Skip til hoved indholdet

Pap

Her finder du din guide til papaffald. Fra du sorterer derhjemme til pappets videre rejse mod at blive til nye kartonprodukter. Du kan også dykke ned i den lovgivning, der styrer indsamlingen af pap.

Hvad er papaffald?


Papaffald er rent og tørt pap, som fx papkasser, paprør fra papirruller og karton fra emballager, måske fra indpakningen af dine morgenmadsprodukter?

Eksempler på papaffald

  • Papkasser
  • Bølgepap
  • Papemballage
  • Kartonemballage fra fødevarer og produkter
  • Skotøjsæsker
  • Paprør fra køkken- og toiletruller
  • Karton
  • Æggebakker (rene og tørre)
  • Kartonæsker fra frysepizzaer

Eksempler på noget, der ikke er papaffald

  • Vådt og snavset pap (sorteres som restaffald)
  • Bøger (afleveres på genbrugsplads eller Genbrugsbilen)
  • Pizzabakker og rosinbøtter (ofte snasket, sorteres som restaffald)
  • Tillykke-kort med lyd (sorteres som elektronik)
  • Papkrus og andet plastbelagt pap (sorteres som restaffald)
  • Mad- og drikkekartoner (afleveres på genbrugsplads eller hentes af Genbrugsbilen)

Nej tak til pizzabakker og vådt pap

Det er vigtigt, at det pap, du afleverer, ikke bliver blandet med andre materialer, fx flamingo. Så husk at tømme kassen fra dit nye smart TV for plast, flamingo og papir, inden du kører pappet på genbrugspladsen.

Også vådt eller fedtet pap er no-go, fordi det let kan blive angrebet af svamp eller begynde at rådne. Hvis en container indeholder for meget af denne type pap, kan oparbejdningsanlæggene ikke genanvende pappet, og det bliver i stedet kasseret og sendt til forbrænding.

Det er derfor, vi siger nej tak til pizzabakker i pap, fordi bakkerne ofte har olie- eller madrester siddende.


I tvivl om sortering?

Brug sorteringsguiden.

Hent piktogrammer og plakater til affaldssortering derhjemme

Lær dine børn at skelne mellem materialer med gode tommelfingerregler

Se også: Miljøstyrelsens vejledning om sorteringskriterier


Sådan kommer du af med dit papaffald

Alt for mange brugbare ting ender som affald. Overvej derfor altid om andre kan bruge dine ting, inden du smider dem ud. Du kan både donere til lokale genbrugsbutikker eller aflevere tingene i containeren Genbrug på alle genbrugspladser.

I Kolding Kommune kan du komme af med pap på følgende måder:



Video: Hvad sker der med papaffaldet?

Pap bliver anvendt igen til nye kartonprodukter. Denne video viser, hvad der sker med affaldet, efter du har sorteret det derhjemme. 

Videoen er produceret af affaldsselskaberne ARC, Vestforbrænding, AffaldPlus og ARGO.

  • Det pap, du afleverer, sendes videre til både til danske og udenlandske sorterings- og behandlingsanlæg.
  • Først bliver pappet transporteret fra genbrugspladsen til et centralt opsamlingssted, hvor det presses i baller og sendes videre til fabrikker, der typisk producerer nyt pap og karton.
  • På disse fabrikker opløses fibrene i pappet ved hjælp af vand. Herefter bliver massen forarbejdet til nyt pap, som eksempelvis anvendes til at fremstille nye papkasser, pizzabakker eller køkkenrullerør. Dog er materialerne af en lavere kvalitet, end pappet var oprindeligt, da man ikke kan opnå de samme egenskaber med genanvendte fibre.
  • Genanvendelse af pap reducerer CO2-udledningen. Faktisk sparer vi to ton CO2 hver gang, vi genanvender 1 ton pap. Denne reduktion skyldes både det lavere energiforbrug ved fremstilling af genbrugspap samt mindre transport i forbindelse med produktionen af pappet.
Kilde: Miljøministeriet, Vejledning om sorteringskriterier for husholdningsaffald

Papaffald i tal: Så meget samler vi ind i Kolding Kommune

Mængderne af pap er stigende, hvilket blandt andet kan skyldes den stigende internethandel. Herudover er der en stor mængde emballagekarton fra fx fødevarer.

I øjeblikket, oktober 2024, skal dit pap enten afhentes af Genbrugsbilen eller afleveres på genbrugspladserne, men fra efteråret 2025 vil det være muligt at komme af med småt pap, fx fra emballager og toiletpapir, hjemmefra. Der bliver nemlig sat strøm til en ny indsamlingsordning, hvor alle borgere får ekstra skraldespande, så metal, papir, småt pap, mad- og drikkekartoner også kan afleveres ved husstanden.

Vi indsamler i gennemsnit 70.726 ton affald og materialer årligt baseret på mængdeopgørelser fra 2022 og 2023. Den samlede mængde dækker både det affald, som modtages på de fem genbrugspladser, og det mad- og restaffald vi indsamler hos husstandene. Tallene herunder angiver de totale mængder pap, vi har indsamlet i Kolding Kommune følgende år:

  • 2023: 1.427 ton papaffald
  • 2022: 1.395 ton papaffald
  • 2021: 1.490 ton papaffald
  • 2020: 1.368 ton papaffald
  • 2019: 1.168 ton papaffald

Vi genanvender cirka 98 procent af papaffaldet, men på nationalt plan kigger man på en fælles genanvendelsesprocent for både pap og papir, der skal ligge på 75 procent i 2025. Da vi i 2023 kun genanvendte 58 procent af vores papiraffald, lander vi på en samlet genanvendelsesprocent på 71,1 procent, hvilket er noget lavere end de 75 procent, vi skal nå op på næste år (se mere i Redux' bæredygtighedsredegørelser).

Papaffaldets placering i affaldshierarkiet

Både i Kolding Kommune, Danmark og i resten af EU hjælper affaldshierarkiet med at prioritere, hvad man gør med affaldet: Jo højere man kan komme i pyramiden, jo bedre.

Pap bliver genanvendt til nye pap- og kartonprodukter. Det vil sige, at når du sorterer pap, er du på trinnet for genanvendelse i affaldshierarkiet. Hvis du vil vide endnu mere om affaldshierarkiet, kan du modtage et minikursus i syv dele, som du får sendt pr. e-mail.

Det er i skrivende stund, oktober 2024, virksomheden Ragn-Sells, der modtager papaffald fra alle Kolding Kommunes borgere. Du kan læse mere om, hvordan virksomheden arbejder med genanvendelse på dens hjemmeside.



Lovgivning om papaffald

Affaldshåndtering er et fælleseuropæisk anliggende, og EU's affaldsdirektiv sætter en række rammer for forebyggelse og håndtering af affald, også papaffald. Reglerne skal sikre miljøbeskyttelse og menneskers sundhed. 

I den danske lovgivning er papaffald omfattet af affaldsbekendtgørelsen.

Lokalt i Kolding Kommune kan du i husholdningsregulativet finde de eksisterende affaldsordninger for papaffald. 

Sådan kontakter du os

Redux – Affald og Genbrug
Bronzevej 3
, 6000 Kolding

Telefontider:

Mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-16.30

Følg vores nyhedsbrev

Selvbetjening:

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Genveje