Skip til hoved indholdet

Tekstilaffald

Her finder du din guide til tøj og tekstilaffald. Fra du sorterer derhjemme til de slidte tekstilers videre rejse mod at blive genanvendt til nye tekstiler. Du kan også dykke ned i den lovgivning, der styrer tøjets rejse.


Hvad er forskellen på tekstilaffald og tøj til genbrug?


Siden 1. juli 2023 har du haft mulighed for at aflevere aflagt tøj og ødelagte tekstiler på to måder.

Du kan enten:

  1. Donere til velgørenhed: Aflever poser med brugbart tøj og sko ved din lokale genbrugsbutik, så det kan genbruges lokalt. Indleverer du det på genbrugspladsen, går det til national indsamling.
  2. Aflevere tekstilaffald: Hullet, slidt eller plettet tøj afleveres i lukkede poser via den kommunale indsamlingsordning. Fra efteråret 2025 kan du også aflevere hjemmefra i røde poser.

Eksempler på tekstilaffald

  • Ødelagt tøj, hullede sokker, undertøj
  • Plettet sengetøj, håndklæder og gardiner
  • Ødelagte dyner, puder og soveposer

Disse tekstiler skal være tørre, men ikke nødvendigvis vaskede. Undgå dog at aflevere tekstiler med kemikalier, olie, maling eller madrester. Husk at aflevere tekstilerne i lukkede poser for at undgå fugtskader.

Fugtigt tøj må ikke afleveres som tekstilaffald, fordi der kan opstå skimmelsvamp eller mug i tøjet. Svampene spreder sig let til de andre tekstiler i containeren, og dermed bliver hele forsendelsen kasseret til forbrænding, fordi tøjfibrene er uegnede til genanvendelse.

Eksempler på noget, der ikke er tekstilaffald

  • Sko, bælter og tasker (er de ødelagt, skal de afleveres som restaffald).
  • Gulvtæpper, måtter og hynder (afleveres som restaffald, meget store tæpper afleveres på genbrugspladsen i containeren Polstrede møbler)
  • Fugtigt eller jordslået tøj (afleveres som restaffald).
  • Imprægnerede eller vandafvisende materialer uden PVC fx regntøj og flyverdragter.
  • Klude med linolie, olie eller kemikalier kan være selvantændende. Afleveres vædet med vand i lukket, klar plastpose som farligt affald.
  • PVC og vinyltøj, fx regntøj eller trøjer med PVC-tryk (afleveres på genbrugspladsen til nedgravning).

Sko, tasker og bælter skal ikke afleveres som tekstilaffald, de de ofte består af materialer som læder og plastik, der ikke kan omdannes til nye tekstilfibre. De kan også indeholde kemikalier, som forstyrrer genanvendelsen. Derfor skal disse genstande sorteres som restaffald.

Send dit tøj til genbrug, når det ikke er laset

Desværre har det seneste års indsamling af tekstilaffald vist, at det kan være svært at forstå forskellen på de to strømme af tekstiler. Både i Kolding og i resten af landet ser vi, at indsamling af tekstilaffald gør det let at slippe af med tøjet ét sted. Derfor smider mange alt tøj ud som tekstilaffald: En artikel fra Samvirke peger på, at helt op mod 86 procent af tøj afleveret som tekstilaffald på genbrugspladser, kunne have været afleveret som genbrug.

Så vælger du den nemme løsning, nemlig at aflevere alt tøj i samme pose som tekstilaffald, er der stor risiko for, at lækkert tøj, der måske bare ikke passer ind i din stil længere, bliver trevlet op.

Så opfordringen er: Hvis dit tøj ikke fejler noget, er det langt bedre for miljøet, at det gives eller sælges videre i den form det har, hvor det kan genbruges. På den måde bevarer du de ressourcer, der allerede er lagt i tøjet og sørger for, at det får et andet liv hos andre.

I tvivl om sortering?

Brug sorteringsguiden.

Hent piktogrammer og plakater til affaldssortering derhjemme

Lær dine børn at skelne mellem materialer med gode tommelfingerregler

Se også: Miljøstyrelsens vejledning om sorteringskriterier


Sådan kommer du af med tøj og tekstilaffald

Alt for mange brugbare ting ender som affald. Overvej derfor altid om andre kan bruge dine ting, inden du smider dem ud. Du kan både donere til lokale genbrugsbutikker eller aflevere tingene i containeren Genbrug på alle genbrugspladser.

I Kolding Kommune kan du komme af med både tøj til genbrug og tekstilaffald på følgende måder:


Hvorfor skal vi indsamle tekstilaffald?

Tekstilindsamling er nøglen til at mindske miljøpåvirkningen og øge genanvendelsen. Lovgivningen fastsætter retningslinjer for denne proces, som er afgørende for at vi når vores 2030 klimamål. 

Miljøet

Ifølge en rapport fra Det Europæiske Miljøagentur er tekstilindustrien den fjerde mest miljø- og klimabelastende industri, kun overgået af fødevareproduktion, boliger og transport.

En danskers forbrugsudledning af tekstiler er årligt 400 kg CO2e, hvoraf 310 kg stammer fra beklædning, mens resten kommer fra andre boligtekstiler ifølge CONCITO’s rapport.

Dette svarer til, at vi 94.528 beboere i Kolding Kommune udleder 37,8 millioner kg CO2e udelukkende gennem vores tekstilforbrug.

Ifølge 2030-målsætningerne bør vi gerne komme ned på 129 kg per person. Ved at indsamle vores ubrugbare tekstilaffald eller aflevere det brugbare til genbrug kan vi give tekstilet nyt liv og forlænge dets brugsfase, hvilket vil sænke udledningsaftrykket.

Eksempel på klimapåvirkning i et stykke tøj

Hvis et par jeans har en produktions påvirkning på 11kg CO2e, og hvis bukserne kun bliver brugt 10 gange, så er det 1,1 kg C02e pr gang. Hvis de har en påvirkning på 20 kg C02e, men bruges 100 gange, så vil det svare til kun 0,02 kg CO2e per brug.

I det første scenarie, vil der efter 100 brug være 10 par jeans, der skal bortskaffes. I modsætning hertil, vil der i det andet tilfælde, efter 100 brug, kun være ét par jeans, der skal bortskaffes.

Som eksemplet viser så har det en væsentlig betydning, hvor længe vi bruger vores tøj. Især hvis du sender dit tøj til genbrug, og en ny person kan bruge dem 100 gange mere.

Kilde: Bates-Kassatly & Baumann-Pauly, 2023.


Bliver alt tøjet virkelig genbrugt og genanvendt?

Desværre nej.

Indsamlingen af tøj og tekstilaffald er endnu langt fra fejlfri og minder på mange måder om de udfordringer, vi kender fra plastikaffald.

Markedet for genanvendelse af tekstiler er stadig i sin begyndelse. Fordi meget tøj består af flere forskellige materialer – som bomuld, polyester og andre typer plastik – er det ikke muligt at genanvende alle tekstiler lige effektivt i dag. Men der arbejdes løbende på nye teknologier og ved at sortere dit tekstilaffald, hjælper du med at bane vejen for fremtidige løsninger.

Derudover er markedet for genbrugstøj så overmættet, at store mængder af det tøj, vi sender til genbrug, ikke når frem til nye ejere. I stedet bliver det ofte brændt eller eksporteret til lande som Afrika og Chile, hvor det ender på lossepladser.

Tal fra Miljøstyrelsen viser, at i 2021 blev 53.000 ton tekstilaffald brændt, 30.000 ton sendt ud af landet, mens kun 600 ton blev genanvendt. Også en historie fra svenske Aftonbladet har givet genlyd i samfundet. Journalister havde chippet en portion tøj, så de kunne følge tøjets vej rundt i verden. På den måde kunne de dokumentere, hvordan en del af det tøj, vi tror bliver genanvendt, ofte har en anden skæbne.

På trods af systemets mangler er det stadig vigtigt at sortere og aflevere tekstiler. Ved at blive ved med at indsamle affaldet kan vi få et klart billede af problemets omfang og skabe pres for bedre løsninger.


Lovgivning

EU har pålagt sine medlemslande at sikre separat indsamling af tekstilaffald senest fra 1. januar 2025 i overensstemmelse med Affaldsrammedirektivet. I Danmark har politikerne vedtaget, at indsamlingen skal starte senest den 1. juli 2023. Disse retningslinjer er konkret specificeret i aftaleteksten "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi" samt i Affaldsbekendtgørelsen.

Affaldshåndtering er et emne, der angår hele Europa, og EU's affaldsdirektiv fastlægger rammer for forebyggelse og håndtering af affald, herunder tekstilaffald. Disse regler er designet til at beskytte miljøet og fremme menneskers sundhed. I den danske lovgivning er tekstilaffald omfattet af Affaldsbekendtgørelsen.


Video: Hvad sker der med tekstilaffaldet?

Plettede duge og hullet tøj kan genanvendes til nye produkter, fx bilsæder og hynder. Denne video viser, hvad der sker med affaldet, efter du har sorteret det derhjemme. 

Videoen er produceret af affaldsselskaberne ARC, Vestforbrænding, AffaldPlus og ARGO.

  • Sortér dit tekstilaffald fra andet affald.
  • Grovsortering: Tekstilaffaldet køres til en station, hvor farlige stoffer som imprægneringsmidler fjernes.
  • Finsortering: Tekstilerne opdeles efter fibertype og farve.
  • Behandling: Fibrene behandles mekanisk eller kemisk, afhængig af genanvendelsestypen.
  • Genbrug: De behandlede tekstiler kan bruges til at fremstille nye produkter som tøj, isolering og tæpper.

Tekstilaffald i tal: Så meget samler vi ind i Kolding Kommune

Mængden af tøj og sko til genbrug indsamlet på genbrugspladserne har ligget stabilt i perioden 2019-2023. Mængden af tøj til genbrug i kommunen er dog væsentlig højere, for størstedelen af tøj, der kan bruges igen af andre, afleverer borgerne direkte til humanitære genbrugsbutikker. Tekstilaffald er først oprettet som selvstændig type affald i juli 2023.

Vi indsamler i gennemsnit 70.726 ton affald og materialer årligt baseret på mængdeopgørelser fra 2022 og 2023. Den samlede mængde dækker både det affald, som modtages på de fem genbrugspladser, og det mad- og restaffald vi indsamler hos husstandene. Tallene herunder angiver de totale mængder tøj og sko til genbrug indsamlet siden 2019 og mængden af tekstilaffald for 2023.

  • 2023: 204 ton tøj og sko til genbrug, 10 ton tekstilaffald
  • 2022: 274 ton tøj og sko til genbrug, ingen indsamling af tekstilaffald
  • 2021: 247 ton tøj og sko til genbrug, ingen indsamling af tekstilaffald
  • 2020: 273 ton tøj og sko til genbrug, ingen indsamling af tekstilaffald
  • 2019: 282 ton tøj og sko til genbrug, ingen indsamling af tekstilaffald

UFF-Humana, vores modtager af både genbrugstøj og tekstilaffald, skriver i sin miljørapport for 2022-2023, at fordelingen af de indsamlede mængder tøj, sko og tekstiler er således:

  • Genbrug: 76%
  • Genanvendelse: 15%
  • Affald: 9%

Se mere om Kolding Kommunes mål om genanvendelse i Redux' bæredygtighedsredegørelser.

Tekstilaffaldets placering i affaldshierarkiet

Både i Kolding Kommune, Danmark og i resten af EU hjælper affaldshierarkiet med at prioritere, hvad man gør med affaldet: Jo højere man kan komme i pyramiden, jo bedre.

Fibrene fra tekstilaffald skal genanvendes til nye . Det vil sige, at når du sorterer metalaffald, er du på trinnet for genanvendelse i affaldshierarkiet. Hvis du vil vide endnu mere om affaldshierarkiet, kan du modtage et minikursus i syv dele, som du får sendt pr. e-mail

Det er i skrivende stund, oktober 2024, virksomheden UFF-Humana, der modtager både tekstilaffald og tøj til genbrug afleveret på genbrugspladserne. Du kan læse mere om, hvordan virksomheden arbejder med genanvendelse på dens hjemmeside


Din måde at bortskaffe tekstiler har afgørende betydning for deres placering i affaldshierarkiet. Nedenfor kan du se, hvordan forskellige muligheder rangerer sig i forhold til pyramiden.

Affaldsforebyggelse

Den bedste løsning for at mindske din udledning er gennem affaldsforebyggelse. Dette kan bl.a. gøres på to måder.

  1. Den ene løsning er ved at du reducerer dit køb af nyt tøj
  2. Den anden løsning er at købe bedre kvalitet. Dette er især en væsentlig faktor når det kommer til tøj, da højere kvalitet skaber et grundlag for et mindsket forbrug, med længere levetid.

Der ses desværre at meget tøj i dag laves under konceptet ”fast fashion”, der er præget af dårlig kvalitet og højt miljøskadeligt aftryk i produktionsfasen. Klimapåvirkningen afhænger nemlig af brugsfasen og dens længde.

Genbrug

Ved at sende dit tøj eller tekstilprodukt til genbrug giver du mulighed for at starte livscyklussen for dit produkt påny, hvilket reducerer behovet for ny produktion, som så igen betyder en mindre belastning af miljøet. 

Reparation

Reparation af tøj er en nøglefaktor i at forlænge levetiden og reducere den miljømæssige påvirkning af vores tekstilproduktion. Når tøj bliver beskadiget eller slidt, er det fristende at erstatte det med nyt. Men ved at investere tid og ressourcer i at reparere vores tekstilprodukter, kan vi bidrage til at mindske vores samlede forbrug og ressourceforbrug.

Genanvendelse

Hvis tøjet eller tekstilet ikke længere er i brugbar stand, er den bedste løsning at aflevere det til tekstilaffald, under forudsætning af at det opfylder kriterierne for at blive behandlet som tekstilaffald. Det ses dog at tekstilprodukter ofte med en smule reparation kan leve videre.

Energiudnyttelse (forbrænding)

Her brændes dit tøj og tekstilprodukter af for at skabe energi. Men ofte kan produkterne stadig bruges på andre måder, som er bedre for miljøet. Forbrænding bør kun være en sidste udvej.

Deponi

Tøj og sko der indeholder PVC, det kan være lækkert outdoor-tøj og regntøj, kan hverken sendes til genanvendelse eller forbrænding, da de skadelige stoffer skal indkapsles. 


Mere interesseret i den grønne omstilling inden for tekstiler?

Mange aktører arbejder på at omlægge tekstilindustrien til en mere cirkulær model. Nogle eksempler inkluderer:

  • Erhvervsklyngen Lifestyle & Design Cluster afholder forskellige events og webinarer, man kan deltage i for mere viden.
  • Brancheforeningen Dansk Mode & Tekstil afholder også forskellige events og opdaterer bl.a. om tiltag fra f.eks. EU.
  • Forbrugerrådet TÆNK har udviklet kampagnen "Stop Tøjspild", hvor man kan få gode råd og tips til mere bæredygtigt forbrug af tekstiler.
  • Miljøstyrelsen koordinerer Det Nordiske Tekstilsamarbejde, hvor der bl.a. er fokus på design, genanvendelse, forbrugeradfærd og levetidsforlængelse gennem cirkulære forretningsmodeller. Her kan både virksomheder, organisationer, forskningsinstitutioner og borgere mv. deltage.

Sådan kontakter du os

Redux – Affald og Genbrug
Bronzevej 3
, 6000 Kolding

Telefontider:

Mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-16.30

Følg vores nyhedsbrev

Selvbetjening:

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Genveje