Stormflodsødelagte badebroer får nyt liv som fuglekasser
Stormfloden i oktober kostede Kolding Kommune over fire millioner kroner. Det gik blandt andet hårdt ud over kommunens badebroer, der er ved at blive repareret eller bygget op igen. Nu får en lille del af plankerne, som del af en udsolgt event lørdag, nyt liv som fuglekasser i private hjem.
Store dele af badebroerne gik til under stormfloden, men mange af brædderne kan bruges igen. De har ligget til tørre og er blevet renoveret hos Kolding Kommunes entreprenørafdeling. Langt de fleste planker skal bruges til at genopbygge de ødelagte badebroer, men et lille parti skal bruges til noget helt andet.
- Vi har et lille overskud af træ, vi desværre ikke kan bruge til badebroerne. Så i stedet for at smide gode brædder ud, genbruger vi dem. Vi gør det i bæredygtighedens tegn, og det er sjovt, at de nu får et nyt liv, fortæller Carsten Flugt Møbjerg, der er tømrer i entreprenørafdelingen.
Det nye liv han taler om er fugleliv. Eller rettere fuglekasser. For det er en af de ting som deltagerne på lørdagens udsolgte event, Skab liv i din have, kan se frem til at bygge. Bynatur og Redux – Affald og Genbrug står bag eventen, og Bronzehallen ved Kolding Nord Genbrugsplads kommer til at summe af liv. For udover badebrofuglekasserne kan deltagerne også lære at bygge insekthoteller, kvashegn og redekasser til haven.
Godt nyt for badere, fugle og biodiversitet
Genopbygningen af badebroerne hører under det politiske udvalg Plan og Teknik i Kolding Kommune. Her glæder formanden sig over, at langt de fleste af plankerne fra de ødelagte badebroer kan bruges igen til at genopbygge broerne, og at resten af træet får nyt liv:
- Stormfloden har kostet dyrt – både menneskeligt og økonomisk. Så jeg er rigtig glad for, at vi nu både har udsigt til nyrenoverede badebroer og flere fugle hjemme i haverne. Træet bliver brugt igen på en kreativ måde, som både er til gavn for baderne og biodiversiteten, siger Jakob Ville, formand for Plan og Teknik.
Hos entreprenørafdelingen fortæller tømrer Carsten Flugt Møbjerg samtidig, at også blåmejser, musvitter og skovspurve kan glæde sig til deres nye hjem. For det er ikke som de fleste:
- Fuglekasserne rådner ikke, for brædderne har suget en masse saltvand, og saltet holder diverse smådyr væk. Samtidig er der tale om smukt, sibirisk lærketræ, som vi af åbenlyse årsager ikke kan skaffe i øjeblikket. Så fuglene får sig lidt af en luksusfuglekasse, slutter Carsten Flugt Møbjerg med et glimt i øjet.
Sådan kommer du selv i gang
Du kan selv gøre en masse derhjemme – også selvom du ikke er blandt de heldige, der får mulighed for at bygge med træ fra badebroerne. Hvis du f.eks. har noget resttræ liggende, helst ikke trykimprægneret, så kan du selv bygge flotte fuglekasser, insekthoteller og redekasser.
Du kan også lade dit haveaffald blive liggende i haven og bygge et flot kvashegn. Så sparer du tid og booster biodiversiteten. Hold øje med www.kolding.dk/bynatur, hvor vi lægger gør-det-selv-vejledninger ud.
Stormfloden har kostet dyrt – både menneskeligt og økonomisk. Så jeg er rigtig glad for, at vi nu både har udsigt til nyrenoverede badebroer og flere fugle hjemme i haverne.
Jakob Ville, formand for Plan og TeknikFakta
- Skab liv i din have er udsolgt og foregår lørdag 13. april fra kl. 11-15 i Bronzehallen ved Kolding Nord Genbrugsplads
- Træet stammer fra Kolding Kommunes badebroer, ødelagt under stormfloden i oktober 2023
- Plankerne er, i de fleste tilfælde, sibirisk lærketræ
- Se hvad du selv kan gøre, og find gør-det-selv-vejledninger, på www.kolding.dk/bynatur