Madaffald
Her finder du din guide til madaffald. Fra du sorterer derhjemme til madaffaldets videre rejse mod at blive genanvendt til grøn energi (biogas).
Hvad er madaffald?
Madaffald er alt det organiske affald, der opstår i dit køkken.
Herunder er der eksempler på, hvad madaffald omfatter, og hvad det ikke omfatter.
Eksempler på madaffald
Du kan komme alt organisk affald i den grønne pose – både tilberedt og råt, fx:
- Brød- og kagerester
- Fritureolie, mindre mængder op til 200 ml, kan du hælde i den grønne pose. Har du større mængder, kan de afleveres som olie- og kemikalieaffald på genbrugspladsen.
- Kød- og fiskeaffald – også ben
- Kaffegrums, teblade og filtre
- Mælkeprodukter
- Frugt og grønt
- Ris og pasta
- Skaller fra æg og nødder
- Afskårne blomster
- Køkkenrulle, som du har brugt i forbindelse med mad og drikke er ok at komme i madaffald. Så er der nemlig god energi i materialet, der kan afgive biogas. Køkkenrulle brugt til andet end fødevarer hører til i restaffald.
Eksempler på noget, der ikke er madaffald
- Bagepapir, airfryer-papir eller muffinforme med madrester på. Papir, der er overfladebehandlet, kan forhindre nedbrydningen.
- De pæne, farvede servietter.
- Køkkenrulle brugt til andet end fødevarer.
- Hundelorte (skal i posen til restaffald)
- Døde dyr (mindre dyr – fx på størrelse med en kat eller mindre – kan emballeres i plastpose og sorteres som restaffald. Større dyr – fx fra jagt – kontakt Redux på 79797100 for at blive henvist til forbrænding).
I tvivl om sortering?
Hent piktogrammer og plakater til affaldssortering derhjemme
Lær dine børn at skelne mellem materialer med gode tommelfingerregler
Sådan kommer du af med dit madaffald
Du skal sortere dit madaffald i grønne poser, som du får leveret gratis en gang om året (har du ikke nok, kan du købe flere i vores webshop). Bind en knude på posen og læg den i din affaldsbeholder. Vi henter dit madaffald, uanset om du bor i villa eller etagebyggeri.
Er de grønne poser også bionedbrydelige?
Nej, de grønne poser er lavet af genanvendeligt plast. Der er nemlig væsentlige udfordringer forbundet med at bruge biologisk nedbrydelige poser: Holdbarheden er dårligere, og bunden ryger let ud. Det er træls på vej med skraldet til affaldsbeholderen. Desuden er de bionedbrydelige poser sværere at sortere på affaldsbehandlingsanlæggene, og fibrene går i stykker under behandlingen. Det betyder, at der er mere plast i restproduktet på biogasanlægget, når der bruges bionedbrydelige poser. Så selvom en bionedbrydelig pose forsvinder hurtigere end en plastpose, hvis den bliver smidt i naturen, så er udgangspunktet her, at posen netop ikke er smidt i naturen, men er inde på et anlæg, hvor den bliver sorteret fra på samme måde som en plastpose.
Kolding Kommunes brug af genanvendelige plastposer til madaffald følger i øvrigt anbefalingerne fra Miljøstyrelsen og Brancheforeningen Cirkulær (tidligere Dansk Affaldsforening).
Sådan bliver madaffald til biogas
Madaffald bliver til biogas og gødning.
Videoen herunder viser, hvad der sker med det organiske materiale, efter du har sorteret det derhjemme.
Videoen er produceret af affaldsselskaberne ARC, Vestforbrænding, AffaldPlus og ARGO.
- Madaffaldet kværnes og bliver til pulp, der er en grødet masse. I processen bliver plastik, glas og andre urenheder sorteret fra.
- Pulpen køres til et biogasanlæg, hvor der bliver udvundet biogas fra pulpen. Biogassen kan bruges til at lave el, brændstof og fjernvarme.
- Når der ikke kan udvindes mere gas fra pulpen, spredes den som gødning på markerne. Planterne har godt af de store mængder fosfor og andre næringsstoffer fra restpulpen.
- Læs meget mere om madspild og, hvordan vores madaffald bliver til biogas og gødning på affald.dk.
Madaffald i tal: Så meget samler vi ind i Kolding Kommune
Kolding Kommune har indsamlet madaffald siden 2018. Mængden af madaffald ligger stabilt i Kolding Kommune.
I snit over de seneste år indsamler vi i alt cirka 80.000 ton affald og materialer i hele kommunen, det dækker over de samlede mængder fra alle fem genbrugspladser og indsamling af mad- og restaffald. Tallene herunder angiver de samlede mængder madaffald, vi har hentet ved husstandene siden 2019.
- 2023: 6.948 ton madaffald
- 2022: 6.130 ton madaffald
- 2021: 6.642 ton madaffald
- 2020: 6.316 ton madaffald
- 2019: 3.185 ton madaffald
Vi genanvender over 84 procent af madaffaldet, så Kolding Kommune ligger over det nationale mål for reel genanvendelse af madaffald på mindst 55 procent (se mere i Redux' bæredygtighedsredegørelser).
Madaffaldets placering i affaldshierarkiet
Både i Kolding Kommune, Danmark og i resten af EU hjælper affaldshierarkiet med at prioritere, hvad man gør med affaldet: Jo højere man kan komme i pyramiden, jo bedre.
Madaffald bliver genanvendt til biogas. Det vil sige, at når du sorterer madaffald, er du på trinnet for genanvendelse i affaldshierarkiet. Hvis du vil vide endnu mere om affaldshierarkiet, kan du modtage et minikursus i syv dele, som du får sendt pr. e-mail.
Det er i skrivende stund, august 2024, virksomheden Gemidan Komtek der modtager madaffald fra alle Kolding Kommunes borgere. Du kan læse mere om, hvordan Gemidan behandler madaffald på virksomhedens hjemmeside.
Lovgivning om madaffald
Affaldshåndtering er et fælleseuropæisk anliggende, og EU's affaldsdirektiv sætter en række rammer for forebyggelse og håndtering af affald, også madaffald. Reglerne skal sikre miljøbeskyttelse og menneskers sundhed.
I den danske lovgivning er madaffald omfattet af affaldsbekendtgørelsen.
Lokalt i Kolding Kommune kan du i husholdningsregulativet finde de eksisterende affaldsordninger for madaffald.
Sådan kontakter du os
Telefontider:
Mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-16.30