Millioner til læring, leg og oplevelse på Skamlingsbanken
En feltstation skal give skoleklasser og større grupper en sikker base for undervisning og aktiviteter med mulighed for tørvejr, madlavning og overnatning. Visualisering CEBRA.
Med et bidrag på 4,6 mio. kr. fra Nordea-fonden vil Kolding Kommune de kommende år gøre det muligt for skoleklasser, familier og alle andre interesserede at få gode friluftsoplevelser og blive klogere på Skamlingsbankens natur og landskab gennem læring, leg og oplevelser.
Støtten fra Nordea-fonden suppleres med en tilsvarende bevilling fra Kolding Kommune. Den fælles satsning skal bruges til at opføre madpakkehus, multtoilet, shelterplads, m.m. og til at udvikle læringsforløb og formidlingsaktiviteter med Skamlingsbankens landskab som ramme.
”Vi er meget taknemlig for støtten fra Nordea-fonden, som gør det muligt at videreudvikle en af vores største attraktioner. Nu går vi ind i en ny fase, hvor det handler om at styrke vores fælles bånd til naturen gennem læring, leg og oplevelser. Det harmonerer fint med Kolding Kommunes fokus på grøn omstilling, bæredygtighed og biodiversitet, og jeg er sikker på, at de nye faciliteter og tilbud bliver et hit og får endnu flere til at besøge Skamlingsbanken,” fortæller borgmester Knud Erik Langhoff.
Vil styrke Naturpark Lillebælt
Skamlingsbanken ligger som et fyrtårn i Naturpark Lillebælt, og det er medvirkende til, at Nordea-fonden har valgt at støtte de nye faciliteter og aktiviteter.
”Nordea-fonden har gennem årene støttet etableringen og udviklingen af Naturpark Lillebælt, som rummer unik natur med spændende friluftsmuligheder. Med projektet på Skamlingsbanken får danskerne mulighed for at komme endnu tættere på den natur, som gemmer på så mange fine oplevelser,” fortæller Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.
Fællesskab og nysgerrighed
Hovedelementet i den nye satsning bliver en base i et tidligere juletræslandskab øst for besøgscenteret. Den såkaldte feltstation vil give skoleklasser og større grupper en sikker base for undervisning og aktiviteter med mulighed for tørvejr, madlavning og overnatning.
”Der bliver læringsforløb for forskellige klassetrin og inspiration til aktiviteter, som kan styrke fællesskabet og skabe en øget nysgerrighed i forhold til naturen og landskabet på Skamlingsbanken. Netop nysgerrighed er et greb, vi kommer til at arbejde med i formidlingen. I stedet for store plancher vil vi udvikle et søg-og-find-koncept, der lægger op til, at man skal gå på opdagelse for at få foldet formidlingen og den fulde oplevelse ud,” fortæller senior-projektleder Mette List, Kolding Kommune.
Tværgående undervisning
Rune Lundberg, der er direktør for Museum Kolding og dermed ansvarlig for værtskabet på Skamlingsbanken, glæder sig over de nye muligheder:
”Med besøgscenteret har vi en god base for at byde velkommen og fortælle om Skamlingsbankens stærke kulturhistorie og stemmens kraft. Nu fortsætter vi formidlingen om Skamlingsbankens særkende ude i landskabet, med fokus på at give børnefamilier og grupper en ramme for fælles oplevelser. Og vi får mulighed for at tilbyde skolerne nogle spændende tværfaglige undervisningsforløb,” siger Rune Lundberg.
Indvielse i foråret 2028
Selv om penge og planer er klar, kommer det til at tage et par år, før de nye faciliteter står klar. I første omgang skal der indhentes tilladelser fra de relevante myndigheder, men håbet er, at de nye faciliteter kan anlægges fra 2026, så alt er klart til indvielse i foråret 2028.
Infoboks
Millionstøtten fra Nordea-fonden skal bruges til at udvikle undervisningsforløb med afsæt i Skamlingsbankens særkende og placering i Naturpark Lillebælt. Der skal også skabes nye faciliteter og formidlingsaktiviteter, der vil lokke besøgende ud i landskabet og understøtte ophold for større grupper. I projektet udmønter det sig i følgende elementer:
- En feltstation med pavillon til undervisning, madpakker og grejbank. Shelterplads til større grupper samt adgang til toilet og vand
- Tværfaglige undervisningsforløb med udgangspunkt i Skamlingsbanken og Naturpark Lillebælt
- Formidling af Skamlingsbankens natur gennem et legende søg-og-find-koncept
- Refleksionsspor i landskabet med tænkebænke, der skal give tankerne taletid.
Udviklingen af undervisningsforløb vil ske i et bredt samarbejde mellem Stadsarkivet, Pædagogisk Center, Naturpark Lillebælt og By- og Fællesforvaltningen.
Med sine 113 meter over havet står Skamlingsbanken som et fyrtårn på Syd- og Sønderjyllands højeste punkt med en storslået udsigt ud over Naturpark Lillebælt. Skamlingsbanken er et populært udflugtsmål og et af Danmarks store nationale og folkelige samlingssteder. At give unge en stemme og mod til at stille sig op og tale for en sag, bliver nu igen rammesat på stedet.
Skamlingsbanken, som er skabt af en gletsjer under sidste istid, byder også på en rig og varieret natur, hvor især de store åbne græsningsarealer er unikke sammen med Odderbækken, der tager alle højdemeterne på sit løb ned mod Lillebælt.