Video: Se hvad der sker med dit affald
Hvad sker der egentlig med affaldet, når det forlader din skraldespand? Det kan du se mere om herunder. Klik på den gule cirkel, så får du overblik over alle videoer, der er produceret i samarbejde mellem Favrskov Forsyning, Kredsløb, Reno Djurs og Renosyd.
Video: Hvad sker der med madaffaldet?
Madaffald bliver til biogas og gødning. Hvordan det går til, kan du se i videoen herunder.
- Madaffaldet kværnes og bliver til pulp, der er en grødet masse. I processen bliver plastik, glas og andre urenheder sorteret fra.
- Pulpen køres til et biogasanlæg, hvor der bliver udvundet biogas fra pulpen. Biogassen kan bruges til at lave el, brændstof og fjernvarme.
- Når der ikke kan udvindes mere gas fra pulpen, spredes den som gødning på markerne. Planterne har godt af de store mængder fosfor og andre næringsstoffer fra restpulpen.
- Læs meget mere om madspild og, hvordan vores madaffald bliver til biogas og gødning på affald.dk.
Video: Hvad sker der med affaldet fra plast, mad- og drikkekartoner?
Denne video er optaget på Sjælland, så opdelingen i beholderne er ikke helt magen til den, vi har i Kolding Kommune. Men processen for genanvendelsen er den samme: Nogle plasttyper er gode at anvende igen til nye plastprodukter, mens størstedelen af mad- og drikkekartonerne genanvendes.
Plast
Det er ikke på genbrugspladserne, at plasten bliver til ny plast. Kommunernes indsamling er et led i affaldets værdikæde, hvor første trin er, at borgere og mindre virksomheder har et sted at aflevere affaldet. Kommunen står så for at videredistribuere materialerne til danske virksomheder i affaldsbranchen. Når virksomhederne har store mængder nok, sælger de affaldet videre til anlæg fx i Holland og Tyskland. De anlæg er specialiseret i at neddele affaldet og producere plastgranulater, der sælges videre til plastfabrikker. Når affaldet overgår til det private marked, har kommunerne ikke længere opsyn med det.
- Markedet for genanvendelse af blandet plast fra husholdninger er stadig umodent, men under en rivende udvikling. Derfor vil en høj genanvendelse af plastaffaldet ofte koste mere end forbrænding. Det danske pantsystem er dog en undtagelse, hvor de indsamlede plastflasker bliver til nye plastflasker.
- Den plast, der indsamles, behandles og oparbejdes typisk til sekundære råvarer i udenlandske anlæg. Der er få sorterings- og oparbejdningsanlæg i Danmark, der kan vaske og sortere plasten ud i de forskellige plasttyper, men flere anlæg er undervejs.
Mad- og drikkekarton
- Mad- og drikkekartoner er igennem mange år blevet indsamlet og genanvendt rundt omkring i Europa.
- Emballagen kan generelt afsættes til danske og udenlandske sorterings- og behandlingsanlæg til genanvendelse. Der findes lige nu ikke behandlingskapacitet i Danmark, men det forventes, at de mængder vi kommer til at indsamle vil have en positiv indvirkning på markedet og dermed gøre det muligt at etablere anlæg til både sortering og genanvendelse.
- I Danmark er der meget begrænset erfaring med at indsamle og genanvende fraktionen, og det vil for langt de fleste borgere være nyt at skulle sortere mad- og drikkekartoner fra til genanvendelse, som ellers før skulle sorteres til restaffald og dermed afsættes til forbrænding.
Kilde: Miljøministeriet, Vejledning om sorteringskriterier for husholdningsaffald
Video: Hvad sker der med papir, pap og tekstilaffaldet?
Denne video er optaget på Sjælland, så opdelingen i beholderne er ikke helt magen til den, vi har i Kolding Kommune: Når du har fyldt den røde pose med tekstilaffald, skal du stille den på toppen af affaldsbeholderen. Men processen for genanvendelsen er den samme: Pap og papir bliver anvendt igen til nye kartonprodukter. Plettede duge og hullet tøj kan genanvendes til nye produkter, fx bilsæder og hynder.
Hvad sker der med papaffaldet?
- Det pap, du afleverer, sendes videre til både til danske og udenlandske sorterings- og behandlingsanlæg.
- Først bliver pappet transporteret fra genbrugspladsen til et centralt opsamlingssted, hvor det presses i baller og sendes videre til fabrikker, der typisk producerer nyt pap og karton.
- På disse fabrikker opløses fibrene i pappet ved hjælp af vand. Herefter bliver massen forarbejdet til nyt pap, som eksempelvis anvendes til at fremstille nye papkasser, pizzabakker eller køkkenrullerør. Dog er materialerne af en lavere kvalitet, end pappet var oprindeligt, da man ikke kan opnå de samme egenskaber med genanvendte fibre.
- Genanvendelse af pap reducerer CO2-udledningen. Faktisk sparer vi to ton CO2 hver gang, vi genanvender 1 ton pap. Denne reduktion skyldes både det lavere energiforbrug ved fremstilling af genbrugspap samt mindre transport i forbindelse med produktionen af pappet.
Hvad sker der med papiraffaldet?
Papir er en af de typer affald, som er blevet indsamlet separat i Danmark gennem længst tid. En høj procentdel bliver genanvendt, når papir bliver afsat til danske og udenlandske behandlingsanlæg. Papiret bliver til nyt papir med en høj kvalitet. Så når du sorterer papir korrekt, bliver papirfibrene brugt igen.
Processen er således:
- Først køres papiret til et centralt opsamlingssted, hvor det bliver pakket i baller og sendt videre til papirfabrikker. På fabrikken bliver papiret vasket, så fibrene bliver udvasket. Samtidig bliver tryksværten vasket ud.
- Massen bliver dernæst lavet til nye produkter såsom køkkenruller og toiletpapir.
Når vi genanvender papir, mindsker vi således CO2-udledningen og sparer energi og råstoffer (træ og vand).
Hvad sker der med tekstilaffaldet?
- Sortér dit tekstilaffald fra andet affald.
- Grovsortering: Tekstilaffaldet køres til en station, hvor farlige stoffer som imprægneringsmidler fjernes.
- Finsortering: Tekstilerne opdeles efter fibertype og farve.
- Behandling: Fibrene behandles mekanisk eller kemisk, afhængig af genanvendelsestypen.
- Genbrug: De behandlede tekstiler kan bruges til at fremstille nye produkter som tøj, isolering og tæpper.
Video: Hvad sker der med glas- og metalaffaldet?
Glasaffald bliver genanvendt til nye glasprodukter og metal bliver anvendt igen til nye metalprodukter.
Metal
- Metal har typisk en høj værdi, og der er et velfungerende nationalt og internationalt marked for blandet metal fra husholdninger til genanvendelse.
- Efter indsamling neddeles og sorteres metallet automatisk i magnetisk og ikke-magnetisk metal.
- Metalaffaldet afsættes til forbehandling i både Danmark og udlandet, hvorefter det afsættes til smelteværker.
- Genanvendelsesprocesserne er ret robuste over for urenheder, og de genanvendte metaller har samme kvalitet som nyt metal.
Glas
- Glas er en af de typer affald, der har været indsamlet til genanvendelse meget længe.
- Det indsamlede glas har generelt en høj kvalitet.
- Der er sket et skift fra, at der hovedsageligt var tale om glasflasker til direkte genbrug til, at det meste glas i dag bliver knust og smeltet om til nye glasprodukter.
- Glas afsættes til genanvendelse både i Danmark og udlandet. Der findes få virksomheder, der forbereder hele flasker til genbrug, men det er et marked, der næsten er forsvundet, også for glasflasker i pantsystemet.
- Læs meget mere om, hvordan glas bliver til og dets historie på hjemmesiden affald.dk. Vidste du fx, at det danske pantsystem blev etableret i 1942?
Video: Hvad sker der med restaffaldet?
Restaffald bliver brugt til at producere elektricitet og fjernvarme.
Det er i skrivende stund, marts 2025, virksomheden Meldgaard der indsamler restaffald fra alle Kolding Kommunes borgere.
Restaffaldet køres til forbrændingsanlægget Energnist på Bronzevej 6 i Kolding. Det brændte affald bliver brugt til at producere elektricitet og fjernvarme.
- Efter afbrænding af restaffaldet er der to typer restprodukter: slagger og flyveaske.
- Flyveasken sendes til deponi.
- Slagger indgår i vejbelægninger og byggeprojekter som alternativ til fyldsand, råjord og stabilgrus. På den måde bliver forbruget af jomfruelige råstoffer reduceret.
- Cirka 10 % af slaggerne er jern og metal, fx dåser, som kunne have været sorteret fra før forbrænding. Metallet sorteres fra slaggerne ved hjælp af magneter på sorteringsanlægget, derefter smeltes de om og bliver blandet med metaller af bedre kvalitet, så de kan indgå i nye typer produkter.
- Læs meget mere om, affald til forbrænding på hjemmesiden affald.dk. Vidste du fx, at vi i Danmark brænder over tre millioner ton restaffald, blandt andet fra udlandet?
Video: Hvad sker der med det farlige affald?
Behandlingen af farligt affald sker på anlæg i både Danmark og udlandet, som er specialiseret i at behandle affaldet, og som er godkendte til netop at behandle farligt affald af den pågældende type. Noget farligt affald brændes, fx i affaldsforbrændingsanlæg, som er godkendt til at forbrænde visse typer farligt affald. Andet farligt affald behandles kemisk, og endelig deponeres nogle typer farligt affald.
Sådan kontakter du os
Telefontider:
Mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-16.30