Aktuelle projekter om klimatilpasning
Klimatilpasningsprojekter
Skitse af pumpe-sluse-anlægget.
Klimatilpasningsprojektet skal bidrage til at håndtere og regulere de store vandmængder i Kolding Å, der stammer fra skybrud og langvarig nedbør.
Anlægget med pumpe og sluse skal sættes i drift, når der er skybrud, eller langvarig nedbør, eller ved høj vandstand i Kolding Fjord.
Skybrud eller langvarig regn
Når sluseportene lukkes og pumperne sættes i gang, flyttes åvandet fra Kolding Å til Kolding Fjord. Det betyder, at anlægget kan fjerne så meget vand i Kolding Å med pumperne, at der bliver plads til de store vandmængder, der kommer fra oplandet til Kolding Å i forbindelse med fx skybrud.
På den måde er anlægget med til at sikre, dels at Kolding Å ikke løber over sine bredder, og dels at Kolding Å kan fungere som opsamlingsbassin for tag- og overfladevand fra Kolding midtby og fra oplandet.
Høj vandstand i Kolding Fjord
En anden situation, hvor sluseportene lukkes og pumpernes sættes i gang, er i forbindelse med høj vandstand i Kolding Fjord.
Kolding by har en række regnvandsudløb, der ender i Kolding Å. Slusens funktion ved høj vandstand er at forhindre, at havvand blokerer for disse udløb, og at Kolding Å stadig kan benyttes som opsamlingsbassin for tag- og overfladevand.
For ikke at få havvand ind, hvor terrænet er lavt, udbygges pumpe/sluse-løsningen med højvandsmure i forskellige højder, udformninger og materialer.
Klimatilpasning af Kolding Havn
Da Kolding Havn ligeledes er udfordret i forhold til høj havvandsstand i Kolding Fjord, er Kolding Kommune, BlueKolding og Kolding Havn p.t. i gang med at undersøge, om ovenstående løsning kan udbygges til én samlet løsning, der klimatilpasser både Kolding midtby og Kolding Havn.
Baggrund
Kolding by er ekstra udfordret af klimaændringerne af to grunde. Som østvendt kystby er der risiko for stormflod. Desuden er Kolding placeret i bunden af en ådal, hvor Kolding Å løber gennem byen og ender i Kolding Fjord. Det betyder, at der er risiko for, at åen går over sine bredder og oversvømmer de lavtliggende byområder, når der er skybrud eller langvarig kraftig regn. Derfor gennemfører Kolding Kommune og BlueKolding et stort klimatilpasningsprojekt, kaldet Kolding Å-projektet.
Kolding Å-projektet består af to delprojekter
Kolding Å – Ådalen, med midlertidig opmagasinering af vand i oplandet til Kolding Å (området vest for den jyske motorvej E45, Harte-Dons Søerne, Hylkedalen og området ved Bølling Bæk og Vester Nebel Å-systemet). Forventes færdigt i 2026. Læs mere om oplandsprojektet.
Kolding Å – Pumpe/sluse, der regulerer og håndterer store vandmængder i Kolding Å. Forventes færdigt i 2025.
Kontakt
Lars Guldager
61 14 50 60
For at klimatilpasse Kolding midtby og minimere oversvømmelser omkring Kolding Å, så vil Kolding Kommune etablere en pumpe og sluse ved udmundingen af Kolding Å.
Pumpe/slusen kan håndtere skybrud i sommerhalvåret og høj havvandsstand i Kolding Fjord. Om vinteren, hvor der ofte regner i længere perioder, så jorden bliver helt vandmættet, kan sluse og pumpe ikke klare de store vandmængder alene.
I disse situationer er der behov for at holde vandet tilbage længere oppe i vandløbssystemet – fx ved at tilbageholde det midlertidigt, indtil der igen er plads i Kolding Å. Denne indsats kaldes oplandsprojektet.
Der er flere vandløbsgrene, der løber sammen til Kolding Å – bl.a. Vester Nebel Å, Seest Mølleå og Harte-kanalen. Det er derfor nødvendigt at tilbageholde vandet flere steder i oplandet til Kolding Å. Kolding Kommune undersøger p.t. forskellige muligheder for ”vandparkering” i Kolding Å –systemet.
Tilsammen kaldes oplandsprojektet og pumpe/sluse-projektet for ’Kolding Å’-projektet
Baggrund
Kolding by er ekstra udfordret af klimaændringerne af to grunde. Som østvendt kystby er der risiko for stormflod. Desuden er Kolding placeret i bunden af en ådal, hvor Kolding Å løber gennem byen og ender i Kolding Fjord. Det betyder, at der er risiko for, at åen går over sine bredder og oversvømmer de lavtliggende byområder, når der er skybrud eller langvarig kraftig regn. Derfor gennemfører Kolding Kommune et stort klimatilpasningsprojekt, kaldet Kolding Å-projektet.
Oplandsprojektet er et stort og omfattende projekt med mange involverede parter og myndigheder, som alle skal inddrages og høres. Desuden skal konsekvenserne for infrastruktur, naturforhold, geotekniske forhold, muligheder for myndighedstilladelser, alternativer mv. undersøges nærmere. Det er desuden vigtigt at få kortlagt og beskrevet, hvilke konsekvenser gennemførsel af et projekt kan have for den enkelte lodsejer.
Kolding Å-projektet består af to delprojekter
Kolding Å – Ådalen, med midlertidig opmagasinering af vand i oplandet til Kolding Å (området vest for den jyske motorvej E45, Harte-Dons Søerne, Hylkedalen og området ved Bølling Bæk og Vester Nebel Å-systemet). Forventes færdigt i 2026.
Kolding Å – Pumpe/sluse, der regulerer og håndterer store vandmængder i Kolding Å. Forventes færdigt i 2024 – læs mere om pumpe/sluse-projektet.
Informationsmøder
Herunder kan du se præsentationer fra infomøder om oplandsprojektet.
Præsentationer fra lodsejerlaugmøde 27. juni 2023
Præsentation fra Kolding Kommune
Præsentation fra Envidan
Præsentationer fra møde den 10. marts 2022
Præsentation fra KHL
Præsentation fra BlueKolding og Kolding Kommune
Præsentationer fra møder den 16. september 2020
Præsentation fra mødet for lodsejere ved E45 – Kolding Ådal
Præsentation ved mødet for lodsejere ved Dons-søerne
Rapporter
Birkemus Vurdering af birkemus Oplandsprojekt Kolding Å juni 2023
COWI Hydraulisk optimering af oplandsprojektet dec 2021
COWI Kolding Å tilbageholdelse af vand i oplandet februar 2019
COWI Påvirkning af beskyttet natur i klimatilpasningsprojekt ved E45 vers 3
EnviDan Konsekvensvurdering vandløb oplandsprojektet endelig 05 juni
Erik Dylmer Rådgivning Bilag IV-arter med endelig juli 2023
HabitatVision Bilag 0 Baggrundsrapport Konsekvensvurdering Klimaprojekt Kolding Final
HabitatVision Rapport Kolding Opfølgning Konsekvensvurdering Final
Løsningskataloget
Envidan og Kolding Kommune - Påvirkning af beskyttet natur ved Harte-Dons – okt. 2023
Kontakt os for mere information:
Kontaktperson
Lotte Madsen
20 18 41 71