Skip til hoved indholdet

Kolding kan få mere velfærd for pengene ved at justere strukturer

Kolding Kommune har analyseret en lang række strukturer forud for dette års budgetlægning

I disse år er der generelt et stort pres på de store velfærdsområder i kommunerne, som handler om børn og uddannelse, ældre og det specialiserede socialområde. Det er en udfordring for alle kommuner at få budgetterne til at hænge sammen og klare udgiftspresset, samtidig med at der også skal være plads til uforudsete udgifter og til udvikling af velfærden. Det kræver en robust økonomi.

I Kolding Kommune besluttede et stort flertal i byrådet sidste år, at man fra budgetlægningen for 2025-2028 vil gøre noget nyt. I stedet for at blive ved med at lægge procentvise besparelser ned over samtlige politikområder, skal budgettet gøres robust ved at give strukturerne et gennemsyn på tværs af alle forvaltningsområder og på den måde finde økonomiske rationaler.

Muligt at prioritere på tværs

Det er en strukturel tilgang, der skaber mulighed for at prioritere på tværs, og hvor penge, der er fundet i et bestemt forvaltningsområde, kan anvendes på et andet område, hvor der mangler penge. Ved at gøre det på den måde kan politikerne beslutte, at de store velfærdsområder skal spare mindre, end de ellers skulle.

Direktionen har netop præsenteret resultaterne af analyserne for byrådet og har samtidig fremlagt et forslag til, hvordan politikerne kan frigøre penge ved at indfri det potentiale, der ligger i at gennemføre en række forandringer.

- Intet er besluttet endnu. Men ved at udnytte de rammer og ressourcer vi har lidt klogere, kan vi få mere velfærd for de samme penge. Det er faktisk ret enestående, at vi kan lægge budgetterne frem til 2028 på denne måde. Da vi satte analysearbejdet i gang, vidste vi reelt ikke, om vi kunne finde de ca. 86 mio. kroner, som ellers fortrinsvis skulle findes på de store velfærdsområder på anden vis, når vi når ud til 2028. Men det har vi altså mulighed for. Det kræver dog, at vi kan finde hinanden i de politiske forhandlinger og realisere de nødvendige potentialer, der ligger i analyserne, påpeger borgmester Knud Erik Langhoff.

Bæredygtige kvadratmeter

Analyserne peger på en lang række muligheder for at gøre tingene anderledes. En af de analyser, der har været mest omtalt, er den såkaldte ”Bæredygtige Kvadratmeter”. Altså: Hvordan kan man bedre udnytte de bygninger og lokaler, som kommunen råder over i øjeblikket, så man kan reducere i antallet af kommunale kvadratmeter? Den analyse hænger sammen med en anden analyse på dagtilbud- og skoleområdet, hvor man har set på, hvordan man kan udnytte de fysiske enheder og ledelseskapaciteten bedre. Ved at slå enheder sammen kan man spare på udgifter til drift, vedligehold og i visse tilfælde også på udgifter til ledelse.

Der er flere forslag, som analyserne peger på omkring kvadratmeterudnyttelse. Et af dem er at fusionere børnehusene Regnbuen og Troldblomst samt at fusionere Pinjevejens Børnehus og Naturinstitutionen Bøgebladet. Det foreslås også at reducere sportsklasserne på Brændkjærskolen fra to til ét spor, at nedlægge Ødis Skole og at lade Munkevængets Skoles SFO flytte ind på Munkevængets Skole, hvorefter SFO-lejemålet kan anvendes til dagtilbud.

Administration, brugerstyrede huse og lufthavn

Derudover er der også set på, om lejeudgifter er for dyre i forhold til behovet, og om der kan samles enheder i kommunalt ejede bygninger. Det gælder f.eks. i forbindelse med de brugerstyrede huse, hvor der er et forslag om, at udgifterne og kapaciteten fordeles mere ligeligt over hele kommunen.

- Det er klart, at når man skal finde 86 mio. kroner over fire år, så vil det kunne mærkes. Til gengæld er det værd at understrege, at Kolding Kommune har så robust en økonomi, at det ikke er i år, vi skal bruge pengene. Vi har god tid til at gennemføre de forandringer, der er nødvendige. Den robuste økonomi hænger sammen med den budgetstrategi, vi har vedtaget i byrådet, der netop har haft fokus på at holde en sikker kurs og overholde budgetterne. Der står vi godt i Kolding Kommune, forklarer Knud Erik Langhoff, der pointerer, at der vil være mulighed for at afsætte penge til udgiftspres og investere i velfærd, hvis de foreslåede strukturer justeres.

Det område, der kan komme til at afgive flest ressourcer for at få regnestykket til at gå op, er det administrative. Det berører ud over klassiske kommunale administrative opgaver også bl.a. bygningsdrift, reduktion i antallet af kommunale kvadratmeter samt indkøb og kontrakter.

Og så er Kolding Kommunes engagement i Kolding Lufthavn også i spil.

Høring før budgetforhandlinger

Resultatet af analyserne og Direktionens oplæg skal drøftes på mødet i Økonomi og Strategi 15. august. Politikerne i udvalget skal beslutte, om de vil sende Direktionens forslag i høring. Hvis de gør det, har råd, nævn, borgere og andre instanser frem til 9. september til at afgive høringssvar.

Derefter går budgetforhandlingerne i gang. Der er endelig budgetvedtagelse på byrådsmødet 24. september.

Læs de strukturelle analyser her.



Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Borgerservice åbningstider

Genveje