Opskrifter forår
Knasende rugbrødstapas med marinerede jordskokker, butterbeanspread og gulerodshummus
Måned: Marts
Spis sæsonen: Jordskokker (november til marts)
(opskrift 6 personer)
Jordskokker har, som mange andre rodfrugter, mange anvendelsesmuligheder, både tilberedte som kogte, stegte eller bagte i ovnene. De kan også bruges som hovedingrediens i suppe, mos og puré eller rå i grove salater. De sunde jordskokker adskiller sig en anelse fra andre rodfrugter ved at indeholde ufordøjelige kulhydrater i form af inulin, der er gavnlig for fordøjelsen og med til at sikre et stabilt blodsukker. Jordskokker er derudover rige på B-vitaminer (særligt folat) og har et højt indhold af kalium og fosfor.
Du skal bruge
12 skiver rugbrød (udstikkes med rund form og ristes i god tid)
Aioli-marinerede jordskokker
450 g jordskokker (svarer til ca. 300 rengjorte)
2 spsk. olivenolie
1 tsk. tørret timian
Salt og peber
½ tsk. usprøjtet citronskal
Grøn aioli
1 ½ dl rapsolie
1 dl persille, finthakket (1/2 bundt persille)
1 pasteuriseret æggeblomme
1 tsk. citronsaft
½ tsk. Dijonsennep
½ fed hvidløg (kan udelades)
¼ tsk. salt
Butterbeanspread
1 dåse butterbeans (eller 250 g iblødsatte butterbeans)
150 g grønne ærter, fine
1 moden avocado
1 fed hvidløg
3 spsk. olivenolie
3 spsk. citronsaft
½ dl grøntsagsbouillon (kun hvis massen er for fast)
Salt og peber
Gulerodshummus
3-4 store gulerødder (skrællede og skåret mindre stykker)
5 fed hvidløg (skrællede)
2 spsk. olivenolie
1 ds kikærter (eller ca. 250g iblødsatte kikærter)
3 spsk. citronsaft
3-4 spsk. olie
½-1 dl vand
¼-1/2 tsk. chilipulver efter smag
Salt
Sådan gør du
Aioli-marinerede jordskokker
- Rengør og skræl jordskokkerne og dup dem tørre.
- Pensl jordskokkerne med olie og krydr med timian, salt, peber og citronskal.
- Kom jordskokkerne i et ovnfast fad, og bag dem midt i ovnen ved 175 grader i 25 minutter.
- Imens jordskokkerne bager i ovnen, laves den grønne aioli.
Grøn aioli
- Blend rapsolien og den rengjorte persille i ca. 1 minut.
- Sigt olien fra gem den, lige som den purerede persille gemmes til servering.
- Pisk æggeblommen med citron, hvidløg, sennep, salt og peber.
- Herefter piskes den overskydende olie i lidt ad gangen.
- Når den grønne aioli er glat og tyk, kommes den i en sprøjtepose og stilles tildækket i køleskabet indtil servering.
- Vend de bagte jordskokker med den overskydende persillepuré. Skær dem eventuelt i skiver, inden de anrettes på de ristede, runde rugbrødsskiver.
- Pynt rugbrødtapas med jordskokker med aioli og eventuelt syltede rødløg.
Butterbeanspread
- Blend butterbeans, ærter, avokado, olivenolie og citronsaft til en ensartet masse.
- Tilsæt evt. lidt bouillon, hvis spread’n skal være mere lind.
- Smag til med salt og peber.
Gulerodshummus
- Tænd ovnen på 175 grader (varmluft).
- Skræl gulerødderne og pil hvidløgsfeddene og fordel dem i et ildfast fad dryppet med lidt olie.
- Bag til gulerødderne er møre i ca. 25 minutter.
- Afdryp kikærterne og skyl dem godt i koldt vand og afdryp igen.
- Blend kikærter, bagte gulerødder, hvidløgsfed, citronsaft og olie i en foodprocessor. Tilsæt lidt vand undervejs, indtil massen er glat og ensartet.
Tips!
Sæt butterbeans og kikærter i blød dagen før og kog efter iblødsætning, hvis du har disse på lager eller bare er i god tid.
Rugbrødshapserne kræver lidt god tid i køkkenet, da det er mange små retter, der skal tilberedes. Både butterbeanspred’n og gulerodshummus kan holde sig i ca. 4 dage på køl og kan derfor tilberedes i god tid.
Smagfuld miso med ramsløg, knasende grøntsager og kylling
Måned: April (forår)
Spis sæsonen: Ramsløg (februar-juni)
(4 personer)
Ramsløg er naturens guld og er ganske let at finde i skovbunden, når planten er i sæson i det tidlige forår. Ramsløg spises både rå og tilberedt og kan fx bruges i salaten, laves til pesto eller som i denne opskrift bruges som ingrediens i en varm ret sammen med andre grøntsager. Ramsløg har en karakteristisk smag og duft af hvidløg. Derudover er ramsløg rige på C-vitamin og kan indeholde op til 40 gange så meget som citroner.
Når du plukker ramsløg, skal du være opmærksom på ikke at forveksle med Liljekonval eller Høsttidsløs, da begge af disse er giftige at spise. Når der søges efter ramsløg, vil de som regel findes som et ensartet grønt bunddække på store områder. Inden brug er det mest sikkert at tjekke hvert ramsløgblad ved at nulre lidt på det og her skal det have en meget genkendelig hvidløgsduft.
Du skal bruge
300 g kyllingebryst
Raps- eller olivenolie
1 løg
½ rød chili
2 fed hvidløg
350 g gulerødder
¼-½ hvidkål
1 pakke brune risnudler
1 stor håndfuld friskplukket ramsløg
4 breve lys misopasta (-pulver) (prøv dig frem)
0,8-1 L vand
salt og peber
Sådan gør du
- Dup kyllingekødet tørt med køkkenrulle, skær i tern (1x1 cm) og drys dem med lidt salt.
- Pil løg og hvidløg og hak det fint.
- Fjern kernerne fra chilifrugten og skær i små stykker.
- Skræl gulerødderne og skær i tynde stave.
- Snit hvidkålen fint og rengør ramsløg og skær dem i strimler.
- Varm en wok, sauterpande eller jerngryde op med lidt olie og kom kyllingeternene i og steg dem gyldne og krydr med salt og peber.
- Tag kødet op af gryden og steg løg, hvidløg, chili, gulerødder og hvidkål i lidt frisk olie et par minutter.
- Opløs misopastaen i kogt vand og hæld ved grøntsagerne.
- Kog nudlerne i en gryde for sig med vand og lidt salt efter anvisningen.
- Kom nu de forstegte kyllingetern og de strimlede ramsløg i misosuppen og lad det simre med et par minutter, inden suppen serveres.
- Smag til og når misosuppen er klar til at blive serveret, anrettes den i dybe tallerkener, hvor nudlerne lægges i midten og suppen fordeles henover.
Tips!
For en mere nordisk version udskift risnudlerne med kogte speltkerner. Hvis du ønsker en ret uden kød, kan tofu i tern erstatte kyllingekødet.