KLAP-festival: Gratis billetter til alle – hvad skal du se?

KLAP-teaterfestival. Foto: Søren K. Kløft.
I dag åbner billetudleveringen til KLAP – teaterfestival for små og store, som finder sted i Kolding Kommune i dagene 3.-6. april 2025. Alle billetter til de mange forskellige teateroplevelser er helt gratis og kan bestilles på festivalens hjemmeside eller via festivalens app. Hvad skal DU se?
Dansk teater for børn og unge er mangfoldigt. Der er således noget for enhver smag i det store forestillingsprogram. For de helt små er der sanseforestillinger og genfortællinger af folkekære eventyr på programmet, mens der er mere alvorlige emner på plakaten for de lidt større børn.
Teater uden omsvøb
Emnerne, som ungdomsforestillingerne behandler, afspejler ofte de ting, som debatteres i det øvrige samfund. Således kan det unge publikum opleve historier om alt fra f.eks. mistrivsel og mobning til selvskade og krig. Sygdom, angst, sex, vold eller sågar døden er også emner, der ofte dukker op i teatrenes repertoire. Intet emne er for småt, for stort eller for alvorligt til ikke at blive behandlet på scenen under festivalen.
”Det er en almindelig misforståelse, at vi skal skærme det unge publikum og ikke præsentere dem for noget ubehageligt eller slemt i teatret. Det kan vi nemlig godt, hvis det vel at mærke gøres på den rigtige måde”, fortæller direktør på Teatercentrum og KLAP-festivalleder, Dorthe Skøtt Bébe og fortsætter: ”Jeg har i løbet af min tid i denne branche set rigtig mange gode eksempler på, hvorledes børne- og ungdomsteatre kan behandle også særdeles svære emner og sætte ting til debat på scenen på en måde, hvor det unge publikum kommer både klogere og berigede ud af teatret bagefter. Når dét sker, føler jeg, at vi er lykkedes med noget og – hvem ved? – måske har vi hjulpet de kommende generationer til at blive bare lidt bedre og oplyste mennesker?”, slutter Dorthe Skøtt Bébe.
Kreativitet og engagement
De historier, som publikum kan møde på festivalen, fortælles på mangfoldige måder. Nogle præsenteres som monologer, andre som ordløse dukketeaterforestillinger eller som danse- og musikforestillinger. Atter andre forestillinger er flotte udstyrsstykker med mange kulisser og lyd- og lyseffekter. Publikum kan også opleve ganske simple forestillinger med få rekvisitter og måske kun en enkelt medvirkende skuespiller på scenen. På festivalen kan man også opleve performance-teater eller få helt anderledes oplevelser, der udfordrer vores forståelse af, hvad en teaterforestilling egentlig kan, skal eller bør være. F.eks. er der forestillinger, hvor publikum inddrages direkte i historien på scenen.
Ole Rosengreen Martensen (V), Kulturudvalgsformand i Kolding Kommune, udtaler sin begejstring for den kommende teaterfestival: "Jeg er dybt imponeret over den kreativitet og det engagement, som festivalens program udstråler. Det er inspirerende at se, hvordan teater for børn og unge ikke kun underholder, men også åbner op for vigtige samtaler og refleksioner. Ole Rosengreen Martensen uddyber: ”Vi er i Kulturudvalget særligt stolte over, at det omfattende teaterprogram når ud til flere lokationer med op til 150 forestillinger i Kolding Kommune med teater i Kolding, Lunderskov, Vamdrup og Christiansfeld. Her er virkelig noget for alle, uanset alder og smag. Det er en unik mulighed for at opleve teatrets magi på nye måder og dele fælles oplevelser på tværs af generationer.”