Multifoods vinder initiativpris for virksomhedsmodel, der skaber bæredygtige jobs
Multifoods - vinder af Business Koldings Initiativpris
Multifoods i Kolding skaber talentfællesskaber, der først og fremmest hjælper mennesker i job og skaber en virksomhed i rivende udvikling. En ny tilgang til at bygge en virksomhed op, der både har givet dem den nye pris SammenomJOB 2023 og nu også Business Koldings Initiativpris.
Et køkken der dufter af lækker mad, take away der hentes og ovne, der kører på fuld gas. Et billede på et helt normalt restaurantkøkken og så alligevel ikke. For medarbejderne er alle mennesker, som har forskellige udfordringer, der har resulteret i, at de har haft svært ved at få arbejde. Det kan være alt lige fra at have svært ved det danske sprog til at lide af autisme, men hos Multifoods i Kolding er der plads til alle.
Det slår ejer af Multifoods Annette Møller Therkelsen fast, og netop bæredygtige jobs er hele grundlaget for skabelsen af Multifoods. Multifoods begyndte som et kommunalt socialt økonomisk projekt, men Annette Møller Therkelsen overtog virksomheden tilbage i april 2021. Virksomheden er dannet med baggrund i talentfællesskaber, der skaber en virksomhed ud fra, hvad kvinder med anden etnisk baggrund er gode til i stedet for, hvad markedet umiddelbart efterspørger. Multifoods er nu et eksempel på, hvordan en privat virksomhed kan tænke anderledes og skabe bæredygtige jobs, der hjælper mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet i job, samtidig med at det er en virksomhed, der skaber vækst.
”Vores forretning har et fundament, der hedder eksotisk mad, fordi det er det, som kvinderne, Multifoods ville hjælpe, er gode til. Dette fundament bliver vejen til at skabe en virksomhed i vækst, så vi hele tiden har et fællesskab, der hjælper mennesker i arbejde,” fortæller Annette Møller Therkelsen.
Det er denne anderledes tilgang til at bygge en virksomhed op, der gør, at Multifoods nu modtager til initiativprisen. Derudover er Multifoods som SammenomJOB prismodtager 2023 også blevet anerkendt for de mange bæredygtige jobs, som denne virksomhedskonstruktion medfører.
Lær dem at kende og giv dem ansvar
I dag hjælper Multifoods stadig mange kvinder med anden etnisk baggrund i arbejde, men også mennesker med autisme eller andre udfordringer. Det er desuden en blanding af både kvinder og mænd, der arbejder i virksomheden, som ansætter alle dem, de kan og har råd til. Her ses det tydeligt, hvordan den ene medarbejder efter den anden får øje på, hvordan de kan bidrage til arbejdsmarkedet. Medarbejderne får selvtillid og bringer herefter dem selv og deres evner i spil.
Saynab Abdi, der er køkkenchef ved Multifoods, arbejder tæt sammen med de mennesker, som Multifoods får ind og hjælper i arbejde. Hun brænder for at vise udenlandske kvinder, hvordan de godt kan arbejde, og at de skal arbejde. Hun er derfor meget glad for at være en del af Multifoods, hvor hun hver dag mærker, hvordan kvinder med anden etnisk baggrund rigtig gerne vil arbejde og bidrage til samfundet. Ved Multifoods er det hendes opgave at sikre et trygt miljø, der er fleksibelt og passer til de behov, som den enkelte har.
”Når jeg lærer dem at kende og ved hvilke udfordringer medarbejderne har, så kan jeg løbende spørge, hvordan de har det, og jeg hjælper dem, så de får de pauser med mere, de har brug for. Det er svært for alle i starten, men hos Multifoods giver vi plads til alle og skaber et trygt sted for dem.” Sådan beskriver Saynab Abdi måden, hvorpå hun bidrager til, at alle har det godt og lærer, hvordan det er at gå på arbejde.
Og hvad Saynab gør er ifølge Annette Møller Therkelsen en af grundelementerne for at kunne skabe bæredygtige jobs og hjælpe mennesker i arbejde. Hvis en virksomhed vil lykkes med at hjælpe mennesker i arbejde, så handler det ifølge Annette om, at virksomheden tager udgangspunkt i den enkeltes situation og behov.
”Det lyder nemt, men det er sådan det er, hvis du vil hjælpe mennesker i arbejde. Når virksomheden skaber det trygge fundament, så er der plads til, at kunne blomstre og udfolde sig. Vi har flere medarbejdere, der nu selv kan se deres egne kvaliteter, og hvordan de bringer dem i spil i Multifoods. Det handler om at vise medarbejderne, hvordan de er med til at skabe Multifoods, og at de har et ansvar for at bygge en virksomheden op,” afslutter Annette Møller Therkelsen.
Hvad er bæredygtige jobs?
Bæredygtige jobs sikrer mangfoldigheden på arbejdsmarkedet, inkluderer mennesker med brug for støtte, og forebygger mistrivsel og unødigt slid på arbejdsmarkedet. Dette gøre ved eksempelvis at fordele arbejdsopgaverne bedre, så de faste medarbejdere får færre opgaver, som ufaglærte eller personer, der kun kan arbejde få timer i ugen, i stedet kan varetage.