Illustration Klostergade/Lille Brostræde, hvor byrummet giver borgere mulighed for at mødes.
Byforskønnelsesprojekt i Kolding Bymidte tager form
Kolding Kommune er godt i gang med at realisere et omfattende byforskønnelsesprojekt i bymidten, med fokus på Klostergade og Lille Brostræde. Projektet er en del af en samlet plan, som skal styrke bymidtens identitet og funktionalitet, alt imens det integrerer bydesign, arkitektur og bæredygtige løsninger. Ud fra Bydesign-guiden, Bymidteplanen og Mobilitetsplanen etableres der et helt nyt gadeprofil, der vil forbedre trafikflowet, skabe mere plads til udeservering og optimere varelevering.
Illustration Klostergade, forbedringer af trafikflow og fleksible pullerter er en del af planen.
I efteråret/vinteren 2024-25 er der et igangværende gravearbejde, der gennemføres i tæt samarbejde med aktører som TREfor, Museum Sdr. Jylland og Museum Kolding. Det er både for at sikre korrekt omlægning af ledninger og eventuel arkæologisk bevarelse. Når selve byforskønnelsesprojektet starter midt på foråret vil der samtidig blive implementeret moderne affaldssystemer og fleksible pullerter, som kan hæves og sænkes efter behov.
Projektet blev igangsat i foråret 2024 hvor borgernes stemmer er blevet hørt gennem tre workshops, hvor der har været fokus på at sikre trafikalt velfungerende løsninger, fremhæve byens historiske elementer og skabe et grønt, fleksibelt design. Projektet lægger særlig vægt på biodiversitet, bynatur og effektiv håndtering af overfladevand.
To træer i Klostergade har desværre allerede måttet fældes på grund af deres placering oven på Trefors ledninger, men ambitionen er at kompensere for dette ved at tilføre endnu mere beplantning, hvilket vil give gaderne et grønt og indbydende præg.
Klostergade og Lille Brostræde er har stort potentiale for levende og attraktive byrum med fokus på byliv. Fokus i forskønnelsesprojekter er, at understøtte et varieret byliv, skabe rammer for at specialbutikker, frisører og cafeer kan interagere med borgerne allerede på arealerne udenfor butikkerne. Byrummet giver borgere mulighed for at mødes, handles, spise og nyde byens puls. Det samlede projekt vil ikke kun forbedre funktionaliteten, men også tilføre Kolding bymidte et visuelt løft, der harmonerer med byens historie og fremtidige visioner.
Den helt eksakte tidsplan for projektet foreligger endnu ikke, men kommer her så snart de endelige faser er blevet afklaret med de forskellige involverede samarbejdspartnere.
TreFor er så småt ved at være i måI med ledninger og rør, mens Museum Sønderjylland nu er i fuld gang med deres udgravning, og det kan du blandt andet læse mere om på Museum Sønderjyllands Facebookside
Foto: Museum Sdr. Jylland, arkæologisk udgravning i forbindelse med gravearbejdet i Klostergade.