Plast
Her finder du din guide til plastikaffald, både det bløde og det hårde plast, som du frem til 2026 skal sortere hver for sig i Kolding Kommune. Du kan se, hvad der sker fra du sorterer derhjemme til plastens videre rejse mod at blive til nye plastprodukter.
Hvad er plastaffald?
Plastaffald inkluderer en bred vifte af plastmaterialer, såsom emballage, flasker, poser og meget mere.
Emballagen skal være tømt og så vidt muligt rystet fri for krummer eller skrabet ren. Plastemballage behøver ikke være vasket.
Plastaffald fra husholdningerne består oftest af emballageplast fra fx fødevarer, bæreposer, plejeprodukter og rengøringsmidler.
Bor du i Kolding Kommune, skal du i øjeblikket sortere hård og blød plast for sig. Det ændrer sig, når din affaldsordning bliver udvidet fra efteråret 2025. Så vil du kunne sortere plast sammen med mad- og drikkekartoner i en affaldsbeholder derhjemme.
Desuden kan du sortere plastmaterialer som havemøbler, hård PVC som nedløbsrør og flamingo fra på genbrugspladserne.
Se hvad du skal aflevere som plastaffald fra husholdningen i bunden af siden.
Sådan kommer du af med dit plastaffald
Alt for mange brugbare ting ender som affald. Overvej derfor altid om andre kan bruge dine ting, inden du smider dem ud. Du kan både donere til lokale genbrugsbutikker eller aflevere tingene i containeren Genbrug på alle genbrugspladser.
I Kolding Kommune kan du komme af med hård og blød plast fra husholdningen på følgende måder:
- Miljøstationer og genbrugs-øer: Hård plast, men desværre ikke blød plast, kan du komme af med i nærheden af dit hjem, hvis du bruger en af de godt 1.500 miljøstationer eller de 76 genbrugs-øer. Du kan finde et kort over miljøstationer her. Beholderne tømmes efter behov.
- Genbrugsplads: Kommunens fem genbrugspladser tager imod plastaffald, fire af dem døgnet rundt.
- Genbrugsbilen: Du kan sortere plast i klare plastsække, opdelt i blød og hård plast, og bestille afhentning af plast med Genbrugsbilen.
- Forsøg i Vester Nebel: Hvis din husstand deltager i pilotprojektet, har du fået en ekstra affaldsbeholder, hvor du kan blande blød og hård plast.
Fra efteråret 2025 vil denne ordning blive udvidet til hele kommunen. Alle husstande får ekstra beholdere til at sortere tekstilaffald, glas, metal, papir, pap, plast og mad- og drikkekartoner ved hjemmet. Dette vil gøre det lettere for alle borgere at sortere deres affald.
Hvad er plast lavet af?
Plastik bliver lavet af olie, som vi pumper op fra jordens undergrund. Olien udsættes for forskellige temperaturer og fordeler sig derefter i kategorier som fx benzin, petroleum og smøreolie.
Det, man laver plast ud af, hedder råbenzin (Nafta). Råbenzinen bliver tilsat kemikalier, alt efter hvilke egenskaber plasten skal have. Det er en kemisk proces, hvor molekylerne sætter sig sammen i lange kæder. Den proces kaldes polymerisation. Til sidst hakkes plasten ud i små stykker, som man kan smelte om til alverdens plastprodukter.
(kilde: www.affald.dk)
Forskellige plasttyper med hver sin genbrugskode
Der findes mange forskellige typer plast. Men for et almindeligt menneske er det svært at regne ud, hvilke typer plast der kan genanvendes. Derfor indsamler vi al plasten – og så sorteres det senere i processen, så hver plasttype kan blive genanvendt hver for sig.
Hver plasttype har sin egen såkaldte genbrugskode, der er en lille trekant med et tal.
- 01 PET, Polyethylen terephthalat: Findes fx i plastflasker til sodavand.
- 02 PE-HD, Polyethylen High Density: Findes fx i shampooflasker og andre plejeprodukter.
- 03 PVC, Polyvinylchlorid: PVC findes i produkter som legetøj, wallstickers, regntøj og gummistøvler. PVC er en meget holdbar plasttype, men som affald er plasten gift for miljøet. Du kan komme af med PVC på genbrugspladsen, hvor blød PVC afleveres 'Til nedgravning', mens hård PVC afleveres i containeren 'Hård PVC'.
- 04 PE-LD, Polyethylen Low Density: Findes fx i affaldsposer.
- 05 PP, Polypropylen: Findes fx i bildæk.
- 06 PS, Polystyren: Fødevareemballager til fx pålæg og yoghurt, flamingobakker.
- 07 Øvrig plast, fx ABS-plast, der er fremstillet af en kombination af de tre stoffer acrylnitril, butadien og styren: Findes fx i legetøj såsom LEGO-klodser, kabinetter til hårde hvidevarer og computere.
Video: Hvad sker der med plastaffaldet?
Plast bliver sendt mod genanvendelse, og nogle plasttyper er gode at anvende igen til nye plastprodukter.
Videoen herunder viser, hvad der sker med affaldet, efter du har sorteret det derhjemme.
Det er ikke på genbrugspladserne, at plasten bliver til ny plast. Kommunernes indsamling er et led i affaldets værdikæde, hvor første trin er, at borgere og mindre virksomheder har et sted at aflevere affaldet. Kommunen står så for at videredistribuere materialerne til danske virksomheder i affaldsbranchen. Når virksomhederne har store mængder nok, sælger de affaldet videre til anlæg fx i Holland og Tyskland. De anlæg er specialiseret i at neddele affaldet og producere plastgranulater, der sælges videre til plastfabrikker. Når affaldet overgår til det private marked, har kommunerne ikke længere opsyn med det.
- Markedet for genanvendelse af blandet plast fra husholdninger er stadig umodent, men under en rivende udvikling. Derfor vil en høj genanvendelse af plastaffaldet ofte koste mere end forbrænding. Det danske pantsystem er dog en undtagelse, hvor de indsamlede plastflasker bliver til nye plastflasker.
- Den plast, der indsamles, behandles og oparbejdes typisk til sekundære råvarer i udenlandske anlæg. Der er få sorterings- og oparbejdningsanlæg i Danmark, der kan vaske og sortere plasten ud i de forskellige plasttyper, men flere anlæg er undervejs.
Plastaffald i tal: Så meget samler vi ind i Kolding Kommune
Vi indsamler i gennemsnit 70.726 ton affald og materialer årligt i hele Kolding Kommune baseret på mængdeopgørelser fra 2022 og 2023. Den samlede mængde dækker både det affald, som modtages på de fem genbrugspladser, og det mad- og restaffald vi indsamler hos husstandene.
Når du sorterer derhjemme, skal du først og fremmest sortere hård og blød plast. Men på genbrugspladserne kan du desuden aflevere plasttyper som hård PVC, plasthavemøbler og flamingo. Samlet udgør alt den indsamlede plast cirka 1,6 procent af de samlede affaldsmængder i Kolding Kommune.
Tallene herunder angiver de totale mængder plastaffald, vi har indsamlet gennem miljøstationer, med Genbrugsbilen og på vores genbrugspladser siden 2019.
2023
- Hård plast: 774 ton (heraf er 163 ton indsamlet i miljøstationerne)
- Hård PVC: 83 ton
- Blød plast (plastfolie): 190 ton
- Plasthavemøbler: 36 ton
- Flamingo: 23 ton
- I alt 1.106 ton plastaffald
2022
- Hård plast: 775 ton (heraf er 246 ton indsamlet i miljøstationerne)
- Hård PVC: 77 ton
- Blød plast (plastfolie): 162 ton
- Plasthavemøbler: 32 ton
- Flamingo: 35 ton
- I alt 1.081 ton plastaffald
2021
- Hård plast: 754 ton (heraf er 224 ton indsamlet i miljøstationerne)
- Hård PVC: 87 ton
- Blød plast (plastfolie): 167 ton
- Plasthavemøbler: 44 ton
- Flamingo: 28 ton
- I alt 1.080 ton plastaffald
2020
- Hård plast: 708 ton (heraf er 215 ton indsamlet i miljøstationerne)
- Hård PVC: 107 ton
- Blød plast (plastfolie): 166 ton
- Plasthavemøbler: 49 ton
- Flamingo: 14 ton
- I alt 1.044 ton plastaffald
2019
- Hård plast: 595 ton (heraf er 140 ton indsamlet i miljøstationerne)
- Hård PVC: 84 ton
- Blød plast (plastfolie): 187 ton
- Plasthavemøbler: 46 ton
- Flamingo: Særskilt indsamling først påbegyndt i 2020.
- I alt 912 ton plastaffald
Hvor meget plast bliver så brugt igen?
Vi regner med en genanvendelsesprocent på 34 for plasten, både det der kommer fra husholdningerne og det, der bliver indsamlet på genbrugspladserne.
Genanvendelsesprocenten er dog ikke baseret på faktiske tal fra de virksomheder, der modtager affaldet fra Kolding Kommune.
I stedet bruger vi den formel, vi har anvendt i vores bæredygtighedsredegørelser for 2021, 2022 og 2023. Beregningen er udarbejdet af ingeniørvirksomheden Rambøll for Kolding Kommune, og den tager udgangspunkt i, hvad der potentielt set kan indsamles hos en husstand, og hvad der så indsamles og sendes videre mod genanvendelse. Her bliver der således taget højde for, at en bestemt type affald kan være endt i skraldespanden til restaffald i stedet for at være blevet sorteret som det affald, det nu er. Ingeniørerne tager også højde for tab under sortering fx på grund af fejlsortering, eller at materialerne ikke er egnet til genanvendelse. På sigt går vi over til at bruge Miljøstyrelsens anbefalede regnemetode for genanvendelsesprocent.
Selvom vi altså ideelt set gerne vil basere genanvendelsestallene på faktiske data fra affaldsmodtagerne af Kolding Kommunes affald, er det en ny udfordring i affaldssektoren at dokumentere den reelle genanvendelse, og derfor kan det tage tid, før disse data er tilgængelige.
En af de bedste måder at øge genanvendelsesprocenten på er i øvrigt, at endnu flere forbrugere tænker over plasten, der indgår i produkter, de køber. Det kan man gøre ved at købe materialer, der ikke er sammensat af forskellige typer plast og dermed er lettere at genanvende og vælge produkter indpakket i genanvendelig emballage.
Det nationale mål for reel genanvendelse af plast er på mindst 50 procent i 2025 (se mere i Redux' bæredygtighedsredegørelser).
Der er i skrivende stund, oktober 2024, fire forskellige virksomheder, der modtager plastaffald fra Kolding Kommune:
- Virksomheden Damifo modtager hård plast og hård PVC. Du kan læse mere om, hvordan Damifo arbejder med genanvendelse på dens hjemmeside.
- Virksomheden Marius Pedersen modtager blød plast (plastfolie). Du kan læse mere om, hvordan Marius Pedersen arbejder med genanvendelse på dens hjemmeside.
- Virksomheden Ragn-Sells modtager plasthavemøbler. Du kan læse mere om, hvordan Ragn-Sells arbejder med genanvendelse på dens hjemmeside.
- Virksomheden Bemi modtager flamingo, både hvid og farvet. Du kan læse mere om, hvordan Bewi arbejder med genanvendelse på dens hjemmeside.
Plastaffaldets placering i affaldshierarkiet
Både i Kolding Kommune, Danmark og i resten af EU hjælper affaldshierarkiet med at prioritere, hvad man gør med affaldet: Jo højere man kan komme i pyramiden, jo bedre.
Plastaffald bliver genanvendt til nye plastmaterialer, men som nævnt i afsnittet 'Hvad er plast lavet af?' er der stor forskel på plast og dermed også på de forskellige typers mulighed for at blive genanvendt.
Men udgangspunktet er, at når du sorterer plastaffald, er du på trinnet for genanvendelse i affaldshierarkiet. Hvis du vil vide endnu mere om affaldshierarkiet, kan du modtage et minikursus i syv dele, som du får sendt pr. e-mail.
Lovgivning om plastaffald
Affaldshåndtering er et fælleseuropæisk anliggende, og EU's affaldsdirektiv sætter en række rammer for forebyggelse og håndtering af affald, også plastaffald. Reglerne skal sikre miljøbeskyttelse og menneskers sundhed.
I den danske lovgivning er plastaffald omfattet af affaldsbekendtgørelsen.
Lokalt i Kolding Kommune kan du i husholdningsregulativet finde de eksisterende affaldsordninger for plastaffald.
Sådan skal du sortere plastaffald
- Plastdunke
- Plastflasker (uden pant)
- Plastbøtter
- Plastbakker
- Omslag til cd'er og dvd'er
- Plastlegetøj (uden elektronik)
- Blød plast
- Flamingo (afleveres på genbrugsplads eller med Genbrugsbilen)
- PVC, fx gummistøvler, luftmadrasser, bolde, nedløbsrør og tagrender (afleveres på genbrugspladsen, 'Til nedgravning')
- Emballage fra insektgift, algefjerner mv. (sorteres som farligt affald)
- Medicinemballage i plast (afleveres på apoteket)
- Melamin, fx Margretheskåle (sorteres som restaffald)
- Plastposer (uden metalfilm, fx mange chipsposer)
- Plastfolie og -film
- Bobleplast
- Chips- og kaffeposer og andet med metalfilm (sorteres som restaffald)
- PVC, fx regntøj og badebolde (afleveres på genbrugspladsen, 'Til nedgravning')
Sådan kontakter du os
Telefontider:
Mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-16.30