Skip til hoved indholdet

Opskrifter efterår

Cremet græskarsuppe toppet med sorte bønner, koriander og æble

Måned: Oktober
Spis sæsonen: Græskar

(4 personer)

Cremet græskarsuppe toppet med sorte bønner, koriander og æble

Prøv denne cremede og lækre græskarsuppe lavet på enten Hokkaido-græskar eller med kødet fra det udskårne Halloween-græskar. Servér suppen med en blanding af sorte bønner, koriander og æble i et skønt farverigt og smagsfuldt sammenspil.

Du skal bruge

2 løg
3 fed hvidløg
olivenolie
4 gulerødder
3 bagekartofler
2 tsk karry
1 tsk spidskommen
1 tsk timian
½ tsk chiliflager eller Sambal Oelek
1-2 tsk revet ingefær
600-700 g græskar (svarende til 1 Hokkaido)
½ L grønsagsbouillon
1 dåse kokosmælk
2-3 tsk salt
Lidt sukker
Friskpresset citronsaft

Sorte bønner, koriander og æble-blanding

1 dåse sorte bønner (eller kog selv ca. 120 g sorte bønner i rå vægt)
½ bundt koriander
½-1 rød chili
1 stort syrligt æble
2-3 spsk olivenolie
1 lime
1 tsk honning
Salt

Sådan gør du

  1. Bruges et Hokkaido-græskar, skal det halvéres med en skarp kniv og alle kerner fjernes med en ske. Græskarret skæres derefter i store stykker med skræl på. Bruger du i stedet kødet fra dit udskårne Halloween-græskar, udhuler du græskaret så meget som muligt (for at få nok til suppen) og fjerner alle kernerne.
  2. Pil løg og hvidløg og hak det groft.
  3. Rens eller skræl gulerødder og kartofler og skær dem i store tern.
  4. Svits løg og hvidløg i lidt olivenolie i en stor gryde, til løgene er klare. Tilsæt gulerødder, kartofler, karry, spidskommen, timian, chiliflager og revet ingefær.
  5. Svits videre i et par minutter under omrøring og tilsæt græskarkød, grønsagsbouillon, kokosmælk og salt.
  6. Lad suppen simre under låg i 15-20 minutter.
  7. Imens suppen simrer, tilberedes blandingen af sorte bønner, koriander og æble.
  8. Afdryp de sorte bønner, hak koriander og chili (fint) og skær æblet i små fine stykker. Vend det hele sammen med olivenolie, saften af en lime og honning. Smag til med salt.
  9. Når suppen er færdig med at simre og alle grøntsager er helt møre, skal suppen blendes til den er glat med en blender. Pas på når du blender en varm væske og hold eventuelt et viskestykke over blenderen.
  10. Varm suppen kortvarigt op igen, tilsæt eventuelt ekstra vand og smag til med salt og eventuelt lidt sukker. Dryp lidt citronsaft over lige inden servering.


Suppen serveres med blandingen af sorte bønner, koriander og æble som topping og der kan yderligere toppes med lidt creme fraiche eller sojayoghurt. Som tilbehør kan der serveres ristet rugbrød eller fuldkornsbrød samt ristede græskarkerner til.

Krydrede og svampede græskarmuffins

Måned: Oktober
Spis sæsonen: Græskar

(15-20 muffins)

Krydrede og svampede græskarmuffins

Brug et Hokkaido-græskar eller det overskydende græskarkød fra Halloween-græskaret til disse søde, krydrede og svampede muffins.

Du skal bruge

Ca. 300 g græskar (fra Hokkaido eller fra et udhulet græskar)
2 æbler
30 g frisk ingefær
1 usprøjtet citron
3 æg
175 g rørsukker
½ dl oliven- eller rapsolie
1 dl havregryn
½ tsk salt
2 tsk kardemomme
4 tsk kanel
2 dl æblejuice
2 tsk bagepulver
150 g fuldkornsspeltmel
Ca. 150 g hvedemel
150 g valnødder (kan udelades)

Sådan gør du

  1. Skyl, afdryp og skær græskar og æbler i store stykker.
  2. Riv græskar og æbler groft (lettest i en foodprocessor).
  3. Riv ingefær og skrællen af en citron fint.
  4. Pisk æg og sukker luftigt i en skål for sig og tilsæt olie, revet ingefær og citronskal, havregryn, salt, krydderier og til sidst æblejuice.
  5. Bland bagepulver og mel og si melblandingen i lidt efter lidt under omrøring.
  6. Tilsæt eventuelt hakkede valnødder.
  7. Pensl en bageform til muffins med raps- eller olivenolie og fordel dejen heri.
  8. Bag muffins’ne i ca. 25 minutter ved 175 grader (varmluft), eller indtil dejen slipper. Hvis der bages i høje forme, forlænges bagetiden væsentligt.
  9. Nyd de svampede og krydrede muffins efter lidt afkøling.

Spaghetti med grønkålspesto og hvidløgsristede hestebønner

Måned: september
Spis sæsonen: Grønkål

(4 personer)

Spaghetti med grønkålspesto og hvidløgsristede hestebønner

Grønkålen er en fantastisk bladgrøntsag af den grovere slags, der har mange anvendelsesmuligheder og kvaliteter i det nordiske køkken. Grønkål kan dyrkes langt ind i vinterhalvåret, fordi den tåler frost. Da grønkål bl.a. er rig på C-vitamin og kostfibre er det en god kilde hertil i de kolde måneder, hvor den netop er i sæson. Grønkål kan anvendes rå i salater og smoothies eller som tilberedt i alverdens madretter eller som snacktilbehør i pesto eller som grønkålschips. Grønkål har sin sprødhed og flotte mørkegrønne blade samt sin ernæringsmæssige kvalitet i den grad sin berettigelse i klimavenlige madretter.

Obs! Sæt Hestebønnerne i blød i 10-12 timer, inden de koges efter anvisningen.

Du skal bruge

Pesto

250 g grønkål
100 g mandler
1 dl olivenolie
1 fed hvidløg
1 økologisk citron
50 g parmesan
Salt

Hvidløgsristede hestebønner

125 g Hestebønner (rå vægt)
1-2 fed hvidløg
olie
salt og peber

Spaghetti

fuldkornsspaghetti
parmesan

Sådan gør du

1.    Start med at koge de udblødte hestebønner i letsaltet frisk vand efter anvisningen.

2.    Mens bønnerne koger, laves pestoen.

3.    Rens og nip bladene af grønkålsstænglerne.

4.    Pil hvidløget og skær i mindre stykker.

5.    Riv først skrællen af citronen. Del dernæst citronen i to og pres saften ud heraf.

6.    Riv parmesanen eller skær i mindre stykker (for at undgå klumper i pestoen).

7.    Hak alle tilberedte ingredienser i en foodprocessor, indtil pestoen er en ensartet masse.

8.    Smag til med salt.

9.    Steg nu de afdryppede kogte hestebønner i olie og med pressede hvidløg.

10.    Smag til med lidt salt og peber.

11.    Kog en passende mængde spaghetti efter anvisningen. Skyl kort i koldt vand efter kogning for at undgå, det klistrer sammen.

12.    Servér retten ved at røre spaghettien ud med rigeligt med grønkålspesto og med hvidløgsstegte hestebønner og revet parmesan på toppen.

Sprøde rosenkålnuggets med grønkålstzatziki og oste-bønnerfritter

Måned: November
Spis sæsonen: Rosenkål

(4 personer)

Sprøde rosenkålnuggets med grønkålstzatziki og oste-bønnerfritter

Rosenkål er supersunde med højt indhold af kostfibre, der bidrager til god mæthed og holder gang i din fordøjelse. Derudover er rosenkål kilde til vitamin C, K, flere af B-vitaminerne samt adskillige mineraler.
Rosenkål er for nogle lidt en blandet fornøjelse, men opskriften her giver et godt bud på, hvordan rosenkål kan tilberedes på en anderledes og spændende måde med både sprødhed, smag og bid i.

Du skal bruge

Grønkålstzatziki

400 g græsk yoghurt 10% eller sojayoghurt
150 g renset grønkål (uden stængler)
2 fed hvidløg
Saft af en lille citron
salt og peber

Rosenkålsnuggets

600 g rosenkål
2 æg
2-3 dl fuldkornsspeltmel/kikærtemel
½ tsk stødt koriander
½ tsk stødt spidskommen
salt og peber
4-5 spsk olivenolie

Oste-bønnefritter

500 g grønne bønner
2 fed hvidløg
100 g parmesan
3 spsk olivenolie
¾ tsk tørrede chiliflager
salt og peber

Sådan gør du

  1. Start med at tilberede grønkålstzatzikien og lad den trække på køl, mens du tilbereder resten af måltidet. Rens og hak grønkålen fint. Bland den græske yoghurt med presset hvidløg, citronsaft, salt og peber og miks det sammen med grønkålen. Hvis der bruges soyayoghurt i stedet, kan den med fordel drænes for væde i et klæde først.
  2. Klargør rosenkålen ved at fjerne de yderste blade, rense og skære den nederste del af kålen væk.
  3. Kog rosenkålen i letsaltet vand i ca. 3 minutter og stil til afdrypning.
  4. Tænd ovnen på 220 grader (varmluft).
  5. Skyl de grønne bønner, afdryp og nip enderne af.
  6. Pil og pres hvidløg og rør det sammen med olie, chiliflager, salt og peber i en skål. Vend blandingen med bønnerne i en skål.
  7. Fordel bønnerne jævnt på en bageplade beklædt med bagepapir.
  8. Riv parmesanosten fint og strø det ud over bønnerne. Bag det i ovnen i ca. 15 minutter og rør lidt i bønnerne en gang undervejs. Slut eventuelt af med at grille i 2 minutter, så bønnerne bliver mere sprøde.
  9. Imens bønnerne er i ovnen, vendes de afdryppede rosenkål først i æg og dernæst i mel blandet med krydderier.
  10. Steg rosenkålene sprøde i olien på en mellemvarm pande. Pas på de ikke bliver brankede.

Tips!

Variér bønnefritterne med fritter af søde kartofler i stedet for.

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Genveje