Ungedemokratiudvalg inviterer til dialogmøde
Ungedemokratiudvalget består af (fra venstre) Jasmin Sønder, Filip Bekic Bladt, Lukas Albrechtsen, Lau Friis, Mads Kloppenborg-Skrumsager og ungechef Ole Christian Graversen. Forrest: Formand for udvalget Jonathan Dyring Løvbom.
Hvordan får vi flere unge til at engagere sig i samfundsdebatterne og i de beslutninger, der bliver truffet på Rådhuset og andre steder i samfundet?
Det spørgsmål stiller et nyt Ungedemokratiudvalg i Kolding og inviterer til et dialogmøde på Pitstop mandag den 17. juni kl. 16.30-19.00 under titlen ’Unges stemmer’.
Ungedemokratiudvalget er et initiativ, som Kolding Byråd har taget for at blive klogere på, hvordan de unge bedst får en stemme i de demokratiske processer. Udvalget består af tre repræsentanter fra ungdomsuddannelserne: Jasmin Sønder, Lukas Albrechtsen og Lau Friis og tre byrådsmedlemmer: Jonathan Dyring Løvbom, Mads Kloppenborg-Skrumsager og Filip Bekic Bladt.
Formand i Ungedemokratiudvalget er Jonathan Dyring Løvbom. Han er med sine 21 år det yngste medlem af Kolding Byråd og optaget af at mindske afstanden mellem politik og de unge.
- Vi skal have afstanden mellem beslutningstagerne og de unge gjort kortere. Vi skal have samtaler om emner, de unge kan stemple ind på. Det skal være enkelt og ubureaukratisk at deltage i diskussioner. Og vi skal give de unge et talerør. Det er den opgave, som vi har taget på os i Ungedemokratiudvalget, siger Jonathan Dyring Løvbom og fortsætter:
- I udvalget har vi haft mange gode diskussioner om, hvad der skal til for at involvere de unge, men vi har brug for input og det er derfor vi nu inviterer andre unge til at komme med deres idéer og forslag til, hvad der kan få flere unge til at blande sig i den offentlige debat og være med til at sætte dagsordenen.
At dialogmødet bliver holdt på Pitstop er ingen tilfældighed. Det fortæller et andet medlem af Ungedemokratiudvalget, Lukas Albrechtsen:
- Pitstop i Huset Fundament er virkelig lykkes med ungeinvolvering. Det er fedt, det de laver, og det er derfor arrangementet foregår på Pitstop, da det i sig selv er inspirerende.
Anbefalinger skal videre til byrådet
Det midlertidige Ungedemokratiudvalg er et såkaldt §17 stk., 4-udvalg. Det rimer måske ikke umiddelbart på ungdom, men det er en mulighed, som byrådet har i forhold til at få løst særlige opgaver. Byrådet har givet Ungedemokratiudvalget 2024 til at idégenerere nye måder at få unge inddraget og engageret på og det er også byrådet, der i slutningen af året skal gribe udvalgets anbefalinger.
- Det er tanken, at Ungedemokratiudvalget skal tænke indhold og den rette form til at engagere de unge. Det skal ikke nødvendigvis vække genklang hos unge på den korte bane, men i stedet skabe rammerne for at styrke ungedemokratiet i årene fremover, understreger Kolding Kommunes ungechef Ole Christian Graversen.
Som Jonathan Dyring Løvbom og Lukas Albrechtsen ser også Ole Christian Graversen frem til dialogmødet på Pitstop, og håber, at det giver nye indsigter til at bygge stærkere broer mellem de unge og beslutningstagerne.