest betydende spildevandsholdige overløb til Kolding Fjord.
Planen arbejder for, at badevandskvaliteten i fjorden - fra i dag at være god - bliver udmærket (den højeste karakter) omkring år 2021. Dette vil medvirke til færre dage hvor badning frarådes.
E) Samtlige spildevandsholdige overløb til Kolding Fjord vil af Blue Kolding inden for 2 år få monteret en logger til registrering af overløbshyppigheder og, hvor det er muligt, også overløbsmængde.
F) Fortsat strukturomlægning.
I denne planperiode planlægges det at nedlægge nogle mindre og ældre renseanlæg
(Trappendal og Ødis renseanlæg). Spildevandet fra disse renseanlæg skal i stedet ledes til mere moderne og bedre rensende anlæg. På grund af deres relativt lille størrelse, er anlæggene ligeledes forholdsvis dyre at drifte.
G) Der vil i den kommende planperiode blive arbejdet med differentieret serviceniveau for klimatilpasning i udvalgte områder - ud fra en værdibaseret risikovurdering.
Hensigten er, at det samfundsøkonomisk mest optimale serviceniveau for et bestemt område vil blive beregnet under hensyntagen til eventuelle skadesomkostninger ved en oversvømmelse sammenholdt med anlægsudgifterne til at klimatilpasse.
Princippet for differentieret serviceniveau blev besluttet af Plan- og Boligudvalget den 9. oktober 2017.
H) Blå Plan og det tilhørende kortmateriale findes alene i en digital version. http://blaaplan.kolding.dk/.
Det digitale kortgrundlag gør det muligt og enkelt for borgere og grundejere at navigere rundt i de forskellige temaer, ligesom det er muligt at søge på en bestemt adresse.
I) Udtræden fra kloakforsyningen for regnvand.
Muligheden for at søge Kolding Kommune om at framelde regnvandet (udtræden fra kloakforsyningen for regnvand) blev besluttet ved Spildevandsplantillæg nr. 20 af Byrådet den 28. august 2017.
Det er i kortgrundlaget beskrevet, i hvilke områder af kommunen, der er mulighed for at få tilladelse til at framelde regnvandet, hvis det håndteres på egen grund.
Omkostningseffektiv renovering
Rækkefølgeplanen for separatkloakeringsprojekter er lavet med baggrund i de fælleskloakerede områder, hvor det eksisterende kloaksystem trænger til en renovering.
Områderne vil som udgangspunkt blive traditionelt separatkloakeret. Det kan dog vise sig samfundsøkonomisk mest optimalt at benytte sig af en anden kloakeringsmetode, idet det kan vise sig teknisk vanskeligt og samfundsøkonomisk for dyrt at gennemføre en traditionel separatkloakering.
Der vil i forbindelse med detailprojekteringen for et område blive lavet en samfundsøkonomisk analyse, der belyser den mest omkostningseffektive renovering. En anden kloakeringsmetode vil ofte ikke have de samme økonomiske konsekvenser for de berørte ejendomsejere, som en traditionel separatkloakering vil have.
To områder i umiddelbar nærhed af hinanden kan dermed risikere at skulle renoveres med hver deres metode, hvor ejendomsejerne i det ene område vil få flere omkostninger til arbejder på egen grund end ejendomsejerne i det andet område.
Områderne er udlagt til traditionel separatkloakering, da det er denne metode, der rent økonomisk er mest vidtgående for ejendomsejerne. Dette fremgår af afsnittet ”Separatkloakering – adskillelse af regnvand og spildevand” i Blå Plan Kolding.
Politisk beslutningsproces
Forskellige udvalg har repræsenteret spildevandsområdet siden 2016. Udvalgene er løbende blevet introduceret til Blå Plan Kolding gennem forskellige politiske drøftelser, hvor der blandt andet er taget forskellige principielle delbeslutninger. I tabellen nedenfor fremgår, hvilke principbeslutninger, der er truffet, og hvornår.
Politisk beslutning | Udvalg | Dato |
Revision af spildevandsplanen og fastlæggelse af de overordnede principper for denne
| Miljøudvalget | 5. december 2016 |
Hjælp Fisken Beslutning om, at projektet overgår til en driftsfase samt beslutning om en undersøgelse af, om projektet kan takstfinansieres og dermed drives i regi af BlueKolding. Dette konkretiseres, når Blå Plan er vedtaget.
| Miljøudvalget | 2. maj 2017 |
Vedtagelse af tillæg nr. 20 til Spildevandsplan 2012-2019 – Udtræden for regnvand fra kloakforsyningen | Byrådet | 28. august 2017 |
Principper for Blå Plan – Graduerede serviceniveauer for klimatilpasning | Plan- og Boligudvalget | 9. oktober 2017 |
Principper for Blå Plan – Kriterier og prioritering af separatkloakeringsprojekter (rækkefølgeplan) | Plan- og Boligudvalget | 13. november 2017 |
Beslutning om offentlig høring
| Teknik- og Klimaudvalget | 20. august 2018 |
Høring
I perioden 21. august 2018 til 18. oktober 2018 har Blå Plan Kolding været i offentlig høring.
Høringen har været annonceret i Kolding Ugeavis i alle uger af høringsperioden, ligesom den har været slået op på Kolding Kommunes hjemmeside med link og fuld adgang til hele planen.
Der er i høringsperioden i alt indkommet 16 henvendelser, der kan betegnes som høringssvar. Efter høringsfristen er der indkommet 1 henvendelse:
Oprindelse af høringssvar: | Karakter af høringssvar | Behandling af henvendelse |
Borgere (14) | Henvendelserne har primært handlet om forespørgsler på rækkefølgeplanen for separatkloakeringsprojekter og forventet opstart af separatkloakering på specifikke adresser samt forslag af teknisk karakter til den digitale kortvisning.
| Henvendelserne er blevet besvaret, men har ikke givet anledning til ændring af tiltagene i Blå Plan Kolding |
Borger, Dorthe Søeberg | Spørger ind til kommunes planer om forvaltning af det ekstra vand, der ved en separatkloakering skal tilføres Vester Nebel Å.
Utilfredshed med kommunens manglende vedligeholdelse af åen i forhold til gældende regulativ. | Henvendelsen er besvaret i forhold til separatkloakering.
Besvarelse i forhold til vandløbet indgår i dialogen med grundejeren i forhold til dette tema.
|
BlueKolding | Høringssvaret bar præg af ønskede ændringer til formuleringer i tekstdelen.
Der blev ligeledes sendt rettelser til kortmaterialet, specielt i forhold til områdeafgrænsninger af kloakoplande. | Blå Plan Kolding er redaktionelt blevet tilrettet. Høringssvaret har ikke givet anledning til ændring af tiltagene i Blå Plan Kolding, men formuleringer er blevet rettet til for en bedre forståelse af indholdet. Kortmaterialet er ligeledes blevet rettet til.
|
Henvendelse efter høringsperiodens udløb fra Gitte og Peter Hansen | Utilfredshed med de generelle planer om at separatkloakere og i den forbindelse pålægge ejendomsejere en stor udgift, der for mange kan være svær at overskue. Reference til Rebæk-situationen, hvor flere grundejere gav udtryk for at fællesskabet også skal betale omlægningen af stikledningerne.
| Henvendelsen blev besvaret, hvori der blev gjort redegjort for nødvendigheden af separatkloakering samt, at kommunen eller BlueKolding ikke har hjemmel til at afholde omkostninger til private ledninger herunder stikledninger.
|
Høringssvarene er ikke egnet til bilag, da de refererer til en hjemmesidetekst, men kan udleveres, hvis det ønskes.
Høringssvarene (forespørgsler på enkeltejendomme) og den efterfølgende henvendelse bør, efter forvaltningens vurdering, ikke give anledning til væsentlige ændringer af Blå Plan Kolding. Der er således kun foretaget redaktionelle rettelser i forhold til det planforslag, der har været i høring.
Blå Plan Kolding fremadrettet
Ved en endelig vedtagelse af Blå Plan Kolding vil forvaltningen påbegynde arbejdet med de planer, der er foreslåede, ligesom de principbeslutninger, der er truffet undervejs, vil blive integreret i den daglige administration og planlægning af projekter.
Der vil bl.a. blive udpeget 1-2 klimatilpasningsprojekter, hvor metoden til beregning af det mest samfundsøkonomiske serviceniveau, i henhold til beslutning i Plan- og Boligudvalget den 9. oktober 2017, vil blive udviklet og herefter integreret – differentieret serviceniveau.
Miljøvurdering
En kommunal spildevandsplan falder indenfor den type sektorplaner, der umiddelbart skal miljøvurderes efter miljøvurderingsloven.
I forbindelse med den endelige vedtagelse af planen, er der udarbejdet en
sammenfattende redegørelse, der beskriver, hvordan miljøhensyn er integreret i planen, og
hvordan der er taget hensyn til miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i
offentlighedsfasen.
Miljørapporten giver et generelt positivt billede af de tiltag, der er planlagt i Blå Plan Kolding og giver ikke anledning til ændringer af de foreslåede tiltag og planer. Den sammenfattende redegørelse er vedlagt som bilag.
”Blå Plan Kolding” vil efter en vedtagelse blive offentligt tilgængelig på hjemmesiden
https://blaaplan.kolding.dk/. Adgang til kortmaterialet findes også på siden.
Log-in oplysninger er tilsendt på separat mail.
Bilag
Sagsnr.: 16/5857
Resumé
Kolding Kommune og BlueKolding har indgået en samarbejdsaftale om i alt 10 klimaprojekter. Klimaprojektet i Christiansfeld er et af dem.
I projektet i Christiansfeld er der screenet for en klimaløsning, der som udgangspunkt skal ske omkring eller på Genforeningspladsen, hvor vandet kan forsinkes og efterfølgende aflastes uden om centrum til Taps Å.
Den nærmere hydrologiske redegørelse har vist, at det ikke kan lade sig gøre at anvende Genforeningspladsen til formålet. Det er overfladevandet fra området omkring beboelsesområdet ved Christian VII Vej, der skaber problemerne ved en skybruds hændelse. I samme område har BlueKolding planlagt at separere spildevandet. Projekterne er derfor tænkt sammen for at skabe størst mulig synergi. De efterfølgende undersøgelser har vist, at regnvandet skal ledes bort fra området via rør.
Hvis projektet stadig skal udføres som et fuldt medfinansieringsprojekt, vil det betyde, at Kolding Kommune fremadrettet vil blive ledningsejere. Da projektet får en karakter af et mere traditionelt projekt i rør under jorden, er det vurderet, at det giver bedst mening at stoppe projektet som medfinansieret og lade det overgå til at være et traditionelt anlæg, som ejes og driftes af BlueKolding.
Projekttilpasningen betyder, at Klimaprojektet i Christiansfeld afsluttes som det medfinansieringsprojekt, der oprindeligt var indgået aftale omkring, og at det nu udføres som et traditionelt projekt af BlueKolding.
Sagen behandles i
Teknik og Klimaudvalget.
Forslag
By- og udviklingsdirektøren foreslår,
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning Teknik- og Klimaudvalget den 12-12-2018
Godkendt.
Sagsfremstilling
Kolding Kommune og BlueKolding har indgået en samarbejdsaftale om i alt 10 klimaprojekter. Med det aftalegrundlag kan Klimaprojekterne medfinansieres 100 % via spildevandstaksterne, såfremt omkostningerne til klimaprojektet, som bygger på alternative/terrænbaseret løsninger, er mindre end en traditionel kloakeringsløsning.
Ved et Klimaprojekt, der er medfinansieret, er det Kolding Kommune, der er projektejer af anlægget også i forhold til driften.
Et af de 10 klimaprojekter er klimaprojektet i Christiansfeld.
I kommunens Klimahandlingsplan er et lavtliggende boligområde i den centrale del af Christiansfeld by, mellem Christian VII Vej og Lindegade, udpeget på grund af risiko for oversvømmelse fra nedbør og spildevand ved ekstreme regnhændelser. Formålet med klimaprojektet er at afhjælpe disse oversvømmelser og klimasikre området.