Skip til hoved indholdet

Køkkener får bæredygtigt kompetenceløft

Køkkenpersonalet på plejecentret Bertram Knudsens Have er blandt dem, der deltager i det nye projekt.

Køkkenpersonalet på plejecentret Bertram Knudsens Have er blandt dem, der deltager i det nye projekt.

Kolding Kommune og Meyers Madhus har indgået et 1-årigt samarbejde om et kompetenceudviklingsforløb for 6 institutionskøkkener i Kolding kommune. Forløbet, som sætter fokus på klimavenlig og økologisk mad, er finansieret med midler fra Fonden for økologisk landbrug.

I begyndelsen af 2025 søsættes et nyt samarbejde mellem Kolding kommune og Meyers Madhus, som med rådgivning, kurser og workshops vil understøtte seks offentlige køkkener i kommunen og give de i alt 33 køkkenmedarbejdere et bæredygtigt kompetenceløft med fokus på hele måltidet - fra indkøb og håndværk til velsmag og madspild. Udviklingsforløbet har bl.a. som mål at styrke køkkenerne i deres arbejde med klimavenlige kostråd, høj madkvalitet og reduktion af madspild, samt opnå Det økologiske spisemærke i henholdsvis bronze, sølv og guld.

Det nye samarbejde betyder, at medarbejderne i de seks udvalgte køkkener kan se frem til et Meyers Madhus-drevet udviklingsforløb, som er delt op i to spor. Det ene spor er et tæt rådgivningsforløb med det enkelte køkken, i form af blandt andet indkøbsanalyser, indsigt og rådgivning. Det andet spor er tværgående aktiviteter, hvor køkkenmedarbejderne mødes til kurser og tager på besøg hos en økologisk bedrift. Samarbejdet lægger sig naturligt i kølvandet på den bæredygtige indsats, som køkkenerne allerede arbejder med.

De seks offentlige køkkener, som deltager i forløbet, er Plejecentrene Olivenhaven, Teglgårdsparken, Bertram Knudsens Have, Kongsbjerghjemmet samt Sundhedscenterets kantine og daginstitutionen Kongebjerget. Sammenlagt tilbereder de 6 køkkener dagligt ca. 1500 måltider, hvilket årligt bliver til ca. 545.000 måltider.

Kolding kommunes ældreområde står for mere end 60 pct. af det samlede fødevareindkøb i Kolding Kommune, hvilket derfor gør det til et oplagt indsatsområde i Kolding. Ifølge Kommunens fødevarestrategi er det målet at reducere CO2-aftrykket for kommunens fødevareindkøb.

”Sunde og bæredygtige måltider er en vigtig del af vores helt nye fødevarestrategi og derfor er det fantastisk, at vi med så anerkendt og ambitiøs en samarbejdspartner som Meyers Madhus, nu kan give de madprofessionelle i 6 køkkener et kompetenceløft. Det vil uden tvivl skabe optimale forudsætninger for velsmagende, ernæringsrigtig og klimavenlig mad til brugerne”, siger Birgitte Kragh, formand for Kolding Fødevareråd.

Fødevarerådet består af lokale og regionale eksperter fra hele fødevaresystemet og har bl.a. haft en rådgivende rolle i udarbejdelsen af fødevarestrategien ”Sammen dyrker vi Kolding” og missionen om at fremme en sund og bæredygtig madkultur.

Udvikler vores fælles madkultur

Når Meyers Madhus i begyndelsen af det nye år ruller kompetenceudviklingsforløbet ud i Kolding, får køkkenerne en erfaren rådgiver og sparringspartner, som siden etableringen i 1999 har arbejdet med at udvikle vores fælles madkultur og i dag bl.a. driver adskillige restauranter, kantiner, bagerier og tilbyder kurser og rådgivning.

”De offentlige køkkener rummer et stort potentiale for at styrke den grønne omstilling, da der her er mulighed for at inspirere mange borgere på daglig basis. Vi skal alle sammen bidrage til den grønne omstilling, og ved at arbejde med grønnere måltider af høj kvalitet, kan vi både hjælpe klimaet og give nye og store smagsoplevelser til de spisende”, siger Emma Ter-Borch, der er projektchef i Meyers Madhus.

Siden 2022 har Meyers Madhus hjulpet mere end 180 offentlige køkkener på tværs af landet med omlægning til mere økologiske og flere klimavenlige måltider.

Projektet er støttet med 528.000 kr. af Fonden for Økologisk Landbrugs køkkenomstillingspulje, som er finansieret af Den Europæiske Union – NextGenerationEU.

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Genveje