Mad- og drikkekartoner
Her finder du din guide til mad- og drikkekartoner. Fra du sorterer derhjemme, til kartonernes videre rejse på vej mod at blive omdannet til brugbare materialer, der kan danne nye fødevarekartoner.
Video: Hvad sker der med affaldet fra mad- og drikkekartoner?
Størstedelen af kartonen genanvendes. De oparbejdede kartonfibre kan ikke indgå i nye mad- og drikkekartoner, men fibrene er attraktive til genanvendelse og bliver typisk brugt i andre typer af emballage af pap og karton.
Denne video viser, hvad der sker med affaldet, efter du har sorteret det derhjemme.Videoen er produceret af affaldsselskaberne ARC, Vestforbrænding, AffaldPlus og ARGO.
- Mad- og drikkekartoner er igennem mange år blevet indsamlet og genanvendt rundt omkring i Europa.
- Emballagen kan generelt afsættes til danske og udenlandske sorterings- og behandlingsanlæg til genanvendelse. Der findes lige nu ikke behandlingskapacitet i Danmark, men det forventes, at de mængder vi kommer til at indsamle vil have en positiv indvirkning på markedet og dermed gøre det muligt at etablere anlæg til både sortering og genanvendelse.
- I Danmark er der meget begrænset erfaring med at indsamle og genanvende fraktionen, og det vil for langt de fleste borgere være nyt at skulle sortere mad- og drikkekartoner fra til genanvendelse, som ellers før skulle sorteres til restaffald og dermed afsættes til forbrænding.
Kilde: Miljøministeriet, Vejledning om sorteringskriterier for husholdningsaffald
Hvad er mad- og drikkekartoner?
Mad- og drikkekartoner dækker over emballage til flydende fødevarer. For at være med i kategorien skal emballagen primært bestå af karton/pap. Derfor kan andre sammensatte emballager, som fx chipsrør, chips- og kaffeposer, ikke sorteres som denne type affald, men skal smides ud som restaffald.
Emballagen skal være tømt og så vidt muligt skrabet rent. Men du behøver ikke skylle dine kartoner med vand. Det er fint, når du har forsøgt at klemme mest muligt indhold ud af dem.
Eksempler på mad- og drikkekartoner
- Mælke- og yoghurtkartoner
- Kartoner til drikke, fx juice, saft og lignende
- Kartoner til mad, fx flåede tomater, bønner og lignende
Eksempler på noget, der ikke er mad- og drikkekartoner
- Rosinæsker og pizzabakker (ofte snasket, sorteres som restaffald)
- Papkrus og andet plastbelagt pap (sorteres som restaffald)
- Emballageposer der består af flere typer materialer, fx kaffeposer og chipsposer (sorteres som restaffald medmindre andet er angivet på posen)
- Rent pap (sorteres som pap)
Hvorfor skal kartonen ikke vaskes ren?
Behandlingsanlæggene, der håndterer kartonerne, kan nemlig uden problemer håndtere mindre mængder madrester i deres industrielle proces. Men skrabede kartoner er en god ide, for især i indsamlingsleddet og i forbindelse med opbevaring af kartonerne kan for store mængder restindhold betyde, at affaldet lugter - og så er der fare for, at rotterne kommer. Desuden skal kartonerne tømmes for at tage mest muligt hensyn til det personale, der flytter rundt på affaldet.
Hvis din karton er meget snasket, kan du fortsat smide den i skraldeposen til restaffald. Men din skraldepose - og dermed din karton - ender så i forbrændingsanlægget.
I tvivl om sortering?
Hent piktogrammer og plakater til affaldssortering derhjemme
Lær dine børn at skelne mellem materialer med gode tommelfingerregler
Sådan kommer du af med dit kartonaffald
I Kolding Kommune kan du komme af med mad- og drikkekartoner på følgende måder:
- Genbrugsplads: Kommunens fem genbrugspladser tager imod dine mad- og drikkekartoner, fire af dem døgnet rundt.
- Genbrugsbilen: Du kan sortere mad- og drikkekartoner i klare plastsække og bestille afhentning af Genbrugsbilen.
- Forsøg i Vester Nebel: Hvis din husstand deltager i pilotprojektet, har du fået en ekstra affaldsbeholder til mad- og drikkekartoner.
Fra efteråret 2025 vil denne ordning blive udvidet til hele kommunen. Alle husstande får ekstra beholdere til at sortere tekstilaffald, metal, papir, småt pap, plast og mad- og drikkekartoner ved hjemmet. Dette vil gøre det lettere for alle borgere at sortere deres affald.
Mad- og drikkekartoner i tal: Så meget samler vi ind i Kolding Kommune
Det er forholdsvist nyt at indsamle mad- og drikkekartoner. I Kolding Kommune indsamlede vi den første karton i juli 2021. Siden da har vi fjernet indsamlet næsten 200 ton, det vil sige, at den mængde er blevet fjernet fra forbrændingsanlægget og i stedet for sendt mod genanvendelse. Mængden af indsamlede kartoner vil formentlig stige i 2026, når alle husstande kan sortere mad- og drikkekartoner fra derhjemme.
I snit over de seneste år indsamler vi i alt cirka 80.000 ton affald og materialer i hele kommunen, det dækker over de samlede mængder fra alle fem genbrugspladser og indsamling af mad- og restaffald. Tallene herunder angiver de totale mængder mad- og drikkekartoner, vi har indsamlet med Genbrugsbilen og på vores genbrugspladser siden 2021.
- 2023: 77 ton
- 2022: 84 ton
- 2021: 30 ton (indsamling påbegyndt 1. juli)
- 2020: Ingen indsamling
- 2019: Ingen indsamling
Vi genanvender cirka 60 procent af affaldet fra mad- og drikkekartoner, og indsamlingen er med til at løfte Kolding Kommunes generelle genanvendelsesprocent, der i 2023 lå på 54,9 procent. Det nationale mål er at nå 55 procent i 2025 (se mere i Redux' bæredygtighedsredegørelser).
Mad- og drikkekartonernes placering i affaldshierarkiet
Både i Kolding Kommune, Danmark og i resten af EU hjælper affaldshierarkiet med at prioritere, hvad man gør med affaldet: Jo højere man kan komme i pyramiden, jo bedre.
Kartonerne bliver genanvendt til nye kartonprodukter. Det vil sige, at når du sorterer mælk og flåede tomater på karton fra restaffald, er du på trinnet for genanvendelse i affaldshierarkiet. Hvis du vil vide endnu mere om affaldshierarkiet, kan du modtage et minikursus i syv dele, som du får sendt pr. e-mail.
Det er i skrivende stund, oktober 2024, virksomheden Marius Pedersen, der modtager mad- og drikkekartoner fra alle Kolding Kommunes borgere. Du kan læse mere om, hvordan virksomheden arbejder med bæredygtighed på dens hjemmeside.
Lovgivning om affald fra mad- og drikkekartoner
Affaldshåndtering er et fælleseuropæisk anliggende, og EU's affaldsdirektiv sætter en række rammer for forebyggelse og håndtering af affald, også mad- og drikkekartonaffald. Reglerne skal sikre miljøbeskyttelse og menneskers sundhed.
I den danske lovgivning er affaldet fra mad- og drikkekartoner omfattet af affaldsbekendtgørelsen.
Lokalt i Kolding Kommune kan du i husholdningsregulativet finde de eksisterende affaldsordninger for mad- og drikkekartonaffald.
Sådan kontakter du os
Telefontider:
Mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-16.30