Skip til hoved indholdet

Lejrskov – rengøring med hjertet

Peter Ankersborg, direktør hos Lejrskov Rengøring

SammenomJOB-prisen er en pris, som Kolding Kommune uddeler til store og små virksomheder, der eksempelvis gør en forskel for mennesker, der ikke passer ind på det arbejdsmarked, som de fleste af os er en del af. Prisen blev uddelt første gang i januar 2023.

Det betyder ikke, at virksomheder i kommunen først er begyndt at gøre en social forskel, da prisen blev indstiftet. Sådan har det heldigvis altid været. En af de virksomheder, der har det sociale ansvar som grundsten i deres DNA, er Lejrskov Rengøring. En virksomhed, der startede i det små for senere at opkøbe en langt større virksomhed. En virksomhed, som trods vokseværk og store muligheder for at tjene flere penge, end de gør i dag, har insisteret på, at det sociale ansvar og det at hjælpe mennesker i gang er en kerneopgave – næsten på lige fod med det at levere en fleksibel, knippelgod rengøring.

Lejrskov Rengøring drives i dag primært af Peter Ankersborg, men da virksomheden startede tilbage i starten af 00’erne, var det hans kone Lene, der drev virksomheden. Lens holdning til, hvordan man leder virksomhed nærmest driver ned ad væggene på kontoret på Koksbjerg i Kolding.

”Vi har sådan en lidt holistisk tilgang til det at drive virksomhed. Vi stoler på vores ansatte – og så stoler de på os. Lene har altid arbejdet med mennesker, der har haft brug for en eller anden form for guidning. Og hendes grundfilosofi og livssyn er smittet af på hele firmaet, ” fortæller Peter.

Lene startede med rengøring i 2003, hvor parret havde små børn. Dengang havde Peter knald på karrieren.

”Egentlig begyndte hun at arbejde med rengøring, fordi timerne som handicaphjælper ikke gav helt nok. Så hun begyndte som rengøringsinspektør i et større firma. Her bestod arbejdet i at se, om der var gjort ordentlig rent, der hvor rengøringsassistenterne havde været. Lene kom ofte hjem og fortalte, at hun følte, hendes arbejde var spild af tid. Det var dumt at tjekke, om der var gjort ordentlig rent. For hvis man havde lavet en aftale om at gøre ordentlig rent, var det jo det, man gjorde. Så Lene lavede sit eget selskab – bare med sig selv. En diskusprolaps satte dog en stopper for Lenes evne til at gøre rent. Og så begyndte hun at ansætte. Resten er historie, griner Peter, og fortæller alligevel videre:

”Lenes lille firma voksede, og da Lejrskov Rengøring stod foran et ejerskifte, købte Lenes lille firma med fire ansatte Lejrskov, der var mere end fem gange så stort.”

Fri for kommunale øjne i nakken

Selv om Lene og Peter hele tiden har vidst, at de gerne ville gøre en forskel for mennesker på kanten, var det var først i 2013, at Peter og Lene begyndte på det systematiske arbejde, der to år i træk har givet dem SammenomJOB-prisen. Nemlig at tage socialt ansvar og løfte, hjælpe og guide mennesker, der ikke var i gang på arbejdsmarkedet.

”I 2013 takkede Lene ja til at tage en kvinde i praktik, der tilhører den gruppe af ledige, som Kolding Kommune kalder aktivitetsparate. Der var ingen garantier for, at det ville ende godt, men Lene lod sit bløde hjerte bestemme – og så prøvede vi. Og siden den oplevelse har vi altid haft mennesker ansat, der ikke passer ind på det klassiske arbejdsmarked. Det handler både om, at vi gerne vil have loyale medarbejdere, men også om, at vi gerne vil være ordentlige mennesker og leve ordentligt. I virksomhedsøjemed betyder det, at man tager socialt ansvar, hvis man ellers har de menneskelige ressourcer til det. Så det gør vi naturligvis,” slår Peter fast.

For Peter og Lene går ansvaret ikke kun en vej:

”Den der kan, skal også hjælpe. Og hvis en borger, vil have hjælp af det offentlige, skal de også selv gøre noget. Så er det ikke så vigtigt, om det er to timer om ugen eller tyve. Det er heller ikke vigtigt, at vedkommende ikke tør tage bussen på arbejde, eller har svært ved at komme op om morgenen. Det er noget vi kan finde en løsning på. Det eneste der er vigtigt, er, at de vil og har lyst til at bidrage. Så er det vores opgave som virksomhedsejere at få skabt de rammer og den tryghed, der gør, at det hele kommer til at lykkes,” forklarer han.

Hos Lejrskov har de god erfaring med at få ting til at lykkes. Og med at få fuld tilfredshed hele vejen rundt.

”På et tidspunkt fik vi en kvinde i praktik, der ved vores første møde var meget tilbageholdende. Hun var helt uden selvtillid og selvværd. Så vi valgte at fokusere mere på hendes personlige udvikling og voksende selvværd, så hun kunne blive bedre at stå igennem, når hverdagen blev hård i stedet for at give hende en masse timer. Da vi på et tidspunkt havde et møde med kommunen, spurgte jeg, hvad hun drømte om på det arbejdsmæssige område. Hun svarede, at hun drømte om at blive fri for kommunens øjne i nakken hele tide og om at forsørge sig selv. Så regnede vi ud, hvor mange timer hun skulle have hos os for at få det samme, som hun fik i offentlige ydelser. Det viste sig at være 22 timer om ugen. Det mente hverken hun eller vi, at hun var klar til. Men vi ansatte og fandt en løsning, der har betydet, at hun i dag er kommet dertil, hvor hun klarer sig selv, og byder ind på opgaver, når hun er klar til det.

Historien om kvinden, der i øvrigt stadig er ansat, nu på 34 timer, er langt fra enestående i Lejrskov Rengøring. Gennem årene har de guidet, puffet og hjulpet adskillige mennesker i gang på arbejdsmarkedet. Peter og Lene har ansatte, der kommer fra hjemløshed, ansatte der har været hæmmet af angst, boarderline, stress, autisme og mennesker der aldrig havde prøvet at arbejde før, de kom i praktik hos Lejrskov. I dag er 20-30 % af de ansatte, mennesker som ikke ville kunne passe ind i et 9-16 job, som langt, langt de fleste af os har.

”Det kan kun lykkes fordi de centrale medarbejdere i Lejrskov, der skal guide praktikanterne, er med på den ledelsestanke Lene byggede hele virksomheden på. Uden deres opbakning kunne det ikke lade sig gøre,” understreger Peter.

SammenomJOB giver nye kunder

Peter og Lene er godt klar over, at deres indtjening kunne være større, hvis de valgte ikke at bruge ressourcer på at skubbe andre mennesker i gang. Og lykkeligvis er de ikke alene om at have den tilgang til at ansætte. Hvert år stiger antallet af virksomheder i Kolding Kommune som får SammenomJOb-prisen.

Prisen er for Peter og Lene ikke udelukkende et bevis på, at deres arbejde påskønnes. Prisen har også betydet nye kunder.

”Efter vi fik prisen sidste år, fik vi en invitation til et møde med en stor virksomhed, der havde læst, vi havde fået prisen og hørt om den måde, vi arbejder på. Vi takkede ja til mødet og endte med at lande en aftale om at gøre rent for dem. De kunne måske godt have fundet et selskab, der var billigere end os. Men det betød noget for dem, at vi prioriterer, som vi gør,” fortæller Peter.

Netop prioriteringer er et nøgleord i Lejrskov Rengøring. Ganske vist betaler Lejrskov ikke løn, når borgere er i praktik, men de prioriterer at bruge mange mandetimer på oplæring og samvær, så den der er i praktik, ikke bare kan udføre sine opgaver, men også vokser som menneske. Den tilgang betyder, at rigtig, rigtig mange af dem, der er i praktik, ender med en fastansættelse. En ansættelse, der ikke bare varer nogle måneder. Som oftest bliver de ansatte i Lejrskov i årevis, hvilket antallet af 10-års jubilarer også beviser.

”Vores ansatte har en meget stor loyalitet over for os. Den tillid vi viser dem, får vi mange gange igen. Vores filosofi gør, at der er plads til lige netop dem. Der er ingen ansatte hos os, der skal have opgaver, de ikke kan klare. Vi skal ikke sende en ansat ud til en opgave, vi er i tvivl, om de kan klare. Vi skal ikke eksperimentere med mennesker. Vi skal – i fællesskab med dem – få dem til at vokse. Så vokser vi også som ledere – og så vokser virksomheden.”

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Genveje