Skip til hoved indholdet

Ny spændende formidling på Skamlingsbanken

Picniccirklen på Skamlingsbanken

Picniccirklen byder på udsigter, som virkelig kan tryllebinde gæsterne. Og nu kan man også blive klogere på, hvordan Skamlingsbanken blev skabt - bl.a. ved at kikke på de flotte og sjove tegneseriefriser.

Skamlingsbanken byder på et vildt og kuperet landskab, sjældne arter og stor biodiversitet. Nu skal ny formidling ude i det fri pirre nysgerrigheden og fortælle den dramatiske historie om, hvordan Skamlingsbanken blev skabt for 18.000 år siden af en kæmpemæssig gletsjer.

Onsdag indviede Koldings borgmester Knud Erik Langhoff samlingsstedet Picniccirklen med ny formidling på toppen af Skamlingsbanken. Før indvielsen testede elever fra Lyshøjskolen den nye formidling efter at have været på geologivandring fra Binderup Strand til toppen af Skamlingsbanken sammen med naturvejleder Jørn Chemnitz, som også er formand for udvalget Natur, Miljø og Klima.

”Jeg glæder mig over vores nye samlingssted - et flot stykke arkitektur, der passer perfekt ind i det bakkede landskab – og over den nye spændende formidling. Jeg er sikker på, at både børn og voksne bliver grebet af den dramatiske fortælling om, hvordan Skamlingsbanken blev skabt for mange, mange år siden. Det vil gøre det endnu mere interessant at besøge en af Koldings Kommunes største attraktioner,” siger borgmester Knud Erik Langhoff.


Borgmester Knud Erik Langhoff, til højre, indvier Picniccirklen sammen med Torben Frank fra Fonden til opretholdelse af Klokkestablen samt Sophia fra Lyshøjskolen.

Leg dig klog på Skamlingsbanken

Picniccirklen er et legende og skulpturelt opholdssted i træ, anlagt i sommers på toppen af Skamlingsbanken. Samlingsstedet indbyder til leg, en pause med picnickurven, et imponerende vue ud over landskabet – næsten 360 grader rundt – og nu også læring.

Ved indvielsen var der særlig fokus på de nye formidlingselementer, der netop er sat op. Formidlingen foregår bl.a. med en tegneseriefrise, en oplæsningsmaskine og små diskrete skilte, som gæsterne skal finde og åbne for at blive klogere på skabelsen af Skamlingsbanken og dens natur.

”Stod du her for 18.000 år siden, ville du have stået på kanten af en gletsjer og kikket ud over en kæmpe bakke af jord, sten, grus og ler skubbet sammen af gletsjeren. Da gletsjeren smeltede væk, efterlod den området bart og øde, men efterhånden dukkede planter og dyr op og indtog landskabet,” lyder den malende beskrivelse på ankomstskiltet ved Picniccirklen.

Formidlingen er målrettet børn i alderen 6-10 år. Nysgerrighed og leg gennemsyrer den måde, formidlingen er opbygget på, men større børn og voksne vil også kunne lære en masse om Skamlingsbanken.

Eleverne fra 4E fra Lyshøjskolen var begejstret for Picniccirklen og den nye formidling. Nogle af dem hyggede sig med at hoppe fra dæk til dæk på den nye siddeskulptur, mens andre blev klogere på, hvordan Skamlingsbanken blev skabt, ved at studere de sjove og flotte tegneseriefriser.


Jørn Chemnitz, naturvejleder og formand for udvalget Natur, Miljø og Klima, gav eleverne fra 4E på Lyshøjskolen en indføring i, hvordan Skamlingsbanken er skabt.

Diskret placeret i landskabet

Både Picniccirklen og formidlingselementerne er lavet i naturmaterialer i dæmpede farver og diskret placeret i landskabet uden at skæmme det kuperede landskab og den spændende natur.

Mange har allerede set og hygget sig på Picniccirklen nord for Skamlingsbankestøtten. Samlingsstedet består af tre platforme lavet af sten og ubehandlede egetræsplanker. Træplankerne alene vejer 44 tons. Stendiget omkring picniccirklen er lavet med håndkraft med sten for nabolagets grusgrave. Endelig er der placeret nogle store gletsjersten i nærheden af Picniccirklen.

Fra Picniccirkelen kan man bl.a. se Kolding by for enden af fjorden, Solkær Enge og Lillebæltsbroen samt opleve kontrasten mellem det bakkede kystlandskab og det flade land mod vest.


Flot ser den ud fra luften - dronefoto af Picniccirklen fra september 2024.

Tid til formidling og friluftsliv

Picniccirklen og den nye formidling markerer et nyt skridt i det ambitiøse Skamlingsbanke-projekt. De seneste år er der bygget et besøgscenter, og mindesmærkerne på toppet af Skamlingsbanken er blevet restaureret. Nu er tiden kommet til landskabsprojekterne, hvor målet er at lokke besøgende ud i landskabet, som byder masser af spændende oplevelser og nu også mulighed for at blive klogere på attraktionen.

De nye formidlingselementer er kun første skridt. Meget mere er på vej. De kommende projekter bliver lavet med støtte fra Den Europæiske Union og Erhversfremmebestyrelsen samt Nordea-fonden. Med de nye midler vil Kolding Kommune gøre det muligt for skoleklasser, familier og alle andre interesserede at få gode friluftsoplever og blive klogere på Skamlingsbankens natur og landskab.

I løbet af de næste tre år vil der bl.a. blive opført en feltstation med pavillon til undervisning, en shelterplads til større grupper, adgang til toilet og vand samt formidling af Skamlingsbankens natur gennem et legende søg-og-find-koncept. I artiklen Millioner til læring, leg og oplevelse på Skamlingsbanken fra den 18. december 2024 og på Naturpark Lillebælts hjemmeside kan du læse mere om de kommende planer for Skamlingsbanken.

Tag på Skamlingsbanken i vinterferien

Skolernes vinterferie i næste uge markeres med masser af spændende aktiviteter på Skamlingsbanken. Besøgscentret åbner igen efter vinterlukning. Åbningen og vinterferien markeres med en stribe forskellige aktiviteter. Du kan bl.a. bage snobrød over bålet og hugge en isskulptur.

I besøgscentret kan du få et opgaveark med forskellige sværhedsgrader, der bl.a. leder dig ud til Picniccirklen Finder du svarene på din tur rundt i landskabet, så får du en lille præmie.

Se aktiviteterne i vinterferien på Skamlingsbanken


Tag på Skamlingsbanken i vinterferien og blive klogere på, hvordan det kuperede landskab er skabt.

Telefon: 79 79 79 79
kommunen@kolding.dk

Genveje