Skip til hoved indholdet

Opskrifter sommer

Grønne spinat-kikærtevafler med forskelligt fyld

Måned: Juni
Spis sæsonen: Spinat (april-oktober)

Spinatvafler

(ca. 12 stk.)

Spinatvafler er efterhånden en populær spise med et væld af variantionsmuligheder for fyld til måltidet. Spinat er en god kilde til vitaminerne A, B, C, E, K og indeholder en lang række af de vigtige mineraler (calcium, kalium, jern og zink). Når først vaflerne er lavet, er det lynhurtig mad, så lav hellere en stor portion og frys de overskydende vafler ned.

Bonusinfo: Hvis du spiser spinat på daglig basis, er det en god idé at indtage det med sammen med et mælkeprodukt, ost eller mandler, der neutraliserer det naturlige indhold af oxalsyre i spinat. Oxalsyren hæmmer nemlig optagelsen af calcium og jern.

Du skal bruge

1 dåse kikærter (240 g drænet vægt)
2 dl mælk eller plantedrik
4 æg
1 dl ærter
2 store håndfulde frisk spinat
1 håndfuld broccoli
½ banan
1 dl fuldkornsmel
1 dl havregryn
2 tsk. bagepulver
1 spsk. olivenolie
Lidt salt
Fedtstof til bagning

Sådan gør du

  1. Hæld kikærterne i et dørslag og gennemskyld med koldt vand. Lad dem dryppe af.

  2. Blend kikærter, mælk/plantedrik og æg, indtil massen er ensartet.
  3. Optø eventuelt ærterne med et hurtigt opkog, hvis de er frosne.
  4. Rens grøntsagerne og skær broccolien i mindre stykker.
  5. Tilsæt spinat, ærter, broccoli, banan en efter en. Blend til slut havregryn, bagepulver og olie med, til dejen er ensartet.
  6. Bag vaflerne i et vaffeljern eller en vaffelform til ovnen. Brug lidt fedtstof hver gang, inden dejen hældes i.

Forslag til fyld

Spinatvafler med fyld

  1. Sprød salat med rejer, tomater, ærteskud, ærter og creme fraiche dressing.
  2. Årstidens salat med lidt dressing, pesto, guacamole eller hummus.
  3. Falafler med tomater og hvidløgsdressing
  4. Rester fra gårsdagens mad (kartofler, kylling, stegte grøntsager)

Tips!

Blend 1-2 modne bananer med i dejen og krydrer med vanilje, kanel eller kardemomme og brug spinatvaflerne som et hurtigt mellemmåltid eller i børnenes frugtpose.

Gulerods-hotdog med rødløg og æble-rosin-chutney

Måned: juli (sommer)
Spis sæsonen: Gulerødder (Juni-sept. Lagrede fås hele året)

Gulerods-hotdog med rødløg og æble-rosin-chutney

(4 Personer)

Gulerødder er en af danskernes favoritgrøntsager – og med sin friskhed, sødme og sprødhed er det ikke svært at forstå. Gulerødder har mange anvendelsesmuligheder i madlavningen enten som tilbehør eller som ingrediens i madretter eller som en lækker snack. I denne opskrift indgår gulerødder både i den plantebaserede ”burgerbøf” og i tilbehøret.

Gulerødder er sunde og indeholder beta-karoten, som er et forstadie til A-vitamin. De er også en kilde til C-vitamin.

Æble-rosin-chutney (1 stort syltetøjsglas)

Du skal bruge

1 løg
2 fed hvidløg
½ rød chili
½ kg danske økologiske æbler
 2-3 cm ingefær
½ citron
125 g rosiner
½ dl æbleeddike
125 g sukker
1-1 ½ tsk. salt

Sådan gør du

  1. Klargør og hak løg, hvidløg og chili fint.
  2. Rens æblerne og skær i mindre stykker.
  3. Skræl og riv ingefæren fint. Riv skallen af citronen, del bagefter i to og pres saften heraf.
  4. Kom løg, hvidløg, chili, æbletern, revet ingefær og citronskal i en tykbundet gryde sammen med rosiner, æbleeddike, sukker og salt. Kog det ved middelvarme i en lille times tid, til konsistensen er blevet tykkere.
  5. Tilsæt citronsaften og smag til med eventuelt mere salt og kog yderligere igennem i et par minutter.
  6. Hvis du ønsker en ensartet konsistens, kan du blende chutneyen.
  7. Hæld æble-rosin-chutneyen på skoldede glas og på køl indtil brug.

Gulerods-hotdog

Du skal bruge

12 gulerødder, på tykkelse med en pølse og ca. 12-15 cm lange
2 fed hvidløg
1 tsk. flagesalt
1 spsk. olie
3 laurbærblade
1 tsk. tørret timian
½ dl vandolie og lidt smør (til stegning)
salt og peber

2 hotdogbrød
aioli og sennep
rødløgsskiver
karse

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 175 grader (varmluft).
  2. Rens gulerødderne og afrund enderne, så de får form ligesom pølser.
  3. Fordel gulerodspølserne i et ovnfast fad med olie, vand, timian, laurbærblade, presset hvidløg.
  4. Lad det bage i ovnen i 30-40 minutter – til gulerødderne er møre. Vend gulerødderne undervejs og tilsæt lidt mere vand, hvis det er fordampet.
  5. Gulerodspølserne steges hurtigt i lidt olie og smør på en pande, kort inden de serveres som gulerodshotdog.
  6. Inden servering. Varm pølsebrødene i ovnen efter anvisningen.
  7. Smør det flækkede pølsehorn med aioli rørt med sennep på begge sider indeni. Ovenpå pølsen fordeles lidt æble-rosin-chutney, rødløgsskiver og til sidst lidt karse.

Eksotisk blomkålsris med kylling og blomme-chili-sauce

Måned: august (sommer)
Spis sæsonen: Blomkål (juni-november)

Eksotisk blomkålsris med kylling og blomme-chili-sauce

(4 Personer)

Blomkål er en af de mest kendte grøntsager i Danmark og er igennem tiden brugt og elsket af mange som kogt eller dampet tilbehør til især stegte kødretter.

Blomkål har et utal af anvendelsesmuligheder som både rå i salater eller grillet med krydderier og smager desuden skønt med sin milde og lidt nøddeagtige smag. Blomkål har et ret højt indhold af C-vitamin, som bidrager til mange vigtige funktioner i kroppen og fungerer som antioxidant, der er med til at inaktivere frie radikaler.

Du skal bruge

Blomme-chili-sauce (laves først)

6 blommer
3 fed hvidløg
1-2 chili, røde eller gule
2-3 cm ingefær
2 økologiske appelsiner
2,5 dl sukker
1 dl. æblecidereddike
½ tsk. salt

Eksotisk blomkålsris

2 fed hvidløg
1 løg
olie
½-1 blomkål
2 gurkemejerødder eller 2 tsk. tørret gurkemeje
½ dl vand
½ dl citronsaft
salt
Friske krydderurter til pynt

Kylling og grøntsager

2-4 kyllingebryster
Diverse grøntsager i sæson

Sådan gør du

Blomme-chili-sauce

  1. Skær blommerne i mindre stykker.

  2. Klargør hvidløg, chili og ingefær og riv eller skær i små stykker.

  3. Riv skallen af appelsinerne og pres saften ud af dem.
  4. Kom alle ingredienserne i en gryde og lad det koge i 15-20 minutter.
  5. Imens skoldes en flaske eller et glas til opbevaring af blomme-chili-saucen.
  6. Når det hele er mørt, blendes blomme-chili-saucen til en ensartet masse.
  7. Hæld saucen på en glas og sæt i køleskabet.
  8. Saucen har en holdbarhed på ca. 1 uge.

Eksotisk blomkålsris

  1. Pil og hak hvidløg og løg fint.

  2. Klargør blomkålen og hak eller riv den fint i en foodprocessor.
  3. Riv og skræl gurkemejerødder fint (hvis de anvendes friske).
  4. Sautér hvidløg og løg i olien, til de er klare.
  5. Tilsæt vand og citronsaft og dernæst det hakkede blomkål.
  6. efter et par minutter er den gule blomkålsris klar til servering.

Kylling og grøntsager

Kyllingebryster og grøntsager grilles hele eller i store stykker og krydres med salt, peber og eventuelt friske krydderurter.

Tip!

Servér de eksotiske blomkålsris med grillede kylling og grøntsager toppet med den søde blomme-chili-sauce.

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Genveje