Boligområdet Munkebo forandres gennem bæredygtige jobs
Staff får overrakt SammenomJOB prisen af samarbejdspartneren ALFABO
For at hjælpe Munkebos beboere i arbejde har ALFABO indgået et partnerskab med SammenomJOB prismodtageren Staff om at skabe bæredygtige jobs, der hjælper beboere med at tage vare på dem selv og deres boligområde.
Gule etagebyggerier omringet af rolige villaveje og gårdmiljøer med bålsteder, gynger og alt det, man forventer af et hyggeligt boligområde fra 70’erne. Sådan kan boligområdet Munkebo beskrives i dag, hvor det med sin centrale placering i Kolding huser familier, singler og ældre fordelt på 610 familieboliger i boligforeningen ALFABO. Alligevel skiller Munkebo sig ud. Boligområdet var nemlig indtil 2020 på listen over hårde ghettoer, hvilket betyder, at flere af Munkebos beboere stod udenfor arbejdsmarkedet og havde brug for hjælp til at blive integreret. Derfor gik ALFABO og SammenomJOB prismodtageren Staff i 2021 sammen om at skabe bæredygtige jobs, fortæller bygge- og udviklingschef Stefan Vestergaard:
”Vi kan godt have pæne områder, men hos ALFABO brænder vi også for at have sunde og velintegreret beboere. Ved at vi sammen med Staff skaber jobs til vores beboere, så vokser de som enkeltindivid og får en styrket mentalitet. Beboerne kan tage bedre vare på deres egen sundhed, og det område de bor i. Herved hjælper vi både samfundet og beboerne, som får en ny chance i livet.
Trygge træningsbaner er vejen til arbejde
”Det er nemmere at rekruttere folk, hvis det sker lige for næsen af dem.” Sådan lyder René Bär-Nielsens filosofi, når det handler om at skabe bæredygtige jobs til mennesker, som står udenfor arbejdsmarkedet. Ifølge Staffs daglige ledere René og Mette Bär-Nielsen er partnerskabet med ALFABO derfor ideelt, når Munkebos beboere skal hjælpes i arbejde. Udviklingsplanen for Munkebo betyder nemlig genhusning af beboere, kældre der trænger til rengøring samt generel oprydning og forbedring af udearealer. Opgaver, som ALFABO får løst ved at hyre Staff, der ansætter beboerne fra Munkebo. Beboerne tilknyttes først i et ”træningsforløb”, og målet er efterfølgende, at de opnår ansættelse hos Staff eller anden virksomhed. Dermed sørger Staff for en træningsbane til beboerne, hvor de kan lære at gå på arbejde lige der, hvor beboerne selv bor.
”Det handler ikke om, om folk kan arbejde. Det handler om, hvor lang tid jeg har til at hjælpe dem i arbejde. Når beboerne fra Munkebo er hos os, sørger vi for at alt udefra kommende støj som fx samtaler med jobcenteret eller andet ikke forstyrrer dem. Vores opgave er at skabe en tryg træningsbane, hvor beboerne kun fokuserer på igen at få en tilknytning til arbejdsmarkedet,” fortæller René Bär-Nielsen.
Samarbejdet mellem Staff og ALFABO er i konstant udvikling, og de sikrer, at der konstant er opgaver, eller de såkaldte træningsbaner, der matcher de ledige beboers kompetencer. Konceptet med at skabe jobs til beboerne i deres nærområde vil dermed fortsætte på trods af, at genhusning og andre midlertidige opgaver når sin afslutning.
Partnerskabet er afgørende for at hjælpe beboerne i arbejde
Partnerskabet mellem ALFABO og Staff har resulteret i 10 ansættelser af mennesker i udsatte positioner hos Staff eller anden virksomhed. Målet er at få yderligere 20 mennesker i udsatte positioner i arbejde eller uddannelse. Indsatsen vil derudover kunne skaleres bredt til den almene boligsektor i Danmark og ALFABO’s øvrige boligområder. Stefan Vestergaard, René Bär-Nielsen og Mette Bär Nielsen er alle enige om, at et partnerskab er nødvendigt, hvis det skal være muligt at skabe bæredygtige jobs, der hjælper mennesker i arbejde.
”Et sådant arbejde kræver nogle ildsjæle, og jeg vil gerne gå 25 meter længere for ALFABO og omvendt for sådan et samarbejdet. Vi har et fælles mål om at hjælpe mennesker i arbejde, og den fælles forståelse er vigtig, når man skal skabe bæredygtige jobs,” fortæller Mette Bär-Nielsen, og Stefan Vestergaard uddyber:
”Det er jo i partnerskabet, hvor det lykkes. Nogle opgaver ville ikke blive løst, hvis det ikke var for partnerskabet med Staff. Andre opgaver ville vi have betalt andre virksomheder til at løse på normale vilkår. Men vi har her fundet en god gruppe af mennesker, der både har forretningsgenet og det sociale gen oveni, hvilket er noget af det, der kendetegner den almene sektor.”