Skip til hoved indholdet

Relationer er afgørende for at skabe bæredygtige jobs

Ejer Gitte Chapin hjælper ofte udlændinge og andre mennesker langt fra arbejdsmarkedet i job. Derfor modtog Gitte Chapion og Sanwes Sproginstitut prisen SammenomJOB 2023.

Hos Sanwes Sproginstitut i Kolding hjælper man ofte udlændinge til at få arbejde i Danmark. Her bruges sproget som en genvej til at skabe relationer og derigennem blive integreret i det danske samfund. Ikke for at gøre udlændingene til danskere, men for at hjælpe dem i arbejde.

”Hvis du gerne vil have et arbejde i Danmark, så skal du kunne sproget. Det kan godt være, det er møg svært, men du kommer ikke udenom det.”

Sådan siger Gitte Chapion, som ejer Sanwess Sproginstitut. Med en sprogskole og et oversættelsesbureau så har hun gode rammer til at hjælpe mennesker med at lære det danske sprog. Rammer hun udnytter til fulde, når hun hjælper mennesker med forskellige udfordringer tilbage på arbejdsmarkedet. Derfor var hun også en af modtagerne af prisen SammenomJOB 2023, fordi hun flere gange har skabt bæredygtige jobs til mennesker, som har brug for støtte, hvis de igen skal have en tilknytning til arbejdsmarkedet.

Sproget er ifølge Gitte Chapion metoden, der sikrer, at dem, som via jobcenteret kommer til hende, lærer at skabe relationer på arbejdsmarkedet. Det er nemlig i disse relationer, at udviklingen opstår. Når mennesker kan sproget, kan de følge med i nyhederne og dermed deltage i snakken omkring frokostbordet med danske kollegaer. De vil kunne løse deres arbejdsopgaver og bringe dem selv og deres idéer på banen. Dermed vil også udlændinge kunne fungere på en arbejdsplads, men kun hvis de lærer dansk.

”Udlændinge, som kommer her for at blive hjulpet i arbejde, skal ikke være danskere, men have det godt i vores land. Det kan kun lade sig gøre, hvis de bliver integreret i det danske samfund og på arbejdsmarkedet. Når udlændinge kan sproget, kan de danne nye relationer. De bliver lyttet til og får dermed flere succesoplevelser på arbejdsmarkedet,” fortæller Gitte Chapion.

Gittes relation til de ledige er også vigtigt i rejsen mod arbejdsmarkedet

Efter 35 år i branchen så underviser Gitte Chapion ikke længere, medmindre det handler om sårbare mennesker, som jobcenteret henviser til hende. For hvis Gitte Chapion skal hjælpe mennesker i arbejde, så er det vigtigt, at hun også har en tæt relation til den enkelte ledige.

”Dem, som kommer til mig og skal have hjælp til at komme i arbejde, siger alle fra begyndelsen, at de godt kan tale dansk. Men når jeg får skabt en relation til dem, kan jeg på en god måde gøre det klart for dem, hvad de skal kunne for at blive en del af det danske arbejdsmarked. Når de så er færdige her, er de jo forbløffet over, hvad de har lært,” fortæller Gitte Chapion.

Dermed handler det ifølge Gitte Chapion om at få skabt en relation, hvor det er muligt at tale frit med hinanden. Derigennem kan hun hjælpe bedst.

Må ikke få flere nederlag med i bagagen

Flere af de ledige, som hun hjælper i arbejde, kommer med nederlag i bagagen. Derfor bruger Gitte Chapion også den tætte relation til at overbevise dem om succeserne. Hvis en virksomhed ikke kan det, så skal de ifølge Gitte Chapion ikke begynde på arbejdet med at skabe bæredygtige jobs.

”Du skal have lysten til at hjælpe andre mennesker. For hvis du ikke vil bruge tiden og kræfterne på at hjælpe dem, som du får ind, så bliver de sendt tilbage til jobcenteret med endnu et nederlag. Til gengæld hvis du bruger tiden, så får du dygtige og værdifulde medarbejdere,” forklarer Gitte Chapion.

En lang salgstale om at skabe bæredygtige jobs holder Gitte Chapion ikke, men hun holder stadig fast i sit eget arbejde. Det skyldes, at hun som person kan håndtere de mange menneskelige faktorer, som en leder skal forholde sig til, når sårbare mennesker bliver en del af arbejdspladsen.

”Det er i orden, hvis en virksomhed ikke kan overskue at tage sårbare mennesker ind. Men vil du hjælpe mennesker i arbejde, så er min opfordring at gå all in og brug den tid, det kræver. Det vigtigste er, at disse mennesker, som er sårbare, ikke får flere nederlag med sig i bagagen,” slutter Gitte Chapion.

Vil du vide mere om prisen SammenomJOB?

De gode eksempler på bæredygtige jobs

Seneste nyheder

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Genveje