Nyt partnerskab skal forbedre vandmiljøet i Kolding Fjord og Lillebælt
Foto: Folkevalgte repræsentanter fra de fire organisationer i Klima- og Fjordpartnerskabet mødtes til netværksmøde tirsdag i denne uge. Fra venstre: Lotte Skade, Karen Daugaard-Hansen, Jakob Ville, Filip Bekic Bladt, Rune Kjærgaard Lange, Niels-Henrik Keinicke, Jørn Chemnitz, Poul Christensen og Søren Bloch.
Spiras, Familielandbruget LRS – Vejle, BlueKolding og Kolding Kommune har underskrevet en partnerskabsaftale, der skal give førstehjælp til Kolding Fjord og Lillebælt. Indsatserne i partnerskabet skal først og fremmest reducere udledningen af kvælstof i vandmiljøet.
Trods de senere års store fokus på at opspore og minimere kilder til de store mængder næringsstoffer, som kvælstof og fosfor, der bliver udledt i fjorden og bæltet, er det ikke for alvor lykkedes at stoppe udledningen og forbedre vandmiljøet.
Landbrugsforeningerne Spiras, Familielandbruget LRS – Vejle, forsyningsselskabet BlueKolding og Kolding Kommune forener derfor kræfterne i et nyt samarbejde, kaldet Klima- og Fjordpartnerskabet. Det bygger videre på det klimapartnerskab, som Kolding Kommune og Spiras indgik i foråret 2023. Aktuelt er der igangsat omkring 15 lavbundsprojekter og vådområder i Klimapartnerskabet. Projekterne omdanner landbrugsarealer til naturområder for at nedbringe udledningen af drivhusgasser og reducere kvælstof til vandmiljøet.
Med den nye konstellation er de fire parter klar til at gribe udmøntningen af den grønne trepartsaftale, der blev indgået i Folketinget i juni og som kort fortalt har som mål at omlægge 390.000 hektar landbrugsjord til skov og natur i form af 140.000 ha lavbundsareal og 250.000 ha skovrejsning.
- Vi kender endnu ikke de helt konkrete opgaver, som Grøn Trepart afføder til kommunerne, men nu har vi skabt en organisering, der gør os parat til at drible af sted med de midler til projekter, som vi forventer at få del i i Kolding, fortæller formand for udvalget Natur, Miljø og Klima Jørn Chemnitz, der er en del af en nyudnævnt styregruppe i partnerskabet.
I BlueKolding er bestyrelsesformand Tobias Jørgensen glad for, at forsyningsselskabet er blevet en del af partnerskabet.
- I et samarbejde vil vi kunne opnå langt mere, end vi kan hver for sig. Det kan vi, fordi vi bringer unikke kompetencer sammen, og det er min overbevisning, at en helhedsorienteret tilgang vil være til fordel for vandmiljøet, fortæller Tobias Jørgensen.
Også næstformand i Spiras, Karen Daugaard-Hansen, hilser det nye partnerskab velkommen og ser frem til at komme i arbejdstøjet og sætte handling på de planlagte indsatser i partnerskabet.
- Fra landbrugets side er vi glade for at være med i denne nye og udvidede aftale. Sammen er vi stærkere, og i landbruget vil vi fortsætte med at tage ansvar, når det gælder den grønne omstilling. Vi har en stor opgave foran os med vigtige emner som reduktion af CO2, mindre kvælstofudledning, jordudtagning, lavbundsprojekter og skovrejsning. Det er godt og bedst, at vi har forenet kræfterne, så der kan træffes nogle kloge løsninger omkring arealanvendelse, fastslår Karen Daugaard-Hansen.
Fra formanden for Familielandbruget LRS – Vejle, Niels-Henrik Keinicke, lyder det:
- Vi ser rigtig gode perspektiver i aftalen, og vi vil gerne bidrage med gode løsninger og faglig viden til den fælles målsætning om en ren fjord. Vi vil arbejde for, at arealanvendelsen kan bidrage og bruges til mere end en ting til gavn for alle, siger Niels-Henrik Keinicke.
Partnerskabets styregruppe og embedsmænd har været samlet for første gang for at sætte underskrifter på partnerskabsaftalen. Næste skridt er at sammensætte en arbejdsgruppe af fagmedarbejdere, der skal iværksætte de første fælles indsatser.
Fakta om Klima- og Fjordpartnerskabet
Organisering: Klima- og Fjordpartnerskabet er organiseret med en styregruppe med repræsentanter fra de fire partnervirksomheders politiske udvalg og bestyrelser og en arbejdsgruppe, der består af fagpersoner fra de fire parter.
Styregruppen: Fra Kolding Kommune deltager formand for udvalget Natur, Miljø og Klima Jørn Chemnitz og næstformand for udvalget Natur, Miljø og Klima Filip Bekic Bladt. Fra BlueKolding deltager bestyrelsesformand Tobias Jørgensen og næstformand Gitte Grønbæk. Fra Spiras deltager bestyrelsesformand Henrik Jessen og næstformand Karen Daugaard-Hansen.
Styregruppen bliver understøttet af fagmedarbejderne i arbejdsgruppen og en projektmedarbejder, der skal koordinere indsatserne.
Indsatser og opgaver
Klima- og Fjordpartnerskabet har blandt andet planlagt følgende:
• Videreudvikling af de eksisterende samarbejder, som fx: udtagning af lavbundsjorde, vådområder og optimeret arealanvendelse, eksempelvis ved større VE-anlæg
• Skovrejsning
• Indsatser i fjord og bælt – herunder fx at understøtte marine naturgenopretningsindsatser
• Spildevandsindsats. Herunder særligt fokus på regnbetingede udledninger og miljøfremmede stoffer
• Eksperimenterende indsatser – fx at samtænke vandtilbageholdelse og tilbageholdelse af næringsstoffer
Grøn Trepart
Den grønne treparts-aftale er en aftale mellem regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening. I skrivende stund er der endnu ikke landet en politisk aftale om Grøn Trepart.