Skip til hoved indholdet

Bliv klogere på Kolding Kommunes nye affaldsordning

Hvornår får jeg de nye beholdere?

Opdateret 31. oktober 2024

Fra efteråret 2025 begynder vi at rulle beholdere til genanvendeligt affald ud i hele Kolding, men vi er en stor kommune, så alle får ikke på samme tid.

  • Bor du i villa, parcel- eller rækkehus, kan du forvente at kunne sortere hjemme hos dig selv fra december 2025
  • Bor du i lejlighed, ældre-/ungdomsbolig, værelse eller har sommerhus/kolonihave kan du komme af med dit genanvendelige affald fra april 2026

Vi giver nærmere besked til ejere, udlejere, ejendomsadministratorer mv. i løbet af 1. kvartal 2025.
Løsningen for sommerhusområder er vi ved at finde ud af, og vi forventer at kunne give nærmere information i foråret 2025.

Du kan stadig komme af med dit genanvendelige affald (ikke mad- og restaffald) på Kolding Kommunes fem genbrugspladser, i miljøstationer og genbrugs-øer eller ved at bestille Genbrugsbilen. Fremover kan du stadig benytte genbrugspladsen, som du plejer, men de nuværende ordninger med miljøstationer, genbrugs-øer og Genbrugsbilen stopper i slutningen af 2025.

Hvorfor tager det så lang tid?

Der er intet vi hellere ville end at speede processen op, men det tager tid, fordi vi er nødt til at være grundige.

Først og fremmest tager det lang tid at få leveret og indrettet de nye el-skraldebiler. I juli 2024 er leveringstiden på knapt halvandet år. Derudover skal der bestilles og produceres nye beholdere, planlægges nye ruter, indgås aftaler med bolig- og grundejerforeninger, laves infomateriale og meget andet.

Gode erfaringer

Til gengæld betaler tålmodigheden sig. For undersøgelser, erfaringer fra andre kommuner, som allerede er i gang med indsamling af 10 fraktioner, og vores forsøg i Vester Nebel viser, at der både bliver samlet mere affald ind til genanvendelse, og at affaldet bliver blandet mindre sammen, når beholderne står samlet hjemme ved husstanden.




Vi får løbende spørgsmål om Kolding Kommunes kommende affaldsordning og -beholdere.

Meget kan vi svare på, andet er vi ved at finde ud af. Her på siden giver vi dig, løbende og med vores nuværende viden, svar på de oftest stillede spørgsmål.

Brug menuen (den gule cirkel) i venstre side – så kommer du nemt rundt på siden.



Hvor mange beholdere får jeg?

Du kommer til at få tømt tre affaldsbeholdere i alt: skraldespanden til mad- og restaffald samt to beholdere til genanvendeligt affald.

  1. En to-delt beholder til rest- og madaffald
  2. En to-delt beholder til glas/metal og pap/papir
  3. En beholder til plast og mad- & drikkekartoner

Det er for tidligt at sige noget om, hvilken type skraldespande der er tale om, og hvilken størrelse og farve de har. Det arbejde er vi i gang med. Til gengæld står det klart, at hver husstand skal have tre beholdere i alt. Ved etageboliger skal du fortsat aflevere dit affald i fælles skraldespande – blot med beholdere til flere typer affald end i dag.

Hvornår du modtager dine nye beholdere, hvordan de kommer til at se ud og info om, hvornår du får beholderne tømt kommer der meget mere information om, når vi kommer længere frem i forløbet.


Hvad kan jeg sortere i beholderne?


Med den nye affaldsordning kan du få hentet 10 typer affald hjemme ved din bopæl:

  • Restaffald
  • Madaffald
  • Pap
  • Papir
  • Glas
  • Metal
  • Plast
  • Mad- og drikkekartoner
  • Tekstilaffald (i rød plastpose)
  • Farligt affald (i den grå kasse)

Som du kan du kan se af tegningen, så bliver otte af de 10 forskellige typer affald samlet ind i tre affaldsbeholdere. Derudover kan du samle farligt affald i den grå kasse, og stille kassen på en af de tre affaldsbeholdere, når du skal have den tømt. Endelig kan du fremover komme af med dit tekstilaffald i en rød plastpose, som du stiller på låget af en af beholderne.

Hver gang du sorterer og undgår skraldespanden til restaffald, er du med til at løfte affald ud af de danske forbrændingsanlæg. Du har dermed en stor aktie i, at materialer bevæger sig et trin op i affaldshierarkiet: Fra forbrænding til genanvendelse.

Her på siden, Guide til sortering og affaldets rejse, kan du lære, hvordan du sorterer og kommer af med hver enkelt type affald – og hvad tekstilaffald er. Du kan også få mere at vide om, hvad der sker med materialerne efter indsamlingen.

OBS! Tegningen er en modeltegning. Det er for tidligt at sige noget om, hvilken type skraldespande der er tale om, og hvilken størrelse og farve de har. Det arbejde er vi i gang med.


Hvorfor skal jeg sortere så meget og i individuelle beholdere?


Tænk sådan her på det: Jo mere du sorterer, jo færre råmaterialer skal der bruges til nye produkter. Det handler om at få skubbet store mængder affald ud af de danske forbrændingsanlæg, så det i stedet kan blive genanvendt.

Så selvom det kan virke overvældende med individuelle beholdere ved husstanden til genanvendeligt affald, så kan det godt betale sig. For undersøgelser, erfaringer fra andre kommuner, som allerede er i gang med indsamling af 10 fraktioner, og vores forsøg i Vester Nebel viser, at der både bliver samlet mere affald ind til genanvendelse, og at affaldet bliver blandet mindre sammen, når beholderne står samlet hjemme ved husstanden.

Beslutningen om mere affaldsindsamling er vedtaget af regeringen i juni 2020 i "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi". Omlægningen til den nye ordning med afhentning af 10 fraktioner ved husstanden er behandlet i og godkendt af Plan og Teknik-udvalget, Økonomi og Strategi-udvalget samt Byrådet i Kolding Kommune.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal sortere dit affald, så brug Sorteringsguiden på vores hjemmeside og i vores AffaldsApp.

Hvorfor er det netop de typer affald, jeg må blande?

Grunden til at du må blande lige netop de typer affald i dine beholdere er, at det er de blandinger, som den danske lovgivning giver mulighed for.

Samtidig giver det kommunerne mulighed for at begrænse behovet for mange beholdere ved den enkelte bolig.

Hvorfor må jeg blande forskellige typer affald i mine beholdere derhjemme, men ikke på genbrugspladsen?

Grundlæggende er det bedst, at du sorterer de forskellige typer affald så grundigt som muligt. Ligesom når du er på genbrugspladsen.

Men for at du slipper for at have ti affaldsbeholdere stående derhjemme, må du gerne blande de forskellige typer affald. Det kan de firmaer, som sørger for den videre behandling og genanvendelse, godt håndtere.


En anden årsag til forskellen på sorteringen derhjemme og på genbrugspladsen er, at Kolding Kommune skal overholde de aftaler, som allerede er indgået og typisk gælder i flere år.


Bliver affaldet bare brændt?

Nej! For jo mere du sorterer, jo mere kan blive brugt igen. Det gælder om at få de genanvendelige materialer så langt op i affaldshierarkiet som muligt. Affaldshierarkiet er affaldsverdenens svar på kostpyramiden – bare omvendt.

Når du kender til affaldshierarkiet, får du måske mere lyst til at sortere dine ting og sager - og skille dem ad - så flere materialer kan flytte højere op i affaldshierarkiet.

Jo mere du sorterer, jo mere kan blive brugt igen.

Modtag Genbrugsfællesskabets gratis, digitale minikursus der forklarer, hvorfor det er vigtigt at sortere.


Nytter det noget – er affaldssortering godt for miljøet?


Ja, der er en klar gevinst ved at genanvende affaldet i stedet for at brænde det. På landsplan kan vi spare miljøet for 589.000 tons CO2, viser beregninger fra Miljøministeriet.

Når du sorterer 10 kg "tørt" affald fra husholdningen - plast, glas, pap, papir og metal - så er det muligt at genanvende næsten ni kg til fremstilling af nye produkter. Når du sorterer 12 kg "vådt" affald fra husholdningen - madaffald og andet organisk affald - så er det muligt at genanvende det til biogas med samme energiindhold som en liter råolie.

Eksempler på miljøfordele ved at sortere affald

  • Jo mere genanvendelse, jo mindre udledning af CO2 og luftforurening med farlige partikler, jo mindre skade på vandmiljøet fra næringssaltbelastning og jo mindre forsuring af miljøet.
  • Hvis alle danskere sorterer alt husholdningsaffald, frem for at sende det til forbrænding, vil miljøet årligt blive sparet for 589.000 tons CO2-udledning. Det svarer til den totale udledning af CO2 for 70.000 danskere - eller CO2-udledningen ved afbrænding af mere end 200.000 tons kul.
  • Bare ved at sortere otte alufoliebakker fra, fx leverpostej, frem for at sende dem til forbrænding, spares miljøet for en CO2-udledning svarende til en tøjvask.
  • Når en husstand sorterer alt sit husholdningsaffald til genanvendelse frem for at sende det til forbrænding, giver det en energibesparelse svarende til hele husstandens energiforbrug til vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine.
  • For hvert kg plastaffald, som genanvendes frem for at blive sendt til forbrænding, sparer vi energi svarende til en gennemsnitlig husholdnings standby-forbrug til alle elektriske apparater i 14 dage.

Skjul dine affaldsbeholdere

Vejledende mindstemål

Når du bygger et skjul til dine affaldsbeholdere, skal du overholde nogle mindstemål, så skraldemanden kan komme til.

Vi ved endnu ikke, hvilken leverandør der skal levere beholderne. Derfor er ovenstående foto et modelfoto, men vi kan med sikkerhed sige, at der skal være:

  • mindst 20 cm luft til væg, hegn mv.
  • mindst 10 cm mellem beholderne
  • mindst 90 cm bred adgangsvej og indgang til dit beholderskjul

Hvis du bygger et lukket beholderskjul, skal skraldemanden:

  • mindst have 110 cm til at køre beholderne rundt på
  • mindst have 220 cm frihøjde til taget på beholderskjulet, uanset om det er egentligt tag, i carporte, skure, under træer osv.
  • Endelig skal lågen/døren til skjulet selv kunne stå åben, og skraldemanden må ikke skulle løfte i lågen/døren for at åbne den.
Hent en printvenlig A4-fil med eksempler på beholderskjul (baseret på branchens største beholdere).

Læs mere om adgangsvejen på www.kolding.dk/adgangsvej


Hvad sker der med miljøstationerne og Genbrugsbilen?


De nuværende ordninger med miljøstationer, genbrugs-øer og Genbrugsbilen stopper i slutningen af 2025.
Samtidig begynder en ny ordning, hvor sorteringen af 10 forskellige typer affald sker ved den enkelte husstand.

Når den nye ordning bliver rullet ud, får hver husstand tre beholdere:

  1. En to-delt beholder til rest- og madaffald
  2. En to-delt beholder til glas/metal og pap/papir
  3. En beholder til plast og mad- & drikkekartoner

Derudover kan du få hentet farligt affald i den grå kasse, som du kender det i dag, og endelig kan du fremover komme nemt af med dit tekstilaffald i en plastpose, som du stiller ved eller på låget af affaldsbeholderne.

Erfaringer fra andre kommuner og fra vores forsøg i Vester Nebel viser, at der både bliver samlet mere affald ind til genanvendelse og at affaldet bliver blandet mindre sammen, når beholderne står samlet hjemme ved dig. Dette er også understøttet af Miljøstyrelsens faglige anbefalinger. Det er en del af grundlaget for beslutningen om at lukke miljøstationerne og indføre den nye ordning med 10 typer affald hjemme på egen matrikel.

Når den nye ordning går i gang, vi det være muligt at etablere en fællesløsning for to eller flere husstande, hvor beholderne til alle ti typer affald står samlet. Det betyder, i modsætning til de nuværende miljøstationer, at beholder(e) til mad- og restaffald skal stå sammen med beholderne til genanvendeligt affald (plast, mad- og drikkekartoner, glas/metal samt papir/pap).

Det vil som i dag være muligt at benytte genbrugspladserne til at aflevere genanvendeligt affald (ikke mad- og restaffald), men det kan ikke erstatte den nye affaldsløsning med beholdere hjemme ved din husstand.

Omlægningen til den nye ordning med sortering i 10 typer affald er behandlet i og godkendt af både Plan- og Teknikudvalget samt Byrådet i Kolding Kommune.


Kommer der nye skraldebiler?


Ja ... og fremover bliver dit affald hentet i el-skraldebiler.

Du kender dem allerede, Meldgaards skraldebiler. For det er dem, skraldemændene kører rundt i i dag, når de tømmer din skraldespand. Det fortsætter de med, når den nuværende kontrakt udløber med udgangen af september 2025.

Det står klart, efter at opgaven har været i udbud. Fire selskaber bød på renovationsopgaven som løber fra 1. oktober 2025 og otte år frem. I udbuddet var der lagt lige stor vægt på pris og kvalitet, og i sidste ende faldt valget på Meldgaard Miljø.

I kontrakten står der blandt andet, at mindst 60 % af indsamlingen kommer til at foregå med nul-emissions-lastbiler. I praksis betyder det, at størstedelen af lastbilerne kommer til at køre på el.



Forsøg i Vester Nebel

Siden marts 2023 har vi testet en ny affaldsordning i Vester Nebel.

Det har givet gode erfaringer og input fra borgerne, som vi har taget med i vores overvejelser om ny affaldsløsning i Kolding Kommune. Der er også hentet inspiration fra andre kommuner, som allerede er i gang med indsamling af 10 forskellige typer affald. Endelig har vi lyttet til Miljøstyrelsens faglige anbefalinger.

Erfaringerne fra forsøget viser også, at der både bliver samlet mere affald ind til genanvendelse, og at affaldet bliver blandet mindre sammen, når beholderne står samlet hjemme ved husstanden.

Effekten af den nye affaldsordning kan blandt andet måles på mængden af restaffald. I de første to måneder efter forsøget gik i gang (april og maj 2023), faldt mængden af restaffald med 20 % i forhold til samme periode året før. Det svarer til et fald på 5,6 kg restaffald pr. måned pr. husstand.

Bor du i Vester Nebel? Få svar på dine spørgsmål om forsøget med ny affaldsordning

Jeg er flyttet fra en anden kommune, hvor vi sorterede. Hvorfor er er ordningen ikke rullet ud i Kolding endnu?


Kolding Kommune var en af de første kommuner i landet, hvor du kunne få hentet dit genanvendelige affald tæt på din egen husstand.

Mange andre kommuner søgte om dispensation, men det gjorde vi ikke i Kolding Kommune. For du har længe kunne aflevere hård plast, papir, glas og metal i de fælles beholdere, der er stillet op som miljøstationer og genbrugs-øer. Derudover indførte vi Genbrugsbilen, der også tager blød plast, pap og mad- og drikkekartoner med.

Erfaringer fra andre kommuner og fra vores forsøg i Vester Nebel viser, at vi kan gøre det endnu bedre ... og det er jo det, det handler om. For der bliver både samlet mere affald ind til genanvendelse, og affaldet bliver blandet mindre sammen, når beholderne står samlet hjemme ved dig. Dette er også understøttet af Miljøstyrelsens faglige anbefalinger.

Derfor er vi nu i fuld sving med at indføre den nye ordning med 10 typer affald hjemme på egen matrikel.

Beslutningen om mere affaldsindsamling er vedtaget af regeringen i juni 2020 i "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi". Omlægningen til den nye ordning med afhentning af 10 fraktioner ved husstanden er behandlet i og godkendt af Plan og Teknik-udvalget, Økonomi og Strategi-udvalget samt Byrådet i Kolding Kommune.


Hvorfor tager det så lang tid?

Der er intet vi hellere ville end at speede processen op, men det tager tid, fordi vi er nødt til at være grundige.

Først og fremmest tager det lang tid at få leveret og indrettet de nye el-skraldebiler. I øjeblikket er leveringstiden på knapt halvandet år. Derudover skal der bestilles og produceres nye beholdere, planlægges nye ruter, indgås aftaler med bolig- og grundejerforeninger, laves infomateriale og meget andet.

Sådan kontakter du os

Redux – Affald og Genbrug
Bronzevej 3
, 6000 Kolding

Telefontider:

Mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-16.30

Følg vores nyhedsbrev

Selvbetjening:

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Genveje